ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Καταιγίδα ... προβλημάτων

Δεν έλειψαν και την Κυριακή τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, λόγω της κακοκαιρίας

Eurokinissi

Δεν έλειψαν και την Κυριακή τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, λόγω της κακοκαιρίας
Σοβαρά προβλήματα σε αρκετές περιοχές προκάλεσαν οι καταιγίδες της Κυριακής. Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε περίπου 200 κλήσεις απ' όλη τη χώρα για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια και καταστήματα, καθώς και για κοπές δέντρων. Στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν συνολικά 15 συνεργεία της Πυροσβεστικής και οι 45 άνδρες επενέβησαν στις περισσότερες των περιπτώσεων. Καθίζηση του οδοστρώματος σημειώθηκε στην οδό Αχιλλέως στον Κορυδαλλό, ενώ μποτιλιάρισμα σημειώθηκε στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος των Μεγάρων.

Ανάλογα ήταν τα προβλήματα από την κακοκαιρία στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Από τη νεροποντή που έπληξε το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Κυριακής, πλημμύρισαν υπόγεια διαμερίσματα και καταστήματα στην περιοχή Κορδελιού και σημειώθηκαν συγκρούσεις αυτοκινήτων. Καταστήματα και σπίτια πλημμύρισαν στον Αγιο Αντώνιο Κιλκίς, ενώ στη Λεπτοκαρυά Πιερίας οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους από τα ορμητικά νερά.

Χθες το πρωί τεράστιες ουρές αυτοκινήτων σχηματίστηκαν στο δρόμο Νέων Μουδανιών - Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν μέσα στα οχήματά τους χιλιάδες εκδρομείς του Σαββατοκύριακου, που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη. Στο δρόμο Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής - Θεσσαλονίκης (στο ύψος της Καρδίας), σημειώθηκαν από νωρίς το πρωί πέντε «καραμπόλες» αυτοκινήτων λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου. Αποτέλεσμα ήταν να σχηματιστούν τεράστιες ουρές αυτοκινήτων.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
«Ψαλίδι» στο εφάπαξ της «Ολυμπιακής»

Και να που ξαφνικά ο Αρειος Πάγος ...θυμήθηκε το δημόσιο χαρακτήρα της «Ολυμπιακής», προκειμένου να μειωθεί δραστικά το εφάπαξ των εργαζομένων της. Ετσι, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε ότι το εφάπαξ των υπαλλήλων της «Ολυμπιακής» υπάγεται στο ανώτατο πλαφόν των 4.402 ευρώ (1,5 εκατ. δραχμές), καθώς ο εθνικός αερομεταφορέας είναι επιχείρηση κοινής ωφέλειας και επομένως ισχύει όλο το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε σε βάρος των εργαζομένων της εταιρείας την τελευταία δεκαετία.

Με το σκεπτικό ότι η θέσπιση πλαφόν ανάγεται σε λόγους γενικότερου συμφέροντος και ειδικότερα στην οικονομική ανακούφιση του δημοσίου, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κυριολεκτικά «πετσόκοψε» το εφάπαξ των εργαζομένων. Συνεπώς, η συλλογική σύμβαση εργασίας, που προβλέπει μεγαλύτερο ποσό στο εφάπαξ, είναι ανίσχυρη, κατά τη δικαστική απόφαση.

Η απόφαση της Ολομέλειας αναφέρει ότι η «Ολυμπιακή» παρόλο που δεν υπάγεται στις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα και καταργήθηκε το προνόμιο της αποκλειστικής εκμετάλλευσης των δρομολογίων της, ωστόσο αυτά τα γεγονότα δεν επηρέασαν το χαρακτήρα της ως επιχείρησης κοινής ωφέλειας, που είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Διεκδικούν μετεγκατάσταση υποσταθμού της ΔΕΗ

Σε κινητοποίηση - διαμαρτυρία, προκειμένου να επισπευσθεί η μετεγκατάσταση του υποσταθμού της ΔΕΗ που λειτουργεί σε κοντινή απόσταση από τα σπίτια τους, προχώρησαν οι κάτοικοι του οικισμού Γαζάτικα του Δήμου Φαιάκων στην Κέρκυρα, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι χτες το πρωί με δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι κάτοικοι εκφράζουν την ανησυχία για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη ζωή τους λόγω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, η οποία, όπως καταγγέλλουν, έχει οδηγήσει σε θάνατο από καρκίνο αρκετούς συμπολίτες τους τα τελευταία χρόνια. Η προβλεπόμενη δημιουργία νέου δικτύου μέσω υπόγειας καλωδιοποίησης, που θα ελαχιστοποιεί τους κινδύνους μπλακ άουτ στην Κέρκυρα, θα επιβαρύνει με παραπάνω ηλεκτρικά φορτία τον υπάρχοντα υποσταθμό, καθιστώντας τον ακόμα πιο επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων, αν δε μεταφερθεί - όπως προβλέπεται - όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

«Στο δρόμο» με αποζημιώσεις πείνας

Κυριολεκτικά «στο δρόμο» εξακολουθούν να βρίσκονται 25 οικογένειες του οικισμού Παλουργιά των Καμένων Βούρλων, μετά από αναγκαστική απαλλοτρίωση και κατεδάφιση των σπιτιών τους για τη διαπλάτυνση της Εθνικής Οδού. Η αποζημίωση που έλαβαν είναι της τάξης των 200 ευρώ το τετραγωνικό, που σε καμία περίπτωση δεν τους επιτρέπει να ξαναστήσουν τα νοικοκυριά τους, ενώ πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν με κατάσχεση περιουσιών από τις τράπεζες στις οποίες κατέφυγαν για να πάρουν στεγαστικά ή άλλα δάνεια. Με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τη στάση της κυβέρνησης επειδή τους κατέστησε βορά των τραπεζών και τους στερεί μια αξιοπρεπή στέγη. Επιπλέον καταγγέλλουν τη στάση του Δημοσίου, που ακολούθησε παρελκυστική τακτική στο Εφετείο, αναβάλλοντας για αρκετούς μήνες τη δίκη από την οποία ήλπιζαν ότι θα τους επιδικάζονταν δίκαιες αποζημιώσεις.

Εκδηλώσεις για τη Μάχη της Αμφιλοχίας

Διήμερες εκδηλώσεις το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 8 και 9 του Ιούλη, και πολιτικό μνημόσυνο στις 9/7 για την επέτειο, των 62 χρόνων, της διήμερης νικηφόρας μάχης της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών, που κατέληξε στην κατάληψη της Αμφιλοχίας, διοργανώνουν τα Παραρτήματα Αμφιλοχίας, Δ. Στερεάς, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων της ΠΕΑΕΑ. Η εκδήλωση φέτος αφιερώνεται στα 60 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στο πρόγραμμα, που αρχίζει στις 5 μ.μ. το Σάββατο 8/7, περιλαμβάνονται πολιτιστικές-λαογραφικές εκδηλώσεις, έκθεση ζωγραφικής με έργα των Γιώργου Φαρσακίδη και Γιώργου Γούλα, πυρογραφία του Γ. Βρεττού, φωτογραφίες της Αντίστασης και έκθεση βιβλίου. Την Κυριακή 9/7, ώρα 9.30 π.μ., πραγματοποιείται εκδήλωση τιμής-πολιτικό μνημόσυνο με ομιλίες και χαιρετισμούς, κατάθεση στεφανιών, κλπ.

Β. ΕΛΛΑΔΑ
Βλάβη στο δίκτυο του ΟΤΕ

Σοβαρή καλωδιακή βλάβη στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο του ΟΤΕ στη Βόρεια Ελλάδα προκλήθηκε χτες το πρωί και αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα. Σε ανακοίνωση του ΟΤΕ αναφέρεται ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας εργασιών τρίτων, δε διευκρινίζεται όμως ούτε τι εργασίες ήταν αυτές ούτε ποιος τις εκτελούσε. Αποτέλεσμα πάντως ήταν να διακοπεί η κύρια και η εναλλακτική όδευση που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Αθήνα στα σημεία μεταξύ Θεσσαλονίκης - Αιγινίου και μεταξύ Γρεβενών - Μετσόβου. Η διακοπή αυτή, στον κύριο και τον εφεδρικό δακτύλιο, δημιούργησε αδυναμία πρόσβασης στο internet τόσο μέσω απλών γραμμών (PSTN, ISDN) όσο και μέσω ADSL, καθώς και στις υπηρεσίες ΑΤΜ, από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΧΙΟΥ
Ελλείψεις προσωπικού

Αμεσα μέτρα, ώστε να δοθεί λύση στο θέμα της έλλειψης προσωπικού στην Πολεοδομία Χίου, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Νίκος Γκατζής, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνεται στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

Οπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, στη Χίο η Πολεοδομία, λόγω έντονης οικοδομικής δραστηριότητας που υπάρχει, έχει μεγάλο όγκο εργασιών. Εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζει προβλήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτά οξύνθηκαν λόγω και αντικειμενικών αιτιών (ασθένειες, άδειες κλπ.) δεδομένου ότι ενώ ο οργανισμός υπηρεσίας προβλέπει 4 ελεγκτές και 8 διοικητικούς υπαλλήλους, τώρα στην υπηρεσία υπάρχουν 1 ελεγκτής και 1 διοικητικός υπάλληλος.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - ότι η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης αδειών οικοδόμησης κλπ., με αρνητικότατες συνέπειες και ταλαιπωρία για όλους τους εμπλεκομένους και όσους θέλουν να κτίσουν, αλλά και για τους εργαζόμενους στον τομέα των οικοδομών που πλήττονται από την ανεργία.

ΝΑΥΑΓΙΟ «ΣΑΜΙΝΑ»
Στις 6 Δεκέμβρη η νέα δίκη

Στις 6 Δεκέμβρη αρχίζει η νέα δίκη για το τραγικό ναυάγιο του σαπιοκάραβου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» που στις 26 Σεπτέμβρη του 2000 βούλιαξε λίγο έξω από το λιμάνι της Πάρου στέλνοντας στον τάφο 80 ανθρώπους, για να καταγραφεί ως ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Η δίκη θα γίνει στο 5μελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, μετά από έφεση που κατέθεσαν όσοι είχαν καταδικαστεί από το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά. Συγκεκριμένα, ο πλοίαρχος και υποπλοίαρχος του ΣΑΜΙΝΑ είχαν καταδικαστεί σε 16 και 19 χρόνια φυλάκιση αντίστοιχα, ο ύπαρχος και ο Α' μηχανικός σε 8 χρόνια ο καθένας και ο ασυρματιστής σε 15 μήνες. Οι εφοπλιστές Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος, εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρίας, είχαν καταδικαστεί ο καθένας σε 4 χρόνια 3 μήνες και 3 μέρες φυλακή. Η απόφαση του δικαστηρίου είχε παρθεί κατά πλειοψηφία αφού ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ν. Λεοντής είχε ψηφίσει για τους δύο, την αθώωσή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ