ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Προετοιμασίες και χερσαίας εισβολής

Μόλις χτες ήταν κρεβατοκάμαρα σε κάποιο ήσυχο προάστιο στη Βηρυτό

Associated Press

Μόλις χτες ήταν κρεβατοκάμαρα σε κάποιο ήσυχο προάστιο στη Βηρυτό
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Η αντίστροφη μέτρηση για την εξαπόλυση ευρείας χερσαίας ισραηλινής στρατιωτικής εισβολής στο νότιο Λίβανο φαίνεται ότι άρχισε. Εκατοντάδες ισραηλινά τανκς και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν συγκεντρωθεί στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα. Επίσης, επιβεβαιώθηκε από ισραηλινή στρατιωτική πηγή η ανάκληση 3.000 επιπλέον εφέδρων, ενώ διαρρεόταν ότι το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να ανακαλέσει 3 - 4 μεραρχίες εφεδρειών, στο επόμενο 48ωρο. Ο λιβανικός στρατός έχει εντολή να αποκρούσει ισραηλινή εισβολή.

Ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Νταν Χαλούτζ, μίλησε για «περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις». Εντούτοις, η κυριαρχούσα εντύπωση είναι ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα εισβάλουν με στόχο να απωθήσουν τις δυνάμεις της «Χεζμπολάχ» πέραν του ποταμού Λίτανι. Μεταξύ των ισραηλινο-λιβανικών συνόρων και τον ποταμό κατοικούν 400.000 άνθρωποι, και αρκετοί από αυτούς, πιθανότατα, παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

Οι πληροφορίες για τις εξελίξεις στο χερσαίο μέτωπο είναι αντιφατικές. Σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί 100 μαχητές της «Χεζμπολάχ» και τουλάχιστον 6 Ισραηλινοί στρατιώτες. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι δύο ελικόπτερα συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ένας πιλότος και να τραυματιστούν άλλοι 3 Ισραηλινοί στρατιώτες. Η λιβανική σιιτική οργάνωση υποστηρίζει ότι έχει σκοτώσει τουλάχιστον 20 Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ η ίδια έχει 4 απώλειες.

Κατά τα άλλα, συνεχίστηκαν οι ανηλεείς βομβαρδισμοί του νοτίου Λιβάνου (Τύρος, Ναμπατίγια, Αγιαταρούν) και των σιιτικών συνοικιών της Βηρυτού. Ο λιβανικός στρατός, χτες, έξω από την Τύρο έθαψε τουλάχιστον 72 αμάχους σε ομαδικό τάφο. Αλλες δύο γέφυρες που συνδέουν Λίβανο - Συρία βομβαρδίστηκαν, με αποτέλεσμα, πλέον, να έχουν μείνει μόνο 2 σχετικά ασφαλείς οδικές αρτηρίες.

Ενα μπαράζ από «Κατιούσα» έπληξε τη Χάιφα, τραυματίζοντας 19 αμάχους, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται το Τελ Αβίβ, από το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης. Συνολικά, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, 344 άμαχοι Λιβανέζοι (τα 177 παιδιά) είχαν σκοτωθεί μέχρι χτες και περισσότεροι από 1.000 είναι τραυματίες.

Κυνισμός Ράις και εκκλήσεις σε «κωφά ώτα»

Την Κυριακή, μεταβαίνει στην περιοχή η Κοντολίζα Ράις, αφού πρώτα θα συναντηθεί, παρουσία του Αμερικανού Προέδρου, με τον Σαουδάραβα ομόλογό της, μετά από δικό του αίτημα. Η Ράις εξέφρασε «ανησυχία», αφού ενημερώθηκε από την αντιπροσωπεία του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση, αλλά κατέστησε σαφές ότι «δε θα ζητήσει εκεχειρία, γιατί θα ήταν ψευδής υπόσχεση, εφόσον δεν αντιμετωπίζονται οι πραγματικές αιτίες».

Στην περιοχή θα μεταβεί και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του, από τη Βηρυτό, προειδοποιούσε για «ανθρωπιστική καταστροφή» και ο Πρόεδρος Σιράκ ζητούσε, πάλι, από την ΕΕ πρωτοβουλίες και δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων. Γερμανία και ΗΠΑ φέρονται απρόθυμες, ούτως ή άλλως, να συμμετάσχουν σε μια διεθνή δύναμη, όπως προτείνει ο ΟΗΕ, ενώ το Τελ Αβίβ δήλωσε «πρόθυμο να διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Τέλος, την πολιτική των ΗΠΑ αλλά και τη «σιωπή όλων εκείνων που μιλούν για ειρήνη και ανθρώπινα δικαιώματα απέναντι στις ανείπωτες αυτές σφαγές» εξέφρασαν τόσο ο ηγέτης των σιιτών του Λιβάνου, Μεγάλος Αγιατολάχ Μουχάμαντ Χουσεΐν Φαντλάλα, αλλά και ο ιμάμης του Μεγάλου Τεμένους της ιερής πόλης των μουσουλμάνων, της Μέκκας.

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΛΙΒΑΝΟΥ
Το Ισραήλ θέλει να καταστρέψει το Λίβανο

Το Ισραήλ έχει σχέδιο μαζικής καταστροφής του Λιβάνου και ο πόλεμος δε θα σταματήσει σύντομα, γιατί η «διεθνής κοινότητα» και ο ΟΗΕ δεν έχει τη βούληση να επιβάλει άμεσα την παύση πυρός.

Δε μάσησε τα λόγια του ο πρεσβευτής του Λιβάνου στη χώρα μας, Ουίλιαμ Χαμπίμπ, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χθες με την Ντ. Μπακογιάννη.

«Εχουμε την εντύπωση ότι το Ισραήλ έχει εξαπολύσει ένα πραγματικό σχέδιο μαζικής καταστροφής του Λιβάνου», είπε. Ο πρέσβης εκτίμησε ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί, γιατί «δεν αισθανόμαστε ότι η διεθνής κοινότητα ή ο ΟΗΕ έχουν λάβει μια σαφή, μια αποφασιστική απόφαση υπέρ της επιβολής της παύσης του πυρός». Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση, «ώστε η παύση του πυρός να επιβληθεί επιτέλους». «Μια παύση του πυρός, που θα μας επιτρέψει να μην αποδεκατίσουμε τη χώρα μας», τόνισε. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι ο Λίβανος θα παραμείνει ενωμένος και «εμείς θα καταφέρουμε να βρούμε τη λύση, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα μας αφήσουν να το κάνουμε αυτό, χωρίς να δεχτούμε παρεμβάσεις στα εσωτερικά μας, που οφείλονται σε λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Λίβανο».

Με την ευκαιρία, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη του και την κυβέρνηση για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε τη γνωστή θέση της κυβέρνησης για καταδίκη της βίας, τηρώντας ίσες αποστάσεις από θύτη και θύμα. «Η εκτός ορίων στρατιωτική δράση των τελευταίων ημερών στο Λίβανο, καθώς και τα επαναλαμβανόμενα στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ισραήλ, πρέπει να σταματήσουν. Σήμερα, τώρα», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την υποστήριξη της κυβέρνησης στη «δέσμη μέτρων» που παρουσίασε προχθές ο Κ. Ανάν. Παράλληλα, ζήτησε να υποστηριχτεί η κυβέρνηση του Λιβάνου, ώστε «το ταχύτερο δυνατό να αποκτήσει την πλήρη και ουσιαστική κυριαρχία στο σύνολο του εδάφους της χώρας». Ενεργό ρόλο η κυβέρνηση έχει τη βούληση να διαδραματίσει (μόνο) στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ψηφίσματα συμπαράστασης

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός ψηφισμάτων καταδίκης της ισραηλινής επίθεσης ενάντια στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, που σκοτώνουν αμάχους και απειλούν γειτονικά κράτη όπως τη Συρία και το Ιράν, αλλά και την αλληλεγγύη τους εκφράζουν με ανακοινώσεις τους η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ - ΝΠΔΔ περιοχής Ελευσίνας, Μάνδρας, Ασπροπύργου, Βιλλίων, Μεγάρων, Ερυθρών, Κοιν. Οινόης, Κοιν. Μαγούλας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Καλλιθέας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Πανελλαδική Καπνεργατική Ομοσπονδία, η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ - ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας (ΟΒΥΕ), το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μυτιλήνης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ νομού Θεσσαλονίκης και το Δημοτικό Συμβούλιο Εδεσσας.

Υπό κράτηση πάντα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Μία βδομάδα συμπλήρωσε, χτες, υπό κράτηση στους ειδικούς χώρους του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν η Ελληνίδα ακτιβίστρια της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Ιnternational Solidarity Movement» (Κίνημα Διεθνούς Αλληλεγγύης) Μαρία Νικηφόρου. Μετά από τουλάχιστον επτά ημέρες στην απομόνωση, η Νικηφόρου μεταφέρθηκε, χτες, σε κελί όπου βρίσκονται και άλλες γυναίκες. Επίσης, από την Πέμπτη, της επιστράφηκε το κινητό της τηλέφωνο προκειμένου να μπορεί να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. Ολες αυτές οι κινήσεις, βέβαια, έγιναν μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των Ισραηλινών δικηγόρων της που εκπροσωπούν και την οργάνωση, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι τις προηγούμενες μέρες οι όροι κράτησής της δεν ήταν αυτοί που προβλέπονται από την ισραηλινή νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι η Νικηφόρου συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή, 14 Ιουλίου, τα ξημερώματα, φθάνοντας στο αεροδρόμιο. Προς το παρόν, αναμένει να προσδιοριστεί δικάσιμος.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δε θα γονατίσουν τους λαούς

Από τη συγκέντρωση για τις τοπικές εκλογές στην Αρτέμιδα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε χτες σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή:

«Κάθε μέρα που περνά φαίνεται ολοκάθαρα η υποκριτική στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, του προέδρου και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ας λείψουν απ' τη μέση τα δάκρυα και οι φροντίδες για τους πρόσφυγες. Αυτό είναι ένα στοιχειώδες καθήκον τους. Σημασία έχει να καταδικαστεί η ηγεσία του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι δυνάμεις που έχουν απροσχημάτιστα πια δείξει τους στόχους τους: Να δημιουργήσουν κατοχή στο Λίβανο, πολιτική διάσπαση στις αραβικές χώρες και να γονατίσουν τους λαούς. Είμαστε σίγουροι, πως αυτό το τελευταίο δε θα γίνει».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέο αιματοκύλισμα αμάχων στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Οι άμαχοι ήταν, τελικά, και πάλι οι «ύποπτοι τρομοκράτες» εναντίον των οποίων έβαλλε ο ισραηλινός στρατός. Μία γυναίκα και τα δύο της εγγόνια, καθώς και άλλος ένας άμαχος ήταν οι «παράπλευρες απώλειες» του πλήγματος με τανκ που κατάφερε ο ισραηλινός στρατός κατά σπιτιού στη συνοικία Σατζάιγ, στα ανατολικά της πόλης της Γάζας. Στόχος φέρεται να ήταν ο γιος της άτυχης γυναίκας «ύποπτο μέλος της Χαμάς», ο οποίος επίσης σκοτώθηκε.

Την ίδια ώρα, τα ισραηλινά στρατεύματα αποχωρούσαν μετά από τρεις ημέρες από τον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, για να ανασυνταχθούν στα σύνορα και πιθανότατα να εξαπολύσουν νέα εισβολή στον γειτονικό καταυλισμό Μπουρέιγ. Παράλληλα, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν Παλαιστίνιο γιατρό, στη Νάμπλους, που είχε σταματήσει με το αυτοκίνητό του για να προσφέρει βοήθεια σε τραυματισμένους, από ισραηλινά πυρά, διαδηλωτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ