ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενοπλες Δυνάμεις για τη χώρα και όχι για τους ιμπεριαλιστές

Με ομιλίες των πολιτικών αρχηγών η Βουλή τίμησε τη μνήμη των πεσόντων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο βήμα

Eurokinissi

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο βήμα
«Η αταλάντευτη, η ανυποχώρητη στάση απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, που διασφαλίζεται έξω από τα ΝΑΤΟικά και ευρωενωσιακά πλαίσια, θα είναι η καλύτερη τιμή στη μνήμη του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη και των άλλων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας».

Με την επισήμανση αυτή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, έκλεισε χτες την ομιλία της στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την απότιση φόρου τιμής στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, με αφορμή τον θάνατο του Κ. Ηλιάκη, σε πρόσφατη αερομαχία στο Αιγαίο.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι η ειδική συνεδρίαση της Βουλής είναι μια οφειλόμενη τιμή στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασαν τη ζωή τους εν υπηρεσία από το 1974 μέχρι πρόσφατα και βεβαίως στον Κ. Ηλιάκη και «ευχόμαστε να είναι η τελευταία αυτού του είδους απώλεια ζωής».

«Απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες όλων των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας που έδωσαν τη ζωή τους» είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υπογράμμισε:

«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να δημοσιοποιήσει τα ονόματα όλων και ταυτόχρονα να δώσει λύσεις σε δίκαια αιτήματα ορισμένων οικογενειών, οικονομικά και άλλα που τυχόν δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Θεωρούμε, ταυτόχρονα, ότι δεν είναι ούτε σκόπιμο, ούτε χρήσιμο για το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας μας η πλήρης αποσιώπηση των αιτιών. Αντίθετα χρειάζεται ο εντοπισμός τους και η αντιμετώπισή τους.

Ενός λεπτού σιγή από τους βουλευτές

Eurokinissi

Ενός λεπτού σιγή από τους βουλευτές
Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα: Είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσες απώλειες ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και αεροσκαφών εν καιρώ ειρήνης; Θεωρούμε αυτήν την κατάσταση σοβαρή και ανεπίτρεπτη.

Κατά καιρούς, οι κυβερνήσεις, οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, μετά από κάθε πτώση αεροσκάφους ή το θάνατο πιλότων, αναθέτουν σε επιτροπή την εξέταση των αιτιών και τις περισσότερες φορές γίνεται λόγος για ανθρώπινο λάθος. Τι, όμως, περιέχει αυτός ο γενικός όρος; Σε τι οφείλεται; Κούραση από πολλές ώρες πτήσης, ελλιπής εκπαίδευση, έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού, πλημμελής συντήρηση και λόγω συρρίκνωσης των κρατικών εργοστασίων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας; Γνωρίζουμε ότι τόσο στο Ελληνικό όσο και στον Αραξο και αλλού, υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού της τάξης του 50%. Αληθεύει ή όχι ότι από τα έντεκα συμβάντα σε μια ορισμένη χρονική περίοδο, τα έξι οφείλονταν σε πλημμελή συντήρηση;

Από μια τέτοια κατάσταση το κύριο πρόβλημα, βέβαια, είναι η απώλεια των πιλότων μας, τα προβλήματα των οικογενειών τους με την ευρύτερη έννοια, γυναίκες, παιδιά, γονείς. Δεν μπορεί, όμως, να μην υπολογιστεί και το οικονομικό κόστος από την απώλεια των αεροσκαφών. Για την παραγγελία των 30 αεροσκαφών F-16, η αιτιολογία ήταν οι απώλειες που υπήρξαν. Πράγματι φαίνεται ότι υπήρξε απώλεια ενός τέτοιου αριθμού αεροσκαφών MIRAGE και F-16».

«Οχι» εξοπλισμοί για τους ιμπεριαλιστές

Η Αλ. Παπαρήγα στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γενικότερο θέμα του προσανατολισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και τόνισε:

«Είναι γνωστές οι θέσεις του ΚΚΕ, η αντίθεσή μας για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ευρωστρατό, για την αποστολή τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων, για τη νέα κάθε φορά δομή τους που είναι ΝΑΤΟικών προδιαγραφών.

Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την ανάγκη ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων, αποκλειστικά όμως για την υπεράσπιση των συνόρων σε στεριά, θάλασσα και αέρα, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εθνικής ανεξαρτησίας. Δε λύνεται όμως το πρόβλημα με τα εξοπλιστικά προγράμματα - μαμούθ που έχουν αποφασίσει όλες οι κυβερνήσεις διαδοχικά, τα οποία κυρίως υπηρετούν τους επιθετικούς σκοπούς της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, όπως λέμε, με στόχο τη διανομή και αναδιανομή των αγορών, την καθυπόταξη λαών που αντιστέκονται. Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός δε θα ζήσουν σε κοινωνική ευημερία, δε θα απολαύσουν την πραγματική ειρήνη, μόνο και μόνο γιατί βοηθιούνται από τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα και των δύο χωρών.

Η αμυντική θωράκιση της χώρας δεν ταυτίζεται απόλυτα με την ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, πολύ περισσότερο που τα σύγχρονα εξοπλιστικά προγράμματα ελέγχονται μέσω των λογισμικών τους από τις κατασκευάστριες εταιρίες και τις χώρες προέλευσης των κατασκευαστικών εταιριών. Η αμυντική ικανότητα της χώρας είναι σύνθετο - και πριν από όλα - πολιτικό ζήτημα, ζήτημα συνολικής εσωτερικής και βεβαίως, εξωτερικής πολιτικής, οικονομικής κατάστασης και δικαιωμάτων του λαού, δημογραφικού προβλήματος, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές. Η αμυντική ικανότητα της χώρας στηρίζεται στο λαό, στη νεολαία και στην ετοιμότητά τους να υπερασπιστούν τη χώρα από οποιαδήποτε απειλή, στρατιωτική ή άλλης μορφής. Εξαρτάται από τα στρατευμένα παιδιά του λαού και τους στρατιωτικούς που δεν ανέχονται παραχωρήσεις και επεμβάσεις. Συνδέεται, όπως είναι πάρα πολύ φυσικό, με όλες τις παραμέτρους που έχουν σχέση με το έμψυχο δυναμικό και τα εξοπλιστικά προγράμματα που πρέπει να καθορίζονται με βάση την απειλή και τη μορφολογία της χώρας.

Μας ανησυχούν ιδιαίτερα, η κατάσταση στο Αιγαίο, εξαιτίας των διεκδικήσεων και των απειλών της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας, η ουσιαστική στήριξή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι παραχωρήσεις και οι υποχωρήσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, όπως είναι η δήλωση της Μαδρίτης, το Ελσίνκι επί ΠΑΣΟΚ, η συζήτηση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και σκέψεις για προσφυγή εφ' όλης της ύλης στη Χάγη.

Ο ανταγωνισμός για τις αγορές, τις πηγές ενέργειας, τη ληστεία του πλούτου που δημιουργούν στους εργαζόμενους, είναι αναπόσπαστα δεμένος με τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις ηγετικές τάξεις των κρατών, τα ίδια τα κράτη. Η αταλάντευτη, η ανυποχώρητη στάση απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, που διασφαλίζεται έξω από τα ΝΑΤΟικά και ευρωενωσιακά πλαίσια, θα είναι η καλύτερη τιμή στη μνήμη του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη και των άλλων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας».

Οι άλλοι ομιλητές

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στην ομιλία του είπε ότι το δυστύχημα της Καρπάθου οφείλει να προβληματίσει σοβαρά την Αγκυρα «ότι οι πρακτικές αυτές δεν μπορεί να συνεχίζονται. Οφείλει, είπε, να αναθεωρήσει τη στάση της και να εγκαταλείψει οριστικά τις συμπεριφορές που δε συνάδουν με σχέσεις καλής γειτονίας, να αποδείξει έμπρακτα ότι προσαρμόζεται στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ».

Στο ίδιο μήκος κύματος της ψευδαίσθησης ότι η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα λύσει όλα τα προβλήματα, κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου καλώντας την Τουρκία να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της «απέναντι στη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ ενώ και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος ζήτησε την αξιοποίηση του «κοινοτικού κεκτημένου» στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Μετά το τέλος των ομιλιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και όπως ανακοίνωσε η Α. Μπενάκη - Ψαρούδα, η Βουλή αναλαμβάνει την ετήσια οικονομική ενίσχυση των ανηλίκων τέκνων του Κ. Ηλιάκη μέχρι την ενηλικίωσή τους και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους σε ίδρυμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ