ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Βλάβες και καθυστερήσεις χωρίς τέλος

Ταλαιπωρία περίμενε και χτες τους επιβάτες που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν για τα νησιά του Αιγαίου, ενώ οι ναυτεργάτες, δουλεύοντας μέχρι εξάντλησης, προσπαθούν να κρατήσουν τα κουρασμένα - από τα απανωτά δρομολόγια - πλοία εν κινήσει ακόμα και με επισκευές εν πλω. Οι επιβάτες που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με ταχύπλοο «FLYING CAT 4» της «Hellenic Seaways» (πλοιοκτήτρια και του «ΣΑΜΙΝΑ») έμειναν αμανάτι στα λιμάνια Μυκόνου, Πάρου, Ιου και Σαντορίνης για 5 ώρες. Το πλοίο παρουσίασε βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή στο λιμάνι της Μυκόνου. Η βλάβη αποκαταστάθηκε επί τόπου από το πλήρωμα και έτσι κατάφερε να αποπλεύσει τελικά στις 7.05 το απόγευμα από τις 2.20 το μεσημέρι που είχε προγραμματιστεί. Μόνο στο λιμάνι της Σαντορίνης το περίμεναν 407 άτομα.

Οι επιβάτες που είχαν βγάλει εισιτήρια για να επιβιβαστούν στο υπέργηρο πλοίο «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» του εφοπλιστή Γερ. Αγούδημου (όπως άλλωστε είναι όλα τα πλοία του συγκεκριμένου εφοπλιστή) με προορισμό από Ραφήνα για Ανδρο προωθήθηκαν στους προορισμούς τους με άλλο πλοίο της γραμμής. Το πλοίο μετά την πρόσκρουσή του στην προβλήτα του λιμανιού Γαυδίου της Ανδρου το περασμένο Σάββατο έπαθε ζημιά στις λαμαρίνες και χτες τελικά ακινητοποιήθηκε για να επισκευαστεί. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, από σήμερα θα επανέλθει στα δρομολόγιά του.

Ανακοινώσεις για την επαναδρομολόγηση των πλοίων «SPEED RUNNER» και «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» έχουν εκδώσει και οι πλοιοκτήτριες εταιρίες των εν λόγω πλοίων, όμως τελικά παραμένει άγνωστο πότε θα ξαναταξιδέψουν.


ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Παράδεισος κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο

Την τελευταία οχταετία ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των επιχειρήσεων ήταν 12,7%, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ιδιωτικών δαπανών ήταν 8,1%, σύμφωνα με έρευνα της ICAP

Η εσκεμμένα κακή κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία στέλνει τους ασθενείς πελατεία στους ιδιώτες, που κάνουν χρυσές δουλιές
Η εσκεμμένα κακή κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία στέλνει τους ασθενείς πελατεία στους ιδιώτες, που κάνουν χρυσές δουλιές
Σε παράδεισο της επιχειρηματικής δραστηριότητας έχουν μετατρέψει το χώρο της Υγείας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οδηγώντας τα ελληνικά νοικοκυριά να πληρώνουν άγρια χαράτσια στην ώρα της ανάγκης για το κοινωνικό αγαθό της Υγείας, το οποίο θα έπρεπε να παρέχεται αποκλειστικά και δωρεάν από το κράτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η ICAP, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του επιχειρήσεων Υγείας παρουσίασε αύξηση 12,7%, ενώ την ίδια περίοδο ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ιδιωτικών δαπανών ήταν 8,1%. Οι ρυθμοί αυτοί αύξησης οδήγησαν τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στο 46,1% των συνολικών δαπανών για το 2004 - όπως σημειώνεται στην έρευνα της ICAP - ενώ σύμφωνα με άλλη μελέτη της HELLASTAT (Γενάρης του 2006) τα περιθώρια του καθαρού κέρδους στην Υγεία είναι τετραπλάσια απ' τη μέση απόδοση της ελληνικής οικονομίας.

Τρελοί ρυθμοί ανάπτυξης...

Η μελέτη της ICAP αναφέρεται στους τομείς των γενικών θεραπευτηρίων, των μαιευτικών κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2003 καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη χώρα 179 ιδιωτικές κλινικές επί συνόλου 327, ενώ οι κλίνες στα ιδιωτικά θεραπευτήρια κάλυψαν το 28,1% του συνόλου των νοσοκομειακών κλινών της χώρας. Τα διαγνωστικά κέντρα, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων, ανέρχονται σε 400 κέντρα κάθε μορφής και μεγέθους.

«Η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας βάσει αξίας παρουσιάζει διαχρονική αύξηση κατά την περίοδο 1997-2005 με μέσο ετήσιο ρυθμό 12,7%» σημειώνεται στην έρευνα. Ειδικότερα οι γενικές κλινικές έχουν ετήσιο ρυθμό αύξησης 15,2%, τα μαιευτήρια 10,9% και τα διαγνωστικά κέντρα 8,3%. Το 2005 το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς κατείχαν οι γενικές κλινικές με 63% και ακολουθούν τα μαιευτήρια με 15% και τα διαγνωστικά κέντρα με 22%.

...με χαράτσια και γιγάντωση!

Στο διάστημα 1998-2004, όπως αναφέρεται στην έρευνα της ICAP, οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας σημείωσαν αύξηση με μέσο ετήσιο ρυθμό 8,1%, για να ανέλθουν κατά το 2004 στο 46,1% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία. Μάλιστα, στην έρευνα γίνεται η διαπίστωση πως οι άρρωστοι οδηγούνται στους ιδιώτες λόγω της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το επίπεδο των νοσηλευτικών υπηρεσιών του δημοσίου τομέα είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για τη στροφή του κοινού στις ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας, πέραν των δημογραφικών, κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων».

Στην έρευνα γίνεται λόγος για τις εξαγορές στον επιχειρηματικό χώρο της Υγείας, που οδηγούν σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ετσι καταλήγει στο αισιόδοξο για τους επιχειρηματίες συμπέρασμα: «Οι θετικοί μέχρι σήμερα ρυθμοί ανάπτυξης της αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν τόσο το 2006 όσο και το 2007. Συγκεκριμένα, τα έσοδα των ιδιωτικών κλινικών προβλέπεται ότι θα αυξηθούν με ρυθμό 12-14% ετησίως, των μαιευτηρίων με ρυθμό 7-8% και των διαγνωστικών κέντρων με ρυθμό 5%».


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Τοξικός καπνός στο Τμήμα Σίτισης

Εξι εργαζόμενοι του τμήματος μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στην Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου

Στην Πνευμονολογική Κλινική με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν έξι εργαζόμενοι του Τμήματος Σίτισης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όταν εισέπνευσαν διάφορες τοξικές ουσίες από την καύση μολυσματικών αποβλήτων στον κλίβανο, που κατέκλυσαν το χώρο του τμήματος, όπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων. Το περιστατικό σημειώθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι, όταν μαύροι πυκνοί μπήκαν στο Τμήμα Σίτισης. Οι γιατροί αφού πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες στους εργαζόμενους τους συνέστησαν να ξεκουραστούν στα σπίτια τους. Δύο μόνο παρέμειναν και τη δεύτερη μέρα στην Κλινική για προληπτικούς λόγους.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ καταγγέλλει το νέο «ατύχημα», σημειώνοντας για μια ακόμη φορά ότι ο κλίβανος πρέπει να κλείσει. Στην ανακοίνωσή του καταγγέλλει επίσης τη διοίκηση, που όπως υπογραμμίζει κωλυσιεργεί και δεν προχωρεί στην αντικατάσταση του αποτεφρωτή.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, αναφέροντας ότι σοβαρά ερωτήματα γεννά το νέο αυτό περιστατικό όταν συμβαίνει ένα χρόνο ακριβώς μετά την υπόθεση της σαλμονέλας και των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το γεγονός αυτό φανερώνει την ανικανότητα της διοίκησης, της ΔΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα του τμήματος, που τόσο οι εργαζόμενοι όσο και το σωματείο συνεχώς επισημαίνουν.

«Χρόνιες υποσχέσεις των διοικήσεων για κλιματισμό και σωστό εξαερισμό μένουν απραγματοποίητες. Οι υψηλές θερμοκρασίες των 35 και 40 βαθμών Κελσίου που καθιστούν τις συνθήκες επικίνδυνες για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων και των τροφίμων δεν αντιμετωπίζονται» σημειώνει η παράταξη και προσθέτει ότι η παράνομη λειτουργία του κατεστραμμένου κλιβάνου αποτέφρωσης μολυσματικών και η μόλυνση που εκλύουν τα τοξικά καπναέριά του σε χώρους του νοσοκομείου, μεταξύ αυτών και το Τμήμα Σίτισης, συνεχίζονται.


ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΜΠΑΛΗΣ»
Αφαντος ο εργοδότης

Απλήρωτοι από τον περασμένο Απρίλη παραμένουν οι 570 εργαζόμενοι των καταστημάτων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μπαλής», σε Τρίκαλα, Λάρισα, Καρδίτσα, Αλμυρό, Λαμία, Πτολεμαΐδα, Βέροια, Σκιάθο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ταυτόχρονα, ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο είτε να πεταχτούν στο δρόμο της ανεργίας είτε να χτυπηθούν περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματά τους.

Αντιδρώντας σ' αυτές τις αντεργατικές μεθοδεύσεις, οι εργαζόμενοι σε Τρίκαλα, Λάρισα και Αλμυρό συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν πριν από τρεις βδομάδες. Χτες δεκάδες συνάδελφοί τους βρέθηκαν στο υπουργείο Απασχόλησης, όπου είχε προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Γ. Γιακουμάτου και του επιχειρηματία Μπαλή, ο οποίος όμως παρέμεινε άφαντος. Η συνάντηση αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι. Στο υπουργείο Απασχόλησης βρέθηκαν χτες ο Β. Κουμπούρας, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Υπενθυμίζουμε ότι τα προβλήματα των εργαζομένων των σούπερ μάρκετ «Μπαλής» ξεκίνησαν όταν η εργοδοσία αντικατέστησε με κουπόνια αγορών το 1/3 του μισθού τους και σταμάτησε να τους πληρώνει, όταν ξεκίνησε να «παίζει» το άσχημο παιχνίδι συμφερόντων μαζί με τον επίδοξο αγοραστή της αλυσίδας, επιχειρηματία Αρβανιτίδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ