ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εμπλοκή των ΗΠΑ με πρόσχημα το φυσικό αέριο

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Κίεβο, Ου. Τέιλορ, με δηλώσεις του το περασμένο Σάββατο τάχθηκε υπέρ της άμεσης «επανεξέτασης» των συμφωνιών για το φυσικό αέριο, που έχουν συμφωνήσει η Ρωσία και η Ουκρανία τον περασμένο Γενάρη. Μάλιστα ο Τέιλορ δήλωσε πως ήδη έχει συζητήσει το ζήτημα με τον πρόεδρο της χώρας, Β. Γιούστσενκο, και του έχει προτείνει την αμερικανική συνδρομή με «συμβούλους» και «προτάσεις». Ο ίδιος υποστήριξε πως οι συνομιλίες για νέα συμφωνία, που θα αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα γιατί είναι διαφορετικά αν αυτές γίνουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και εντελώς διαφορετικά αν γίνονται κάτω από την πίεση του χειμώνα.

Πρώτη εξέφρασε την αναγκαιότητα της επανεξέτασης των ρωσο-ουκρανικών συμφωνιών η Γ. Τιμοσένκο, που αν και έχει επιλεχθεί για τη θέση της πρωθυπουργού από τον πρόεδρο της χώρας Β. Γιούστσενκο, μέχρι στιγμής δεν έχει κατορθώσει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αφού συνεχίζονται τα «παζάρια» μεταξύ των κομμάτων της «πορτοκαλί» συμμαχίας για το μοίρασμα των υπουργικών αξιωμάτων.

Με τις δηλώσεις του ο Αμερικανός πρέσβης φανερά παρεμβαίνει όχι μόνο στις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις, υποδεικνύοντας το τι θα πρέπει να κάνει η Ουκρανία, αλλά και στηρίζει την υποψήφια πρωθυπουργό Γ. Τιμοσένκο, κάτι που δεν άφησε ανεκμετάλλευτο το κόμμα της στα «παζάρια» που κάνει για το μοίρασμα των υπουργείων.

Επίσης χτες από το Ελσίνκι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, πρότεινε Ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, μεταξύ ΕΕ - Ρωσίας, μετά την είσοδο της τελευταίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, επιχειρώντας να διασφαλίσει τα οικονομικά συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων κυρίως στον ενεργειακό τομέα.

ΟΑΣΕ
Στο επίκεντρο τα Δυτικά Βαλκάνια

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στα Δυτικά Βαλκάνια και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του Κοσσόβου, θα είναι το επίκεντρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που συνέρχεται από σήμερα έως τις 7 Ιούλη, στις Βρυξέλλες.

Σε έκθεσή του ο Αυστριακός βουλευτής Βόλφγκανγκ Γκρόσρουκ αναφέρεται τόσο στην πολιτική ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και στη δέσμευση των 25 ΥΠΕΞ της Ενωσης να εντάξουν όλες τις χώρες των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η κάθε μία από αυτές τις χώρες πρέπει να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή της πορεία...

Οσον αφορά δε το Κόσσοβο και τη Σερβία, τονίζει την ανάγκη βοήθειας στη Σερβία για «να απελευθερωθεί από την κληρονομιά του Μιλόσεβιτς», ενώ σημειώνεται η «απαίτηση» για επίτευξη προόδου «στη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία».

Ακόμα το ψήφισμα αναφέρεται και στη «μετάβαση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης από το πλαίσιο της ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον προς τις δομές που διοικούν στο Σεράγεβο»...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο Κόσσοβο μεταβαίνει αύριο ο αναπληρωτής του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις για το Κόσσοβο Μάρτι Αχτισάαρι, Αλμπερτ Ρόχαν και δύο μέρες μετά θα επισκεφθεί το Βελιγράδι.

Παράλληλα υπογράφηκε χτες στις Βρυξέλλες συμφωνία μεταξύ του ύπατου εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) Χαβιέρ Σολάνα και του υπουργού Αμυνας της ΠΓΔΜ Γιόβαν Μανασίεφσκι, για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στην «ειρηνευτική δύναμη» της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Πολύνεκρο δυστύχημα στο μετρό

Τραυματίας από το χτεσινό τραγικό δυστύχημα στη Βαλένθια της Ισπανίας

Associated Press

Τραυματίας από το χτεσινό τραγικό δυστύχημα στη Βαλένθια της Ισπανίας
ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Τουλάχιστον 34 είναι οι νεκροί και 21 οι τραυματίες, αρκετοί από τους οποίους σοβαρά, από το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε χτες, όταν ένα βαγόνι του μετρό εκτροχιάστηκε και ανατράπηκε στη Βαλένθια, στην ανατολική Ισπανία. Από την πρώτη στιγμή, οι αρχές απέκλεισαν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Το δυστύχημα, που σημειώθηκε μεταξύ δύο σταθμών, ανάγκασε τις αρχές να απομακρύνουν περίπου 150 άτομα από τις πλατφόρμες του σταθμού Χέσους, ενώ ένα κινητό νοσοκομείο δημιουργήθηκε μπροστά από το σταθμό. Υπάρχουν, μάλιστα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως μέχρι χτες το βράδυ υπήρχαν παγιδευμένοι επιβάτες στα βαγόνια του συρμού, κάτι που, όμως, απέκλεισε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το βαγόνι εκτροχιάστηκε σε μια στροφή λόγω της υπερβολικής ταχύτητας, ενώ αναφέρεται ότι πιθανόν να έχει καταρρεύσει και ένας τοίχος στη σήραγγα, όπως δεν έχει διασταυρωθεί η πληροφορία ότι έσπασε ένας τροχός του βαγονιού.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο ενημερώθηκε για το δυστύχημα στην Ινδία όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, και το γραφείο του ανέφερε ότι πιθανόν να τη διακόψει και να επιστρέψει στην Ισπανία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.- Χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στη Μασσαλία, το Σάββατο, με τη συμμετοχή ηγετικών στελεχών και της αντιπολίτευσης, ενάντια στο νόμο για την «επιλεκτική μετανάστευση» του υπουργού Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί που εγκρίθηκε και από τη Βουλή. Οι διαδηλωτές εναντιώνονται κυρίως στο σημείο που προβλέπει ότι θα απελαθούν και παιδιά μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής, ακόμη και αν ήδη φοιτούν στη γαλλική εκπαίδευση. Το μέτρο αφορά 50.000-100.000 παιδιά και ήδη το «Δίκτυο Εκπαίδευσης Χωρίς Σύνορα» έχει οργανώσει ομάδες «περιφρούρησης» σε διάφορες πόλεις προκειμένου να μην εκδιωχθούν παιδιά από τη χώρα.

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Είκοσι «μαχητές» ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν σε μάχες στο νότιο Αφγανιστάν οι κατοχικές δυνάμεις. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι σκοτώθηκε 1 κατοχικός στρατιώτης, του οποίου η εθνικότητα δε διευκρινίζεται, στη συντριβή ενός ελικοπτέρου «Απάτσι» στην Κανταχάρ, που αποδίδεται σε βλάβη. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι το Σάββατο σε μάχες σκοτώθηκαν άλλοι 2 Βρετανοί στρατιώτες, την ώρα που πυκνώνουν οι διαρροές περί σχεδίων βρετανικής αποχώρησης. Τέλος, ένας καμικάζι και μία φοιτήτρια σκοτώθηκαν σε επίθεση στο Πανεπιστήμιο της Χεράτ.

ΠΕΚΙΝΟ.- Πλημμύρες, χαλάζι, κατολισθήσεις και σειρά άλλων καταστροφών προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές, που έπληξαν τη νοτιανατολική Κίνα, με τουλάχιστον 11 νεκρούς, 22 τραυματίες και 701 κατεστραμμένα σπίτια.

ΑΓΚΥΡΑ.- Φονικές πλημμύρες πλήττουν τη βόρεια και ανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα 9 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, εκ των οποίων 3 παιδιά, ενώ πολλά σπίτια παρασύρθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Οργή προκάλεσε η μικρή ποινή στον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου Νάσερ Οριτς, στη Σερβία, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με τον πρωθυπουργό της χώρας να κάνει λόγο για εμπαιγμό της δικαιοσύνης και χλευασμό των αθώων θυμάτων, ενώ όπως είπε το Δικαστήριο μετατρέπεται σε σύμβολο της αδικίας.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Οι εξετάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επιβεβαίωσαν ότι ο θάνατος ενός πεντάχρονου αγοριού στην Ινδονησία στις 16 Ιούνη οφειλόταν στον ιό Η5Ν1, της γρίπης των πτηνών, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στη χώρα στους 40.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Κατολίσθηση με αδιευκρίνιστα αίτια σημειώθηκε στο βόρειο Πακιστάν, στο λόφο Καλάμ, με απολογισμό 5 νεκρούς και 23 αγνοούμενους, ενώ πολλά σπίτια θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης.

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.- Σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, στην ανατολική Τουρκία, χωρίς να υπάρξουν αναφορές σε θύματα.

ΜΠΟΥΜΠΑΝΕΣΓΟΥΑΡ.- Καταρρακτώδεις βροχές σάρωσαν την Ανατολική Ινδία, σκοτώνοντας 11 τουλάχιστον ανθρώπους, ενώ σοβαρές καταιγίδες στη Βομβάη έγιναν αιτία καθυστερήσεων σε τρένα και αεροπλάνα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΚΙΕΒΟ - ΑΓΚΥΡΑ - ΣΟΦΙΑ - ΡΩΜΗ.- Σημαντικές καταστροφές, αλλά και θύματα προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και στην Ιταλία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία, 11 στη Ρουμανία, 2 στην Ουκρανία και 5 στην Καλάβρια της Ιταλίας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχτεί μια σειρά περιοχές στη Βουλγαρία, θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστον για επτά μέρες η συνοριακή διάβαση Μάλκο Τούρνοβο που συνδέει τη Βουλγαρία με την Τουρκία, ενώ σημειώνεται ότι αρκετά σπίτια πλημμύρισαν και καταστράφηκαν καλλιέργειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ