ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Ανεβαίνουν εκ νέου οι τόνοι

Να επανέλθει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ιρανικός «πυρηνικός φάκελος» αποφάσισαν, χτες, οι εμπνευστές του «πακέτου κινήτρων - αντικινήτρων», υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη «δε δείχνει να επιθυμεί σοβαρές διαπραγματεύσεις»

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την επιστροφή του «φακέλου» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισαν, χτες, οι χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου και η Γερμανία. Η απόφαση έρχεται ένα 24ωρο, περίπου, μετά την πρώτη συνάντηση του επικεφαλής διαπραγματευτή για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα Αλί Λαριτζάνι με τον υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, η οποία έληξε χωρίς αποτελέσματα.

Στη συνάντηση του Παρισιού συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Γερμανίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, αλλά και ο Χαβιέ Σολάνα. Στη σύντομη ανακοίνωσή τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Γάλλο υπουργό Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί, τονίζεται ότι «αν και το Ιράν είχε αρκετό χρόνο για να αποσαφηνίσει τη στάση του, μέχρι στιγμής δε δείχνει καμία ένδειξη ότι έχει την πρόθεση να διαπραγματευτεί πραγματικά για το πυρηνικό του πρόγραμμα».

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι στόχος της επαναφοράς του ιρανικού φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι να ληφθεί απόφαση που θα ζητά άμεσα από το Ιράν «να τερματίσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου». Ορος που είχε τεθεί από τους εμπνευστές του «πακέτου κινήτρων και αντικινήτρων» για να αρχίσουν συνομιλίες, αλλά αρνείται η Τεχεράνη να αποδεχτεί ως προϋπόθεση, μεταθέτοντας το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με τα υπόλοιπα.

Στο τελικό ανακοινωθέν, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται νύξη για υπαγωγή της συγκεκριμένης απόφασης περί άμεσου τερματισμού της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου στην παράγραφο 7 του άρθρου 41 του ΟΗΕ, που επισύρει την απειλή επιβολής κυρώσεων στην Τεχεράνη. Ρωσία και Κίνα, που προς το παρόν δεν έχουν υπαναχωρήσει από τις, μέχρι σήμερα, θέσεις τους περί αντιπαραγωγικότητας μιας επιβολής κυρώσεων, συναίνεσαν, πάντως, στην κατ' αρχάς επιστροφή του ιρανικού φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με την επισήμανση ότι η όλη διαδικασία θα σταματήσει αμέσως μόλις η Τεχεράνη δηλώσει έτοιμη για διαπραγματεύσεις.

Πριν από την έναρξη της συνάντησης στο Παρίσι, ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινεντζάντ είχε επαναλάβει ότι το Ιράν «δε θα παραιτηθεί από το δικαίωμά του στην πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς». Από την πλευρά του, ο διαπραγματευτής του Ιράν, Αλί Λαριτζάνι, που χτες συναντήθηκε με τον Σύρο αντιπρόεδρο Φαρούκ αλ Σάρα' α και είχε εμφανιστεί «έτοιμος για συνομιλίες αλλά χωρίς προϋποθέσεις, αφού διευκρινιστούν τα αμφιλεγόμενα σημεία του πακέτου» στις Βρυξέλλες ένα 24ωρο νωρίτερα, δεν είχε σχολιάσει τις εξελίξεις αυτές μέχρι χτες βράδυ.


ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιφνίδια επίσκεψη Ράμσφελντ

Συνεχίζεται η ενδοκοινοτική βία

Το γεράκι του αμερικανικού Πενταγώνου, ο υπουργός άμυνας Ντ. Ράμσφελντ, έκανε χτες επιθεώρηση στο Ιράκ

Associated Press

Το γεράκι του αμερικανικού Πενταγώνου, ο υπουργός άμυνας Ντ. Ράμσφελντ, έκανε χτες επιθεώρηση στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το ζήτημα της βελτίωσης της ασφάλειας ιδιαίτερα στην περιοχή της πρωτεύουσας, καθώς και των προοπτικών επιτυχίας του σχεδίου «συμφιλίωσης» που έχει εκπονήσει ο Ιρακινός πρωθυπουργός, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας με τον Νούρι αλ Μάλικι. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ μετέβη, αιφνιδιαστικά, χτες, στη Βαγδάτη, από όπου επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν, προς το παρόν, σκέψεις για μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Ο Ράμσφελντ, μετά τη συνάντησή του με τον αλ Μάλικι, επέμεινε ότι τελικά οι «εχθροί του ιρακινού λαού δε θα επικρατήσουν». Τέλος, προσπάθησε να «απαλύνει» τις εντυπώσεις από τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις των κατοχικών φρικαλεοτήτων «νουθετώντας» τα αμερικανικά στρατεύματα, ότι «νίκη είναι πάνω από όλα η παροχή βοήθειας στον ιρακινό λαό να πολεμήσει τους εχθρούς του». Δεν παρέλειψε, βέβαια, να τονίσει ότι «δεν υπάρχουν σχέδια αλλαγής της πρόβλεψης περί αμνηστίας» στα κατοχικά στρατεύματα από την ιρακινή νομοθεσία για τα εγκλήματα που διαπράττουν επί ιρακινού εδάφους.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, από την άλλη, μιλώντας και στο Κοινοβούλιο, έθεσε ως «στοίχημα» για την ενότητα του ιρακινού λαού την επιτυχή κατάληξη του σχεδίου «συμφιλίωσης», απευθύνοντας νέα έκκληση προς τους Ιρακινούς όλων των δογμάτων, να αποφύγουν, με κάθε τρόπο, τη, μεταξύ τους, ένταση. Μάλιστα, δεσμεύτηκε για πολλοστή φορά ότι θα «καθαρθούν τα σώματα ασφαλείας» από κάθε ακραίο στοιχείο, αναφερόμενος στις αλλεπάλληλες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες ομάδες θανάτου ακραίων σιιτών δρουν στους κόλπους των σωμάτων ασφαλείας, πυροδοτώντας με τις ενέργειές τους ενδο-ιρακινή ένταση.

Εντούτοις, οι διαβεβαιώσεις του αλ Μάλικι απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα. Γεγονός είναι ότι από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, μετά από πολύμηνα παζάρια, η κυβέρνηση αλ Μάλικι, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.607 Ιρακινοί και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 2.500, οι περισσότεροι σε προβοκατόρικες συγκρούσεις που πυροδότησαν περαιτέρω ενδο-ιρακινή βία.

Νέες επιθέσεις

Υπό αυτό το πρίσμα, οι νέες χτεσινές προβοκατόρικες, τουλάχιστον ως προς τις τελικές συνέπειές τους, επιθέσεις απλώς έριξαν περισσότερο «λάδι στη φωτιά». Αγνωστοι ένοπλοι απήγαγαν από τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της Μουκνταντίγια αδιευκρίνιστο αριθμό οδηγών λεωφορείων. Λίγο αργότερα, σε κοντινή περιοχή εντοπίζονται με εμφανή σημάδια εκτέλεσης οι 23 από τους απαχθέντες, ενώ οι ιρακινές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι σε έφοδό τους, σε γειτονικό χωριό, απελευθέρωσαν ζωντανούς άλλους 4. Ιρακινές πηγές υποστηρίζουν ότι όλοι οι νεκροί είναι σιίτες.

Την ίδια ώρα, άλλοι 16 άνθρωποι σκοτώνονταν σε ολόκληρο το Ιράκ σε διάφορες επιθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα, φυλλάδια μοιράστηκαν σε αρκετές συνοικίες της Βαγδάτης, που καλούσαν σουνίτες και σιίτες κατοίκους να μην εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να μην στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είναι στόχος κανένα κομμάτι του ιρακινού πληθυσμού. Τα φυλλάδια έφεραν την υπογραφή του «Συμβουλίου της Σούρας των Μουτζαχεντίν», μιας οργάνωσης - ομπρέλας ισλαμιστικών οργανώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ