ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2007
Σφαγιάζονται οι κρατικές ενισχύσεις στις νομαρχίες

Εντολές «δημοσιονομικής σταθερότητας» και στα νέα Νομαρχικά Συμβούλια δίνει η κυβέρνηση, που θέλει να ενισχύσει περισσότερο το φοροεισπρακτικό χαρακτήρα των ΟΤΑ, που έχουν μετατραπεί σε «μακρύ χέρι του κράτους»

Τη λεγόμενη δημοσιονομική σταθερότητα - δηλαδή τα προγράμματα λιτότητας και περικοπής δαπανών που έχουν συναποφασίσει η κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες - καλούνται να εφαρμόσουν και το επόμενο έτος 2007 τα νέα Νομαρχιακά Συμβούλια που θα εκλεγούν στις τοπικές εκλογές του Οκτώβρη 2006. Αυτές τις εντολές δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ με απόφαση που υπογράφουν οι υφυπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αθ. Νάκος και Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκας, η οποία ήδη στάλθηκε στους ΟΤΑ προκειμένου να καταρτίσουν και υποβάλουν για έγκριση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τους προϋπολογισμούς των «νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων» για το έτος 2007.

Με την παραπάνω απόφαση η κυβέρνηση ΝΔ - όπως ακριβώς και η προκάτοχη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - επιδιώκει το δυνάμωμα της ενσωμάτωσης των «τοπικών αρχών» στις προτεραιότητες του κρατικού μηχανισμού, των κεντρικών αντιλαϊκών επιλογών και σχεδιασμών τους. Τη νύφη θα πληρώσουν ξανά οι λαϊκές τάξεις και στρώματα, καθώς εκτός από τους φόρους του κράτους θα κληθούν να αναπληρώσουν το «ψαλίδισμα» των αποδιδόμενων πόρων προς τις νομαρχίες με τα χαράτσια που εφαρμόζουν οι εκλεκτοί του δικομματισμού σε τοπικό επίπεδο. Δηλαδή με αυξήσεις ή επιβολή νέων τοπικών (δημοτικών - νομαρχιακών) φόρων και τελών.

Οι κυβερνώντες δεν κρύβουν τις απώτερες αντιλαϊκές τους προθέσεις. Στη σχετική απόφαση με τις οδηγίες για την «κατάρτιση και υποβολή προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2007 των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων» αναφέρεται - μεταξύ άλλων - πως «βασική επιδίωξη είναι ο μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός της δημοσιονομικής διαχείρισης με κυλιόμενα τριετή προγράμματα, προκειμένου να παγιωθεί κλίμα δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Στη συνέχεια, αναφέρεται πως οι «βασικοί στόχοι» πάνω στους οποίους «οφείλουν» να κινηθούν τα Νομαρχιακά Συμβούλια είναι ανάμεσα σε άλλους:

  • Ο «περιορισμός και η ορθολογικότερη διαχείριση των δαπανών».
  • Η «ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και του ρυθμού ανάπτυξης».
  • Η «ιεράρχηση δραστηριοτήτων και ο περιορισμός εκείνων που δε συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας».
  • Η «αποφυγή δημιουργίας ελλειμματικών προϋπολογισμών».

Ολα τα παραπάνω είναι βγαλμένα από τα «προγράμματα σταθερότητας» που έχουν υποβληθεί και εγκριθεί από την ΕΕ και καλούνται να εφαρμόσουν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων και οι νέες τοπικές αρχές.

Η κατάρτιση των νέων προϋπολογισμών, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εντολές, γίνεται με βάση τα παρακάτω:

  • Οι επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό θα «πρέπει να υπολογιστούν στο ύψος των απολύτως αναγκαίων πιστώσεων». Προσθέτουν πως «από τις προβλέψεις θα πρέπει να αφαιρεθούν οι επιχορηγήσεις που κάλυψαν έκτακτες και απρόβλεπτες δαπάνες του έτους 2006». Με άλλα λόγια, οι δαπάνες για έκτακτα γεγονότα του 2006 θα αφαιρεθούν από τα κονδύλια του 2007.
  • Οι προβλεπόμενοι «κεντρικοί αυτοτελείς πόροι» (αποδίδονται από τον κρατικό προϋπολογισμό στις νομαρχίες και τους δήμους) θα «υπολογιστούν στο ύψος των αντίστοιχων πιστώσεων του έτους 2006». Είναι φανερό πως η κυβέρνηση μαγειρεύει από τώρα το πώς θα παγώσει τα κονδύλια.
  • Αντίστοιχες εντολές δίνονται και για την καρατόμηση των δαπανών. Ετσι οι «επενδύσεις από τα έσοδα των ΝΠΔΔ, επιδόματα δυσμενών και ειδικών συνθηκών εργασίας, παροχές» κ.ά. δίνεται εντολή να περιοριστούν στις «απολύτως αναγκαίες πιστώσεις».

Σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών διαπιστώσει «αποκλίσεις από τις κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες», θα ζητήσει την «αναμόρφωση και επανυποβολή του προϋπολογισμού». Σε αυτό το πλαίσιο και μέχρι την «επαναξιολόγηση» οι νομάρχες μπορούν να πραγματοποιούν δαπάνες μόνο στα όρια των πιστώσεων του προηγούμενου προϋπολογισμού (έτους 2006).

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι στη βάση αυτής της πολιτικής οι συμβιβασμένοι αιρετοί των νομαρχιών και των δήμων θα επιβάλουν τα διάφορα «ανταποδοτικά» τοπικά χαράτσια.

ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «ΜΑΚΡΟ»
Διέθετε ακατάλληλα τρόφιμα

Και το γνωστό πολυκατάστημα «ΜΑΚΡΟ Cash & Carry Hellas AE» βρέθηκε να διακινεί επικίνδυνα για τους καταναλωτές τρόφιμα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), στο πολυκατάστημα «ΜΑΚΡΟ» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δυο παρτίδες «Ρεγγαλέτο καπνοαρωματισμένο» (προϊόν από ρέγκα) με την εμπορική ονομασία «Καλυψώ» (με ημερομηνίες παραγωγής 10.04.2006 και 18.05.2006 και ημερομηνίες ανάλωσης πριν τη 19.08.2006 και 18.09.2006 αντίστοιχα), επειδή κρίθηκαν «μη ασφαλείς και ακατάλληλες για κατανάλωση, λόγω αλλοίωσης των οργανοληπτικών χαρακτήρων».

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, το συγκεκριμένο προϊόν παράγεται από την Τραγάκης ΑΕ (με έδρα τη Γερακινή της Χαλκιδικής) και διανέμεται από την ΕΔΕΣΜΑ ΑΕΒΕ (βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης) και οι δύο εταιρείες ανταποκρίθηκαν στο αίτημά του και προχώρησαν στην ανάκληση του προϊόντος με ημερομηνίες παραγωγής από 10.04.2006 έως και 13.07.2006. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν να αποφύγουν - για προληπτικούς λόγους - την κατανάλωσή του.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Παζάρια για το τίμημα πώλησης

Την επόμενη βδομάδα λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, την οποία η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να παραδώσει «πακέτο» σε καραδοκούντες τραπεζίτες. Μετά την αποχώρηση της Τράπεζας Κύπρου η κυβέρνηση επιχειρεί να ανεβάσει το τίμημα πώλησης από τη γαλλική Κρέντι Αγκρικόλ, που μέχρι σήμερα φέρεται ως μοναδική ενδιαφερόμενη τράπεζα. Η ουσία βέβαια δε βρίσκεται στην τιμή πώλησης, η οποία κάθε φορά επικαθορίζεται και από τα παιχνίδια των μεγαλορεντιέρηδων στα χρηματιστήρια.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε χτες πως η προθεσμία για νέες προσφορές λήγει την ερχόμενη βδομάδα και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την πρόταση της γαλλικής τράπεζας. Οπως είπε, «πρέπει να βελτιωθεί η τιμή για να είναι αποδεκτή για το Δημόσιο, αλλά αυτό θα το δούμε».

Ερώτηση του ΚΚΕ για την ΕΓΣ Λακωνίας

Ερώτηση στη Βουλή για την άμεση αντιμετώπιση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των συνεπειών από την καταστροφική πυρκαγιά στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας, κατέθεσε το ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Π. Κοσιώνης και Β. Νικολαΐδου σημειώνονται τ' ακόλουθα: «Στις 13 Ιούλη καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από πυρκαγιά το κτίριο της ΕΓΣ Λακωνίας που στέγαζε τα γραφεία και το σούπερ μάρκετ της Ενωσης. Συγκεκριμένα, καταστράφηκαν, ολοσχερώς ο 2ος όροφος, τμήμα του 1ου ορόφου, καθώς και όλος ο εξοπλισμός των γραφείων της Ενωσης (αρχείο, κομπιούτερ κλπ). Μαζί καταστράφηκαν και οι αιτήσεις των παραγωγών του Νομού για την ενιαία ενίσχυση με βάση τη νέα ΚΑΠ, ο αριθμός των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστος. Επειδή οι ημερομηνίες υποβολής των δικαιολογητικών είναι δεσμευτικές, χιλιάδες παραγωγοί του Νομού Λακωνίας, στην πλειοψηφία τους μικρομεσαίοι αγρότες, κινδυνεύουν να χάσουν τις οικονομικές ενισχύσεις. Αυτό θα συμβεί σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα πλήττεται από την αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων της ΕΕ και του ΠΟΕ».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ποια μέτρα θα πάρει προκειμένου:

- Να διευκολυνθούν οι παραγωγοί της Λακωνίας, ώστε να υποβάλουν πάλι τα δικαιολογητικά χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

- Να ενισχυθεί οικονομικά η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λακωνίας για την αποκατάσταση των ζημιών από την καταστροφική πυρκαγιά.

Νέα παρτίδα, εκκαθαριστικών

Καθ' οδόν προς τους φορολογούμενους, βρίσκεται η νέα παρτίδα εκκαθαριστικών. Οπως ανακοινώθηκε, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, απέστειλε άλλα 517.866 εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας.

Από τους παραπάνω φορολογούμενους - που θα λάβουν στις επόμενες μέρες το εκκαθαριστικό - οι:

  • 147.724 θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο, καθώς το εκκαθαριστικό τους είναι χρεωστικό
  • 131.545 θα πάρουν επιστροφή φόρου, καθώς το εκκαθαριστικό τους είναι πιστωτικό
  • 238.597 ούτε θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο ούτε θα εισπράξουν επιστροφή καθώς τα εκκαθαριστικά τους είναι μηδενικά.

Σημειώνεται, πως μέχρι τώρα έχουν εκκαθαριστεί συνολικά 3.143.683 φορολογικές δηλώσεις από τις οποίες οι 896.211 είναι χρεωστικές, οι 812.972 πιστωτικές και οι 1.434.500 μηδενικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ