ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΡΥΣΤΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Τελευταίο μεροκάματο για 35χρονο εργάτη

Καταπλακώθηκε από κλαρκ σε μάντρα οικοδομικών υλικών

Νεκρός στην καθημερινή μάχη για το μεροκάματο έπεσε ο 35χρονος εργάτης απ' την Αλβανία Αμπντούλ Μετάζ του Μούσα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Τετάρτη, 28 Ιούνη, σε μάντρα οικοδομικών υλικών όπου δούλευε, στην Κάρυστο της νότιας Εύβοιας. Ο εργάτης καταπλακώθηκε από ανυψωτικό μηχάνημα (κλαρκ), όταν αυτό ανατράπηκε και τον τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι. Προκλητική είναι η στάση τόσο του εργοδότη, Χρ. Βερούχη (του οποίου η οικογένεια έχει λατομεία πέτρας και ελέγχει το εμπόριο εκρηκτικών στην περιοχή), ο οποίος δηλώνει ότι το «ατύχημα» έγινε όταν «ο εργάτης πήρε το μηχάνημα για να πάει 500 μέτρα παρακάτω να πιει νερό από μια πηγή» (!).

Αποτελεί «κοινό μυστικό» ότι όσοι εργάτες δουλεύουν στις μάντρες απασχολούνται και στα λατομεία του ίδιου εργοδότη, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι εξίσου άθλιες. Οι περισσότεροι είναι αλλοδαποί και ανασφάλιστοι, χωρίς κανένα δικαίωμα. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή με ημερομηνία 11/8/2005, που έστειλε η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας προς την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας, στην οποία επισήμαινε τους πολλαπλούς κινδύνους που απειλούν τη ζωή και την ασφάλεια των εργατών στα λατομεία της Καρύστου, καλώντας σε άμεση διενέργεια ελέγχων και λήψη μέτρων.

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία τόνιζε: «Τα οχήματα και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι τελείως ακατάλληλα - φθαρμένα λάστιχα, ασυντήρητα, χωρίς αριθμούς, χωρίς κανένα πιστοποιητικό καταλληλότητας. Οι οδηγοί χειριστές δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια και εμπειρία, με κίνδυνο να συμβούν ατυχήματα, τόσο στους ίδιους, όσο και στους άλλους εργαζόμενους. Οι εργοδότες χρησιμοποιούν κυρίως ανειδίκευτους εργάτες για να πληρώνουν ακόμη χαμηλότερα μεροκάματα. Σε περίπτωση ατυχήματος, δεν υπάρχει καμία υποδομή για παροχή πρώτων βοηθειών...».

ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΣΟΚΟΤΑΜΠ»
Ούτε νερό στο χώρο της παραγωγής!

Οι καταγγελίες εργαζομένων και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για τις άθλιες συνθήκες δουλιάς επιβεβαιώνονται ακόμα και από την έκθεση της τοπικής Επιθεώρησης Εργασίας

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα κάτω από τις λαμαρίνες του καπνεργοστασίου. Η εργοδοσία, όμως, απαγορεύει μέχρι και το νερό...
Αποπνικτική η ατμόσφαιρα κάτω από τις λαμαρίνες του καπνεργοστασίου. Η εργοδοσία, όμως, απαγορεύει μέχρι και το νερό...
Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για τις συνθήκες κάτεργου, που επικρατούν στο εργοστάσιο επεξεργασίας καπνού της «ΣΟΚΟΤΑΜΠ» στο Κιλκίς και συντέλεσαν, ώστε μια 44χρονη καπνεργάτρια να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με ελάχιστες τις ελπίδες να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή. Αυτό προκύπτει από τη σχετική έκθεση κλιμακίου της Επιθεώρησης Εργασίας, που πραγματοποίησε έλεγχο στην επιχείρηση, συνοδευόμενο από τα στελέχη του ΠΑΜΕ, Γιώτα Σιδηροπούλου, πρόεδρο του «Παγκαπνεργατικού Συνδικάτου Βόρειας Ελλάδας», και Π. Χριστοδουλίδη, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς.

«Ενώ πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα, αυτά όχι μόνο δε λαμβάνονται από την επιχείρηση, αλλά, αντίθετα, δεν επιτρέπονται και τα επιπλέον διαλείμματα που προβλέπονται, για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη της πολυεθνικής». Τα παραπάνω δήλωνε στο «Ρ» την περασμένη Πέμπτη η Γ. Σιδηροπούλου, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο εργοστάσιο της «ΣΟΚΟΤΑΜΠ». Και οι υποδείξεις της Επιθεώρησης Εργασίας το επιβεβαιώνουν.

Μετά τον έλεγχο, υποδείχτηκε προς την επιχείρηση «να πάρει όλα τα προβλεπόμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη ενδεχόμενων προβλημάτων υγείας των εργαζομένων λόγω της θερμικής καταπόνησής τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες». Αυτό πρακτικά σημαίνει καλή συντήρηση των μηχανημάτων, ώστε να μην υπάρχουν διαρροές ατμού από τη διαδικασία ύγρανσης του καπνού, περισσότερα διαλείμματα όταν οι δείκτες θερμοκρασίας και υγρασίας ξεπερνούν τα όρια και αυτό όπως λένε οι εργαζόμενοι συμβαίνει συχνά στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Υπάρχουν μέρες, που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 45 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία το 80%, δημιουργώντας αποπνικτικές συνθήκες. Τα διαλείμματα όμως απαγορεύονται διά ροπάλου. Ακόμη και το μισάωρο διάλειμμα, που κάνουν σε κάθε βάρδια, τους το κόβουν από το μεροκάματο. Ενώ για νερό επιτρέπεται να πηγαίνουν το πολύ δύο επιπλέον φορές.

Μάλιστα, μέχρι την περασμένη Πέμπτη, υπήρχε ανακοίνωση που απαγόρευε στους εργαζόμενους να πηγαίνουν στην τραπεζαρία σε ώρα εκτός του προβλεπόμενου μισάωρου διαλείμματος. Ομως, μόνο στην τραπεζαρία υπάρχουν ψύκτες για δροσερό νερό και αυτοί δε δουλεύουν πάντα. Ετσι, λοιπόν, η Επιθεώρηση Εργασίας υποδεικνύει ακόμη: «Να τοποθετηθούν ψύκτες και στα υπόλοιπα σημεία (στο χώρο παραγωγής), που υπάρχει πόσιμο νερό, για την παροχή δροσερού νερού στους εργαζόμενους». Η απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων επιβεβαιώνεται και από δύο ακόμη υποδείξεις της Επιθεώρησης Εργασίας, που ζητά «να ληφθεί μέριμνα για την προστασία έναντι πτώσης των εργαζομένων που ανεβαίνουν στο πάνω μέρος του ξηραντηρίου καπνού για να το καθαρίσουν». Αλλά και «να μελετηθούν από τον τεχνικό Ασφαλείας τα ενδεχόμενα τεχνικά μέτρα για τη μείωση του θορύβου στο υγραντήριο».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΗ»
Επικίνδυνη για τους εργαζόμενους η σύμβαση

Την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΝ) - που συναίνεσε στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, υπογράφοντας διετή Συλλογική Σύμβαση 2006 - 2007, η οποία προβλέπει αυξήσεις - κοροϊδία και υλοποιεί τον αντεργατικό νόμο για τις πρώην ΔΕΚΟ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ».

Η πλειοψηφία, επισημαίνει η «Αγωνιστική Συνεργασία», αποδέχτηκε την πρόταση της διοίκησης της ΔΕΗ, αλυσοδένοντας έτσι τους εργαζόμενους σε διαρκή λιτότητα (μέση αύξηση 3,9% για το 2006 και 3,85% για το 2007). Η σύμβαση αυτή κινείται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και της σύμβασης ντροπής που υπέγραψε η ΓΣΕΕ. Ταυτόχρονα, είναι η πρώτη Ομοσπονδία που με την υπογραφή της πλειοψηφίας αποδέχεται τον αντεργατικό νόμο για τις πρώην ΔΕΚΟ, που στόχο έχει την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Παραπέρα, η Σύμβαση αυτή δίνει το δικαίωμα στη διοίκηση της ΔΕΗ να μεταθέτει τους εργαζόμενους όπου και όποτε θέλει, αυξάνει σημαντικά τα ποσά που αφορούν στην ΟΚΔΕ και τα οποία είναι χρήματα των εργαζομένων, ενώ μοιάζει με ειρωνεία η πρόβλεψη για ενίσχυση της υγιεινής και ασφάλειας, όταν εργαζόμενοι της ΔΕΗ χάνουν τη ζωής τους ή σακατεύονται.

Αποθρασυμένοι και οι χαρτοβιομήχανοι

Τα επιχειρήματα περί «μη αντοχής της οικονομίας» του ΣΕΒ και τη συναινετική στάση της συμβιβασμένης ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος αξιοποιούν με τη σειρά τους οι χαρτοβιομήχανοι, οι οποίοι, εντελώς προκλητικά, «προσφέρουν» για την κλαδική σύμβαση ...μηδενικές αυξήσεις! Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, ο Σύνδεσμος των Χαρτοβιομηχάνων (ΣΕΒΙΧΑ) δίνει μηδενικές αυξήσεις και, σα να μη φτάνει αυτό, ζητά να «παγώσουν» οι διαπραγματεύσεις στον ΟΜΕΔ, για να μην υπογραφεί συλλογική σύμβαση για το 2006 και να επανέλθουν με διαπραγματεύσεις το 2007!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Την Πέμπτη η ιδρυτική σύσκεψη

Την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Κλαδικής Επιτροπής Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ για να συντονιστεί ο αγώνας των εργαζομένων στην Υγεία - Πρόνοια - ΙΚΑ, σε όλη την Αθήνα, ανεξάρτητα από ειδικότητα, από χώρο δουλιάς, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, παίρνουν σωματεία και συνδικαλιστές του χώρου της Υγείας.

Η Ιδρυτική σύσκεψη της Κλαδικής Επιτροπής Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ γίνεται μεθαύριο Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1 - Πλατεία Κάνιγγος). Το κάλεσμα υπογράφουν η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), το Κλαδικό Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς και 72 συνδικαλιστές της Υγείας - Πρόνοιας.

Ερώτηση για το έγκλημα στην Εγνατία

Τα καθημερινά εργατικά «ατυχήματα» που προκαλεί η εργοδοτική ασυδοσία, ενισχυμένη από την κυβερνητική πολιτική, καταγγέλλουν, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Απασχόλησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής. Η Ερώτηση κατατίθεται με αφορμή το «ατύχημα» της περασμένης βδομάδας, το οποίο σημειώθηκε στα έργα της Εγνατίας Οδού στο Βενετικό ποταμό - πιο συγκεκριμένα στη Γέφυρα Σπανού - και οδήγησε στο θάνατο του 53χρονου εργάτη Βάιου Κλεισιάρη. Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, αν θα προχωρήσει στον έλεγχο των συνθηκών, των εργασιακών σχέσεων που επικρατούν στα εργοτάξια της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΑΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ