ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Επέβαλαν την ανάκληση της δίωξης

Η αγωνιστική ενότητα και αποφασιστικότητα των εργαζομένων στο Δήμο Κορυδαλλού έσπασε το κλίμα τρομοκρατίας που επιχείρησε να επιβάλει ο δήμαρχος Στέφανος Χρήστου, «εκλεκτός» του ΠΑΣΟΚ και την επιδίωξή του να ποινικοποιήσει τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Χτες το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά είχε καθοριστεί να εκδικαστεί η αίτηση που είχε υποβάλει η διοίκηση του δήμου για να χαρακτηριστούν ως παράνομες και καταχρηστικές οι στάσεις εργασίας που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι, από την περασμένη βδομάδα ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις του δημάρχου και την εκδικητική του απόφαση να κόψει τις καλοκαιρινές άδειες στο προσωπικό της καθαριότητας, της τεχνικής υπηρεσίας και του πράσινου. Ο νομικός εκπρόσωπος της δημοτικής διοίκησης δήλωσε στο δικαστήριο την απόφαση της διοίκησης του δήμου να παύσει τη δίωξη, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να υλοποιείται το πρόγραμμα των καλοκαιρινών αδειών.

Να σημειωθεί ότι η προσπάθεια του δημάρχου να αναστείλει τις καλοκαιρινές άδειες, που είχαν προγραμματιστεί και εγκριθεί από το Μάη στους εργαζόμενους των παραπάνω τομέων, ήρθε να προστεθεί στις επί επί εφτά μήνες απλήρωτες υπερωρίες, στις οφειλόμενες άδειες του 2005 και τα ρεπό, στην εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, στην έλλειψη προσωπικού, τεχνολογικού εξοπλισμού.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Κορυδαλλού Κώστας Σπέης δήλωσε σχετικά: «Οι εργαζόμενοι ενωμένοι και αποφασισμένοι με τον αγώνα τους ανάγκασαν τη διοίκηση του δήμου να παύσει την ποινικοποίηση των στάσεων εργασίας και έδειξαν ότι όπου υπάρχουν αγώνες υπάρχουν και θετικά αποτελέσματα. Η τρομοκρατία δεν πέρασε. Ομως ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας. Οι αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας για την καταβολή των δεδουλευμένων, την τακτοποίηση αυτών που προσλήφθηκαν με τον ΑΣΕΠ στις θέσεις τους, την πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των κενών σε όλες τις υπηρεσίες».


ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Επικίνδυνη εξάντληση πλοίων και πληρωμάτων

Η εντατικοποίηση των δρομολογίων, οι απανωτές βλάβες και οι συνθήκες δουλιάς στα σαπάκια των εφοπλιστών τραβούν στα άκρα τις αντοχές των καραβιών και των ναυτεργατών

Λίγο πριν την κορύφωση της τουριστικής κίνησης τον Αύγουστο, πληθαίνουν τα «ατυχήματα» και οι βλάβες στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Eurokinissi

Λίγο πριν την κορύφωση της τουριστικής κίνησης τον Αύγουστο, πληθαίνουν τα «ατυχήματα» και οι βλάβες στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
Τα προβλήματα των ακτοπλοϊκών πλοίων εξακολουθούν να ταλαιπωρούν καθημερινά χιλιάδες επιβάτες, ενώ τα απανωτά δρομολόγια, για να καλυφθούν υποτυπωδώς οι ακτοπλοϊκές γραμμές, που εξαντλούν πλοία και ναυτεργάτες, υποβαθμίζουν την ασφάλεια της ζωής ναυτεργατών και επιβατών, αυξάνοντας τα ναυτεργατικά ατυχήματα.

Το περασμένο Σάββατο το απόγευμα παρά τρίχα γλίτωσε ο 33χρονος ναύτης Σωτήρης Μοσχούρης, πλήρωμα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΧΑΪ ΣΠΙΝΤ ΙΙΙ». Χτυπήθηκε από τον δεξιό κάβο του «ΧΑΪ ΣΠΙΝΤ», ο οποίος έσπασε κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης του πλοίου στο λιμάνι της Ραφήνας. Ο ναυτεργάτης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ τα αίτια του ατυχήματος λίγο - πολύ αποδίδονται από το ΥΕΝ στους... ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ που επικρατούσαν εκείνη την ώρα στην περιοχή. Ωστόσο, αξίζει να συμπληρωθεί ότι το «ΧΑΪ ΣΠΙΝΤ ΙΙΙ» στις 10 Ιούλη είχε τεθεί «εκτός» από βλάβη στις μηχανές του. Επίσης εδώ και 10 μέρες περίπου έχει αναλάβει μαζί με άλλα πλοία, πέρα από τα δικά του προγραμματισμένα δρομολόγια, να εκτελεί και δρομολόγια του πλοίου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ», το οποίο παραμένει ακινητοποιημένο από σοβαρή βλάβη στις μηχανές του.

Την ίδια στιγμή, στο λιμάνι Γαυδίου της Ανδρου, το ακτοπλοϊκό πλοίο «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» (με έτος κατασκευής το 1972), επίσης κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης, έπεσε πάνω στην προβλήτα. Το πλοίο εκτελούσε το προγραμματισμένο δρομολόγιο Μύκονος - Ανδρος - Τήνος - Πειραιάς. Από την πρόσκρουση προκλήθηκαν ζημιές στις λαμαρίνες του καραβιού, ενώ δε σημειώθηκε κανένας τραυματισμός στους 681 επιβάτες του. Το πλοίο ακινητοποιήθηκε, ενώ επιβάτες και οχήματα μεταφέρθηκαν με άλλα πλοία στον προορισμό τους. Οι επισκευαστικές εργασίες έγιναν... επί τόπου στο λιμάνι της Ανδρου και από την Κυριακή το γέρικο πλοίο επαναδρομολογήθηκε...

Πρόσκρουση ακτοπλοϊκού πλοίου στο λιμάνι σημειώθηκε και την περασμένη Παρασκευή. Πρόκειται για το πλοίο «ΝΑΝΤΗ», το οποίο κατά την είσοδό του στο λιμάνι της Κέρκυρας έπεσε με την αριστερή του πλευρά στο κρηπίδωμα της λιμενολεκάνης Μαντουκίου. Το πλοίο ερχόταν από Ηγουμενίτσα με 66 επιβάτες και 31 οχήματα. Από την πρόσκρουση προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στο πλοίο.


ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟ ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
Εωλα τα εργοδοτικά επιχειρήματα

Με έωλα επιχειρήματα η διοίκηση του Σικιαρίδειου Ιδρύματος προσπάθησε να αποδείξει χτες στη διάρκεια της διαδικασίας της Επιτροπής του άρθρου 15 του νόμου 1264/82 ότι δήθεν η πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων Ηλιάδα Κανά αρνήθηκε να εκτελέσει τα καθήκοντά της για να αρθεί η συνδικαλιστική της προστασία και να προχωρήσει στην απόλυσή της. Στην Επιτροπή του άρθρου 15 προσέφυγε ο - σχεδόν τριάντα χρόνια - πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου που διευθύνει το Σικιαρίδειο, Μανώλης Σιγουράκος, υποστηρίζοντας ότι η πρόεδρος του Σωματείου δεν εκτέλεσε τα καθήκοντα της συνοδού, ενώ έχει προσληφθεί ως λογοθεραπεύτρια και έχει ως κύρια αποστολή την εκτέλεση επιστημονικού έργου. Απ' την πλευρά τους οι εργαζόμενοι απέδειξαν ότι απώτερος σκοπός της εργοδοσίας είναι να χτυπήσει τη συνδικαλιστική δράση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι υπό δύσκολες συνθήκες προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες. Στην εργαζόμενη συνδικαλίστρια συμπαραστάθηκαν οι γονείς των παιδιών, που παραβρέθηκαν στην εκδίκαση της υπόθεσης. Είναι η δεύτερη φορά που η διοίκηση του Σικιαρίδειο παραπέμπει συνδικαλιστή στην επιτροπή του άρθρου 15. Τον Οχτώβρη του 2002 είχε παραπέμψει την τότε αντιπρόεδρο του Σωματείου Α. Σταύρου.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ»: Νέο εργατικό «ατύχημα» με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του 20χρονου Ρουμάνου Δημήτρη Σεκουγιάννο, σημειώθηκε χτες σε οικοδομή στο Μπραχάμι, στη συμβολή των οδών Μενελάου και Αγίου Κωνσταντίνου. Ο νεαρός εργάτης έπεσε από τον τέταρτο όροφο όπου ξεκαλούπωνε, με αποτέλεσμα να σπάσει τα δυο του πόδια και να μεταφερθεί στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμενόταν να υποβληθεί σε επέμβαση. Μέλη του τοπικού παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας σημειώνουν ότι η εντατικοποίηση στη συγκεκριμένη οικοδομή είναι μεγάλη, ενώ δεν τηρούνται μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 20χρονος εργάτης ξεκαλούπωνε σε ύψος περίπου 12 μέτρων χωρίς να στέκεται καν σε κανονικό μαδέρι, αφού απλά πατούσε σε δυο... τάβλες!

ΚΕΡΚΥΡΑ: Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στους Δήμους Θιναλιών και Εσπεριών της Κέρκυρας στις 29 και 30 Ιουλίου, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται, ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία που καταστρατηγεί ωράρια εργασίας και ρεπό, εντατικοποιεί τη δουλιά των εργαζομένων για να αυξήσει παραπέρα τα κέρδη της. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στους παραπάνω δήμους παίρνουν τη «σκυτάλη» ανάλογων αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε άλλους δήμους και περιοχές του νησιού, με οργανωτή το ταξικό τους σωματείο και το ΠΑΜΕ.

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ: Τη διάθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην κλείσουν τα εργοστάσια Φωσφορικών Λιπασμάτων της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας τόνισαν οι εργαζόμενοι του Σωματείου Εργοστασίων Λιπασμάτων Νομού Θεσσαλονίκης σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χτες. «Η ορθολογική λειτουργία των εργοστασίων, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση, δε μας καλύπτει» τόνισαν και υπογράμμισαν ότι ενόψει της ΔΕΘ προετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή στον πρωθυπουργό. Μαζική και δυναμική ήταν η παρουσία των εργαζομένων των Εργοστασίων Φωσφορικών Λιπασμάτων κι άλλων συνδικαλιστών στη συναυλία διαμαρτυρίας, που διοργάνωσε χτες το βράδυ στο χώρο του εργοστασίου το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Εργοστασίων Λιπασμάτων Νομού Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ