ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καταδικάστε τους με αγώνα, με ψήφο, με ενίσχυση του ΚΚΕ!

Σε μαζική πολιτική συγκέντρωση, στην Παραλία του Βόλου, μίλησε χτες βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος

Σε πολιτική συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Βόλου του ΚΚΕ, χτες βράδυ, στην Παραλία της πόλης και στην οποία συμμετείχαν μαζικά εργαζόμενοι και νεολαία, μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, ολοκληρώνοντας την περιοδεία της στη Μαγνησία. Την εκδήλωση άνοιξε ο Γ. Λούμας, Γραμματέας της ΝΕ Μαγνησίας, ενώ παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΔΗΚΚΙ, της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών και όλοι οι υποψήφιοι των αγωνιστικών ψηφοδελτίων συνεργασίας στη Νομαρχία και τους Δήμους του νομού.

Αποφεύγοντας την εκτενή αναφορά στα προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός, καθώς, όπως σημείωσε, δεν υπάρχει ούτε μία δημοσκόπηση που να μην αναδεικνύει υψηλά ποσοστά λαϊκής δυσαρέσκειας, που να μη δείχνει απαισιοδοξία και ανασφάλεια για το αύριο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας χτες βράδυ στην πολιτική συγκέντρωση της ΚΟ Βόλου του Κόμματος, έθεσε κατευθείαν «το ένα και μοναδικό ζήτημα»:

«Ως πότε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό εργαζομένων που υποφέρει πραγματικά, που το βιοτικό επίπεδο έχει υποχωρήσει αισθητά, θα αφήνει να κυλάει ο χρόνος, χωρίς άμεσα, εδώ και τώρα, να μην κάνει το πιο ρεαλιστικό και αποφασιστικό βήμα που χρειάζεται, δηλαδή να γυρίσει την πλάτη οριστικά στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, να τους τιμωρήσει, να ξεκόψει από συναισθηματισμούς και ουτοπικές ελπίδες ότι κάποτε θα εισακουστεί και τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα;»...


«Η καταδίκη - συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - πρέπει να γίνεται με τους αγώνες και μέσα από τους αγώνες, με την ψήφο μέσα από κάθε εκλογική διαδικασία, από την εκλογή διοίκησης σε ένα σωματείο και σύλλογο, ως τις πολιτικές εκλογές, άμεσα στις εκλογές για τους δήμους και τις νομαρχίες. Και αυτοί που δεν έχουν καταλήξει σε γενικά συμπεράσματα για την πολιτική των κομμάτων της εξουσίας, και αυτοί που δεν είναι έτοιμοι να ξεκόψουν οριστικά, και αυτοί πρέπει να τους δείξουν ότι δεν πάει άλλο, δεν αντέχουν άλλο, δε θα συνεχίσουν να γίνονται θύματα της κοροϊδίας και υποκρισίας τους.

Η ψήφος στα κόμματα αυτά και στα ψηφοδέλτια που στηρίζουν είναι άφεση αμαρτιών, είναι ανοχή, είναι νομιμοποίηση, είναι πράσινο φως για τα χειρότερα.

Η ψήφος που πιάνει τόπο, δίνει δύναμη στο λαϊκό κίνημα, στην πάλη για τα προβλήματα, αλλά και ανοίγει προοπτική, βρίσκεται στα ψηφοδέλτια συνεργασίας ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ - ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αρχίσουν να ανιχνεύουν την εναλλακτική λύση που χρειάζονται, να γνωρίσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Μετώπου, για την πάλη για λαϊκή εξουσία και οικονομία. Και αν σήμερα δεν πιστεύουν σε μια ριζική αλλαγή, μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας άλλης κατεύθυνσης πάλης.


Η υποκρισία και η κοροϊδία στις τοπικές εκλογές από την πλευρά του δίδυμου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φθάνει στο απόγειο, γίνεται εις διπλούν, μέσα από τις γενικές θέσεις, αλλά και με τον τρόπο που παρουσιάζονται τα τοπικά ψηφοδέλτια που στηρίζουν.

Δεν υπάρχει δήμαρχος ή νομάρχης που στηρίχτηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, από την άτυπη συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που να ανταποκρίθηκε στοιχειωδώς στις πραγματικές ανάγκες του λαού, στο τοπικό επίπεδο. Η αιτία βρίσκεται στη γενική πολιτική που στηρίζουν».

Συμπεράσματα
από τη Μαγνησία

Στοιχειοθετώντας όσα παραπάνω είχε αναφέρει για το ρόλο σήμερα της ΤΑ και των προσκείμενων στα άλλα κόμματα δημοτικών και νομαρχιακών αρχών, η Αλέκα Παπαρήγα προσέτρεξε στο παράδειγμα της Μαγνησίας, σημειώνοντας:

«Ολα τα αντιδραστικά μέτρα πέρασαν με την αποδοχή και την ενεργητική υποστήριξη των τοπικών αρχών που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΣΥΝ.

Τώρα, μπροστά στις εκλογές, βάζουν φερετζέ, μαύρη μπούργκα και κρύβουν τις αλλαγές που έγιναν, κρύβουν τις αντιδραστικές αλλαγές που προτείνουν. Μετατοπίζουν το ζήτημα σε υπερπροβολή μικροέργων που γίνονται, τα οποία έτσι και αλλιώς έπρεπε να γίνουν, κάτω από τη λαϊκή πίεση ή και για το λόγο ότι οι τοπικές αρχές χρειάζονται κάποια μικροέργα - ασπιρίνες για να διατηρούν την εκλογική πελατεία, όχι μόνο για λογαριασμό τους, αλλά και για τα πολιτικά κόμματα που ανήκουν.

Εδώ στη Μαγνησία υπάρχουν πολλές αποδείξεις, ισχυρά στοιχεία για να βγουν συμπεράσματα. Οι τοπικές αρχές που ανήκουν ή στηρίχτηκαν από τα κόμματα αυτά δε στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων, είτε δε λένε κουβέντα, είτε καμώνονται ότι δεν έχουν αρμοδιότητα. Είναι ευθύνη και αρμοδιότητά τους να αντισταθούν, είναι ευθύνη τους να ιεραρχούν τα έργα με βάση τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, είναι ανάγκη να μη γίνονται φοροεισπράκτορες αλλά διεκδικητές.

Την τελευταία λόγου χάρη 15ετία στο Δήμο Βόλου αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη κατά 157,5%, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες και υποδομές ήταν φτωχές, πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων, των μικροεπαγγελματιών. Μπήκαν φύλακτρα στους παιδικούς σταθμούς με τάση συνεχώς να αυξάνονται.

Αδίστακτα αποφασίζουν όλες οι παρατάξεις που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για την παραχώρηση ελεύθερων χώρων όπως είναι ο Αλατάς, η μικρή βραχονησίδα στον Παγασητικό, για τουριστική εκμετάλλευση. Ανάλογα έπραξαν στην παραχώρηση έκτασης για ξενοδοχειακή μονάδα στο Σωρό, άλλης έκτασης στη Σούρπη, ανάλογα έγινε με την παραχώρηση ιδιωτικής βιομηχανικής περιοχής στον Στασινόπουλο.

Υπόσχονται περιφερειακή, τοπική ανάπτυξη κοροϊδεύοντας κυριολεκτικά τους ανέργους, λόγου χάρη στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, που φθάνει το 20%. Υπόσχονται ευημερία, ενώ βέβαια τηρούν σιγήν ιχθύος για τους μισθούς και συντάξεις πείνας, ενώ έπρεπε να έχουν ξεσηκωθεί για τη συλλογική σύμβαση που έκλεισε η ΓΣΕΕ με τα 0,72% λεπτά αύξηση τη μέρα. Βεβαίως, δεν τα βάζουν με το εφοπλιστικό κεφάλαιο για τα προβλήματα των ακτοπλοϊκών γραμμών και το υψηλό κόστος. Γνωρίζουν όλοι αυτοί οι κύριοι και κυρίες ότι, όποια ανάπτυξη συντελείται σήμερα, καθορίζεται από τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και αυτή εισπράττει τη μερίδα του λέοντος. Οτι και εκεί που γίνονται επενδύσεις οι θέσεις εργασίας είναι πολύ λιγότερες από αυτές που χάνονται.

Ορέγονται τους Μεσογειακούς αγώνες ότι τάχα θα αναβαθμιστεί και θα πλουτίσει ο Βόλος όταν όλοι γνωρίζουμε ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες με το δυσβάσταχτο κόστος και το φούντωμα της ανεργίας που επακολούθησε.

Βεβαίως, για να μην τους αδικήσουμε, όταν λένε τοπική ανάπτυξη το εννοούν. Μόνο που πρόκειται για ανάπτυξη υπέρ του κεφαλαίου. Ακόμα και αν γίνουν νέα τουριστικά συγκροτήματα στο Πήλιο δεν πρόκειται να λύσουν την ανεργία. Πολύ περισσότερο δε θα δώσουν ούτε ένα ευρώ αύξηση στους μισθοσυντήρητους, στα φτωχά μικρομάγαζα, στη φτωχή αγροτιά, όση έχει απομείνει. Γιατί πρόκειται για τουρισμό των μεγαλοεισοδηματιών που τρώνε και πίνουν στα μεγάλα ξενοδοχεία, δε γίνονται πελατεία των μικρομάγαζων. Ο τουρισμός θα μπορούσε να δώσει εισόδημα αν στηριζόταν στον κοινωνικό τουρισμό, στον τουρισμό της λαϊκής οικογένειας. Ολοι όμως ξέρουμε ότι κοντεύει να καταργηθούν οι καλοκαιρινές διακοπές, μια βδομάδα και πολύ μας πάει.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι συνένοχοι, σύμμαχοι στην αντιλαϊκή πολιτική, ανταγωνιστές μόνο στο ποιος θα βρίσκεται στο κυβερνητικό πηδάλιο. Οσο για το ΣΥΝ σε κρίσιμα ζητήματα και στην ΤΑ δεν έχει διαφορές με τα κόμματα εξουσίας. Απλά πασπαλίζει την κριτική και τις προτάσεις του με αριστερή χρυσόσκονη, που εύκολα γίνεται αέρας στην πράξη».

Ανισότιμη η διεξαγωγή
της εκλογικής μάχης

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η εκλογική μάχη από τα ΜΜΕ με αποκλειστική σχεδόν προβολή των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και με αλλοίωση του κριτηρίου ψήφου. Τόνισε:

«Τον Οκτώβρη στην εκλογική μάχη για δήμους και νομαρχίες θα μπει υπό κρίση η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των άλλων κομμάτων, του ΣΥΝ και η δική μας.

Βεβαίως, οι συνθήκες διεξαγωγής της εκλογικής μάχης όπως πάντα είναι εξαιρετικά ανισότιμες. Εδώ φαίνεται η ιερά συμμαχία παρά τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αν και μιλάνε για ισοτιμία και αντικειμενική πληροφόρηση του λαού κάνουν πως δε βλέπουν τον κατήφορο της πολιτικής ενημέρωσης που σερβίρουν τα ηλεκτρονικά και τα έντυπα μέσα. Τα πάντα για να κεντραριστεί η προσοχή του λαού σε ένα ζήτημα: Οτι πρέπει να πάρει θέση στο ντέρμπι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οι εκλεκτοί τους υποψήφιοι φιλοξενούνται σχεδόν αποκλειστικά σε πολιτικές εκπομπές μέχρι και στα ψυχαγωγικά σώου. Επιβάλλουν με τον τρόπο τους στο λαό να σκέπτεται ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρά ανάμεσα στους δύο».

Αλλοιώνουν
το κριτήριο ψήφου

«Η παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση των κριτηρίων - συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα - δε γίνεται μόνο με την προβολή του δικομματικού καυγά, αλλά και κυρίως με την αλλοίωση του κριτηρίου ψήφου.

Στο παιχνίδι της αλλοίωσης των κριτηρίων έχει μπει και ο Συνασπισμός, που ενώ αρχικά ανέδειξε την ανάγκη από τη μάχη των τοπικών εκλογών να μειωθεί ο δικομματισμός, αίφνης έκανε, όπως πάντα, στροφή, λέγοντας ότι δεν κρίνονται κόμματα και πολιτικές, αλλά η μάχη έχει στενό αυτοδιοικητικό χαρακτήρα. Οτι τάχα οι τοπικές κοινωνίες έχουν τον κύριο λόγο. Φαίνεται σκέφθηκαν καλύτερα στα ηγετικά κλιμάκια. Δεν τους συμφέρει το γενικό μέτωπο με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αφού παντού ο ΣΥΝ μετέχοντας σε δήμους και νομαρχίες, σε συνεργασία ή σε εξάρτηση από το ΠΑΣΟΚ, δεν έκανε τίποτε διαφορετικό, και μάλιστα ΣΥΝ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πολιτεύτηκαν με τον ίδιο τρόπο και σε συναίνεση μεταξύ τους. Εχουν μοιρασμένες ευθύνες για τις αντιδραστικές εξελίξεις στο θεσμό της ΤΑ, ομόφωνα πήραν αποφάσεις στα πλαίσια των ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ. Αρα δεν μπορεί να ασκήσει κριτική εκεί που ο ίδιος έχει τη φωλιά του λερωμένη. Η συρρίκνωση όμως του περιεχομένου της εκλογικής μάχης δε γίνεται μόνο για λόγους παρελθόντος, αλλά και γιατί ήδη σε αρκετούς δήμους και σε ορισμένες νομαρχίες έχει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, στις περισσότερες περιπτώσεις, και σε άλλες με τη ΝΔ.

Η μάχη των τοπικών εκλογών είναι τοπική μόνο ως προς το ότι σχηματίζονται τοπικά ψηφοδέλτια και θα προκύψουν τοπικές αρχές. Από εκεί και πέρα έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Αλλωστε όλοι οι συνδυασμοί στηρίζονται από τα κόμματα. Ακόμα κι εκεί που υπάρχουν "αντάρτες" υποψήφιοι δεν είναι "αντάρτες" έναντι της πολιτικής των κομμάτων, αλλά απλά διαφώνησαν για προσωπικούς λόγους με τον επίσημα ορισμένο.

Κατανοούμε απόλυτα ότι δεν είναι εύκολη μια τέτοια απόφαση, μια τέτοια ριζική στροφή. Ωστόσο υπάρχουν βήματα που μπορεί να γίνουν προς τα εμπρός, άλλοι μπορεί να τρέξουν πιο γρήγορα, άλλοι πιο αργά, έστω σημειωτόν. Η ψήφος όμως είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει κάποιος».

Μπορεί να γίνει
το αποφασιστικό βήμα

Στη συνέχεια και αφού αναφέρθηκε στις ανάγκες και τις προσδοκίες του εργαζόμενου, του ανθρώπου του μόχθου, αλλά και στα σχέδια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τσάκισμα της Κοινωνικής Ασφάλισης όπως την ξέραμε ως σήμερα, για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας κλπ., η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έθεσε το κρίσιμο ερώτημα:

«Το ερώτημά μας λοιπόν είναι ως πότε οι εργαζόμενοι της χώρας, ως πότε ιδιαίτερα αυτοί που πήραν μέρος σε μεγάλους αγώνες, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά και από το 1974 και μετά, για να μην πάμε πιο πίσω, θα αγανακτούν, θα διαμαρτύρονται, αλλά δε θα κάνουν ένα, δύο, τρία, ανάλογα πόσο έτοιμος είναι ο καθένας, βήματα προς τα εμπρός;

Τι εννοούμε ένα, δύο, τρία βήματα προς τα εμπρός; Εννοούμε να ασκήσουν αποφασιστική πίεση, να αποδείξουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να γίνονται αντικείμενο χειραγώγησης, τρομοκρατίας, κοροϊδίας από τα δύο κόμματα εξουσίας. Εννοούμε ότι με την καθημερινή τους στάση πρέπει να αποδείξουν ότι δεν τα πιστεύουν πια, και με την ψήφο τους να τους αφαιρέσουν την πολιτική δύναμη που έχουν για να παίρνουν τέτοια σκληρά μέτρα που παίρνουν ή υποστηρίζουν ότι πρέπει να παρθούν.

Αυτό το αποφασιστικό βήμα μπορεί και πρέπει να γίνει στις επόμενες τοπικές εκλογές, αυτό το αποφασιστικό βήμα πρέπει να γίνει στην προετοιμασία της μαζικής αντεπίθεσης για δωρεάν λαϊκή Παιδεία, για αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, στις συντάξεις, για δωρεάν Υγεία, για τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, για το δικαίωμα στη δουλιά, στην κανονική δουλιά - 7ωρο και 5ήμερο. Για να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στην επιθετικές πολεμικές δραστηριότητες, σε κάθε μορφή επέμβασης που κάνει το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και επίσης η ΕΕ, που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μην αδικηθεί από τις ΗΠΑ στη μοιρασιά της πίτας.

Βεβαίως και δεν είναι έτοιμοι όλοι οι εργαζόμενοι να ξεκόψουν από κόμματα που παραδοσιακά πίστεψαν. Είναι δύσκολο πράγμα να φθάσεις στο συμπέρασμα ότι σε ξεγέλασαν, ότι πίστεψες εκεί που δεν έπρεπε. Δεν απαιτούμε να υπερβούν τα όριά τους. Ομως επείγει σήμερα να εκφραστεί έμπρακτα η λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, να αποτελέσει παράγοντα πίεσης, ανάσχεσης των νέων μέτρων που έρχονται».

Οι αγώνες
και η αποτελεσματικότητά τους

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε εκτενώς στους αγώνες που προηγήθηκαν, αλλά και σε αυτούς που πρέπει σήμερα να αναπτυχθούν, οι οποίοι - τόνισε - θα ολοκληρώνονται στο βαθμό που οδηγούν σε αλλαγή πολιτικής συμπεριφοράς. Υπογράμμισε πάνω σ' αυτό το θέμα:

«Βεβαίως και τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικοί αγώνες, εργατικοί, αγροτικοί, νεολαιίστικοι με αποκορύφωμα τις πρόσφατες φοιτητικές και σπουδαστικές κινητοποιήσεις. Αν δεν είχαν γίνει αυτοί οι αγώνες τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Πολύ χειρότερα. Ωστόσο, αυτοί από μόνοι τους, όσο δε συνδέονται με πολιτικές διεργασίες και μετακινήσεις, δε θα έχουν την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα. Ας μην ξεχάσουμε την πείρα του παρελθόντος. Οταν δεν ολοκληρώνονται σε αλλαγή πολιτικής συμπεριφοράς τότε εύκολα χειραγωγούνται από τα κόμματα της εξουσίας.

Ας θυμηθούμε τους μεγαλειώδεις αγώνες κατά του σχεδίου νόμου Γιαννίτση για την Κοινωνική Ασφάλιση. Ο νόμος πάρθηκε πίσω, οι εργαζόμενοι κέρδισαν μια μάχη, αλλά τελικά έχασαν τον πόλεμο, αφού ο νόμος Ρέππα με επιμέρους φτιασιδώματα πέρασε, και μάλιστα σήμερα η ΝΔ τον θέτει σε εφαρμογή πλήρως, ενώ προσθέτει νέα αντιλαϊκά μέτρα πατώντας στην προετοιμασία εδάφους που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ τότε ως αντιπολίτευση καπηλεύτηκε τους εργατικούς αγώνες, απέσπασε ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε ως υπερασπιστής των εργαζομένων. Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος που ελέγχονταν από το ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με τις δυνάμεις της ΝΔ και με τη φιλική συναίνεση των συνδικαλιστικών στελεχών του ΣΥΝ καλλιέργησαν αυταπάτες στους εργαζόμενους, δεν τους προετοίμασαν να αντιμετωπίσουν το νέο νόμο που πέρασε εύκολα για το ΠΑΣΟΚ.

Ας θυμηθούμε τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις. Τότε η ΝΔ τις στήριξε με το γνωστό ύπουλο τρόπο, βάζοντας στην πρώτη γραμμή τα αιτήματα που συνέφεραν κυρίως τους αγρότες με μεγάλη ιδιοκτησία γης, τους μεγάλους κτηνοτρόφους, ενώ ταυτόχρονα αποκτούσε το ψεύτικο φιλοαγροτικό προφίλ και στους μικρομεσαίους αγρότες. Το ΠΑΣΟΚ έχασε πολιτικά, τα κέρδη κυρίως πήγαν στη ΝΔ. Είναι γεγονός ότι οι αγρότες απέσπασαν κάτι από τους αγώνες, μόνο που ήταν ψίχουλα και τελικά γρήγορα βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα.

Πείρα όμως προσφέρουν και οι πρόσφατοι αγώνες για το προσχέδιο νόμου ΑΕΙ - ΤΕΙ. Ξεκίνησαν δυναμικά, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσχεδιασμένα τους χρησιμοποίησε για να "αδειάσει" στο τέλος τους νέους και τις νέες με τις ακραίες θέσεις του για την Παιδεία, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και κυρίως για την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας της δημόσιας Παιδείας, που θα είναι δημόσια πλήρες υποχείριο των επιχειρηματιών, πιο ταξική όσο ποτέ»...

Αγώνες οριοθετημένοι
από τη στρατηγική κεφαλαίου

«Επομένως δεν αρκούν οι αγώνες που ξεσπάνε απότομα, που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της εκλογικής πελατείας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ερήμην βεβαίως των ίδιων των αγωνιζομένων.

Επιτακτικά χρειάζονται σήμερα οι αγώνες, όμως η δυναμική τους βρίσκεται στην πολιτική τους κατεύθυνση, στο κατά πόσο είναι χειραφετημένοι από τα τερτίπια της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, είναι οριοθετημένοι από τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Αγώνες που στηρίζονται στην οργάνωση από τη βάση ως την κορυφή και των εργαζομένων, των μαθητών και των φοιτητών και σπουδαστών. Αγώνες που στηρίζονται στη λαϊκή πρωτοβουλία και συμμετοχή, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με μαζικές διαδικασίες αποφασίζουν, ελέγχουν την εκπροσώπησή τους. Ολοι για έναν και ένας για όλους. Αυτός είναι όρος για μια άμεση αποτελεσματικότητα και πάνω απ' όλα κανένας αγώνας δεν πρέπει να κλείνεται στα όρια μιας γειτονιάς, ενός κλάδου, ενός εργοστασίου, ακόμα και μιας περιοχής. Στο έδαφος του αγώνα πρέπει να διαμορφωθεί το κοινό μέτωπο, η συμμαχία της εργατικής τάξης, των μικρών επαγγελματιών, των μικρομεσαίων αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών, των μεταναστών, όλων των κινημάτων που αντιπαλεύουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Κίνημα που απορρίπτει κάθε επιχείρημα και προσπάθεια διχασμού, αντιπαράθεσης, όπως λόγου χάρη οι δημόσιοι υπάλληλοι να μένουν αδιάφοροι για τα προβλήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και αντίστροφα. Να πιστεύει ότι "ο δικός μου κλάδος έχει πρόβλημα", στο "δικό μου δήμο" υπάρχουν οξυμένα προβλήματα, ότι η ύπαιθρος έχει μόνο πρόβλημα, ενώ τα αστικά κέντρα έχουν καλοταϊσμένο πληθυσμό. Ενα πράγμα ισχύει, η ταξική ανισότητα, που είναι παντού και σ' αυτό το έδαφος αναπτύσσεται και η περιφερειακή ανισότητα, οι επιλεκτικές παροχές σε έναν κλάδο ή σε έναν τομέα.

Δε φθάνουν μόνοι τους οι αγώνες και ανεβασμένες μορφές πάλης. Χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί και το όπλο της ψήφου στους μαζικούς φορείς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο Κοινοβούλιο».

Το ΠΑΣΟΚ αλλοίωσε
και χειραγώγησε συνειδήσεις

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στη διάρκεια της ομιλίας της στο ΠΑΣΟΚ και σημείωσε:

«Απευθυνόμαστε πριν απ' όλα στους εργατοϋπαλλήλους που για χρόνια ακολούθησαν και ακολουθούν ακόμα το ΠΑΣΟΚ πιστεύοντας στις διακηρύξεις του ή πιστεύοντας ότι είναι μικρότερο κακό από τη ΝΔ.

Δεν πρέπει να ζείτε με τις μνήμες της δεκαετίας του '70 και των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του '80. Τα στερνά τιμούν τα πρώτα, μην το ξεχνάτε.

Το ΠΑΣΟΚ ξεσήκωσε ενθουσιασμό με τις διαφημιζόμενες κοινωνικοποιήσεις, στην πραγματικότητα πέρασε στην ιδιοκτησία του κράτους επιχειρήσεις αφού ξελάσπωσε με τα χρήματα του λαού τους επιχειρηματίες που τις είχαν χρεοκοπήσει. Τις κρατικοποιημένες επιχειρήσεις τις έθεσε ταυτόχρονα στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας, με αποτέλεσμα οι περισσότερες από αυτές να φορτωθούν νέα ελλείμματα.

Είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αύξησε τα πραγματικά εισοδήματα ενός μεγάλου μέρους των εργαζόμενων, ενώ την ίδια στιγμή ανέβασε την κερδοφορία του κεφαλαίου και των νέων επιχειρηματιών που αναδύθηκαν. Από πού πήρε τα χρήματα; Αξιοποίησε τα κοινοτικά κονδύλια, που εκείνη την περίοδο δίνονταν με σχετική απλοχεριά για επιδοτήσεις προκειμένου να προετοιμαστεί η συρρίκνωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, για εξαγορά και ρουσφετολογία. Προβάλλοντας το επιχείρημα για "ρετιρέ" και "υπόγεια", προχώρησε σε μεγαλύτερη φορολόγηση ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων που άντεχαν και έκανε επιλεκτικές παροχές σε άλλους κλάδους. Αντί να δώσει πραγματικές αυξήσεις σε ορισμένους κλάδους έδωσε παροχές με τη μορφή πλαστών υπερωριών, εφημερίων και με διάφορους άλλους τρόπους, προκειμένου να βάλει στο χέρι ως ομήρους ορισμένους, να διαφθείρει άλλους.

Είναι γεγονός ότι άνοιξε την πόρτα για μαζικούς σχετικά διορισμούς στους μηχανισμούς του κράτους και στις κρατικοποιημένες επιχειρήσεις, με στόχο να αλλάξει τους συσχετισμούς της εκλογικής πελατείας με τη ΝΔ, να διαμορφώσει ένα στέρεο εκλογικό πελατειακό πυρήνα.

Τι νόημα έχει για σας που λατρέψατε και πιστέψατε στο ΠΑΣΟΚ ότι κατήργησε τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων; Ηταν ένα υπερώριμο αίτημα που δεν μπορούσε να το αγνοήσει. Το ζήτημα όμως είναι ότι το ΠΑΣΟΚ στην πράξη εφάρμοσε το πιστοποιητικό πασοκικών φρονημάτων, κυρίως πασοκικής πειθαρχίας και συναίνεσης.

Δεν έχει νόημα σήμερα να αρχίσουμε μια συζήτηση αν το ΠΑΣΟΚ πίστευε συνειδητά τις ριζοσπαστικές θέσεις που διακήρυσσε ή στην πορεία μεταλλάχτηκε. Το θέμα είναι ότι εσείς που πιστέψατε στο ριζοσπαστικό ΠΑΣΟΚ, σήμερα πρέπει να συνειδητοποιείτε ότι είναι αγνώριστο.

Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε για σας. Εγινε ένα κόμμα στήριγμα του καπιταλιστικού συστήματος, απόλαυσε και απολαμβάνει και σήμερα της εκτίμησης των εμποροβιομηχάνων, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών, ενώ χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τις ΗΠΑ και τις ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ. Εχετε ακούσει καμιά σοβαρή κριτική από το μεγάλο κεφάλαιο για το ΠΑΣΟΚ;

Δυστυχώς σταδιακά αλλά σταθερά και αποφασιστικά το ΠΑΣΟΚ χειραγώγησε συνειδήσεις, αλλοίωσε συνειδήσεις.

Ποιος βγήκε τελικά πολιτικά κερδισμένος από αυτήν τη διαδικασία; Η ΝΔ που έπαιξε το ρόλο της μετανοούσας Μαγδαληνής, του δήθεν ανεκτικού προφίλ προς τις αριστερές ιδέες. Κερδισμένοι βγήκαν πάλι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες, αφού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ο καθένας με τα δικά του επιχειρήματα οδήγησαν ένα μέρος των εργαζομένων σε συντηρητική αναδίπλωση».

Ευκαιρία οι εκλογές
για αλλαγή στην πολιτική ατμόσφαιρα

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε:

«Η ΝΔ δεν άλλαξε επειδή περιφέρεται στους διάφορους τόπους εξορίας και τιμά την Εθνική Αντίσταση. Απλά σήμερα δεν μπορεί τα κρατά τα μαστίγιο με τον ίδιο τρόπο που τα κόμματα της αστικής τάξης έκαναν στο παρελθόν.

Η ΝΔ ήταν και παραμένει κόμμα της αστικής τάξης, του κεφαλαίου, μόνο που τα τελευταία χρόνια είναι καταδικασμένη να ανταγωνίζεται σκληρά το ΠΑΣΟΚ στη διανομή της εκλογικής πελατείας.

Ας μου συγχωρεθεί η χρήση και κατάχρηση του όρου εκλογική πελατεία, αλλά έτσι τη βλέπουν τα κόμματα της εξουσίας, όχι εμείς.

Η ΝΔ προχωρά σήμερα ακάθεκτη στο δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης που χάραξε το ΠΑΣΟΚ. Είναι απόλυτα συνυφασμένα αυτά με το χαρακτήρα και την ιδεολογία της.

Οσοι πίστεψαν ότι η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση άγιασε, πρέπει σήμερα να βλέπουν πόσο έπεσαν έξω.

Να η ευκαιρία για το λαό, να αλλάξει την πολιτική ατμόσφαιρα, να παρεμβάλλει εμπόδια στα νέα μέτρα που έρχονται, να αποκτήσει τοπικές αρχές που τον στηρίζουν, με την ψήφο στις επόμενες εκλογές.

Εχουμε πολλή δουλιά μπροστά μας. Η ψήφος πρέπει να οδηγήσει στο δυνάμωμα των αγώνων, για την Κοινωνική Ασφάλιση, την Παιδεία, το Εισόδημα, για την Υγεία, για όλα τα προβλήματα από τη σκοπιά αποκλειστικά και μόνο των συμφερόντων των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ