ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ψήφισμα κατά της Κούβας

Την πρωτοβουλία είχε το κόμμα των Πρασίνων

Με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, οι αντιπρόσωποι των κομμάτων στο Μπούντεσταγκ, της γερμανικής Βουλής - πλην της κοινοβουλευτικής ομάδας του Αριστερού Κόμματος ΚΟΔΗΣΟ - ενέκριναν στις 29 Ιούνη ψήφισμα καταδίκης της Κούβας για δήθεν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο εκπρόσωπος του Αριστερού Κόμματος ΚΟΔΗΣΟ για τις διεθνείς σχέσεις Βόλφγκανγκ Γκέρκε δήλωσε σχετικά στη «Γιούγκε Βελτ» (1-2 Ιούλη) ότι «όλοι οι παρόντες βουλευτές του κόμματός του καταψήφισαν το ψήφισμα του Μπούντεσταγκ».

Σε ερώτηση αν έτσι «εξομαλύνθηκε» η μικρή κρίση για την Κούβα στο κόμμα ο Γκέργκε απάντησε: «Νομίζω. Φυσικά με το θέμα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε. Δεν μπορούμε από τη μια να λέμε ότι είμαστε κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού και από την άλλη να απορρίπτουμε να ασχολούμαστε με σοσιαλιστικές αντιλήψεις άλλων».

Από τους Πράσινους είχε υποβληθεί και πρόταση κατά της Λευκορωσίας, που τελικά δε συζητήθηκε λόγω έλλειψης χρόνου.

Το ψήφισμα καλεί την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατ' αρχήν να ασκήσει πιέσεις διμερώς ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κουβανική κυβέρνηση, ώστε να αποφυλακίσει χωρίς αναβολή όλους τους φυλακισμένους λόγω του πολιτικού τους φρονήματος (έτσι χαρακτηρίζει τους αποδεδειγμένους πράκτορες των Αμερικανών). Κατά δεύτερο, να απαιτήσει μαζί με τους εταίρους της ΕΕ από την κουβανική κυβέρνηση την άρση της απαγόρευσης ταξιδιού, ιδιαίτερα για τις «κυρίες στα λευκά» και τον Οσβάλντο Παγιά (πρόκειται επίσης για ανθρώπους που έχουν ανοιχτή συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ) και τρίτο να συνεχίσει εντατικά το διάλογο με τη «δημοκρατική αντιπολίτευση και την υποστήριξη των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ανησυχούν για την ακτινοβολία της Κούβας

Κατά τη συζήτηση η βουλευτίνα Μαρίνα Σούστερ, του κόμματος FDP (Ελευθέρων Δημοκρατών) είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας και το φόβο τους: «...Δυστυχώς η Κούβα έχει σαφή δύναμη ακτινοβολίας στις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής. Πολλοί από τους νεοεκλεγμένους λαϊκιστές αριστερούς ηγέτες φαίνεται να παίρνουν ακριβώς την Αβάνα σαν πρότυπο. Για παράδειγμα, η κρατικοποίηση των πηγών φυσικού αερίου στη Βολιβία αποτελεί ένα πρώτο σημείο προειδοποίησης προς τη διεθνή κοινότητα. Εχω τη γνώμη ότι πρέπει να προσφέρουμε στους κρατικούς και κυβερνητικούς ηγέτες στη Λατινική Αμερική εναλλακτικές λύσεις και δραστήρια να στρατολογήσουμε στις ιδέες μας για το κράτους δικαίου, τη δημοκρατία και την κοινωνική οικονομία της αγοράς».

Η «Γκράνμα Ιντερνάσιοναλ» (η διεθνής έκδοση της «Γκράνμα» - οργάνου της ΚΕ του ΚΚ Κούβας) γράφει σε εκτεταμένο άρθρο ανάμεσα σε άλλα για την πολιτική της ΕΕ, ότι αυτή «δεν έχει ούτε την ηθική αυθεντία ούτε είναι σε θέση να υπαγορεύσει στην Κούβα όρους ή να της επιβάλει αποφάσεις... Η δύναμη των λακέδων του ιμπεριαλισμού είναι περιορισμένη».


Θ. Β.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Επικράτηση των δυνάμεων που στηρίζουν Μοράλες

Associated Press

ΛΑ ΠΑΣ.--

Οι εκλογές για την ανάδειξη 255 εκπροσώπων για τη Συνταγματική Συνέλευση που διεξήχθησαν στη Βολιβία την περασμένη Κυριακή ανέδειξαν νικητή το «Κίνημα για το Σοσιαλισμό» (MAS), αφού κατακτά τις 134 έδρες αυτού του σώματος.

Οι εκπρόσωποι της Συνταγματικής Συνέλευσης αναμένεται να ορκιστούν στις 6 Αυγούστου στην πόλη Σούκρε και θα έχουν ένα χρόνο στη διάθεσή τους για να καταλήξουν σε ένα νέο Σύνταγμα της χώρας. Από κει και πέρα θα τεθεί προς έγκριση από το λαό με δημοψήφισμα.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, τόνισε ότι στις συγκεκριμένες εκλογές το «Κίνημα για το Σοσιαλισμό» έλαβε πάνω από το 60% των ψήφων, κάτι παραπάνω από το ποσοστό του 53,7% που είχε λάβει στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη. «Θέλουμε να είμαστε μια υποδειγματική χώρα στη Λατινική Αμερική με τη συμμετοχή του λαού. Αυτό είναι που κάνει τη σημερινή μέρα ιστορική», είπε ο Βολιβιανός Πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

Σε ό,τι αφορά τα δημοψηφίσματα σχετικά με την αυτονομία ορισμένων περιοχών που προωθούσε η αντιπολίτευση, ο Εβο Μοράλες τόνισε ότι συνολικά ο λαός ψήφισε «όχι» κατά 55%, ενώ η Συνταγματική Συνέλευση θα πρέπει να πάρει υπόψη της το γεγονός ότι οι 4 από τις 9 περιοχές ψήφισαν «ναι» για μια αυτονομία και να συζητήσει για κάποιες επιπλέον αρμοδιότητες που διεκδικούν.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ
Αμφίρροπο αποτέλεσμα

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Αμφίρροπο είναι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στο Μεξικό, καθώς αναμένεται ανακαταμέτρηση των ψήφων από το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Ινστιτούτο, μιας και τα αποτελέσματα έφεραν τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους (και οι δύο εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης) με πολύ μικρή διαφορά. «Η διαφορά ανάμεσα στον πρώτο και στο δεύτερο είναι τόσο μικρή, που δεν είναι δυνατόν ν' ανακοινώσουμε το νικητή υποψήφιο», τόνισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Λουίς Ουγάλδε, προσθέτοντας πως η διαφορά είναι μικρότερη του 1%.

Τόσο ο Φελίπε Καλντερόν, ο υποψήφιος του «Κόμματος Εθνικής Δράσης» (PAN), όσο και ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ του «Δημοκρατικού Επαναστατικού Κόμματος» έσπευσαν να ανακηρυχτούν νικητές των εκλογών, επικαλούμενοι διαφορετικές εταιρίες σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με τα επίσημα, μερικά αποτελέσματα του 96% των καταμετρημένων ψήφων, ο Φελίπε Καλντερόν λαμβάνει το 36,41% και ο Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ το 35,41% των ψήφων.

Την ίδια στιγμή, η λεγόμενη «Αλλη Καμπάνια», διοργάνωσε διαδήλωση στην πόλη του Μεξικού απαιτώντας την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων σε όλη τη χώρα και αυτών (γύρω στους 200) που συνελήφθησαν μετά τη βάρβαρη καταστολή της αστυνομίας στην πόλη Ατένκο στις 2 Μάη φέτος, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εργατών, αγροτών και νέων.

Στην «Αλλη Καμπάνια» συσπειρώνονται οι λαϊκές αγωνιστικές δυνάμεις της χώρας, όπου συμμετέχουν ο Εθνικοαπελευθερωτικός Στρατός των «Ζαπατίστας» και εκατοντάδες αριστερές, αντικαπιταλιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και το Κόμμα των Κομμουνιστών του Μεξικού. Οι οργανώσεις αυτές δε συμμετείχαν στις συγκεκριμένες εκλογές γιατί αντιτίθενται στο άδικο εκλογικό σύστημα που αποκλείει τις λαϊκές δυνάμεις (αφού μόνο οι οικονομικά ισχυροί μπορούν να συμμετάσχουν), και γιατί πιστεύουν ότι αυτό που χρειάζονται τα λαϊκά στρώματα είναι η ανατροπή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Στο «παιχνίδι» και η ΕΕ...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.--

Ενεργή ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ανατολικό Τιμόρ, με σκοπό να πάρει μερίδιο από το μοίρασμα της πίτας, επωφελούμενη της έντασης, ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, με ειδικό απεσταλμένο τον Μιγκέλ Αμάδο, παλιό στέλεχος των Βρυξελλών, ο οποίος και θα μεταβεί στην περιοχή στις 6 Ιούλη και θα παραμείνει έως τις 30/7, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Προέδρου της Επιτροπής, «στόχος της αποστολής θα είναι η εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης, η ενεργή συνεισφορά προς μία ειρηνική και συνταγματική διευθέτηση της παρούσας πολιτικής κρίσης και να προτείνει τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας της Κομισιόν με το Ανατολικό Τιμόρ, συμπεριλαμβανομένης και της εγκατάστασης αντιπροσωπείας της Επιτροπής στο Ντίλι».

Παράλληλα τρόπους ενίσχυσης της κυριαρχίας της στο Ανατολικό Τιμόρ και ελαχιστοποίησης των αντιδράσεων του λαού της χώρας αναζητά η Αυστραλία, που είναι και η δύναμη με τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, η οποία διπλασίασε σε 4 εκατομμύρια δολάρια την «ανθρωπιστική βοήθεια» που στέλνει, στη χώρα, μετά και τη μείωση της βοήθειας που λαμβάνει από τον ΟΗΕ.

ΠΕΡΟΥ
Σε απεργία διαρκείας οι αγρότες

ΛΙΜΑ.--

Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν από χτες οι αγρότες του Περού, διαμαρτυρόμενοι για την επικύρωση από το Κοινοβούλιο της χώρας της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου (TLC) με τις ΗΠΑ, η οποία θεωρείται επιβλαβής για τα εθνικά συμφέροντα. Από σήμερα αναμένεται να ενωθούν με τους αγρότες απεργούς και άλλα τμήματα της κοινωνίας, επιβεβαιώνοντας και αυτοί την αντίθεσή τους σ' αυτή τη συμφωνία.

«Δυστυχώς, θα πρέπει να σταματήσουμε τις δουλιές μας και να βγούμε στους δρόμους για να βροντοφωνάξουμε "όχι" σ' αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτών Τουπάκ Αμάρου, Μιγκέλ Φαρφάν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Εθνικού Συντονιστικού Γραφείου ενάντια στη Συμφωνία, Αντολίν Ουασκάρ, επισήμανε πως εκτός από τις διαμαρτυρίες «θα προσφύγουμε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας να ανακηρυχτεί παράνομη η επικύρωση αυτή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ