ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ
Να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος των κατοίκων

Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης

Τεράστιες είναι οι ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την τοξική βόμβα που σιγοκαίει στους Ταγαράδες

Motion Team

Τεράστιες είναι οι ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την τοξική βόμβα που σιγοκαίει στους Ταγαράδες
Τα σοβαρά προβλήματα από τη φωτιά στη χωματερή Ταγαράδων στο Νομό Θεσσαλονίκης και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον από τη συνολική λειτουργία της, ανέδειξαν με Ερώτησή τους προς τους βουλευτές Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, η πολυήμερη φωτιά κατέδειξε για μια ακόμη φορά «τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και τη μεταφορά τμήματος της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού στη συγκεκριμένη περιοχή. Απέδειξε δηλαδή:

  • Την έλλειψη αυστηρών προδιαγραφών που θα διασφαλίζει την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Την καθυστέρηση συνολικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα (δημιουργία τουλάχιστον τριών ΧΥΤΑ στο Ν. Θεσσαλονίκης, τερματισμό των ανεξέλεγκτων χωματερών κ.ά.)».

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι η λειτουργία της συγκεκριμένης χωματερής «έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον. Το γεγονός αυτό επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο εξαιτίας της φωτιάς, αφού οι τοξικές ενώσεις που έχουν εκλυθεί (διοξίνες και φουράνια) στην ατμόσφαιρα είναι άκρως επικίνδυνες για την υγεία των ανθρώπων» και «η υπερχείλιση των τριών λιμνών με τα επικίνδυνα διασταλάζοντα νερά της χωματερής των Ταγαράδων απειλεί με μόλυνση τον υδροφόρο ορίζοντα και κατ' επέκταση και τον Θερμαϊκό με οικολογική καταστροφή».

«Για όλες αυτές τις ελλείψεις, καθυστερήσεις και αναβολές - υπογραμμίζεται στην Ερώτηση - οι ευθύνες βαρύνουν και τους τοπικούς και νομαρχιακούς "άρχοντες" του νομού που πρόσκεινται σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, γιατί συμπλέουν με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις για την ιδιωτικοποίηση όχι μόνο του τομέα καθαριότητας, αλλά και της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Καταλήγοντας, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

- Ποια μέτρα θα πάρουν για την πλήρη αποκατάσταση της χωματερής και των συνεπειών από τη φωτιά;

- Πότε θα τερματιστεί η λειτουργία της;

- Τι θα κάνουν με τη λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού που επιβαρύνει τη χωματερή και τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στη Σίνδο;

- Θα ολοκληρωθεί άμεσα η πλήρης λειτουργία του 3ου βαθμού του βιολογικού καθαρισμού και πότε θα υλοποιηθεί ο υπάρχων σχεδιασμός για βιολογικό καθαρισμό 4ου βαθμού των διασταλαζόντων υγρών τα οποία αποτελούν κυριολεκτικά «ωρολογιακή βόμβα» για την περιοχή;

- Θα αποζημιωθούν άμεσα όλοι όσοι υπέστησαν ζημιές εξαιτίας της υπερχείλισης της λίμνης απορροής διασταλαζόντων;

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής

Την Κυριακή 23.7.2006:

  • Οι Νομαρχιακές Επιτροπές Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 60 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ, οργανώνουν εκδήλωση για την επέτειο της μάχης του Κοσμά Κυνουρίας, ώρα 12 μ.

To παράρτημα Αμπελοκήπων της ΠΕΑΕΑ θα δρομολογήσει πούλμαν για την εκδήλωση που θα ξεκινήσει από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.8234296 και 210.6420932.

  • To παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αιγιάλειας και η ΚΟ Υπαίθρου του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και μνήμης των θυμάτων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στα Κουνινά Αιγιάλειας, ώρα 11.30 το πρωί.
  • Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 18 μαχητές του ΕΛΑΣ που έπεσαν στις 19 Ιουλίου 1944 στη μάχη Χώρας - Αγορελίτσας κατά των Γερμανών κατακτητών οργανώνεται από την ΠΕΑΕΑ Γαργαλιάνων, ώρα 10.30 το πρωί. Λεωφορείο για την εκδήλωση θα αναχωρήσει από το Αναψυκτήριο Δ. Καλαμάτας (πίσω από το δημαρχείο) στις 8 π.μ. (τηλ.2721025738 και 6944794213).
  • Το παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ, ο Σύλλογος Τραυματιών και Αναπήρων ΕΑ «Ο ΦΟΙΝΙΞ» και το τμήμα Αιτωλοακαρνανίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων ΕΑ και ΔΣΕ διοργανώνουν, ώρα 10 π.μ, στον τόπο της θυσίας στα Καλύβια, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 59 πατριώτες αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στις 29.7.1944.

Αναχώρηση πούλμαν για την εκδήλωση ώρα 9 π.μ., την Κυριακή, από Αγιο Κωνσταντίνο, ΕΚ Αγρινίου και σταθμό τρένου.

  • Οι Νομαρχιακές Οργανώσεις της ΠΕΑΕΑ Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας διοργανώνουν εκδήλωση στη Στυμφαλία, ώρα 11 το πρωί, για την επέτειο της ιστορικής ομώνυμης μάχης της Στυμφαλίας που έδωσε εκεί το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Αργολιδοκορινθίας στις 1-3 Ιούλη 1944 κατά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Αποτέλεσμα της μάχης ήταν να αποδεκατιστεί το γερμανικό τάγμα και να σωθούν οι κάτοικοι και η σοδειά της ορεινής Κορινθίας από βέβαιη καταστροφή.
ΧΑΛΚΙΔΑ
«Εφυγε» ο αγωνιστής Θανάσης Χατζηπαυλίδης

Σήμερα Σάββατο, ώρα 4 μ.μ., η κηδεία του

Ο αγωνιστής Θανάσης Χατζηπαυλίδης, αδελφός του Στέλιου Χατζηπαυλίδη (Στελάρα) και θείος του δικού μας Λευτέρη (μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ), «έφυγε», την Πέμπτη 20.7.06 το βράδυ, από κοντά μας σε ηλικία 79 ετών. Η κηδεία του γίνεται, σήμερα Σάββατο (22.7.2006) στις 4 μ.μ., από την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα Ν. Λαμψάκου.

Ο «Τσαούσης», όπως τον ήξεραν όλοι, ήταν παιδί της προσφυγιάς. Δεν είχε γεννηθεί ακόμα, όταν οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στην παραλία, δίπλα στη Χαλκίδα, που την ονόμασαν Νέα Λάμψακο.

Εγκαταλειμμένοι από τις, τότε, αστικές κυβερνήσεις, που τους είχαν οδηγήσει στην προσφυγιά, έδωσαν τον δικό τους αγώνα επιβίωσης, μαζί με το λαϊκό κίνημα για μια καλύτερη Ελλάδα. Ανάμεσά τους και ο «Τσαούσης», που από παιδί ακόμα είχε μπει στον αγώνα της ζωής και έφηβος εντάχτηκε στον ΕΛΑΣ, για να συμμετάσχει στη Μάχη της Αθήνας και στα Δεκεμβριανά (το 1944), στις ταξικές μάχες ενάντια στους ιμπεριαλιστές κατακτητές.

Πιστός, συνεπής και αταλάντευτος φίλος του ΚΚΕ, υπηρέτης των λαϊκών - εργατικών συμφερόντων, πάλεψε για πολλά χρόνια στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη θέση του κοινοτικού συμβούλου, για φιλολαϊκή ανάπτυξη, γι' αυτό και η εκτίμηση των συμπατριωτών του ήταν απεριόριστη.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του Βασίλης, Ηλίας και Τρύφωνας προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 300 ευρώ.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Υπό έλεγχο μετά από 60 ώρες

Μετά από τουλάχιστον 60 ώρες, τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στη Μυτιλήνη. Κατοικίες και πευκοδάση έγιναν στάχτη από τις φλόγες, ενώ εκκενώθηκε και ένα ξενοδοχείο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν απέναντί τους τη φωτιά, που, με σύμμαχο τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν αρκετές μέρες, ήταν δύσκολο να την περιορίσουν.

Παράλληλα, χτες το πρωί, πυρκαγιές ξέσπασαν σε Κορωπί και Ζάκυνθο. Λίγο μετά τις 9 το πρωί, στη θέση Παλάτι στο Κορωπί, φωτιά έκαιγε ξερά χόρτα, αλλά οι 36 πυροσβέστες που έφτασαν με 12 οχήματα και οι ρίψεις νερού των τριών αεροσκαφών την έθεσαν γρήγορα υπό έλεγχο. Στη Ζάκυνθο, τέσσερα μέτωπα φωτιάς τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο αργά χτες το απόγευμα.

Για σήμερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά προσοχή σε κρατικές υπηρεσίες και φορείς των περιοχών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Κυθήρων, Ευβοίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Λέσβου, Ικαρίας και Χίου.

Πανελλαδική συγκέντρωση αστυνομικών

Πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας από την πλ. Ευαγγελισμού στη Βουλή θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα στις 5.30 μ.μ. οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας. Οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται για την άρνηση της κυβέρνησης στην αύξηση του βασικού τους μισθού, την αναγνώριση της εργασίας τους ως επικίνδυνη και ανθυγιεινή και την αποζημίωσή τους για την απασχόλησή τους σε αθλητικές εκδηλώσεις.

Εκδήλωση ΣΦΕΑ 1967-1974

Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο των 32 χρόνων από την πτώση της χούντας, διοργανώνει, την Κυριακή 23.7.2006, ώρα 8 μμ, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών ΣΦΕΑ 1967-1974.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ