ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αναχωρεί για το Λίβανο

Αναχωρεί αργά το βράδυ σήμερα Τρίτη 25 Ιούλη η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, για το Λίβανο. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ και η Ελένη Μαυρούλη δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη». Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα εκφράσει την έντονη καταγγελία του Κόμματος για τα εγκλήματα του Ισραήλ και τη συμπαράσταση του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα του λιβανέζικου και του παλαιστινιακού λαού.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων του ΚΚΕ για την έκφραση της μέγιστης δυνατής αλληλεγγύης στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου. Με την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού και φιλειρηνικού κινήματος, τόσο στα θέματα της Μέσης Ανατολής, όσο και σε εκείνα που καθορίζουν τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, καθώς «ο αγώνας είναι ενιαίος». Με αποστολές αντιπροσωπειών μαζικών φορέων και κομμάτων, αλλά και με οικονομική βοήθεια, με ιατρικό, φαρμακευτικό και άλλο ανθρωπιστικό υλικό. Επίσης, το ΚΚΕ προωθεί την κοινή δράση, με ψηφίσματα, επαφές και συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της περιοχής και ευρύτερα.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενάντια στη ΝΑΤΟική παρουσία

Συνάντηση με τον πρέσβη του Λιβάνου, Ουίλιαμ Χαμπίμπ, είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρέσβη του Λιβάνου
Από τη συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρέσβη του Λιβάνου
«Οταν βρίσκεσαι μπροστά σε έναν κατακτητικό και άδικο πόλεμο δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις. Η λύση είναι μία: Να σταματήσει το Ισραήλ την επιδρομή. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από αυτή». Τα παραπάνω τόνισε κατηγορηματικά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον πρέσβη του Λιβάνου στην Αθήνα, Ουίλιαμ Χαμπίμπ.

Η Αλ. Παπαρήγα πρόσθεσε, επίσης: «Το ζήτημα είναι οι σύμμαχοι του Ισραήλ, αυτοί που χρησιμοποιούν το Ισραήλ ως προκεχωρημένο φυλάκιο σε βάρος του Λιβάνου, της Παλαιστίνης, των λαών της Μ. Ανατολής. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη, με τα σημερινά δεδομένα, στη διάσκεψη της Ρώμης που θα ακολουθήσει. Πολύ φοβούμαστε ότι θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης στο Λίβανο και στην Παλαιστίνη και ως εκδήλωση συμπάθειας ή και ανοχής προς την ηγεσία του Ισραήλ. Μας βρίσκει αντίθετους η λύση που προτείνεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, για ΝΑΤΟική παρουσία στο Ν. Λίβανο. Είναι σαν να βάζεις το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα. Επομένως, ήρθε η ώρα της πίεσης των λαών πάνω στις κυβερνήσεις, ήρθε η ώρα της πιο πλατιάς συμπαράστασης και από μακριά, αλλά και με βοήθεια και επισκέψεις στο Λίβανο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στην ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Ο όρος ειρηνευτική δύναμη δε λέει τίποτα. Από το 1990, δυστυχώς, οι ειρηνευτικές δυνάμεις παίρνουν το μέρος του ενός, συνήθως του επιτιθέμενου. Με αυτή την έννοια, η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμία συμμετοχή. Αν υπήρχε ειρηνευτική δύναμη, η οποία θα βοηθούσε το λαό του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, τότε βεβαίως θα θέλαμε την ελληνική συμμετοχή».

Τώρα είναι καλύτερα απ' ό,τι αύριο

Ο πρέσβης του Λιβάνου, Ουίλιαμ Χαμπίμπ, δήλωσε συγκινημένος από την επίσκεψη αλληλεγγύης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και από την έκφραση αλληλεγγύης του ελληνικού προς το λιβανέζικο λαό. «Πριν δυο βδομάδες ο Λίβανος ήταν μια ήσυχη προσβάσιμη χώρα. Ο διάλογος εξελισσόταν θετικά ανάμεσα σε όλες τις φατρίες στο Λίβανο. Πολλά θέματα ήταν στο τραπέζι του διαλόγου, ένα από αυτά ήταν η ανάκτηση ενός μέρους του εδάφους μας από την ισραηλινή κατοχή, ένα άλλο ήταν το θέμα των όπλων της Χεσμπολάχ. Δεν πιστεύω ότι το να καταστραφεί ο Λίβανος θα έχει κανένα αποτέλεσμα», είπε ο πρέσβης, θυμίζοντας ότι γνωρίσαμε και παλιότερα πολέμους γι' αυτό το σκοπό που το αποτέλεσμά τους ήταν να εμφανιστούν περισσότερες «ομάδες» μετά τον πόλεμο κι αυτό δεν είναι λύση.

«Ηρεμα και με μετριοπάθεια, θα έλεγα ότι η λύση είναι να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος. Τώρα είναι καλύτερα απ' ό,τι αύριο. Ο,τι συμβεί αύριο, πιστεύω ότι θα είναι πολύ επικίνδυνο», είπε ο πρέσβης και έκανε έκκληση «αφήστε μας να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας, χωρίς καμιά παρέμβαση».

Πρόσθεσε ακόμα ότι αν δεν υπήρχαν οι Λιβανέζοι κρατούμενοι στο Ισραήλ από το 1980, αν δεν ήταν κατειλημμένο ένα τμήμα του λιβανέζικου εδάφους από το Ισραήλ, καμιά δικαιολογία δε θα δινόταν στη Χεσμπολάχ να κάνει τίποτα. Και αναρωτήθηκε γιατί δίνεται αυτή η δικαιολογία.

«Σταματήστε τον πόλεμο, αν πράγματι νοιάζεστε γι' αυτή την περιοχή, αν πράγματι νοιάζεστε για τον πληθυσμό, για τους αθώους ανθρώπους, αν πράγματι νοιάζεστε για οποιαδήποτε πολιτική διευθέτηση. Κάθε μέρα πολέμου καθιστά την οποιαδήποτε πολιτική διευθέτηση πιο δύσκολη, ακόμα και αδύνατη», κατέληξε ο Ουίλιαμ Χαμπίμπ.


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στους λαούς της Μέσης Ανατολής

Συνδικάτα, οργανώσεις και μαζικοί φορείς καλούν τον ελληνικό λαό να εκφράσει εμπράκτως την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης που δοκιμάζονται από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, συγκεντρώνοντας χρήματα και φάρμακα.

Συγκέντρωση χρημάτων
  • Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Τα χρήματα συγκεντρώνονται απευθείας στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμ. Μπενάκη 28 - υπεύθυνος: Μπάμπης Τεννές, τηλ. 210 3305.219).
  • Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα και όλους τους αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος να καταθέσουν χρήματα: Εθνική Τράπεζα, Αριθμός Λογαριασμού 122/634535-29.
  • Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί τους συλλόγους - μέλη της και όλες τις γυναίκες να καταθέσουν τον οβολό τους στο λογαριασμό: Εθνική Τράπεζα 151/296061-31.
  • Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) συγκεντρώνει χρήματα στο λογαριασμό Εθνική Τράπεζα 116/29607455 (Επείγουσα Βοήθεια).
Συγκέντρωση φαρμάκων

Ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση φαρμάκων: παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, επιδεσμικό υλικό (σύριγγες, επίδεσμοι, λευκοπλάστ, γάντια μιας χρήσης), αντισηπτικά, κορτιζόνες, αντισταμινικά, οροί τροφής και τόνωσης, βιταμίνες και αντιασθματικά.

Η συγκέντρωση του υλικού γίνεται στα γραφεία:

1. Της ΟΕΦΣΕΕ, Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος, γραφείο Α, Τηλέφωνο 210 52.38.779, Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 10.00 - 18.00.

2. Της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Ζήνωνος 7-9, 2ος όροφος, τηλέφωνο 210 52.43.785, Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 8.00 - 15.00 και 18.00 - 20.00.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα φάρμακα να μην είναι χρησιμοποιημένα, ο χρόνος λήξης να μην είναι μικρότερος από ένα χρόνο και να μη χρειάζονται ψυγείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ