ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
26 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Συνεχίζουμε στον αγκαθωτό μα όμορφο δρόμο του αγώνα

Ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Εκδήλωση την Πέμπτη στην πύλη της ΕΤΜΑ

Την Πέμπτη 27 Ιούλη, συμπληρώνονται 26 χρόνια από τη δολοφονία της ΚΝίτισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, μπροστά στην πύλη του εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας ΕΤΜΑ. Η ΚΝΕ τιμά τη μνήμη της με συγκέντρωση την Πέμπτη έξω από την πύλη του εργοστασίου, στις 8 μ.μ., επισημαίνοντας ότι η θυσία της δεν αποτελεί ανάμνηση, ούτε μουσειακό έκθεμα: «Συνεχίζουμε να προχωράμε στον ίδιο αγκαθωτό μα όμορφο δρόμο του αγώνα, συνεχίζουμε να πιστεύουμε στα κοινά ιδανικά μας», τονίζει η ΚΝΕ.

Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το ΚΣ της ΚΝΕ, 26 χρόνια πέρασαν από τότε που «κατά τη διάρκεια εξόρμησης που πραγματοποιούσαν μέλη της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ και της Αχτίδας ΑΕΙ της ΚΟΑ με θέμα τη λιτότητα, την ανεργία και τις απολύσεις, η 21χρονη Σωτηρία, πρωτοπόρο μέλος μιας ΟΒ της Παντείου, δολοφονήθηκε κάτω από τις ρόδες του λεωφορείου που έτρεχε προς το έγκλημα με τις σαφείς εντολές της εργοδοσίας: "Να μην πάρουν οι εργάτες προκηρύξεις του ΚΚΕ. Για κανένα λόγο".

Είκοσι έξι χρόνια μετά, το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, που μοίραζε έξω από τις πύλες της ΕΤΜΑ η Σωτηρία δε διαφέρει καθόλου, απ' αυτά που διεκδικεί και σήμερα η εργατική τάξη. Είναι το ίδιο περιεχόμενο που προσπαθεί να αφυπνίζει συνειδήσεις και να σπάει την εργοδοτική τρομοκρατία. Είναι περιεχόμενο που ενοχλούσε, ενοχλεί και θα ενοχλεί το εκμεταλλευτικό σύστημα και την άρχουσα τάξη. Οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας δρουν και σήμερα, τεμαχίζοντας τα δικαιώματά μας, το μέλλον που μας προετοιμάζουν εγκλωβίζεται στην γκιλοτίνα των κερδών τους».

«Το παράδειγμα της ΕΤΜΑ», συνεχίζει το ΚΣ της ΚΝΕ, «καθρεφτίζει σήμερα τη γενικότερη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Κάθε βδομάδα ο κατάλογος των νεκρών εργατών μακραίνει. Η ζωή του εργάτη δεν υπολογίζεται. Ο νόμος του κέρδους "δεν καταλαβαίνει" από μέτρα προστασίας, από συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Δεν υπολογίζει Συλλογικές Συμβάσεις, μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Η δημόσια και δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση, το 8ωρο, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, το δικαίωμα στην απεργία, βάλλονται πολύπλευρα. Την ίδια ώρα, οι ιμπεριαλιστές μακελεύουν τους λαούς στην Παλαιστίνη και το Λίβανο.

Η προσαρμογή της Παιδείας στις ανάγκες του κεφαλαίου εκφράζεται σήμερα με τη δημιουργία ενός ακόμα περισσότερο ταξικού σχολείου, με πανεπιστήμια κομμένα και ραμμένα στις λογικές της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων».

Και απέναντι σε όλα αυτά, το ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει: «Δε φτάνει μόνο η αγανάκτηση σήμερα. Ο καπιταλισμός τρέμει μόνο όταν η αγανάκτηση συμπληρώνεται με αμφισβήτηση για την κυριαρχία του, όταν στρέφεται ενάντια στις μπλε και πράσινες επιλογές, ενάντια στις επιλογές της ΕΕ, του ΝΑΤΟ. Οταν η υποταγή και η αποδοχή του "εφικτού και ρεαλιστικού" που προτείνουν, ώστε να εκτονώσουν τη δυσαρέσκεια, αντικαθίσταται από μαζικούς αγώνες που έχουν στο επίκεντρο τις ανθρώπινες ανάγκες, την κατάργηση της εκμετάλλευσης».

«Ο δρόμος της ανειρήνευτης ταξικής πάλης ενάντια στις σειρήνες του συμβιβασμού και της υποταγής, η συσπείρωση στα σωματεία και στις επιτροπές νέων, αποτελούν τα πιο σίγουρα εχέγγυα, για να βρουν δικαίωση τα οράματα της Σωτηρίας, για να μην περάσει αυτό το έγκλημα στη λήθη», καταλήγει στην ανακοίνωση.

Κάλεσμα της ΟΕΚΙΔΕ

Στην εκδήλωση τιμής που θα γίνει την Πέμπτη καλούν επίσης η ΟΕΚΙΔΕ και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Αθήνας. Καλούν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συμπόρευση, στο δρόμο της αντίστασης που επέλεξε και η νεαρή αγωνίστρια. Ενάντια στα απανωτά αντιλαϊκά -αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και όλες οι πολιτικές ή συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Τονίζουν ότι η εργατική τάξη και η νεολαία πρέπει να αντιπαλέψουν μαζί την κυβερνητική πολιτική, είτε εκφράζεται με το νέο νόμο - πλαίσιο είτε με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. «Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις της νέας γενιάς, των σπουδαστών και των φοιτητών, η μαζικότητά τους, η κατεύθυνση που πήραν σε μεγάλο βαθμό συμπόρευσης με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ανοίγουν το δρόμο της αλλαγής των συσχετισμών δύναμης», υπογραμμίζουν. Μπροστά στις εκλογές του Οκτώβρη αναδεικνύουν την ανάγκη να καταδικαστούν οι δυνάμεις του δικομματισμού και οι συνοδοιπόροι τους, να στηριχτούν «τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας των δυνάμεων που ήταν δίπλα μας, στους αγώνες μας».

Μνήμες από τη φοβερή νύχτα της Νιάλας

Στη Νιάλα βρέθηκαν, το περασμένο Σαββατοκύριακο οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης σε μια εκδήλωση - προσκύνημα στον τόπο όπου, τον Απρίλη του 1947, μια φοβερή χιονοθύελλα ανάγκασε άνδρες του κυβερνητικού στρατού και αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας να βρεθούν αγκαλιασμένοι μέσα στα αντίσκηνα, προσπαθώντας να ζεσταθούν με τις αναπνοές τους, σαν να μην ήταν χτεσινοί αντίπαλοι.

Οι αντιστασιακοί και φίλοι της Αντίστασης έφθασαν με πούλμαν που ξεκίνησαν από την πλατεία Κάνιγγος το πρωί του Σαββάτου και, την Κυριακή, μετά από διανυκτέρευση στην Καλαμπάκα πήραν το δρόμο προς τη Νιάλα, τον αυχένα της Νιάλας. Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει ο δρόμος (στενός και δύσβατος λίγα χιλιόμετρα πριν το Μνημείο της Νιάλας), με διαδρομή μέσα από φοβερές χαράδρες και κορυφές με πυκνά έλατα, έφθασαν στο Μνημείο όπου και κατέθεσαν στεφάνια. Εκεί ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Βασίλης Φυτσιλής, που βρέθηκε εκεί στη Νιάλα εκείνη τη φοβερή νύχτα, διηγήθηκε στους συγκεντρωμένους με λεπτομέρειες το ιστορικό της «παγωμένης νύχτας», που πέθαναν άνδρες κι από τις δύο πλευρές παγωμένοι από το κρύο και το χιόνι.

Μετά την κατατοπιστική ομιλία του Προέδρου της ΠΕΑΕΑ, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη αυτών που πέθαναν στο σημείο, αλλά και όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους για τη Λευτεριά και Ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Ο 94χρονος Αντιστασιακός, από την περιοχή, Βαγγέλης Σπανός απήγγειλε ποίημα αφιερωμένο στους νεκρούς του αγώνα. Ακολούθησε το ταξίδι της επιστροφής με την ευχή του χρόνου να ξανανταμώσουν στο ίδιο μέρος και ο δρόμος μέχρι το Μνημείο να φτιαχτεί.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 32ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», σε πόλεις και χωριά όλης της χώρας. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα Σάββατο
  • Γεράνια Ελασσόνας, 9 μ.μ. Θέμα: «Μαζικός λαϊκός αθλητισμός. Υποδομές άθλησης και Τοπική Αυτοδιοίκηση».
  • Χαλκίδα, 7 μ.μ., στην παραλία, πλατιά εξόρμηση ενημέρωσης για τα γεγονότα σε Παλαιστίνη - Λίβανο και συλλογή υπογραφών καταδίκης του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος.
  • Μεγανήσι Λευκάδας, διήμερες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, με θέμα: «Αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους λαούς της Μέσης Ανατολής».
  • Λευκίμη Κέρκυρας, 8 μ.μ., στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ριγγλίδων. Θέμα: «Ανοχή στα ναρκωτικά, σημαίνει ενοχή στην εκμετάλλευση».
Αύριο Κυριακή
  • Ραφήνα, 8 μ.μ., πλατεία. Θέμα: «Νεολαία και εργασιακές σχέσεις».
  • Καρδαμύλη, 8.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Θέμα: «60 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ». Ομιλητής: Γιάννης Γιάνναρος, γραμματέας της ΝΟ Μεσσηνίας της ΚΝΕ.
Τετάρτη 26 Ιούλη
  • Μαθητικό Φεστιβάλ στις Σέρρες, 7.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας. Θέμα: «Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο». Θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ανθρωπος αυτός ο γίγας», θα γίνει συναυλία ροκ και χιπ χοπ.
Τιμούν την Ηλέκτρα Αποστόλου

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στην ηρωίδα κομμουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου διοργανώνουν, την Τετάρτη 26.7.2006 και ώρα 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ν. Ηρακλείου «ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ» (Κουντουριώτου και Νεότητας), οι ΚΟ Νέου Ηρακλείου του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Ν. Ηρακλείου και Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ Β/Δ προαστίων. Στην εκδήλωση, όπου θα υπάρχει ομιλία από την ΚΕ του ΚΚΕ και χαιρετισμός από την ΚΝΕ και την ΠΕΑΕΑ, θα τιμηθούν όλοι οι αγωνιστές και αγωνίστριες που έδωσαν τη ζωή τους στους απελευθερωτικούς - αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες της περιόδου 1941-1949.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ