ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πιέζει για την ένταξη στον ΠΟΕ

Μια περίπου βδομάδα πριν τη συνάντηση κορυφής των ηγετών των πιο ισχυρών καπιταλιστικών χωρών (G-8) στην Πετρούπολη της Ρωσίας, η ηγεσία της τελευταίας αύξησε την πίεση για την ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν μιλώντας σε φόρουμ των λεγόμενων «μη κυβερνητικών οργανώσεων» (ΜΚΟ) όχι μόνο παρουσίασε τη διαφορετική προσέγγιση της Ρωσίας στο ζήτημα του Ιράν και των ΜΚΟ, αλλά επιτέθηκε στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως είναι η μόνη χώρα με την οποία η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει για την ένταξη στον ΠΟΕ. Ο Β. Πούτιν επισήμανε πως «εάν για κάποιους λόγους δεν καταφέρουμε τελικά να επιτύχουμε συμφωνία, τότε θα σταματήσουμε την υλοποίηση των υποχρεώσεων που ήδη έχουμε αναλάβει και υλοποιούμε, χωρίς να είμαστε μέλη αυτής της οργάνωσης».

Ο Ρώσος πρόεδρος υπεραμύνθηκε του καπιταλιστικού χαρακτήρα της σημερινής ρωσικής οικονομίας, υποστηρίζοντας πως «είναι πιο ανοιχτή και φιλελεύθερη από πολλές άλλες χώρες που είναι μέλη του ΠΟΕ».

Λίγο πριν την τοποθέτηση του Πούτιν, ο βοηθός του Σ. Προχόντκο είχε δηλώσει πως η Ρωσία ελπίζει να συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για την ένταξη στον ΠΟΕ πριν τη συνάντηση των «G-8» στην Πετρούπολη.

Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που παράγοντες του Κρεμλίνου πιέζουν τους τελευταίους μήνες για την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ, χαρακτηρίζοντας πολιτικά τα εμπόδια που βάζουν οι ΗΠΑ. Το τελευταίο διάστημα τα ΜΜΕ προβάλλουν την αδυναμία της Ρωσίας να συμφωνήσει στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για την απρόσκοπτη δράση των αμερικανικών τραπεζών (χωρίς τη μεσολάβηση θυγατρικών) στη Ρωσία, όπως και στα ζητήματα της λεγόμενης «υπεράσπιση της πνευματικής περιουσίας».

Πάντως, ένα από τα τελευταία μέτρα στα οποία προχώρησε η ρωσική ηγεσία για να πείσει για την ετοιμότητα της χώρας να ενταχθεί στον ΠΟΕ, είναι η απόφασή της να κάνει το ρούβλι μετατρέψιμο νόμισμα από την 1η Ιούλη, καταργώντας περιορισμούς για την εισαγωγή και εξαγωγή του ρωσικού νομίσματος, που ίσχυαν έως πρόσφατα.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Επτά Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πάνω από 25 τραυματίστηκαν σε ενέδρα κατά μιας στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής κοντά στην ορεινή πόλη Αβτούρι, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τσετσενίας, μετέδωσε το πρακτορείο «Ιντερφάξ».

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.-- Τον Γκεντίμινας Κιρκίλας εξέλεξαν χτες ως πρωθυπουργό της Λιθουανίας 85 μέλη του Κοινοβουλίου, ενώ 13 ψήφισαν κατά και 5 απείχαν της ψηφοφορίας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Τα 47 φτάνουν τα πολιτικά κόμματα και τους 9.000 οι υποψήφιοι που δήλωσαν συμμετοχή στη μάχη των γενικών εκλογών, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, που θα λάβουν χώρα την 1η Οκτώβρη.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Απερρίφθη το αίτημα προσωρινής αποφυλάκισης του πρώην υπουργού Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Μπόσκοφσκι, που κρατείται για την εκτέλεση 10 Αλβανών αμάχων και το βασανισμό άλλων, το 2001, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τους 32 έφτασαν οι νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ινδία, βάσει του τελευταίου απολογισμού των αρχών της χώρας, με τους νεκρούς στα κρατίδια Ορίσα και Τζαρκάντ οι νεκροί να φτάνουν τους 24, ενώ αρκετοί είναι αγνοούμενοι στο γειτονικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- Ενα πειραματικό φάρμακο που εικάζεται ότι, όταν τελειοποιηθεί, θα θεραπεύει καρδιακές παθήσεις, καρκίνο του δέρματος, τύφλωση κι άλλες ασθένειες, ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν αυστραλοί επιστήμονες, σημειώνοντας ότι οι δοκιμές σε ζώα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Αποστολή χρηματικής βοήθειας ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ στη Σρι Λάνκα, για την υποστήριξη των θυμάτων της κλιμακούμενης βίας και της διαμάχης στη βορειοανατολική χώρα, ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαϊκή Ενωση, στα πλαίσια της προσπάθειας ελέγχου και διείσδυσης στην περιοχή.

ΣΕΡΒΙΑ
Πιέσεις και επισκέψεις...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Κορυφώνονται οι πιέσεις προς τη Σερβία με την επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμοδίου για θέματα διεύρυνσης, Ολι Ρεν, που φτάνει στο Βελιγράδι αύριο. Με τον εκβιασμό για τη σύλληψη Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορείται για «εγκλήματα πολέμου», και την παράδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά και την επικείμενη απόφαση για το καθεστώς του Κοσσόβου, ο Ευρωπαίος επίτροπος θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, και τον πρωθυπουργό, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, με κύριο θέμα την παροχή βοήθειας από την ΕΕ στη Σερβία.

Εντός αυτού του πλαισίου ο Ο. Ρεν «ενδέχεται» να συζητήσει τη «δυνατότητα επανέναρξης των συνομιλιών για τη συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης με την ΕΕ», που σταμάτησαν λόγω αδυναμίας σύλληψης του Μλάντιτς...

Υπέρ της ενταξιακής πορείας της Σερβίας τάχθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τα «προβλήματα» που πρέπει να ξεπεραστούν...

Παράλληλα, την Τρίτη ξεκινά ο 7ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, στη Βιέννη, για το καθεστώς του Κοσσόβου, με θέμα την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κόσσοβο. Ενας ακόμα γύρος συνομιλιών με στόχο τον περαιτέρω διαμελισμό της Σερβίας και τη δημιουργία ενός ακόμα προτεκτοράτου, απόλυτα ελεγχόμενου.

Σήμερα μεταβαίνει στην Πρίστινα και αύριο στο Βελιγράδι ο αναπληρωτής του απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισαάρι, Αλμπερτ Ρόχαν, για να εντείνει τις πιέσεις και να «ακούσει τις θέσεις των δύο πλευρών», ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κόσσοβο.

Στο περιθώριο των γεγονότων αυτών υπογράφτηκε συμφωνία για συνεργασία όσον αφορά στην καταπολέμηση της φτώχειας μεταξύ του προέδρου του σερβικού Κοινοβουλίου, Πρέντραγκ Μάρκοβιτς, και του εκπροσώπου του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) στη Σερβία, Λανς Κλαρκ.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Σερβίας και του Μαυροβουνίου θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, στο Βελιγράδι, συνομιλίες για σχέδιο συμφωνίας σε ζητήματα που αφορούν στην Κοινωνική Ασφάλιση. Στόχος, η διευθέτηση μιας σειράς ζητημάτων όπως το συνταξιοδοτικό, μετά τη διάσπαση της Ενωσης Σερβίας- Μαυροβουνίου και την ανεξαρτητοποίηση του τελευταίου.

ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
47 νεκροί ο τελικός απολογισμός

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ενός λεπτού σιγή τήρησαν χτες το μεσημέρι οι Ισπανοί σε ολόκληρη τη χώρα, στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος που σημειώθηκε τη Δευτέρα στο μετρό της Βαλένθια και που στοίχισε τη ζωή σε 41 ανθρώπους και τον τραυματισμό 47, από τους οποίους οι 4 βρίσκονται ακόμα σε σοβαρή κατάσταση, ενώ στη χώρα κηρύχτηκε 3ήμερο πένθος.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το δυστύχημα οφείλεται σε υπερβολική ταχύτητα του συρμού. Σύμφωνα με τη μελέτη του «μαύρου κουτιού» του μετρό, ο συρμός κινούνταν με διπλάσια ταχύτητα από την προβλεπόμενη, ενώ ο οδηγός, που έχασε επίσης τη ζωή του στο δυστύχημα, δεν αντέδρασε άμεσα για να μειώσει την ταχύτητα επειδή «υπέστη ένα είδος απώλειας της συνείδησης, κάτι σαν λιποθυμία», εκτίμησαν οι αξιωματούχοι.

Ωστόσο, τα εργατικά συνδικάτα κατηγόρησαν τις αρχές για κακή συντήρηση της γραμμής του μετρό, που είναι η παλαιότερη στο δίκτυο του υπογείου της Βαλένθια και τέθηκε σε λειτουργία πριν από 18 χρόνια.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζουν την απεργία οι γιατροί

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Χιλιάδες γιατροί στα δημοτικά νοσοκομεία τεσσάρων κρατιδίων της Γερμανίας πραγματοποίησαν χτες απεργία, συνεχίζοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν ξεκινήσει την περασμένη βδομάδα, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς τους.

Η απεργία, που μέχρι τώρα πραγματοποιείται εκ περιτροπής σε διάφορα δημοτικά νοσοκομεία και κλινικές, έρχεται μετά από τη λήξη μιας σειράς απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών σε κρατικές κλινικές αφού τους δόθηκαν αυξήσεις στους μισθούς.

Το σωματείο των γιατρών έχει ζητήσει από τα μέλη του να αφήσουν ανοιχτά και σε λειτουργία τα έκτακτα ιατρεία και τις κλινικές για παιδιά. Διεκδικεί καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς των περίπου 70.000 γιατρών των δημοτικών νοσοκομείων και κλινικών, χρήματα που η εργοδοσία υποστηρίζει πως δε διαθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί στις πανεπιστημιακές κλινικές είχαν προχωρήσει σε απεργία για ένα μήνα, η οποία όμως τερματίστηκε μετά τη συμφωνία που υπογράφτηκε, όπου μεταξύ άλλων γίνεται και αύξηση στους μισθούς των γιατρών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Βόμβα σε γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

ΑΓΚΥΡΑ - ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-

Εκρηξη στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας» στην Ιστανμπούλ, σημειώθηκε χθες, χωρίς να υπάρξουν αναφορές για θύματα βάσει των τοπικών ΜΜΕ. Αιτία της έκρηξης ήταν μικρής ισχύος βόμβα, που είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων έξω από τα γραφεία του κόμματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, αναχώρησε χθες για τις ΗΠΑ, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, μετά την επιδείνωσή τους με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η επίσκεψη εργασίας θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη, όπου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και επίσημο έγγραφο υπό τον τίτλο «Στρατηγικό όραμα», στο οποίο, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, θα αναφέρονται λεπτομερώς τα κοινά σημεία της εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών.

Πηγές αναφέρουν ότι τα κύρια θέματα συζήτησης είναι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το Κυπριακό, αλλά και η κατάσταση ασφάλειας στο Ιράκ.

Δίωξη για την έκδοση βιβλίου

Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή ποινής έως και έξι χρόνων κάθειρξης για τρεις Τούρκους υπηκόους, γιατί εξέδωσαν στην τουρκική γλώσσα το βιβλίο του Νόαμ Τσόμσκι «Δημιουργώντας Συναίνεση: Η Πολιτική Οικονομία των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης», με την κατηγορία ότι προσβάλλει το «εθνικό φρόνημα των Τούρκων, την τουρκική δημοκρατία και το Κοινοβούλιο».

Κατηγορούμενοι είναι ο Φατίχ Τας, εκδότης στην Aram Publishing, ο Ομέρ Φαρούκ Κουρχάν και ο Λουτφί Ταϊλάν Τοσούν που αντιμετωπίζουν και κατηγορίες για «υποκίνηση διχασμού μεταξύ κοινωνικών τάξεων, φυλών, θρησκειών, δογμάτων και περιοχών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ