ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Υπερασπίζεται το μερτικό της στην επιχείρηση φίμωσης

Προκλητικός ο δήμαρχος της ΝΔ κατά τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στελεχών της ΝΑΣ και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα»

Με δυναμική κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο του Δήμου Αθηναίων, στελέχη της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» κατήγγειλαν χτες την πολιτική πρακτική της διοίκησης του δήμου να κατεβάζει τα πανό της ΝΑΣ στα όρια του δήμου. Οπως σημείωσαν, τα πανό βρέθηκαν στις αποθήκες του δήμου, παρά την αρχική προσπάθεια της διοίκησης να αρνηθεί την οποιαδήποτε ανάμειξη υπηρεσιών του δήμου στο κατέβασμά τους. Παράλληλα, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θόδωρο Μπεχράκη, ο οποίος είπε ότι θα συνεχίσει την ίδια πρακτική.

Οπως προέκυψε από τη συνάντηση, ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα συνεχίσει την απόπειρα φίμωσης. Ισχυρίστηκε ότι οι πράξεις της ΝΑΣ είναι αντίθετες με τη νομιμότητα και είπε ότι θα συνεχίσει να κατεβάζει τα πανό όπου τα αναρτούν. Μάλιστα απείλησε και με προσφυγή στον εισαγγελέα, αν οι αγωνιστικοί συνδυασμοί συνεχίσουν να διαδίδουν τις θέσεις τους με πανό! Η απόπειρα αυτή, φίμωσης της πολιτικής δράσης, έρχεται την ίδια στιγμή που τεράστιοι χώροι, σε όλη την Αθήνα, δίνονται στις διάφορες εταιρίες για τη διαφήμιση κάθε είδους εμπορευμάτων.

Με σύνθημα «Οχι στη φίμωση της ΝΑΣ από το Δήμο Αθηνών», τα στελέχη και οι φίλοι της ΝΑΣ και της «Συμπαράταξης» κατήγγειλαν τη διοίκηση του Δήμου της Αθήνας που παραμονές των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών επιχειρεί να φιμώσει τη φωνή των αγωνιστικών συνδυασμών. Πρόκειται, στην ουσία, για άλλη μια απόπειρα να επιβληθεί το μονοπώλιο στην ενημέρωση του λαού, με πρόσχημα - αυτή τη φορά - την καθαριότητα. Αλλωστε, η Αθήνα δε ρυπαίνεται από τα πανό και τις αφίσες, αλλά από την πολιτική που ασκούν οι διοικήσεις του δήμου και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ολα αυτά, πάντως, γίνονται την ίδια στιγμή που η διοίκηση του δήμου εντείνει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, αφού όχι μόνο δεν αντιδρά στις χαφιεδοκάμερες που έχουν πλημμυρίσει την πόλη, αλλά ενισχύει τη δημοτική αστυνομία και ιδρύει τα Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας. Ενδεικτικό είναι ότι, πριν τη συνάντηση με το δήμαρχο, αστυνομικές δυνάμεις και φρουροί που βρίσκονταν στο χώρο της εισόδου του δημαρχείου επιχείρησαν να εμποδίσουν την αντιπροσωπεία να μπει μέσα για να συναντηθεί με το δήμαρχο.

ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΓΚΑΣ
Να γίνει αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση αλλαγής των συσχετισμών

Τη διακήρυξη και τους πρώτους υποψήφιους της ΔΑΣ παρουσίασε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων

Η εκλογική διακήρυξη και το πλαίσιο θέσεων και στόχων πάλης παρουσιάστηκαν χτες στα Γιάννενα σε συνέντευξη Τύπου της ΔΑΣ και του επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιου δήμαρχου Τάκη Τσίγκα. Παράλληλα ανακοινώθηκαν και τα πρώτα 28 ονόματα που στελεχώνουν το αγωνιστικό ριζοσπαστικό ψηφοδέλτιο.

Αναφερόμενος ο Τάκης Τσίγκας στο περιεχόμενο και στις θέσεις της εκλογικής διακήρυξης της ΔΑΣ, επισήμανε ότι στο επίκεντρο βρίσκονται οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, της νεολαίας και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. «Δίνουμε απαντήσεις από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζόμενων και του λαού όχι από τη σκοπιά των επιχειρηματιών και της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και μεγέθυνσης των κερδών τους. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην παραπέρα οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, στη λογική της ανταποδοτικότητας, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης κοινωνικών δικαιωμάτων, τις ΣΔΙΤ κ.ά.» σημείωσε ο Τάκης Τσίγκας.

Σχετικά με το πώς αυτά τα αιτήματα και οι στόχοι πάλης θα μπορέσουν να γίνουν πράξη, υπογράμμισε: «Αλλος δρόμος από την ενότητα, την αγωνιστική συσπείρωση, τη διεκδίκηση εκ μέρους των εργαζόμενων, της νεολαίας και του λαού αυτών των αιτημάτων δεν υπάρχει. Δεν το κρύβουμε, το λέμε και το τονίζουμε: για να υπάρξει ανάπτυξη της χώρας προς όφελος του λαού, χρειάζεται μια ριζικά διαφορετική πολιτική, γενικότερες αλλαγές, και στο συσχετισμό δύναμης και στην εξουσία. Χρειάζεται κατά τη γνώμη μας λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία».

«Στις δημοτικές εκλογές μπορεί να γίνει ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων αρκεί να σκεφτούν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα τι θα κάνουν τη δύναμη της ψήφου τους» σημείωσε ο Τ. Τσίγκας. Και απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους και στο λαό της πόλης να παλέψουν «για να γυρίσει ο τροχός». Να καταψηφίσουν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να καταδικάσουν τους τοπικούς εκπροσώπους τους είτε επίσημους είτε ανεπίσημους στις επικείμενες εκλογές στην ΤΑ.

Οι πρώτοι υποψήφιοι

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΦΑΝΗΣ, δάσκαλος - Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων και Απογόνων Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ. ΒΑΜΒΕΤΣΟΥ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΟΦΙΑ, υπάλληλος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΕΡΕΖΑ, ιδιωτικός υπάλληλος - ταμίας Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΓΚΕΛΙΑΣ ΑΝΔΡΟΚΛΗΣ, μέλος ΔΣ ΠΕΑΕΑ - παράρτημα Ιωαννίνων, ΔΟΥΛΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ, πρόεδρος συνταξιούχων ΔΕΗ, ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΝΤΙΝΟΣ, έμπορος - μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων ΒΔ Ελλάδας, ΖΗΚΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ, δημόσιος υπάλληλος, ΖΩΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, έμπορος, ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ, δικηγόρος - μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ΚΑΛΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, κρεοπώλης, αντιπρόσωπος Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ιωαννίνων, ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, εμποροϋπάλληλος, μέλος ΔΣ Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΚΩΛΕΤΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, μηχανουργός, ΛΑΖΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, υποψήφια διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας, ΜΑΓΚΛΑΡΑΣ ΝΙΚΟΣ, συνταξιούχος εργοδηγός, ΜΑΡΟΥΦΩΦ ΓΙΩΡΓΟΣ, αρχιτέκτονας, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ιωαννίνων, ΜΙΣΙΟΣ ΗΛΙΑΣ, ηλεκτρολόγος υπομηχανικός, ΜΟΚΚΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ, φαρμακοϋπάλληλος, πρόεδρος ΔΣ Σωματείου Φαρμακοϋπαλλήλων, ΜΠΛΕΤΣΑ ΜΑΡΙΑ, μελισσοκόμος, μέλος ΔΣ Γυναικών Ν. Ιωαννίνων, ΝΤΟΝΤΟΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, μέλος ΔΣ Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ, δάσκαλος, ΠΑΡΗΓΟΡΙΤΣΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, συνταξιούχος, πρώην πρόεδρος ΠΕΑΕΑ Ν. Ιωαννίνων, ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, μέλος ΔΣ Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, ΣΠΥΡΟΥ ΑΛΕΚΟΣ, έμπορος, μέλος ΔΣ Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ηλεκτρολόγος, πρόεδρος ΔΣ Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων Ιωαννίνων, ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, δασολόγος - περιβαλλοντολόγος, ΤΡΑΝΤΖΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, υπάλληλος ΟΤΕ, ΤΣΟΥΜΑΝΗ ΟΛΥ, δικηγόρος, ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΘΟΣ, αρχιτέκτονας, μέλος αντιπροσωπείας ΤΕΕ /τμήματος Ηπείρου.

ΜΑΡΟΥΣΙ
Παρουσιάστηκε η διακήρυξη της «Δημοτικής Ενότητας»

Ο Μπάμπης Ζιώγας
Ο Μπάμπης Ζιώγας
Την εκλογική της διακήρυξη και το κορμό του ψηφοδελτίου της παρουσίασε, προχτές, η «Δημοτική Ενότητα Μαρουσιού». Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο υποψήφιος δήμαρχος Μπάμπης Ζιώγας τόνισε ότι η διακήρυξη αυτή «σηματοδοτεί το βασικό πολιτικό στίγμα, τις κεντρικές πολιτικές θέσεις της παράταξης». Στην εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», η Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος του συνδυασμού. Στο κείμενο της διακήρυξης αναλύονται:

  • Ο χαρακτήρας, τα αίτια και η σχέση των «τοπικών» με τα συνολικότερα προβλήματα των εργαζομένων.
  • Το βαθύτερο νόημα των τοπικών εκλογών, ο γενικός πολιτικός τους χαρακτήρα
  • Ο αντιλαϊκός ρόλος των αιρετών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρωτοβάθμιας και νομαρχιακής, ύστερα από μια υπερδεκαετή διολίσθησή τους σε αντεργατικές θέσεις και παρεμβάσεις που συνεχώς οξύνονται. Μαζί και ο ρόλος των κομμάτων που εκπροσωπούνται στα όργανα αυτά: Της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.
  • Οι κριτικές παρεμβάσεις της «Δημοτικής Ενότητας», σε όλη την 4ετία που πέρασε, ενάντια σε συγκεκριμένες αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές της διοίκησης Τζανίκου σε αντιδιαστολή με τις θέσεις της ΔΕ για τα ζητήματα αυτά.
  • Οι βασικές προτεραιότητες της ΔΕ στη νέα δημοτική περίοδο, με άξονες την υπεράσπιση του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων από το εντεινόμενο δημοτικό χαράτσωμα, την υποστήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων από την επίθεση που δέχονται σε όλα τα μέτωπα, την ήπια ανάπτυξη των χρήσεων γης με εξοικονόμηση και απόκτηση ελεύθερων χώρων, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη των αναγκαίων κοινωνικών υποδομών που λείπουν ακόμη, την υπεράσπιση του ενιαίου, δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των τομέων Υγείας - Παιδείας - Πρόνοιας και την ουσιαστική ανάπτυξή τους, την κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος των οικονομικών μεταναστών, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Στην εκδήλωση εκδόθηκε ψήφισμα ενάντια στη δολοφονία των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, όπου οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις χαρακτηρίζονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στο ψήφισμα καταδικάζεται και η στάση της κυβέρνησης γιατί με την πολιτική των ίσων αποστάσεων βάζει στην ίδια μοίρα το θύτη και το θύμα και τελικά ενισχύει το θύτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ