ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
Πολεμική κλιμάκωση

Στόχους κοντά στη Βηρυτό βομβαρδίζει ο ισραηλινός στρατός, μετά την αιχμαλωσία δύο Ισραηλινών στρατιωτών από κομάντος της «Χεζμπολάχ»

Το ισραηλινό πυροβολικό σε πλήρη ανάπτυξη βομβάρδιζε χτες το βράδυ στόχους στο Λίβανο

Associated Press

Το ισραηλινό πυροβολικό σε πλήρη ανάπτυξη βομβάρδιζε χτες το βράδυ στόχους στο Λίβανο
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκεται, από χτες τα ξημερώματα, η μεθοριακή περιοχή μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Μέχρι αργά το βράδυ αναμενόταν η τελική εντολή από την πολιτική ηγεσία, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη και πλοία σφυροκοπούσαν, ήδη, θέσεις νοτίως της Βηρυτού. Στόχοι, κυρίως, κεντρικές οδικές αρτηρίες και πιθανολογούμενες θέσεις της «Χεζμπολάχ», αλλά και της παλαιστινιακής οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση», που στρατοπεδεύει στο Νότιο Λίβανο.

Ολα ξεκίνησαν τα ξημερώματα, όταν υπό την κάλυψη ενός μπαράζ ρουκετών μαχητές της «Χεζμπολάχ» εισχώρησαν εντός ισραηλινού εδάφους, στη βορειοανατολική μεθόριο. Επληξαν 2 ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα. Σκοτώθηκαν 3 Ισραηλινοί στρατιώτες, τραυματίστηκαν 2, ενώ αιχμαλωτίστηκαν άλλοι 2 συνάδελφοί τους. Ο ισραηλινός στρατός αντέδρασε άμεσα, στέλνοντας ενισχύσεις στην περιοχή και εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές στο Νότιο Λίβανο για να καλύψει εισβολή ομάδας χερσαίων δυνάμεων προκειμένου να εντοπιστούν οι δύο απαχθέντες.

Κατά τη διάρκεια των μαχών που ξέσπασαν ανατινάχτηκε ένα ισραηλινό τανκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι 4 Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας 5ος να χάσει τη ζωή του, αργότερα, στο πλαίσιο συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι το βράδυ, ισραηλινές θαλάσσιες και εναέριες δυνάμεις είχαν πλήξει τουλάχιστον 40 στόχους στο Νότιο και Κεντρικό Λίβανο.

Οπως ανακοινώθηκε από τη λιβανική πλευρά, από τις ισραηλινές επιδρομές σκοτώθηκε 1 μαχητής της «Χεζμπολάχ» και 2 Λιβανέζοι πολίτες, ενώ τραυματίστηκε και 1 Λιβανέζος στρατιώτης, όταν ισραηλινός πύραυλος έπληξε την οδική γέφυρα Κασμίγια, που συνδέει τις κεντρικές περιοχές του Λιβάνου με το νότο. Την ίδια ώρα στο Ισραήλ καλούνταν όλες οι εφεδρείες σε μερική επιστράτευση, με προτεραιότητα σε όσους έχουν υπηρετήσει στο Νότιο Λίβανο. Μέχρι το βράδυ, χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν συγκεντρωθεί στη λιβανο-ισραηλινή μεθόριο, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και να χρησιμοποιήσουν τα καταφύγια.

Ισραηλινές απειλές κατά πάντων

«Πράξη πολέμου» χαρακτήρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός την επιδρομή της «Χεζμπολάχ» και προειδοποίησε ότι «η ισραηλινή απάντηση θα είναι οδυνηρή». Μέχρι αργά συνεχιζόταν η συνεδρίαση του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου, που εξέταζε τις προτάσεις στις οποίες κατέληξαν τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας. Σύμφωνα με διαρροές, οι προτάσεις του συμβουλίου ασφαλείας συγκλίνουν στην κλιμάκωση της στρατιωτικής απάντησης του Ισραήλ στο Λίβανο, κυρίως με επιδρομές στις κεντρικές περιοχές, προκειμένου να αποτραπεί η μετακίνηση των 2 απαχθέντων και να πιεστεί η «Χεζμπολάχ», που διατηρεί την πλειοψηφία των δυνάμεών της στο νότο.

Ο Ολμέρτ, όπως και άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατέστησαν υπεύθυνη την κυβέρνηση του Λιβάνου και την απείλησαν ότι «θα πληρώσει». Επίσης, εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις κατά της Δαμασκού, κατηγορώντας την ότι βρίσκεται πίσω από τη «Χεζμπολάχ» και ότι, επίσης, θα πληρώσει αυτές τις επιλογές.

Από την άλλη, ο επικεφαλής της «Χεζμπολάχ» Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ δήλωνε ότι «μοναδικός τρόπος απελευθέρωσης των ομήρων είναι η ανταλλαγή με αιχμαλώτους του ισραηλινού στρατού». Υποστήριξε ότι η πρωινή επιχείρηση «είναι ένας τρόπος να στραφούν τα βλέμματα και στους χιλιάδες Παλαιστινίους και Αραβες κρατουμένους του Ισραήλ». Απέφυγε, επίσης, να ξεκαθαρίσει αν αναφέρεται μόνο σε Λιβανέζους κρατούμενους ή και σε Παλαιστινίους. Κατέληξε ότι στόχος δεν είναι «ένας πόλεμος», αλλά «αν το Ισραήλ επιχειρήσει κλιμάκωση θα υπάρξει ανάλογη απάντηση».

Η λιβανική κυβέρνηση, με ανακοίνωσή της, πήρε αποστάσεις από τις ενέργειες της «Χεζμπολάχ» και προθυμοποιήθηκε «να διαμεσολαβήσει για αποκλιμάκωση». Καταδικάζει, επίσης, τις ισραηλινές επιθέσεις. Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης Φαρούκ αλ Σάρα' α υποστήριξε ότι «η κατοχή προκαλεί τον παλαιστινιακό και το λιβανικό λαό και οι οργανώσεις αντίστασής τους είναι αυτές που αποφασίζουν το καλύτερο δυνατό».

Την απελευθέρωση των Ισραηλινών στρατιωτών ζήτησαν η ΕΕ, η Ουάσιγκτον και ο ΟΗΕ, ζητώντας για άλλη μια φορά στη λογική «των ίσων αποστάσεων», αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση εκατέρωθεν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματοκύλισμα διαρκείας στη Γάζα

Παλαιστίνιοι ψάχνουν για επιζώντες σε βομβαρδισμένο από τους ισραηλινούς σπίτι

Associated Press

Παλαιστίνιοι ψάχνουν για επιζώντες σε βομβαρδισμένο από τους ισραηλινούς σπίτι
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε κατακόρυφη κλιμάκωση των επιχειρήσεών του στη Λωρίδα της Γάζας προχώρησε ο ισραηλινός στρατός, όπως είχε προαναγγείλει η σχετική εντολή της ισραηλινής ηγεσίας, ώρες νωρίτερα. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, 21 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων μια ολόκληρη οικογένεια, και δεκάδες τραυματίστηκαν, εκτινάσσοντας το θερμόμετρο της έντασης στο κόκκινο. Ως απάντηση εκπρόσωπος του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς» απείλησε να «πληρώσουν πολύ ακριβά οι σιωνιστές τα ναζιστικού τύπου εγκλήματα που διαπράττουν στη Γάζα», προειδοποιώντας ότι «με τον τρόπο αυτό ανοίγουν νέους δρόμους και στις μεθόδους των δικών μας επιθέσεων».

Μια ολόκληρη οικογένεια ξεκληρίστηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, που έπληξε κτίριο με βόμβα 250 κιλών τα ξημερώματα χτες. Πρόκειται για τον λέκτορα στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο και στέλεχος της «Χαμάς», Ναμπίλ Αμπού Σαλμίγιε, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγο και 7 από τα 9 παιδιά τους, ηλικίας από 4 - 18 χρόνων. Από την επίθεση τραυματίστηκαν άλλα 37 άτομα, εκ των οποίων οι 3 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι στόχος της επίθεσης ήταν ο Μουχάμαντ Ντάιφ, επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», που έχει γλιτώσει άλλες 3 απόπειρες εναντίον του. Εκπρόσωπος των «Ιζεντίν αλ Κάσαμ», του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», διέψευσε ότι τραυματίστηκε ο Ντάιφ. Εντούτοις, λίγο αργότερα, ένοπλοι της οργάνωσης περικύκλωσαν την εντατική μονάδα του κεντρικού νοσοκομείου της πόλης της Γάζας, όπου νοσηλεύονται οι 3 σοβαρά τραυματίες της επιδρομής, και απαγόρευσαν στους δημοσιογράφους την είσοδο. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο Ντάιφ συμπεριλαμβάνεται στους σοβαρά τραυματισμένους.

Εκτός της επιδρομής αυτής, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε άλλες 4 επιθέσεις, είτε με πυραύλους από αέρος είτε με πυροβολικό είτε με ενόπλους και τανκς, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Στο Ντάιρ αλ Μπάλαχ, στο Κχαν Γιούνις και στην ευρύτερη περιοχή, σκοτώθηκαν χτες 11 ακόμη Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία χαρακτηρίζονται ως «ύποπτοι» από την ισραηλινή πλευρά. Το απόγευμα, ισραηλινά τανκς προωθήθηκαν περαιτέρω εντός της νότιας Γάζας.

Προκλήσεις Ισραηλινών αξιωματούχων

Συνολικά από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής εισβολής, πριν από 14 μέρες, μέχρι χτες το απόγευμα, είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 65 Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι. Απαντώντας κυνικότατα στις ολοένα και σφοδρότερες επικρίσεις για την αιματοχυσία αμάχων αλλά και για τις συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής που έχουν επιβληθεί στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας από τη δράση του ισραηλινού στρατού, αξιωματούχος του Τελ Αβίβ κατηγορούσε τους «Παλαιστίνιους τρομοκράτες» ότι «χρησιμοποιούν πάντα ως ασπίδες και πρόσχημα αμάχους».

Χτες, πάντως, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της «Χαμάς» επαναλάμβανε ότι «δεν είναι ακόμη και σήμερα απίθανη μια λύση διά μέσου διαπραγματεύσεων». Αντίθετα, ανώτερα στελέχη της οργάνωσης απέφυγαν να σχολιάσουν τα γεγονότα στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα, αν και, ορισμένοι, τηρώντας την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι η εκεί κλιμάκωση «ήρθε στην κατάλληλη ώρα, καθώς πρόκειται για μια νόμιμη αντίδραση στην εισβολή στη Γάζα και θα βοηθήσει να χαλαρώσουν οι πιέσεις εδώ».

Ούτε λέξη συμπάθειας για τον παλαιστινιακό λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την περιοδεία Γ. Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει πως η περιοδεία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Μέση Ανατολή προκαλεί «οργή και ερωτήματα» καθώς:

«Ενώ η σφαγή του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται από τις επιδρομές των ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής με την υποστήριξη και την ανοχή των ΗΠΑ - ΕΕ, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να προκαλεί τα αισθήματα του ελληνικού λαού με τη θέση των "ίσων αποστάσεων", που σημαίνει υποστήριξη και κάλυψη των συνεχιζόμενων εγκλημάτων σε βάρος ενός άοπλου και πολύπαθου λαού, οργή και ερωτήματα γεννάει σε κάθε σκεπτόμενη Ελληνίδα και Ελληνα και η στάση του ΠΑΣΟΚ, που επίσης ακολουθεί την επικίνδυνη πολιτική των "ίσων αποστάσεων".

Μέσα σε λίγες μέρες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στο χώρο της Μέσης Ανατολής, για δεύτερη φορά. Και εκεί, όχι μόνο δεν καταδίκασε τα εγκλήματα των ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής, όχι μόνο δεν εξέφρασε αλληλεγγύη στην ηρωική αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, αλλά δε βρήκε να πει ούτε μια λέξη συμπάθειας για τον παλαιστινιακό λαό, που φρικτά δεινοπαθεί από κάθε είδους βαναυσότητα, από τους ανελέητους βομβαρδισμούς, τις εκτελέσεις, τις συλλήψεις και από την καταστροφή ζωτικών υποδομών, όπως του ηλεκτρικού ρεύματος, της ύδρευσης, κ.ά.

Είναι εύλογα, λοιπόν, τα ερωτήματα που προκύπτουν από την περιοδεία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σε Ισραήλ, Συρία, κλπ. Ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψής του; Μήπως για να προσθέσει και τη δική του συμβολή στους εκβιασμούς και τις απειλές των ΗΠΑ - ΕΕ, σε βάρος των λαών και των χωρών της Μέσης Ανατολής, που αντιστέκονται ή δε συμμορφώνονται πλήρως με τα επικίνδυνα σχέδιά τους; Οταν το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες, εννοεί πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Ετσι και ο ελληνικός λαός οφείλει τώρα να δώσει τις δικές του απαντήσεις σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

  • Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ επιχείρησε να απαντήσει ο Ν. Αθανασάκης, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σημείωσε ότι η «μακρά και στενή σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον παλαιστινιακό λαό και τον αραβικό κόσμο δεν εξαρτάται από την έγκριση, από την επιδοκιμασία ή την αποδοκιμασία του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ ή της ηγεσίας του ΚΚΕ». Ωστόσο, για την ταμπακέρα, δηλαδή τη βάρβαρη εισβολή του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη, κινήθηκε στα ίδια πλαίσια με τον αρχηγό του κάνοντας λόγο γενικόλογα για «νέο κύκλο βίας» και για «ανάγκη ειρήνευσης της περιοχής». Δηλαδή, επιβεβαίωσε και πάλι ότι δεν τολμάει το ΠΑΣΟΚ να καταγγείλει την εισβολή.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επαίσχυντη «ουδετερότητα»

Επαίσχυντη και προκλητική στάση «ουδετερότητας», που στην πράξη σημαίνει συνενοχή στη γενοκτονία των Παλαιστινίων και πλήρη κάλυψη της κρατικής τρομοκρατίας του Ισραήλ, τηρεί η ελληνική κυβέρνηση.

Με υποκριτικές διακηρύξεις «ίσων αποστάσεων» η κυβέρνηση προσπαθεί να διασώσει τα προσχήματα και να εμφανιστεί με φιλειρηνικό προσωπείο, ενώ στην πραγματικότητα ενθαρρύνει τα εγκλήματα του Ισραήλ. Δίχως να λαμβάνει υπόψη του τη χτεσινή κλιμάκωση της επιθετικότητας των Ισραηλινών φονιάδων, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ στην οποία εκφραζόταν η ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις και συνιστούσε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία από όλους(!). Εμμένοντας στη γραμμή των «ίσων αποστάσεων» ο Ε. Αντώναρος επανέλαβε ότι «ούτε με στρατιωτικές επιχειρήσεις, ούτε με απαγωγές, μπορούμε να προχωρήσουμε στο δρόμο της ειρήνευσης και της διευθέτησης του προβλήματος». Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει «τις προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας για ειρήνευση και επίλυση και βεβαίως τη συνέχιση και την εφαρμογή του οδικού χάρτη».

ΚΚΕ
Συνυπεύθυνοι όσοι καλύπτουν τη βαρβαρότητα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο

«Την ώρα που η κυβέρνηση του Ισραήλ κλιμακώνει επικίνδυνα την επιθετικότητά της, βάζοντας στο πολεμικό της στόχαστρο εκτός από τον παλαιστινιακό λαό, τον Λίβανο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, είναι απαράδεκτο η ελληνική κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ να συνεχίζουν την πολιτική των "ίσων αποστάσεων". Αυτή η πολιτική τούς καθιστά συνυπεύθυνους με εκείνους που καλύπτουν το κράτος του Ισραήλ στη νέα επιθετική του εξόρμηση. Είναι φανερό πια πως ΗΠΑ και ΕΕ αξιοποιούν πλήρως την επιθετικότητα της κυβέρνησης του Ισραήλ με στόχο τους λαούς και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, που αντιστέκονται ή δε συμμορφώνονται πλήρως με τα επικίνδυνα σχέδιά τους. Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να έρθει σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να καταδικάσει απερίφραστα και τις νέες επιδρομές του Ισραήλ κατά του Λιβάνου και να βρίσκεται σε αγωνιστική επιφυλακή κατά της επέκτασης των πολεμικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ