ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλει ως «απάνθρωπη» τη φυλάκιση βιοτέχνη

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η διοίκηση της ΟΒΣΑ, για τη φυλάκιση βιοτέχνη που είχε χρέη προς τον ασφαλιστικό φορέα των επαγγελματοβιοτεχνών εμπόρων, καθώς και ότι παρόμοια περιστατικά «συμβαίνουν συχνά».

Με δελτίο Τύπου - το οποίο κοινοποίησε στο υπουργείο Απασχόλησης, τον ΟΑΕΕ, τη Βουλή και άλλους φορείς - η διοίκηση της ΟΒΣΑ στιγματίζει ως «απάνθρωπο» το γεγονός ότι συνάδελφός τους βιοτέχνης φυλακίστηκε στις αρχές Ιούλη για χρέη στον ασφαλιστικό φορέα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), «αφήνοντας σύζυγο και δυο ανήλικα παιδιά ανήμπορα να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδες ανάγκες επιβίωσης». Επίσης, χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτα αυτά τα φαινόμενα», τα οποία θεωρεί «αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ».

Η πολιτική αυτή, τονίζεται στην ανακοίνωση:

  • Ενισχύει «την ανάπτυξη των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων και εξοντώνει τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και σπρώχνει στη φτώχεια και την εξαθλίωση τα φτωχά λαϊκά στρώματα».
  • «Περικόπτει κοινωνικές δαπάνες και από τον ασφαλιστικό οργανισμό». Στα πλαίσια αυτά, η ΟΒΣΑ υπενθυμίζει πως «η συμμετοχή του κράτους στα έξοδα του ΤΕΒΕ πριν λίγα χρόνια ανερχόταν στο 42%, ενώ σήμερα η χρηματοδότηση μόλις που αγγίζει το 2,5%»!
  • «Εχει οδηγήσει την ευθύνη επιβίωσης του ασφαλιστικού μας οργανισμού εξ ολοκλήρου στις πλάτες των ίδιων των ασφαλισμένων με υπέρμετρα υψηλές εισφορές, χαμηλές συντάξεις και μειωμένες παροχές».

Με το ίδιο δελτίο Τύπου, η διοίκηση της ΟΒΣΑ:

  • Προβλέπει ότι «οι φυλακίσεις επαγγελματοβιοτεχνών» θα πολλαπλασιαστούν στο άμεσο μέλλον λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής και καταγγέλλει τον διοικητή του ΟΑΕΕ ως «συνυπεύθυνο για την άσχημη οικονομική κατάσταση» του Οργανισμού.
  • Καταλογίζει «μεγάλες ευθύνες στις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), που ενώ γνωρίζουν την άσχημη οικονομική κατάσταση των μικρών ΕΒΕ και τα μεγάλα χρέη τους προς τον ασφαλιστικό τους οργανισμό, όχι μόνο δεν αντιτάσσονται αλλά συμφωνούν με αυτήν».
  • Εκτιμά ότι σήμερα «η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τα 2/3 των εξόδων» του ΟΑΕΕ και το υπόλοιπο 1/3 να καλύπτεται από τους ασφαλισμένους.
  • Επαναφέρει το αίτημα για «σύνταξη στα 60 στους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες» καθώς επίσης και για «ένταξη της βιοτεχνίας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα με μείωση του ορίου ηλικίας κατά 5 χρόνια».
  • Θεωρεί «απαράδεκτο» να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι εισφορές για τους τομείς υγείας και για τα φάρμακα, όταν ήδη έχουν πληρώσει για αυτά μέσω της φορολογίας.

Και η ανακοίνωση της ΟΒΣΑ αφού σημειώνει πως οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ με τη δουλιά τους παράγουν πλούτο και συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου, καταλήγει ως εξής: «Είμαστε βέβαιοι πως οι προτάσεις μας, σε συνδυασμό με την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, μπορούν να αλλάξουν την άσχημη κατάσταση των μικρών ΕΒΕ και του ασφαλιστικού μας οργανισμού».

Πάνω από 1,1 ευρώ η αμόλυβδη

Καλπάζουν στα ύψη οι τιμές των υγρών καυσίμων. Ελέω απελευθέρωσης των αγορών και τιμών, τα μεγάλα «αφεντικά» που έχουν το πάνω χέρι στην αγορά φουσκώνουν ανεξέλεγκτα τις τιμές, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερα κέρδη για τους μετόχους τους αλλά και περισσότερους φόρους για το κράτος.

Ηδη, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, στους περισσότερους νομούς της χώρας, έχει ξεπεράσει το 1,10 ευρώ ανά λίτρο και συνεχίζει να κινείται ανοδικά. Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χτες, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 πρατήρια, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης την περασμένη Παρασκευή 21 Ιούλη είχε διαμορφωθεί στα 1,107 ευρώ ανά λίτρο καταγράφοντας αύξηση κατά 2,31% από την Παρασκευή 14 Ιούλη, που η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν 1,082 ευρώ ανά λίτρο.

Αυξήθηκε η κατανάλωση τσιγάρων

Κατά 10% αυξήθηκε στη χώρα μας η μέση κατανάλωση τσιγάρων την περίοδο 2004-1994, ενώ καπνιστές είναι το 14,6% των ατόμων ηλικίας 14-18 ετών. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της Στατιστικής Υπηρεσίας που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Φλεβάρης 2004 - Γενάρης 2005 σε ένα δείγμα 6.555 νοικοκυριών και σε 17.386 μέλη τους στο σύνολο της χώρας και καλύπτει άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω.

Σύμφωνα με αυτή, η μέση μηνιαία κατανάλωση τσιγάρων και για τα δύο φύλα αυξήθηκε από 448 τσιγάρα την περίοδο 1993/94, σε 480 τσιγάρα την περίοδο 1998/99 και σε 496 τσιγάρα κατά την περίοδο 2004/05. Μέσα σε 10 χρόνια σημειώθηκε μια μέση μηνιαία αύξηση της κατανάλωσης τσιγάρων κατά 10%, παρά την εντεινόμενη αντικαπνιστική εκστρατεία που ξεκίνησε στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης. Εξέλιξη, η οποία και θα πρέπει να συνδεθεί με την όξυνση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων των λαϊκών νοικοκυριών, τα οποία καταφεύγουν στο κάπνισμα σαν το τελευταίο καταφύγιο φθηνής απόλαυσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, καπνιστές είναι το 41,7% του συνολικού πληθυσμού, ποσοστό το οποίο αναλύεται σε 52,2% για τους άρρενες και 31,2% για τις θήλεις. Η δε μέση μηνιαία δαπάνη ποικίλλει, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, από 38,3 ευρώ (για άρρενα άτομα ηλικίας άνω των 75 χρόνων), έως και 78,8 ευρώ (για άρρενα άτομα ηλικίας 35-44 ετών).

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Aspis Bank» - με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της τράπεζας, σε αναλογία 3 νέες προς 10 παλαιές μετοχές - αποφασίστηκε στη χτεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. Βάσει των όρων της αύξησης, θα εκδοθούν συνολικά 14.649.093 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με τιμή διάθεσης 3,60 ευρώ εκάστη και τα συνολικά υπό άντληση κεφάλαια θα ανέλθουν σε 52.736.734,80 ευρώ.

Οι βασικοί μέτοχοι της «Aspis Bank» - που σήμερα ελέγχουν περίπου 55% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας - δεσμεύτηκαν να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους. Σύμβουλος Εκδοσης είναι η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias θα καλύψει - είτε η ίδια είτε τρίτα πρόσωπα που θα υποδείξει - τις τυχόν αδιάθετες μετοχές.

Επικίνδυνα παιχνίδια και όχι μόνο

Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή

Νέα λίστα, με ακατάλληλα ή επικίνδυνη για τη δημόσια κατανάλωση εμπορεύματα, κοινοποίησε χτες η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ). Στη χτεσινή λίστα της ΓΓΚ περιλαμβάνονται από παιδικά παιχνίδια κινεζικής προέλευσης μέχρι καλλυντικές κρέμες, επιτραπέζια φωτιστικά και κράνη για μοτοσικλετιστές κλπ., που έχουν κριθεί ως επικίνδυνα ή ακατάλληλα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΚ, επικίνδυνα κρίθηκαν - και απαγορεύτηκε η πώλησή τους - τα εξής κινεζικής προέλευσης παιδικά παιχνίδια:

  • Το τρίκυκλο ποδήλατο (μοντέλο Χ63102 - 02015800χ530χ445, κωδικός αναγνώρισης Ε03-R16-389).
  • Το παιχνίδι από μαλακό υλικό «SAGOLEK»
  • Το πλαστικό παιχνίδι σε σχήμα χελώνας «FUNNY».
  • Το «Water yo - yo ball, puffer ball, πλαστική μπάλα γιο - γιο που περιέχει νερό.
  • Το φλάουτο για μωρά (κουδουνίστρα) «JANE».
  • Η κρεμάστρα πιπίλας «Disney».

Χημικούς κινδύνους εγκυμονεί η χρήση της καλλυντικής κρέμας λεύκανσης δέρματος «G & G» (χώρα προέλευσης Ακτή Ελεφαντοστού) και της ιταλικής προέλευσης κρέμας «BENEKS PHARMACEUTICALS LTD», που φωτίζει την επιδερμίδα με βάση γλυκοκορτικοειδή.

Κίνδυνο τραυματισμού σε περίπτωση ατυχήματος εγκυμονεί και η χρήση του κράνους «UVEX GT 320», γερμανικής προέλευσης, λόγω ελαττωματικού μηχανισμού κλεισίματος.

Κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και τραυματισμού ενέχει και το άγνωστης προέλευσης επιτραπέζιο φωτιστικό «HD - 2002 - 1», με βάση από πορσελάνη, η οποία διαθέτει παράσταση δελφινιών σε μπλε χρώμα και υπερηχητικό τηλεχειριστήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ