ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Κλιμακώνεται η εισβολή στη Γάζα

Μετά από το βομβαρδισμό κυβερνητικών κτιρίων

Associated Press

Μετά από το βομβαρδισμό κυβερνητικών κτιρίων
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Κρίσιμες οι στιγμές στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς σήμερα τα ξημερώματα λήγει το τελεσίγραφο των τριών παλαιστινιακών οργανώσεων που απήγαγαν τον Ισραηλινό στρατιώτη. Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση, σφυροκοπώντας μεθοδικά γραφεία παλαιστινιακών οργανώσεων, υποδομές αλλά και το γραφείο του πρωθυπουργού Χανίγια. Από χτες το πρωί, αριθμός τεθωρακισμένων, εκσκαφέων αλλά και πεζικού βρίσκεται εντός της βόρειας Γάζας διεξάγοντας, όπως ανακοινώθηκε, «αναγνωριστικές επιχειρήσεις».

Εντολή «εξαπόλυσης ολικής επίθεσης κατ' εκτίμηση» έδωσε, την Κυριακή το πρωί, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Εχούντ Ολμέρτ απέρριψε επανειλημμένως το αίτημα των παλαιστινιακών οργανώσεων για «έναρξη απελευθέρωσης 1.500 κρατουμένων, μεταξύ των οποίων 500 γυναίκες και παιδιά», ως αντάλλαγμα για τον όμηρο, τονίζοντας ότι «δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς». Υποστήριξε ότι το «κλειδί της λύσης βρίσκεται στη Δαμασκό, η οποία αρνείται να εξαρθρώσει τις τρομοκρατικές ηγεσίες που βρίσκονται στη Συρία».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε ειρωνικά κυνικός, μάλιστα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών. Η Ράις φέρεται να ζήτησε μέτρα για την πρόληψη ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, και ο Ολμέρτ απάντησε ότι και ο ίδιος «στενοχωριέται λίγο για τις δυσκολίες, αλλά κανείς δεν πέθανε από διακοπή ρεύματος». Ενδιαφέρον έχει, πάντως, ότι η πλειοψηφία του ισραηλινού Τύπου (και του φιλοκυβερνητικού) χαρακτηρίζει «πρόσχημα» την ομηρία του στρατιώτη και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απειλεί να σύρει ολόκληρη την περιοχή σε τρομακτικές περιπέτειες αρνούμενη να διαπραγματευτεί.

Χτες, μετά τη διατύπωση του τελεσιγράφου, όπου αναφέρεται απλώς ότι απόρριψη των αιτημάτων τους από την ισραηλινή ηγεσία «θα σημάνει ότι το θέμα έληξε», η κυβέρνηση της «Χαμάς» απηύθυνε έκκληση για σεβασμό της ζωής του στρατιώτη, τονίζοντας: «Οτιδήποτε άλλο δεν είναι προς το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού».

Ο Πρόεδρος Μ. Αμπάς κατέστησε σαφές ότι η προσπάθεια του Ισραήλ να βλάψει τη λειτουργία της κυβέρνησης με συλλήψεις υπουργών και βουλευτών της «Χαμάς» δε θα είναι αποτελεσματική. Ο Αμπάς ζήτησε, εκ νέου, την απελευθέρωση των συλληφθέντων στελεχών της «Χαμάς», μετά από δηλώσεις του αντιπροέδρου της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιμόν Πέρες, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι συλληφθέντες θα δικαστούν για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών».

Συνολικά, από την περασμένη βδομάδα, 7 Παλαιστίνιοι (οι 4 το τελευταίο διήμερο) έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ενώ το μεθοριακό πέρασμα στο βορρά άνοιξε λίγες ώρες, προκειμένου να εισαχθούν ελάχιστα τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

Κινητικότητα...

Μετά την κατάρρευση των διαμεσολαβητικών του πρωτοβουλιών, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος μετέβη, χτες, στη Σαουδική Αραβία για να συζητήσει τρόπους εκτόνωσης της κρίσης. Ταυτόχρονα, ο Ρώσος Πρόεδρος διαβεβαίωνε τηλεφωνικά τον Παλαιστίνιο ομόλογό του πως η «Μόσχα θα πράξει ό,τι μπορεί για την επίτευξη αποκλιμάκωσης». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, πριν από συνάντηση με την Ισραηλινή ομόλογό του, ζήτησε «άμεση απελευθέρωση του στρατιώτη και αυτοσυγκράτηση».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, χαρακτήρισε «διόλου συνετή» τη στοχοποίηση υποδομών της Παλαιστινιακής Αρχής, ζητώντας διάλογο. Ο Σύρος Πρόεδρος, από την άλλη, απαντώντας εμμέσως στις ισραηλινές απειλές, εξέφρασε, άλλη μια φορά, την υποστήριξή του στον παλαιστινιακό λαό. Η ΕΕ ζήτησε την «άμεση απελευθέρωση» των βουλευτών και υπουργών της παλαιστινιακής κυβέρνησης και του Ισραηλινού στρατιώτη και «αυτοσυγκράτηση» από το Ισραήλ.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματοκυλίσματα σε ύποπτες επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Λουτρό αίματος, τις τελευταίες μέρες στο Ιράκ, σε σειρά επιθέσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν ως μοναδικό στόχο αμάχους, κυρίως σιίτες. Η ιρακινή πρωτεύουσα δεν έχει ακόμη συνέλθει από το αιματοκύλισμα του Σαββάτου, όταν από βομβιστική επίθεση σε αγορά της σιιτικής συνοικίας Σαντρ Σίτι, σκοτώθηκαν 66 πολίτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100.

Την Κυριακή, οι επιθέσεις κατά πολιτών συνεχίστηκαν σε λαϊκή αγορά της βόρειας Βαγδάτης και στη σιιτική συνοικία Καράντα, με συνολικά περισσότερους από 10 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Χθες, στη Βαγδάτη, από επίθεση με όλμους τραυματίστηκαν τουλάχιστον 10 άμαχοι στη σιιτική συνοικία Σάαμπ, ενώ στη Μαχμουντίγια, από παρόμοια επίθεση, σκοτώθηκαν 4 άμαχοι και 14 τραυματίστηκαν.

Την Κυριακή, πάλι, στη Μαχμουντίγια, σε παρόμοια επίθεση, σκοτώθηκαν 3 άμαχοι και τραυματίστηκαν 18. Η μοναδική επίθεση, χθες, με στόχο Ιρακινούς αστυνομικούς σημειώθηκε στη Μοσούλη, όπου από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώθηκαν 4 άμαχοι και 1 αστυνομικός και τραυματίστηκαν 28 άτομα, πολλοί εκ των οποίων αστυνομικοί.

Από την πλευρά της, η ιρακινή κυβέρνηση κοινοποίησε λίστα με «41 πιο καταζητούμενα άτομα», τα οποία, όπως διευκρίνιζαν, εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο κατοχικό Ιράκ. Μεταξύ των καταζητουμένων (τα ονόματα των οποίων παραδόθηκαν και στην Ιντερπόλ) συμπεριλαμβάνονται, επίσης, αυτά της πρωτότοκης κόρης και της συζύγου του Σαντάμ Χουσεΐν, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση με την ιορδανική κυβέρνηση, της οποίας επίσημες φιλοξενούμενες είναι οι δύο γυναίκες.

Συλλήψεις και «μηνύματα»

Συνελήφθη στις ΗΠΑ ο απολυμένος, από το στράτευμα πριν από λίγες βδομάδες, 21χρονος Αμερικανός στρατιώτης Στίβεν Γκριν, με την κατηγορία ότι βίασε 2 Ιρακινές και στη συνέχεια τις σκότωσε, όπως και άλλα 2 μέλη της οικογένειάς τους, στη Μαχμουντίγια, το Μάρτη. Εκτός από τον Γκριν, στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλοι 4 στρατιώτες. Αν καταδικαστεί ο Γκριν, απειλείται ακόμη και με θανατική ποινή.

Ταυτόχρονα, «λαλίστατος» εμφανίζεται, τις τελευταίες μέρες, ο Οσάμα μπιν Λάντεν, καθώς σε λιγότερο από δύο μέρες, κυκλοφόρησε νέο ηχητικό του μήνυμα στο Διαδίκτυο. Ο Λάντεν προειδοποιεί να μην αποσταλούν στρατεύματα στη Σομαλία και απειλεί την Ουάσιγκτον ακόμη και με επιθέσεις στο έδαφός της. Επίσης, επανέρχεται στο κατεχόμενο Ιράκ, «προειδοποιώντας» με αντίποινα, όπως λέει, τους σιίτες «να σταματήσουν την πολιτική εκμηδενισμού των σουνιτών».

ΣΟΥΔΑΝ
Απορρίπτει το στρατό του ΟΗΕ

ΚΑΪΡΟ.--

Πιέσεις στο λαό του Σουδάν να αποδεχτεί την παρουσία «ειρηνευτικών δυνάμεων» του ΟΗΕ και την είσοδο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο έδαφός του, αναμένεται να ασκήσει η Σύνοδος της Ενωσης Αφρικανικών χωρών, μετά και τις δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή, Ζαν Προνκ, ότι η «εν πολλοίς παραλυμένη συμφωνία του Νταρφούρ δεν βρίσκει απήχηση στο λαό»...

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ, στο Σουδάν η συμφωνία του Νταρφούρ είναι ένα καλό κείμενο και ένας ειλικρινής συμβιβασμός, καλώντας για την όσο το δυνατό συντομότερη εφαρμογή του, καθώς, όπως είπε, όσο περνάει ο καιρός η επιβολή της γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Ωστόσο ο Σουδανός Πρόεδρος, Ομάρ Αλ Μπασίρ, μπλοκάρει την απόφαση της Αφρικανικής Συνόδου να αποφασίσει απόσυρση των δυνάμεών της και αντικατάστασή τους από δυνάμεις του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ισοδυναμεί με την είσοδο ξένων δυνάμεων κατοχής, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα σχέδιο που δεν πρόκειται να αποδεχτεί ο λαός της χώρας του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Σουδάν κάνει λόγο για αδυναμία ελέγχου της κατάστασης από τις δυνάμεις της Αφρικανικής Ενωσης, προβλέποντας κατάρρευση της συμφωνίας χωρίς την είσοδο στρατιωτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών...

ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αρνείται να δεχτεί «προθεσμία»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δε θα απαντήσουμε στο πακέτο κινήτρων και αντικινήτρων μέσα στα όρια των προθεσμιών που φαίνεται ότι θέτουν ορισμένοι» δήλωνε, χτες, κατηγορηματικά ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Αλί Λαριτζάνι. Οι δηλώσεις γίνονται δύο ημέρες πριν την προγραμματισμένη για τις 5 του μηνός συνάντησή του με τον Χαβιέ Σολάνα, κατά την οποία ο Λαριτζάνι κατέστησε σαφές ότι δε θα δοθεί καμία απάντηση. Επίσης, τόνισε ότι «για την Τεχεράνη ο τερματισμός της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου δεν είναι στην άμεση ημερήσια διάταξη, ούτε το θεωρούμε κεντρική ιδέα επίλυσης της κρίσης».

Είχαν προηγηθεί διαρροές από αρκετούς Δυτικούς διπλωμάτες, οι οποίοι υποστήριζαν ότι πλέον έχει δοθεί, εμμέσως, «προθεσμία» στην Τεχεράνη να απαντήσει μέχρι τις 12 Ιούλη. Εκτός από τον Λαριτζάνι, στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, τονίζοντας ότι «η απάντηση θα δοθεί μέσα στον ιρανικό μήνα Μορντάντ (23 Ιούλη - 22 Αυγούστου).

Διαφωνίες;

Σφοδρές αντιρρήσεις εκφράζουν στρατιωτικοί αξιωματούχοι, εν ενεργεία και απόστρατοι, στα σχέδια που απεργάζεται η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου ενόψει μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Αυτό υποστηρίζει σε εκτενές άρθρο του ο Σέιμουρ Χερς, στο περιοδικό «Νιου Γιόρκερ», επικαλούμενος ανώτερες πηγές που προειδοποιούν ότι ελλείψει «αξιόπιστων πληροφοριών μια τέτοια επίθεση θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις ΗΠΑ πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ