ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιιμπεριαλιστική πορεία σε όλη τη χώρα

Θα διαρκέσει 45 μέρες και θα καλύψει 1.134 χιλιόμετρα

Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία διαμαρτυρίας, με αίτημα την κατάργηση των αμερικανικών βάσεων στην Τουρκία, διοργανώνει το Αντιιμπεριαλιστικό Πατριωτικό Μέτωπο της χώρας, όπου συμμετέχει και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας. Επικεφαλής της πορείας θα είναι ο συνταξιούχος λοχαγός που συμμετέχει στο Μέτωπο, Μουράτ Παπούκ. Η πορεία των 1.134 χιλιομέτρων θα ξεκινήσει σήμερα από το Ιντσιρλίκ και θα καταλήξει στην Ιστανμπούλ σε 45 μέρες.

Το Ιντσιρλίκ επιλέχθηκε ως αφετηρία καθώς εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη αμερικανική βάση της περιοχής, ενώ το Ντολμάμπαχτσε, όπου θα καταλήξει η πορεία, είναι η τοποθεσία απ' όπου το 1968 Τούρκοι αγωνιστές, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Αντιιμπεριαλιστικού Πατριωτικού Μετώπου, «πέταξαν τους Αμερικανούς στρατιώτες στη θάλασσα».

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνταξιούχος λοχαγός, που θα βρεθεί στην κεφαλή της πορείας, «θα περπατήσουμε σε όλο το δρόμο εξηγώντας στο λαό τι σημαίνει ιμπεριαλισμός, εξηγώντας στους απελπισμένους ανθρώπους πώς με τον πατριωτισμό θα φτάσουμε στην ανεξαρτησία και την απελευθέρωση».

Στόχος της κινητοποίησης, σύμφωνα με το ΑΠΜ, είναι να κάνουν σαφές τόσο στην τουρκική κυβέρνηση όσο και στις ΗΠΑ ότι ο λαός της χώρας δε θα επιτρέψει να γίνει η περιοχή στρατηγείο επίθεσης των ιμπεριαλιστών. Σκοπός η ενημέρωση του λαού και η ενδυνάμωση της πεποίθησης ότι ο ιμπεριαλισμός μπορεί να νικηθεί.

Το ΑΠΜ καλεί Τούρκους, Κούρδους, Λάζους, Τσερζέκους και κάθε εργαζόμενο να διαδηλώσουν τη φιλία, την αλληλεγγύη σε κάθε λαό και να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, λέγοντας «ΟΧΙ» στην αποστολή στρατιωτών σε επιθέσεις κατά γειτονικών λαών, όπως αυτοί του Ιράν, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Συρίας...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζεται η ενδοκοινοτική βία

Οργή και διαδηλώσεις καταδίκης για την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στο Λίβανο

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέες επιθέσεις κατά σουνιτικών και σιιτικών στόχων, και κυρίως τεμενών, σημειώθηκαν χτες σε ολόκληρη τη χώρα, παρά τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Ολα αυτά, τη στιγμή που σιίτες και σουνίτες Ιρακινοί διαδήλωναν χτες σε διάφορα σημεία της χώρας καταδικάζοντας τις ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο και εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στο λιβανικό λαό αλλά και τη σιιτική «Χεζμπολάχ».

Τουλάχιστον 14 προσκυνητές σκοτώθηκαν και 5 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση στο σουνιτικό τέμενος Ισμαΐλ αλ Κουμπάισι στη Βαγδάτη. Ταυτόχρονα, επίθεση με όλμους πραγματοποιούνταν κατά σιιτικού τεμένους στο Μπάλαντ Ρουζ, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 σιίτες προσκυνητές και να τραυματιστούν 6. Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη βδομάδα μέχρι χτες, σε τέτοιες επιθέσεις ενδοκοινοτικού μίσους, έχουν σκοτωθεί 250 Ιρακινοί τουλάχιστον.

Εκτός των δύο αυτών σαφώς ύποπτων επιθέσεων, στο Ρασάαντ, έξω από το Κιρκούκ, ένοπλοι επιτέθηκαν σε σημείο ελέγχου του ιρακινού στρατού σκοτώνοντας 12 Ιρακινούς στρατιώτες και τραυματίζοντας έναν 13ο. Επίσης, άλλοι 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στο Ιράκ σε διάφορες επιθέσεις, κυρίως δολοφονίες κατά συγκεκριμένων ατόμων, είτε αξιωματούχων είτε σουνιτών είτε σιιτών.

Οργή και διαδηλώσεις

Κεντρικό θέμα στα χτεσινά κηρύγματα των σιιτών αλλά και των σουνιτών ιμάμηδων, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης προσευχής της Παρασκευής, ήταν η καταδίκη των ισραηλινών επιθέσεων στο Λίβανο. Εκπρόσωπος του θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών του Ιράκ, Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, καταδίκασε «τις σιωνιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά πολιτών και πολιτικών υποδομών, τη στιγμή που η "Χεζμπολάχ" επιτίθεται κυρίως σε στρατιωτικούς στόχους». Ιρακινοί διαδήλωσαν σε διάφορα σημεία της χώρας εκφράζοντας αλληλεγγύη στο λιβανικό λαό, με την οργή να είναι πολύ μεγαλύτερη στις σιιτικές περιοχές.

ΙΡΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Σταματήστε το έγκλημα του Ισραήλ

Την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ για να σταματήσει το έγκλημα του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουχέρ Μοτακί.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες στην Αθήνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Βαληνάκη, αναφερόμενος στην κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης ζήτησε την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ, «ώστε να σταματήσει αυτό το έγκλημα». Απαντώντας σε ερώτηση για αν το Ιράν στηρίζει, όπως κατηγορείται από το Ισραήλ, την οργάνωση «Χεζμπολάχ» και αν οι απαχθέντες Ισραηλινοί στρατιώτες κρατούνται στο Ιράν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Το Ισραήλ πάντα κατηγορούσε άλλους για τις δικές του ενέργειες. Το Ισραήλ θα πρέπει να απαντήσει για την απαγωγή και την εξαφάνιση των Ιρανών διπλωματών πριν από 25 χρόνια. Και οι Παλαιστίνιοι και οι Λιβανέζοι έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή των αιχμαλώτων. Πιστεύουμε ότι η πιο λογική λύση είναι να εισακουστούν οι λογικές και δίκαιες φωνές των Παλαιστινίων και Λιβανέζων, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί το σιωνιστικό καθεστώς». Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Μ. Μοτακί έκανε λόγο για κατάσταση ανησυχητική και επικίνδυνη και συνέχισε λέγοντας: «Οι τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, η καταστροφή των υποδομών των Παλαιστινίων, τις τελευταίες δύο ημέρες οι επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία σε όλες τις χώρες του ισλαμικού κόσμου. Το σιωνιστικό καθεστώς έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν τηρεί τις διεθνείς του δεσμεύσεις και συγκεκριμένα τη δέσμευση από τον Απρίλιο του 1996, σύμφωνα με την οποία δε θα έκανε επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και θα συνεργαζόταν για ανταλλαγή αιχμαλώτων. Πάνω από 10.500 Παλαιστίνιοι είναι φυλακισμένοι στις φυλακές του σιωνιστικού καθεστώτος και εκατοντάδες Λιβανέζοι βρίσκονται στις φυλακές αυτές, ορισμένοι μάλιστα εκ των οποίων επί δεκαετίες». Ο Ιρανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις Ιράν-Ελλάδας, για τις περιφερειακές συνεργασίες και για την πρόσφατη κρίση στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης δεν παρέλειψε να μεταφέρει τις πιέσεις της ΕΕ καλώντας το Ιράν να δεχτεί τη δέσμη προτάσεων των «Εξι» χωρών (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματός του «ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΙΣΚΕΚ.- Σε συμφωνία κατέληξαν το Κιργιστάν και οι ΗΠΑ για την παραμονή της αμερικανικής βάσης Μάνας που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα Μπισκέκ και η οποία λειτουργεί από το 2001. Προηγουμένως, το Κιργιστάν είχε απειλήσει ότι θα κλείσει τη βάση, αξιώνοντας την αύξηση των μισθών που καταβάλλουν οι ΗΠΑ. Μέχρι χτες δεν είχε γίνει γνωστό το ποσό που θα καταβάλουν οι ΗΠΑ, αλλά, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πλευράς, προτίθεται να χορηγήσει περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε συνολική βοήθεια και αποζημίωση στη διάρκεια του επόμενου χρόνου.

ΑΓΚΥΡΑ.- Το θάνατο βρήκαν πέντε Τούρκοι στρατιώτες και τέσσερις τραυματίστηκαν, στην επαρχία Μπιτλίς, όταν το όχημα που επέβαιναν έπεσε σε νάρκη, η οποία και εξερράγη.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Διίστανται οι απόψεις μεταξύ στρατού και ανταρτών Ταμίλ, στη Σρι Λάνκα, όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών από επίθεση των τελευταίων. Σύμφωνα με τους αντάρτες, οι νεκροί στρατιώτες είναι 22, ενώ ανακοίνωση του στρατού υποστηρίζει ότι οι νεκροί δεν ξεπερνούν τους 10 και υπάρχουν και 4 τραυματίες.

ΣΚΟΠΙΑ.- «Ειρηνευτική δύναμη», δύο ελικοπτέρων τύπου ΜΙ 17/8 και 18μελές πλήρωμα, έστειλε χτες η ΠΓΔΜ στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, στο πλαίσιο των δυνάμεων που μεταβαίνουν από την ΕΕ στην περιοχή και εντάσσονται στο πρόγραμμα ALTEA. Οι δυνάμεις από την ΠΓΔΜ θα τεθούν υπό βελγική διοίκηση στο αεροδρόμιο της Μόσταρ.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Αγριοκοιτάγματα»

ΒΟΜΒΑΗ.--

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ, κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψής του στη Βομβάη χτες, κατηγόρησε έμμεσα το Πακιστάν ότι συνεχίζει να στηρίζει «στοιχεία» που ευθύνονται για τις πρόσφατες πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν στον αστικό σιδηρόδρομο και που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 200 άνθρωποι και εκατοντάδες άλλοι να τραυματιστούν. Ο ίδιος επισήμανε ότι αν οι ένοπλοι δεν εμποδιστούν τότε η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των δύο χωρών δε θα προοδεύσει.

Οι δηλώσεις αυτές φαίνεται να σηματοδοτούν μια απότομη μεταστροφή των σχέσεων των δύο χωρών και αναμένεται να επηρεάσουν τον τρίτο γύρο της ειρηνευτικής διαδικασίας που αναμένεται να ξεκινήσει στις 20 Ιούλη.

Αμεση ήταν η αντίδραση από το Ισλαμαμπάντ, όπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τασνίμ Ασλάμ, τόνισε ότι οι δηλώσεις του Ινδού πρωθυπουργού είναι «αβάσιμες και τις έχουμε ήδη απορρίψει».

Θυμίζουμε ότι από τις πρώτες ώρες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις, Ινδοί αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει πως οι ενέργειες αυτές έχουν στοιχεία της ισλαμιστικής οργάνωσης Λάσκαρ-ε-Τάιμπα, ενώ προχτές προσήχθησαν 350 άνθρωποι για ανάκριση και έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα τα ονόματα τριών υπόπτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ