ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΑΙΓΙΑΛΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑ»
Παραδίδονται για «αξιοποίηση» στο μεγάλο κεφάλαιο

Δραστική καρατόμηση και φωτογραφικές διατάξεις για περιοχές -φιλέτα στα Δωδεκάνησα. Με ελαστικά κριτήρια η επαναχάραξη των ζωνών. Στην ίδια κατεύθυνση και το νομοσχέδιο για τον «ιαματικό τουρισμό»

Το δικαίωμα των «επενδυτών» να χτίζουν πάνω στο κύμα και να «αξιοποιούν» τους αιγιαλούς και τις παραλίες στη βάση της μεγαλύτερης δυνατής επιχειρηματικής αξιοποίησης φιλοδοξεί να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο για τον «αιγιαλό και την παραλία» που δόθηκε χτες για «δημόσια διαβούλευση» από το υπουργείο Οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρούν την «επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας» με εξαιρετικά ελαστικά κριτήρια, στην κατεύθυνση της παραπέρα ενίσχυσης των επενδυτικών κινήτρων του λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου» αλλά και των διαβόητων «συμπράξεων» ανάμεσα στο Δημόσιο και το ιδιωτικό κεφάλαιο (ΣΔΙΤ). Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και το νομοσχέδιο για τον «ιαματικό τουρισμό», που κατέθεσε χτες στη Βουλή η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη - Πετραλιά.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον «αιγιαλό και παραλία» η κυβέρνηση περιορίζει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα του λαού για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, προκειμένου να εξυπηρετήσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Από μια πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό και την παραλία, ξεχωρίζουν οι παρακάτω ρυθμίσεις:

  • Φωτογραφικές διατάξεις με στόχο να εξυπηρετηθούν ακόμη και επιχειρηματικά συμφέροντα σε περιοχές - φιλέτα στα Δωδεκάνησα και ειδικότερα στο νησί της Ρόδου. Στις εν λόγω περιοχές η παραλιακή ζώνη καρατομείται και περιορίζεται σε πλάτος μόλις 12 μέτρων (από 50 μέτρα σήμερα)! Η συγκεκριμένη διάταξη αναφέρει πως «ταυτόχρονα με τον επανακαθορισμό του αιγιαλού οριοθετείται ως παραλία η ζώνη πλάτους 12 μέτρων, η οποία προστίθεται στη ζώνη του αιγιαλού». Επίσης, σε διάταξη για την «εναρμόνιση καθεστώτος Δωδεκανήσου» προβλέπεται η έκδοση απόφασης από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με την οποία «αποχαρακτηρίζεται η ζώνη της παραλίας του Κυβερνητικού Διατάγματος 132/1929 περί Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου».
  • Η επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας θα γίνει στη βάση εξαιρετικά ελαστικών κριτηρίων έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οι ορέξεις των ιδιωτών, μεγαλοκαπατητών και άλλων μελλοντικών «επενδυτών».

Τα σχέδια αυτά έρχονται σε συνέχεια της επιβράβευσης των μεγαλοκαταπατητών δημόσιας γης που ρυθμίζονται στο νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • Αιγιαλός: Ορίζεται η «ζώνη ξηράς η οποία βρέχεται από τη θάλασσα από τις μεγαλύτερες πλην συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων». Εξορισμού δηλαδή η έκταση του αιγιαλού καρατομείται ακόμη περισσότερο. Μέχρι σήμερα οριοθετούνταν από τη μεγαλύτερη ανάβαση του χειμερινού κύματος. Η οριοθέτηση και χαρτογράφηση του αιγιαλού θα γίνει στο μέλλον με τοπογραφικά σχέδια και «αυτοψίες».
  • Παραλία. Οριοθετείται επίσης με ελαστικά κριτήρια, από τοπογραφικά σχέδια των κατά τόπους υπηρεσιών. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η λογική αυτή ανοίγει ακόμη περισσότερο την όρεξη και εκχωρεί νέες εκτάσεις στους κάθε είδους «επενδυτές». Μέχρι σήμερα η παραλιακή ζώνη - και ανεξάρτητα από τις παραβάσεις - επεκτεινόταν σε πλάτος 50 μέτρων μετά τον αιγιαλό. Στο εξής η χάραξη της παραλίας για έκταση μέχρι 100.000 τ.μ. θα «καθορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας» και για μεγαλύτερες εκτάσεις από το αρμόδιο όργανο του κρατικού μηχανισμού.
  • Η χαρτογράφηση και επαναχάραξη αιγιαλού και παραλίας θα γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες. Πολλά ερωτήματα ανακύπτουν για τις κλίμακες απεικόνισης των τοπογραφικών σχεδίων, για τη δημιουργία ηλεκτρονικών αρχείων τα οποία για διάφορους λόγους δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από τις κρατικές υπηρεσίες κ.ά.
Ο «ιαματικός τουρισμός»

Στον αστερισμό της λογικής των ιδιωτικοποιήσεων και της ληστρικής εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της χώρας, κινείται και το νομοσχέδιο για τον Ιαματικό Τουρισμό, το οποίο η αρμόδια υπουργός Φ. Πάλλη - Πετραλιά το εμφάνισε ότι αποσκοπεί στον «εκσυγχρονισμό των δομών και την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού». Ομως, με τις δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια η υπουργός, αποκάλυψε τους απώτερους στόχους της κυβέρνησης. Οπως είπε, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο - μεταξύ άλλων - ρυθμίζονται τόσο θέματα ιδιοκτησίας, χρήσης και διαχείρισης όλων των ιαματικών πηγών της χώρας, όσο και μια σειρά χρονιζόντων προβλημάτων του τομέα του τουρισμού, ενώ θεσμοθετείται το πλαίσιο για την ανάπτυξη των υποδομών και ποικίλων τουριστικών μονάδων που σχετίζονται με τις ιαματικές πηγές.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Σε άνοδο ο τζίρος το α' τρίμηνο

Ανοδικά κινήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2006 ο δείκτης κύκλου εργασιών (δηλαδή ο τζίρος) στις υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων, της Πληροφορικής, Αλλων Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων καθώς και στο Χονδρικό Εμπόριο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δημοσιοποιήθηκαν χτες, προκύπτει ότι - στο πρώτο τρίμηνο του 2006 συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2005 - ο τζίρος αυξήθηκε:

  • 3,0% στις υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων.
  • 7,6% στις υπηρεσίες Πληροφορικής.
  • 2,5% στις υπηρεσίες Αλλων Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων.
  • 7,9% στο Χονδρικό Εμπόριο.
Πτώση στις κατασκευές

Αντίθετα, πτώση 0,4% παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο του 2006 ο γενικός δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές (κατασκευαστική δραστηριότητα), συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005, έναντι μείωσης 42,3% που είχε σημειωθεί πέρσι (σύγκριση α' τριμήνου 2005 προς το α' τρίμηνο του 2004). Η μείωση κατά 0,4% της κατασκευαστικής δραστηριότητας στο α' τριμήνου 2006, είναι συνέπεια της μεγάλης μείωσης κατά 15,7% του γενικού δείκτη Παραγωγής Οικοδομικών Εργων (Κτιρίων) αλλά και της αύξησης κατά 13,7% του δείκτη Παραγωγής Εργων Πολιτικού Μηχανικού.

Δυνατότητα μείωσης συντελεστών ΦΠΑ

Το διευθυντήριο των Βρυξελλών αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα και άλλες 16 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπορούν να εφαρμόσουν «μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ» σε μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες που θεωρούνται «υψηλής εντάσεως χειρωνακτικής εργασίας». Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε χτες στις Βρυξέλλες, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «επιτρέπει σε 17 κράτη μέλη της ΕΕ (ανάμεσα στα οποία και στην Ελλάδα) την εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ σε μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες υψηλής εντάσεως χειρωνακτικής εργασίας».

Με βάση την παραπάνω απόφαση της Επιτροπής, η Ελλάδα έχει πλέον τη δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στις εξής δραστηριότητες:

  • Στις επισκευές ενδυμάτων, υποδημάτων και ποδηλάτων.
  • Στις ανακαινίσεις σπιτιών (εξαιρούνται οι αγορές υλικών).
  • Στις παροχές υπηρεσιών κατ' οίκον.

Εάν και πότε θα γίνει στη χώρα μας η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις παραπάνω δραστηριότητες, αυτό εναπόκειται, πια, στην... καλή θέληση της κυβέρνησης.

Δικαίωμα του λαού η ελεύθερη πρόσβαση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τον «αιγιαλό και την παραλία», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με χτεσινή ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Στην πλήρη παράδοση των θαλάσσιων ακτών στο κεφάλαιο προχωρεί η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο "αιγιαλός και παραλία". Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις έρχονται να περιορίσουν ακόμη περισσότερο το δικαίωμα του λαού στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

Η επαναχάραξη της αιγιαλίτιδας και της παραλιακής ζώνης θα γίνεται με ελαστικά κριτήρια κατά τα "καλά και συμφέροντα" των μεγαλοεπιχειρηματιών, στους οποίους κυριολεκτικά δίνεται η δυνατότητα να χτίσουν πάνω στο κύμα. "Φωτογραφική" και ιδιαίτερα προκλητική είναι η ρύθμιση για τα Δωδεκάνησα, με την οποία η παραλιακή ζώνη καρατομείται σε πλάτος μόλις 12 μέτρων.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα πρόκληση. Καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, ιδιαίτερα των περιοχών που εκχωρούνται, να διεκδικήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου, το δικαίωμά τους να ανήκουν οι ακτές στους ίδιους και όχι να βρίσκονται στην υπηρεσία των κερδών του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ