ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2006
Σελ. /28
Μην πιστεύεις

ό,τι σου πέμπει τ' αφεντικό σου

Ο εφοπλιστής Αγούδημος, όταν έδινε εντολές να τσακιστούν οι απεργοί ναυτεργάτες, που ζητούσαν ασφαλή πλοία 365 μέρες το χρόνο
Ο εφοπλιστής Αγούδημος, όταν έδινε εντολές να τσακιστούν οι απεργοί ναυτεργάτες, που ζητούσαν ασφαλή πλοία 365 μέρες το χρόνο
Είναι κάτι ώρες που «στομώνει» ως και η σκέψη. Που δεν έχεις κουράγιο ούτε να αντιγράψεις την είδηση: Εννιά άνθρωποι, εννιά Παλαιστίνιοι, αφανίστηκαν από τις βόμβες του Ισραήλ. Ούτε οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι. Ομως, το δελτίο της ΝΕΤ στις 3 το μεσημέρι και στις 6 το απόγευμα επιμένει: Οι εννιά πέθαναν! Δηλαδή, πώς πέθαναν; Από καρδιά, από γηρατειά, από αρρώστια; «Ρε, δεν πέθαναν! Τους σκότωσαν! Διορθώστε την είδηση», επιμένει ο Γιώργος Χριστόπουλος από το Ναύπλιο που τους πήρε τηλέφωνο. Εκεί, αυτοί, επιμένουν: Πέθαναν! «Γράψε κάτι σύντροφε, δεν πέθαναν! Τους σκότωσαν!».

Ξανά απ' την αρχή το ψάξιμο στις ειδήσεις. Πόσα πράγματα παρουσιάζονται διαφορετικά απ' ό,τι είναι;

«Εξεγείρονται», λέει η ΠΑΣΟΚιάδα της αστικής τάξης, στα νησιά. Μα, δεν εξεγείρονται! Κάποιοι, είναι αλήθεια, κάτι χάνουν, αυτήν ειδικά την περίοδο, από το χάλι με τα ακτοπλοϊκά. Μα, η πραγματικότητα είναι χειρότερη. Γιατί το χάλι επικρατεί 365 μέρες το χρόνο. Και τις 300 μέρες δεν υπάρχει αντίδραση. Το ΠΑΣΟΚ και με τη σειρά της η ΝΔ έχουν κατορθώσει να πείθουν τον πληθυσμό ότι ο χρόνος έχει όλες κι όλες 60-65 μέρες, όσες και η τουριστική σεζόν. Αυτές τις μέρες, κάνουν τη μεγάλη αρπαχτή τα αφεντικά κι έχουν πείσει και τους νησιώτες ότι γι' αυτές τις μέρες αξίζει να ζουν.

Ο κόσμος στα νησιά, δυστυχώς, ακόμα δεν εξεγείρεται. Αν εξεγειρόταν, θα πέταγε πρώτους στη θάλασσα τους εκπροσώπους των πολυεθνικών (κάτι TUI και THOMSON), που ελέγχουν τα ξενοδοχεία. Θα απαγόρευε στη συνέχεια σε κάθε βαπόρι που ανήκει σε εφοπλιστή να προσεγγίσει στο νησί. Θα αξίωνε να 'ναι δημόσια η συγκοινωνία. Γιατί συγκοινωνία είναι. Κι είναι αναγκαία 365 μέρες το χρόνο. Τα βαπόρια δεν υπάρχουν, δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο τις μέρες που κερδίζουν εφοπλιστές και μεγαλοξενοδόχοι. Ας μη μιλάνε, λοιπόν, τα εξάστηλα για «εξεγέρσεις». Αυτές, δυστυχώς, ακόμα δεν υπάρχουν.

Πάμε σ' άλλα; «Θα προστατέψει», λέει, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το εισόδημα των εργατών, αυτός που οι παραστεκάμενοί του υπέγραψαν τα 77 λεπτά αύξηση στο μεροκάματο. Πώς θα το κάνει; Με το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», δηλαδή με ένα επίδομα φτωχοκομείου! Και δεν τον παίρνουν με τις ντομάτες οι οπαδοί του! Επιμένει, λέει ο ίδιος, η Αυτοδιοίκηση να καθορίζει τα της Παιδείας! Για να 'ναι ακόμα περισσότεροι οι αμόρφωτοι! Και τον χειροκροτάνε τα συγκροτήματα του Τύπου, που το καθένα έχει μετοχές και σε κάποιο ιδιωτικό παραμάγαζο της εκπαίδευσης...

Εχουμε μαλλί να ξάνουμε. Το γράψαμε, το ξαναγράφουμε, θα το ξαναγράψουμε. Ωσπου τίποτα απ' αυτά που ακούμε και διαβάζουμε τριγύρω να μην το θεωρούμε δεδομένο, ώσπου η εργατική τάξη να διαβάζει μόνη της τη δική της αλήθεια και με βάση αυτή να χαράζει πορεία.


ΧΡΕΟΣ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ

ΚΙ ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΕΞΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ: «Οι ζημιές στον τουρισμό που προκαλεί το χάος στα δρομολόγια της ακτοπλοΐας οδηγούν τα νησιά να εξεγείρονται. Κάτοικοι και επιχειρηματίες απειλούν με κινητοποιήσεις ακόμη και στην "καρδιά" της θερινής περιόδου. Νομάρχες κατηγορούν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ότι αντί να παρέμβει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, τους στέλνει να διαπραγματευτούν με τους εφοπλιστές σαν πράκτορες. Και οι απογοητευμένοι ταξιδιώτες αναζητούν τώρα θέση στο αεροπλάνο» (από το πρώτο θέμα στο «ΒΗΜΑ»).

ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ... «Κανείς δεν ξέρει ούτε μπορεί να ξέρει πότε, από πού και προς τα πού θα φύγει ένα πλοίο! Να προσθέσω ούτε και ποια είναι η τιμή του εισιτηρίου! Και φυσικά δεν μπορεί να ξέρει πότε "χαλάει" ένα πλοίο, το οποίο εν τούτοις έχει επισκευαστεί προ δύο ημερών. Το μαθαίνει ξαφνικά, όταν πλέον έχει φορτώσει το αυτοκίνητό του και δεν μπορεί να το βγάλει και ο ίδιος μαζί με την οικογένειά του βρίσκεται στο κατάστρωμα και έπειτα από άσκοπη, ανιαρή και εξοργιστική αναμονή πολλών ωρών. Το ίδιο και ο νησιώτης έμπορος και καταστηματάρχης, ιδιαίτερα των μικρών νησιών, δεν ξέρει πότε και αν θα παραλάβει τα εμπορεύματα που παράγγειλε» (ο Αντ. Καρκαγιάννης στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ: «Ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι "θα προστατέψει τα εισοδήματα" και πρότεινε "τη συνταγματική κατοχύρωση ενός εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης (...) Επέμενε στην περιφερειακή αποκέντρωση (...) την τοπική αυτοδιοίκηση με πολλούς πόρους που θα αποφασίζει για υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στείλτε ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στις εκλογές του Οκτώβρη

ΤΑ ΝΕΑ: Παράνομες συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοίγουν ύποπτοι λογαριασμοί για πυραύλους TOR

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΝΟΙΓΟΥΝ οι λογαριασμοί στην Ελβετία για τους TOR M1

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΓΙΑ TOR M1

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΦΛΕΓΕΤΑΙ τώρα και ο Λίβανος

Η ΑΥΓΗ: Ανάβει φωτιά στη Μέση Ανατολή

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ 35.744 υπάλληλοι των δήμων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Φωτο-φίνις για Εμπορική

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ τα προσωπικά δεδομένα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ξεσηκώνονται τα νησιά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΙΝΗΤΑ - Φθηνότερη 70% η περιαγωγή κλήσεων

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πάμε θέατρο;

«Η Αντζελα Μρούσκου τοποθετεί την Ηλέκτρα σ' έναν παρακμιακό χώρο εύκολης διασκέδασης, σ' ένα νεκροταφείο ψυχαγωγίας, όπου ο πολιτικός Αίγισθος χορεύει - λαοφιλής και δημοφιλής - τον δαιμονισμένο χορό της Ερινύας και, γυναικωτός, χουφτώνει τις κοπέλες του Χορού. Εκεί Ηλέκτρα (ά-λεκτρος) είναι η ανάγκη για Δίκη σήμερα, παρούσα και οπλισμένη, Ορέστης είναι το όπλο και η βασίλισσα Κλυταιμνήστρα (ενίοτε ανδρόβουλη) ιταμώς νεανίζει. Ο φυσικός νόμος έχει διαταραχτεί. Στον οίκο, στο κρεβάτι, στον κόσμο, στην ψυχή. Ολοι ταυτόχρονα είμαστε μέρος αυτού του φυσικού νόμου που αποζητά την ομοιόσταση, την αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας. Πώς; Τι να δράσω; Το "Θέατρο Δωματίου" δεν έχει απαντήσεις. Η λύση θα έρθει στη συνάντηση με τους θεατές» (η αναφορά στο «ΠΟΝΤΙΚΙ»).

Οχι, πάντως, σινεμά με τέτοιες «κριτικές»

«Ποιος είναι ο πιο αισιόδοξος, ο πεινασμένος ή ο χορτάτος; (...) ο Μικαλέτζελο Αντονιόνι, πάντως, πρέπει να ήταν με τον... πεινασμένο, γιατί οι χορτάτοι, ωραίοι, νέοι και πετυχημένοι αστοί ήρωες της "Εκλειψης" κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι και ευτυχισμένοι είναι (...) ο Αντονιόνι "λιώνει" με την κάμερά του τον νεορεαλισμό, για να δώσει τη θέση του στη μοντέρνα διαβίωση στις αστικές μεγαλουπόλεις που τις σκεπάζει ο μεταφυσικός τρόμος και η ψυχική ιδίως ερημιά (...) η "Εκλειψη" γράφει το τέλος στις διαπροσωπικές σχέσεις των αστών ηρώων της και των ανθρώπων της Δύσης. Αλλά ο καπιταλισμός και η ιδεολογία της απομόνωσης, τελικά κυριάρχησαν. Τα ιδανικά και τα οράματα για μια άλλη, ίση και δίκαιη κοινωνία, ούτε που τα θυμάται κανείς στις μέρες μας...» (η παρουσίαση στα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ