ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
32 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
Λόγια κενά περιεχομένου οι θριαμβολογίες περί δημοκρατίας

Συμπληρώθηκαν χτες 24 Ιούλη, 32 χρόνια από την πολιτική μεταβολή που σημειώθηκε με την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας και την αντικατάστασή της από πολιτική κυβέρνηση υπό τον Κ. Καραμανλή. Αυτή η πολιτική μεταβολή στην Ελλάδα καθιερώθηκε να αποκαλείται μεταπολίτευση.

Η στρατιωτική δικτατορία των Αθηνών στις 23 Ιούλη έπεσε κάτω από το βάρος της προδοσίας, που διέπραξε στην Κύπρο, για να παραδώσει τη θέση της στην «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» υπό τον Κ. Καραμανλή, που ήρθε για το σκοπό αυτό από το Παρίσι. Η χουντική ηγεσία, με οδηγίες της Ουάσιγκτον και των άλλων ηγετικών ΝΑΤΟικών κύκλων, ανέθεσε τη διακυβέρνηση της χώρας σε συντηρητικούς αστούς πολιτικούς, με επικεφαλής τον Κ. Καραμανλή.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα 32 χρόνια από την πτώση της χούντας:

«Η σημερινή πραγματικότητα, 32 χρόνια μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, υπογραμμίζει ότι τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων δεν αναγνωρίζονται, ενώ ακόμα και τα στοιχειώδη βάλλονται ανελέητα από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και των κομμάτων του.

Επομένως, οι θριαμβολογίες περί δημοκρατίας αποτελούν λόγια κενά περιεχομένου, που συγκαλύπτουν την εκμετάλλευση και καταπίεση της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού.

Το συμπέρασμα είναι ένα και σαφές: Οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας δεν μπορούν να καλυφθούν στο σημερινό κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο. Η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, δηλαδή της αντιλαϊκής πολιτικής και των οικονομικών στηριγμάτων της, και για την άνθηση των λαϊκών δικαιωμάτων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η επέτειος γιορτάστηκε χτες με την καθιερωμένη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στον «ακήρυχτο πόλεμο στο Λίβανο» κάνοντας ένα βήμα πιο μπροστά από την κυβέρνηση, αλλά χωρίς να ξεφύγει από την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Αποδοκίμασε έμμεσα τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι «μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η διεθνής κοινότητα πίστεψε ότι η λογική της συλλογικής τιμωρίας δε θα επέστρεφε ξανά». Απέφυγε όμως στο διά ταύτα να ζητήσει την άμεση αποχώρηση των Ισραηλινών από το Λίβανο..

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, με αφορμή την παρουσία Κύπριων μαθητών, είπε ότι «οι μαθητές γνωρίζουν καλύτερα από μας τι σημαίνει διχοτόμηση και κατοχικός στρατός και προσβλέπουν την ημέρα που το νησί θα επανενωθεί και θα ευημερήσει χωρίς διαχωριστικές γραμμές και συρματοπλέγματα».

Ο πρωθυπουργός

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής υποστηρίζει ότι «η ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία», δηλαδή η παραπέρα ισχυροποίηση του κεφαλαίου και η ενίσχυση της επίθεσης κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού, αποτελούν το σύγχρονο νόημα της «Δημοκρατίας».

Επαναβεβαιώνοντας τη βούληση της κυβέρνησης στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, τονίζει ότι «πλοηγός της πορείας μας στη νέα εποχή είναι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων», ταυτίζοντας ακόμα μια φορά την κοινωνία με την πλουτοκρατία.

  • Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου σε μήνυμά του επισημαίνει τη «σταθερή δημοκρατική πορεία» και τους «ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς» όπως και την ενίσχυση του κύρους και της «παρουσίας της χώρας μας στην ΕΈ και την περιοχή», ενώ ο ΣΥΝ αναφέρεται στους αγώνες για μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, αντιμετώπιση των συνεπειών της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, αλλά και για «στέριωμα των κατακτήσεων της κοινωνικής δημοκρατίας», «διεύρυνση της πολιτικής δημοκρατίας» κλπ.
Σήμερα το ΚΥΣΕΑ για τους εξοπλισμούς

Συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), προκειμένου να αποφασίσει για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων της πενταετίας 2006 - 2010. Οι δαπάνες για εξοπλισμούς την πενταετία 2006 - 2010 αναμένεται να φτάσουν τα 11,390 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 4 τρισ. δραχμές), ενώ από το ποσόν αυτό τα 8,400 δισεκατομμύρια ευρώ, θα δοθούν για χρέη προηγούμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Το ποσόν που μένει για νέους εξοπλισμούς είναι «μόνο» 3 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως το ποσόν αυτό θα αφορά απλά και μόνο την προκαταβολή που θα καταβληθεί την περίοδο 2006 - 2010 για τους νέους εξοπλισμούς. Κατά συνέπεια, η ατζέντα είναι ανοιχτή για αγορές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που η αποπληρωμή τους θα μετακυλίεται στις επόμενες πενταετίες. Συνολικά, οι εξοπλιστικές δαπάνες για τη δεκαετία 2006 - 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προβλέπεται να φθάσουν τα 27 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 9 τρισ. δραχμές), συμπεριλαμβανομένων στο ποσό αυτό και των 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι τα χρέη για προηγούμενους εξοπλισμούς.

Με τους εξοπλισμούς αυτούς, υποθηκεύεται παραπέρα το μέλλον της χώρας, καθώς μπαίνει υπό την ομηρία των πολυεθνικών εταιρειών του πολέμου, κυρίως αμερικανικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα για την πενταετία 2001 - 2005 είναι πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη στις εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ και δέκατη στις εισαγωγές όπλων μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου. Τα στοιχεία που αφορούν απόλυτους αριθμούς δαπανών προέρχονται από την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στοκχόλμης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό (SIPRI).

Με απέλαση κινδυνεύουν Ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες

Στο αυτόφωρο δικαστήριο στην Πάτρα παραπέμφθηκαν χτες τέσσερις Ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες, με την κατηγορία ότι είχαν πλαστά έγγραφα. Εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους ζητούν πολιτικό άσυλο και η δίκη τους αναβλήθηκε για τις 7 Αυγούστου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πάτρας. Αν καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ποινές πολύμηνης φυλάκισης και στη συνέχεια απέλαση από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», οι Χαβέ Μπανάι, Μοχάμεντ Ζαϊντί, Φαϊρά Κεϊβανί και Ρεζά Μαλεκταντές, διώκονται από τη χώρα τους επειδή ανέπτυξαν έντονη πολιτική δράση μη αρεστή στο ιρανικό καθεστώς, αλλά και για τις θρησκευτικές τους απόψεις. Οπως διευκρινίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση», τα τελευταία χρόνια ζούσαν στην Τουρκία, απ' όπου αναγκάστηκαν να φύγουν - και μάλιστα με πλαστά χαρτιά - για την Ελλάδα επειδή κινδύνευε άμεσα η ζωή τους ή να απελαθούν στο Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις συλληφθέντες επρόκειτο να ζητήσουν άμεσα πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

«Η κυβέρνηση πρέπει να δει θετικά το αίτημά τους και να τους χορηγήσει πολιτικό άσυλο, όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και γιατί είναι καθαρό ότι πρόκειται για πολιτικούς πρόσφυγες», υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση», που από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση των πολιτικών προσφύγων, εξέφρασε την άμεση συμπαράστασή της και ανέλαβε τη νομική τους υποστήριξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ