ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάρτε μέτρα και ας πονάνε!

Οριστικό λουκέτο στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και άλλα «μη ανταγωνιστικά εργοστάσια», αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση εργοδοτικών εισφορών, φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο, κ.ά., αξιώνει ο διοικητής Ν. Γκαργκάνας

Αντιλαϊκή επίθεση εφ' όλης της ύλης στη βάση των πολιτικών αποφάσεων της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ, της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και των άλλων δυνάμεων του λεγόμενου κοινωνικού εταιρισμού εξαπέλυσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας. Με ομιλία του, σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, αποσαφήνισε τις βλέψεις των τραπεζιτών για την τύχη της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) αλλά και άλλων ...μη ανταγωνιστικών παραγωγικών μονάδων. Χωρίς περιστροφές αξίωσε από την κυβέρνηση να βάλει οριστικό λουκέτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη των εργαζομένων, σε αυτές, πάντα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας στην οικονομία. Ο εκλεκτός της ΕΕ και του δικομματισμού αξίωσε επίσης να προχωρήσουν οι «ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές» και σαν τέτοιες προσδιόρισε αυτές «που πονάνε, που έχουν πολιτικό κόστος, που έχουν σημασία και τις χρειαζόμαστε», οι οποίες, όπως προκύπτει από την ομιλία του, αφορούν στην κατεδάφιση εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά της εργοδοσίας, κ.ά.

Ο κεντρικός τραπεζίτης απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες και τραπεζίτες, ανοιχτά και απροκάλυπτα, δε δίστασε να εμπαίξει την οικονομική κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων και τα απανωτά κύματα ακρίβειας: «Επειδή κάποιοι έμποροι αύξησαν την τιμή στα ραπανάκια δε σημαίνει ότι υπάρχει ακρίβεια στην αγορά. Για ποια ακρίβεια μιλάμε;», διερωτήθηκε, τάχα, παριστάνοντας τον ανήξερο για το έγκλημα, συνάμα υπερασπιζόμενος την ΕΕ, την πολιτική του δικομματισμού και το ευρώ.

Η ομιλία του Ν. Γκαργκάνα περιστράφηκε στα παρακάτω:

  • Εργοστάσια: Ορθά-κοφτά ισχυρίστηκε πως «δεν ωφελεί η διατήρηση, για παράδειγμα, της Βιομηχανίας Λιπασμάτων», με το πρόσχημα του φτηνότερου κόστους στη ...Βραζιλία. Η καμπάνα έχει χτυπήσει δυνατά για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και για άλλα εργοστάσια, όπως την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ). Και αυτές οι αξιώσεις δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα, έρχονται να υπηρετήσουν τα κέρδη των μεγαλομετόχων τραπεζιτών, που ήδη έχουν κάνει γνωστές τις ορέξεις τους. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και μπορούν και πρέπει να βγάλουν τα δικά τους πολύτιμα συμπεράσματα, να δυναμώσουν αποφασιστικά τον αγώνα τους. Να γυρίσουν την πλάτη στις Σειρήνες του δικομματισμού που προεκλογικά άλλα υπόσχονται και στη συνέχεια άλλα εφαρμόζουν
  • Εργασία-ασφάλιση: Επανήλθε στο γνωστό αντιλαϊκό τροπάρι. Συγκεκριμένα, στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επαινώντας την πολιτική στη Δανία που πρόσφατα κατάφερε να τα αυξήσει από τα 65 στα 67 χρόνια. Αξίωσε μεγαλύτερη κινητικότητα στην «αγορά εργασίας» κάνοντας λόγο για «δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας», που, όπως είπε, θα προσφέρει «κάποια προστασία για τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες». Οπως ακόμη και ο ίδιος παραδέχτηκε, η ...προστασία και λιγότερο κοστίζει και προτιμότερη είναι από τα σημερινά «επιδόματα». Είναι φανερό πως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου έχει πάρα πολλές «παράπλευρες απώλειες» ή, όπως είπε ο Ν. Γκαργκάνας, η «ανειδίκευτη εργασία να πάει αλλού» (!). Τη νύφη πληρώνουν άμεσα οι εργαζόμενοι, που ρίχνονται στον Καιάδα της ανταγωνιστικότητας, όπως και οι ευρύτερες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Αξίωσε ακόμη τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών για την Κοινωνική Ασφάλιση. Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, «επιβάλλεται ελάφρυνση της επιβάρυνσης της εργασίας». Το πρόσχημα που πρόβαλε είναι η ...«προώθηση της απασχόλησης»
  • Δημοσιονομική πολιτική: Ισχυριζόμενος πως «η παγκοσμιοποίηση δε φαίνεται να έχει επηρεάσει σημαντικά τη χώρα μας, που είναι μια κλειστή οικονομία» (!) αξίωσε τη «μείωση της δυσκαμψίας στις αγορές εργασίας και προϊόντων». Στο «διά ταύτα» απαίτησε και νέες φοροελαφρύνσεις σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου λέγοντας πως «το φορολογικό σύστημα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού» μετά τη διεύρυνση της ΕΕ
  • Πληθωρισμός: Ανύπαρκτες για το Ν. Γκαργκάνα είναι και οι απανωτές ανατιμήσεις που κατατρώνε τα λαϊκά εισοδήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ευρώ έφερε χαμηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερα επιτόκια και ο πληθωρισμός το μόνο που σημαίνει είναι η «απώλεια ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης».

ΚΑΥΣΙΜΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέα ληστεία του λαϊκού εισοδήματος

ΚΚΕ: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να απολογηθούν στον ελληνικό λαό

Νέες υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή των υγρών καυσίμων προκάλεσε η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και η κερδοσκοπική πρακτική των εταιριών διύλισης και εμπορίας, που πριμοδοτείται και ενθαρρύνεται από τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφτασε την Παρασκευή στα 1,038 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας αύξηση κατά 1,67%, από τα 1,021 ευρώ ανά λίτρο στις 23 Ιούνη 2006. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η αύξηση του φόρου που ισχύει από το περασμένο Σάββατο 1 του Ιούλη, θα επιβάρυνε την τιμή με 2 λεπτά ανά λίτρο. Χτες ωστόσο παρατηρήθηκε σε διάφορα σημεία της χώρας ακόμη μεγαλύτερη εκτίναξη της τιμής με διακυμάνσεις ανάμεσα στα 3-5 λεπτά ανά λίτρο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πρατήρια με τιμές που φτάνουν και τα 1,3 ευρώ ανά λίτρο!!!

Στον... διεθνή παράγοντα, ένα πρόσχημα που έχει πλέον καταρριφθεί ως προς τις επιδράσεις του στις λιανικές τιμές ποσοτικά και χρονικά, απέδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας τις αυξήσεις, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό. Ετσι, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση καλύπτει το επιχειρηματικό κύκλωμα στα καύσιμα. Επανέλαβε επίσης ότι η τιμή της βενζίνης είναι φτηνότερη κατά 20-22% σε σχέση με την ΕΕ, ποσοστό που καθόλου δεν ανακουφίζει τους εργαζόμενους και μειώνεται συστηματικά.

Κι ενώ την περασμένη βδομάδα έβγαιναν εκτός λειτουργίας, η μία μετά την άλλη, οι μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα σε ορισμένες περιπτώσεις, ο υπουργός έκανε λόγο για «σύστημα εξαιρετικά ισχυρό», λόγω των κυβερνητικών μέτρων. Κάλεσε όμως σε «λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών», συνδέοντας την ευστάθεια του συστήματος με τη μείωση της κατανάλωσης και έκανε λόγο για συνέχιση των βλαβών, που τις υποβάθμισε ως προς τη συχνότητά τους. Μίλησε μάλιστα για πιθανότητα μπλακ άουτ «μία στο δισεκατομμύριο»!

Το ΚΚΕ

Με αφορμή τις δηλώσεις Σιούφα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω σχόλιο:

«Το νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων φανερώνει ότι η ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, που σε συνεργασία διαπράττουν μαζί κράτος και μονοπωλιακοί όμιλοι διύλισης, δεν έχει τελειωμό. Οπως δεν έχει τελειωμό και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού και οι δυο αποκρύπτουν ότι τα μονοπωλιακά υπερκέρδη και η βαριά φορολογία είναι οι κύριοι παράγοντες των ραγδαίων αυξήσεων στα καύσιμα.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να απολογηθούν στον ελληνικό λαό γιατί, ενώ υποστήριζαν πως η πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας και του καπιταλιστικού ανταγωνισμού θα μείωνε τις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος και θα εξασφάλιζε τον εκσυγχρονισμό και την ασφάλεια των υποδομών, στην πράξη αποδείχτηκε ακριβώς το αντίθετο. Μόνο τα κέρδη και τη συγκέντρωση του κεφαλαίου υπηρέτησε, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να τους δώσουν την κατάλληλη απάντηση με την ψήφο και την πάλη τους.

Να καταργηθεί τώρα η έμμεση φορολογία στα καύσιμα.

Βασικός μισθός 1.300 ευρώ, κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους 1.050 ευρώ.

Πάλη για ενιαίο και αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας, που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ