ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΕ ΟΤΑ
Σε άθλιο και επικίνδυνο κατήφορο η πλειοψηφία

ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ (ΣΥΝ) συγκάλεσαν χτες το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για να αποφασίσουν ...κυρώσεις σε βάρος του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ στο προεδρείο

Η πρωτοπόρα δράση των ταξικών δυνάμεων είναι αυτή που ενοχλεί τους εκπροσώπους του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού
Η πρωτοπόρα δράση των ταξικών δυνάμεων είναι αυτή που ενοχλεί τους εκπροσώπους του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού
Σε μια μονομέτωπη επίθεση σε βάρος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ από τις παρατάξεις της συναίνεσης - ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ (ΣΥΝ) - εξελίχθηκε το χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ. Η σύγκληση του Συμβουλίου αποφασίστηκε από την πλειοψηφία με κεντρικό θέμα τη ...λήψη μέτρων σε βάρος του εκπροσώπου της ΔΑΣ ΟΤΑ στο προεδρείο, του γγ της Ομοσπονδίας, Γιώργου Καταχανά, με το πρόσχημα ότι αρνείται να συνυπογράψει τις κατάπτυστες ανακοινώσεις της πλειοψηφίας.

Οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού, με το επιχείρημα ότι το προεδρείο «δυσλειτουργεί» εξαιτίας της στάσης του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, έχουν μεθοδεύσει εδώ και καιρό την καθαίρεσή του. Στην πραγματικότητα, ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ επιχειρούν κάτω από την τεχνητή πόλωση και την επίθεση στο ΠΑΜΕ να κρύψουν τις πομπές και τις τεράστιες ευθύνες τους για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, εξαιτίας της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αφήνοντας στο απυρόβλητο τα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση χέρι χέρι με το ΠΑΣΟΚ, μέρος των οποίων αποτελεί και το πετσόκομμα της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της συναίνεσης συντόνισαν τα πυρά τους ενάντια στο ΠΑΜΕ, δείχνοντας ποιος είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος: Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που τους χαλάει τη σούπα, πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης με αιτήματα που απαντάνε στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και αποκαλύπτει την τακτική του συμβιβασμού της πλειοψηφίας, η οποία αντικειμενικά βάζει πλάτη στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, από κοινού αποφάνθηκαν χτες ότι υπάρχει πρόβλημα... «λειτουργικότητας» στο προεδρείο και αποφάσισαν να επανεξετάσουν το ζήτημα στην Εκτελεστική Επιτροπή στα τέλη Αυγούστου!

Στο κενό οι λεονταρισμοί του συμβιβασμού

Η πληρωμένη απάντηση ήρθε τόσο από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΔΑΣ στο ΓΣ όσο και από την ανακοίνωση της παράταξης μετά το τέλος της συνεδρίασης. «Οι δυνάμεις της ΔΑΣ - ξεκαθαρίζεται στην ανακοίνωση - δηλώνουν ότι καμιά απειλή και μεθόδευση δεν είναι ικανή να μας αναγκάσει να κάνουμε πίσω από την πάλη για την ταξική συσπείρωση και την ανάπτυξη των αγώνων του κλάδου ενάντια στην αντεργατική πολιτική, τα κόμματα που την υπερασπίζονται και τα παρακλάδια τους στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Για την πραγματική στόχευση των μεθοδεύσεων σε βάρος του ΠΑΜΕ, η ΔΑΣ αναφέρει ότι την ώρα που η κυβέρνηση εντείνει την αντεργατική της πολιτική σε βάρος και των εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΒΑΕ, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ωράριο) η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ αντί να απαντήσει αγωνιστικά άνοιξε πόλεμο ενάντια στις ταξικές δυνάμεις. «Η προσπάθεια να οξύνουν με μορφές "τεχνητής κρίσης" τη μη επίλυση προβλημάτων του κλάδου, επιβεβαιώνει ότι έχουν εγκλωβιστεί και αποκλειστεί στις συγκεκριμένες επιλογές, που πηγάζουν από τη λογική των "διαλόγων" και την υπεράσπιση των νόμων της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας», τονίζει η ΔΑΣ και καλεί τους εργαζόμενους να τους γυρίσουν οριστικά την πλάτη.

ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΚΕΡΚΥΡΑ - ΠΑΞΟΙ
Καθολική η συμμετοχή στις στάσεις εργασίας

Καθολική ήταν η συμμετοχή των ναυτεργατών στη χτεσινή 4ωρη στάση εργασίας (10 π.μ.-2 μ.μ.) στα πλοία της πορθμειακής γραμμής Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα - Παξοί που κήρυξε το Σωματείο Μηχανικών και Κατώτερων Πληρωμάτων «Αγιος Σπυρίδων», διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς καταστρατηγούνται ακόμη και στοιχειώδη δικαιώματα.

Οι ναυτεργάτες με τη χτεσινή τους κινητοποίηση πρόβαλαν και διεκδίκησαν την εφαρμογή της ωριαίας διακοπής, την τήρηση των δυο προβλεπομένων ρεπό, την κάλυψη των κενών θέσεων στα πλοία. Χαρακτηριστικό της εντατικοποίησης της εργασίας αποτελεί και το γεγονός ότι στο πλοίο «ΑΝΩ ΧΩΡΑ ΙΙ» εργάζονται μόλις 9 ναυτεργάτες αντί για 17 που προβλέπεται από την ισχύουσα οργανική σύνθεση.

Τους ναυτεργάτες επισκέφθηκε κλιμάκιο της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα Δημήτρη Πιτσιάβα, καθώς και ο υποψήφιος νομάρχης Κέρκυρας με την ΝΑΣΥ Μπάμπης Χαραλάμπους που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα τους. Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ σε ανακοίνωση της καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για ναυτιλία που θα έχει γνώμονα την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης, μέσα από την πολιτική πάλη τους για αλλαγές και ρήξεις στο επίπεδο της εξουσίας.

Ταλαιπωρίας συνέχεια από τις βλάβες

Στο μεταξύ, ταλαιπωρία περίμενε και χτες εκατοντάδες επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά λόγω της βλάβης... της ημέρας! Από χτες το απόγευμα «εκτός» δρομολογίων βγήκε και το ταχύπλοο «SPEEDRUNNER 1» το οποίο, προερχόμενο από Σίφνο - Μήλο με 382 επιβάτες, κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά με βλάβη σε μια από τις 4 μηχανές του και ακινητοποιήθηκε μέχρι νεωτέρας. Οι 280 επιβάτες που ήταν να αποπλεύσουν στις 6.30 το απόγευμα με το ταχύπλοο για τα νησιά Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, επιβιβάστηκαν στο συμβατικό πλοίο «ΠΡΕΒΕΛΗ». Ετσι οι επιβάτες με προορισμό το Ρέθυμνο πριν φτάσουν στην Κρήτη θα κάνουν και το γύρο των Δυτικών Κυκλάδων. Το «SPEEDRUNNER 1», που ανήκει στην εταιρία «Aegean Speed Lines» και ανήκει στον όμιλο Ευγενίδη, είναι το τρίτο ακτοπλοϊκό πλοίο που ακινητοποιείται από το περασμένο Σάββατο.

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
Μειώνεται δραματικά το προσωπικό

Με τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου, στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) έχει μειωθεί δραματικά το προσωπικό σε βαθμό που καθίσταται σχεδόν αδύνατη έως και επικίνδυνη η λειτουργία του σε 24ωρη βάση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΑ.

Ταυτόχρονα, σημειώνουν, η έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων (π.χ. εργατών) αναγκάζει τους εργαζόμενους σε αλλότρια καθήκοντα υποβαθμίζοντας την εργασιακή τους υπόσταση, θέτοντας σε κίνδυνο την προσωπική τους υγεία αλλά και την ασφάλεια του αίματος. Ακόμα, όπως υπογραμμίζουν, καθυστερεί ο διορισμός του προσωπικού (20 άτομα) που προέβλεπε ο νέος νόμος, του προσωπικού που εξάγγειλε ο νέος υπουργός (18 συμβασιούχοι), όπως επίσης καθυστερεί σημαντικά η έγκριση αποσπάσεων και μεταθέσεων ατόμων που επιθυμούν να εργαστούν στο ΕΚΕΑ.

Επίσης, έχει σταματήσει το πρόγραμμα συλλογής του πλάσματος αίματος (η σύμβαση της μεταφοράς έληξε από τις 31.12.2005) από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας και μεταφοράς στο ΕΚΕΑ με συνέπεια να απειλούνται με αχρήστευση άγνωστες ποσότητες αίματος. Παράλληλα, έχουν συσσωρευτεί μεγάλες «ποσότητες πλάσματος στα ψυγεία του Κέντρου χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αποστολής του στην Ολλανδία, όπως προβλέπει η σχετική διακρατική σύμβαση».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ: Με νέα κινητοποίηση σήμερα στις 8 το πρωί από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα ξεκαθαρίζουν πως δε θα δεχτούν καμία άλλη λύση πέρα από την ολική επαναλειτουργία του εργοστασίου και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Απαντούν έτσι στα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να έχει εισηγηθεί μερική επαναλειτουργία του εργοστασίου με 120 μόνο εργαζόμενους και να ξαναγυρίζει την ευθύνη για το μέλλον της επιχείρησης στη ΓΣ των μετόχων της ΒΦΛ. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρία θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης.

ΑΓΡΙΝΙΟ: Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν από την Τρίτη οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου νοσοκομείου στο Αγρίνιο το οποίο έχει αναλάβει η ΕΡΓΑΣ ΑΕ σε υπεργολαβία με τη ΔΟΚΙΣ, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων δυο μηνών που τους οφείλονται. Οι εργαζόμενοι, με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και το Σωματείο των Οικοδόμων, δίνουν με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης κάθε πρωί και απαιτούν την άμεση εξόφληση των μισθών τους.

Πέρασαν δυο χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο οικοδόμος ποιητής Γιάννης Πετεινάρης. Στη μνήμη του, η Γεωργία Μαχαίρα προσφέρει 50 ευρώ στο ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ