ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Τρίτη αναχωρεί η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για το Λίβανο

Αναχωρεί τη νύχτα της Τρίτης 25 Ιούλη η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, για το Λίβανο. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ και η Ελένη Μαυρούλη δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη». Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα εκφράσει την έντονη καταγγελία του Κόμματος για τα εγκλήματα του Ισραήλ και τη συμπαράσταση του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα του λιβανέζικου και του παλαιστινιακού λαού.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων του ΚΚΕ για την έκφραση της μέγιστης δυνατής αλληλεγγύης στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου. Με την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού και φιλειρηνικού κινήματος, τόσο στα θέματα της Μέσης Ανατολής, όσο και σε εκείνα που καθορίζουν τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, καθώς «ο αγώνας είναι ενιαίος». Με αποστολές αντιπροσωπειών μαζικών φορέων και κομμάτων, αλλά και με οικονομική βοήθεια, με ιατρικό, φαρμακευτικό και άλλο ανθρωπιστικό υλικό. Επίσης, το ΚΚΕ προωθεί την κοινή δράση, με ψηφίσματα, επαφές και συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της περιοχής και ευρύτερα.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ολοκληρώθηκε χτες το πρόγραμμα της αποστολής

Συναντήθηκε με την Τάνια Κοζάλσκι, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ισραήλ και επισκέφτηκε και το χωριό Μπιλέιν, όπου χτίζεται το ισραηλινό τείχος

Associated Press

Συνάντηση στην Ιερουσαλήμ με την Τάνια Κοζάλσκι, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Ισραήλ, είχε χτες η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που από το ξημέρωμα της Πέμπτης βρίσκεται στην Παλαιστίνη, προκειμένου να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στους Παλαιστίνιους και το λαό του Λιβάνου, που βρίσκονται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας του Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Κατά τη συνάντηση, η Τάνια Κοζάλσκι ενημέρωσε την ελληνική αποστολή για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το ΚΚ Ισραήλ ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Λίβανο και την Παλαιστίνη, μέσα σ' ένα ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα, λόγω της γιγαντιαίας κυβερνητικής προπαγάνδας υπέρ του πολέμου. Το ΚΚ Ισραήλ πρωτοστατεί στη διοργάνωση αντιπολεμικών διαδηλώσεων στη Χάιφα, το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο καταδίκης της ισραηλινής ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Το μέλος του ΠΓ μετέφερε στην ελληνική αντιπροσωπεία την εκτίμηση του ΚΚ Ισραήλ ότι στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης είναι η εφαρμογή του σχεδίου των ΗΠΑ, που υιοθέτησε και το ΝΑΤΟ, για τον δήθεν εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής, το χτύπημα δηλαδή των χωρών, όπως η Συρία και το Ιράν, που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η Τάνια Κοζάλσκι ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη συνεπή αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους λαούς της περιοχής, όπως αυτή εκφράστηκε έμπρακτα και με την αποστολή στα παλαιστινιακά εδάφη. Αμέσως μετά τη συνάντηση η ελληνική αποστολή μετέβη στο χωριό Μπιλέιν, στην περιοχή της Ραμάλας, όπου σχεδόν κάθε Παρασκευή οι κάτοικοι διοργανώνουν διαδήλωση ενάντια στο τείχος που χτίζει η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η επίσκεψη στο Μπιλέιν ήταν και ο τελευταίος σταθμός της αποστολής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Παλαιστίνη. Είχαν προηγηθεί χτες αλλεπάλληλες συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής και του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, κινήματα ειρήνης και συνδικάτα. Η αποστολή αναμενόταν να επιστρέψει σήμερα το πρωί στην Αθήνα.

26 σωματεία απαιτούν να σταματήσει το έγκλημα

Συνυπογράφουν ψήφισμα της Παλαιστινιακής Κοινότητας στην Ελλάδα

Είκοσι έξι σωματεία και ενώσεις εργαζομένων συνυπογράφουν το ψήφισμα της Παλαιστινιακής Κοινότητας της Ελλάδας για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα σωματεία καταγγέλλουν τις απάνθρωπες ενέργειες του ισραηλινού στρατού και τη συνεχιζόμενη κατοχή και ισοπέδωση της Παλαιστίνης από το Ισραήλ. Παράλληλα, ζητούν από τη Διεθνή Κοινότητα «να «επιδείξει την αναγκαία αποφασιστικότητα που απαιτεί η κρισιμότητα των τελευταίων ημερών για να τερματιστεί το αιματοκύλισμα των αμάχων και η ανθρωπιστική καταστροφή» και την καλούν επίσης «να αναλάβει τις ευθύνες της και να απαιτήσει από το Ισραήλ να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα της διεθνούς νομιμότητας, και να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, για να γίνει επιτέλους πραγματικότητα το όραμα της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών με αλληλοσεβασμό, δικαιοσύνη και ελευθερία, με την ίδρυση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Ακόμα, το ψήφισμα αναφέρεται αναλυτικά στη μορφή και τις συνέπειες της ισραηλινής επιδρομής στην Παλαιστίνη. «Από τις 28 Ιουνίου το Ισραήλ έχει κηρύξει έναν ανελέητο πόλεμο "χωρίς χρονοδιαγράμματα", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Εχούντ Ολμέρτ, στους 1.400.000 Παλαιστινίους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άμαχοι και πρόσφυγες», τονίζει το ψήφισμα, που αναφέρεται ακόμα στην πολύμορφη και κατάφωρη καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου από το Ισραήλ, στους χιλιάδες Παλαιστινίους που παραμένουν υπό κατοχή, αποκλεισμένοι, φυλακισμένοι, που υφίστανται βασανιστήρια, καταδικάζονται στην προσφυγιά ή τη φτώχεια και τις άθλιες συνθήκες ζωής.

To σχετικό ψήφισμα υπέγραψαν τα εξής σωματεία:

- Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών.

- Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

- Σύλλογος Εργαζομένων στην Κεντρική Αγορά Αθήνας.

- Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ.

- Πανελλήνιος Σύλλογος Εργατοϋπαλλήλων ΚΟΣΜΟΒΕΛ ΕΠΕ (WELLA ΕΛΛΑΣ).

- Σύλλογος Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων Αθήνας - Πειραιά - Προαστίων.

- Ενωση Εργαζομένων στην Εταιρεία ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ.

- Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων EMM. Ν. ΚΑΖΗΣ (ΚΡΥΟΝΕΡΙ).

- Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Κινηματογραφικών Επιχειρήσεων (ΠΕΥΚΕ)

- Εργοστασιακό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων ΔΡΑΚΟΣ - ΠΟΛΕΜΗΣ ΑΕ

- Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

- Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας, Διαγνωστικών Κέντρων & Συναφών Χώρων.

- Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων.

- Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

- Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθηνών, Πειραιά & Περιχώρων.

- Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου «ΤΙΤΑΝΙΑ».

- Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

- Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας.

- Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής.

- Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης

- Σύλλογος Εργαζομένων στα Κεντρικά Γραφεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΒΟ -ΠΥΡΚΑΛ)

- Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Πειραιά και νησιών.

- Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικών & Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής - Πειραιά & Νησιών.

- Σύλλογος Εργαζομένων ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ

- Ενωση Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Αττικής.

- Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΡΦΟΥΡ - ΝΤΙΑ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΑΣ
Συνέντευξη για τον πόλεμο

Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» οργανώνει συνέντευξη Τύπου για τον πόλεμο και τις εξελίξεις στην περιοχή, με αφορμή και την 32η επέτειο από τη μεταπολίτευση. Η συνέντευξη θα δοθεί στην αίθουσα του Εκλογικού Κέντρου (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου) στις 12 το μεσημέρι, τη Δευτέρα 24 Ιούλη.

Συνάντηση με τον Λιβανέζο πρέσβη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα συναντηθεί με τον πρέσβη του Λιβάνου στην Αθήνα, Ουίλιαμ Χαμπίμπ, τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί. Η συνάντηση θα γίνει στην Πρεσβεία του Λιβάνου (25ης Μαρτίου 6, Π. Ψυχικό).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ