ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΘΗΝΑ
Με τους λαούς που αντιστέκονται

Σε μία ακόμη οργισμένη και συνάμα μαχητική κινητοποίηση προχώρησαν χτες βράδυ στην Αθήνα Ελληνες εργαζόμενοι και νεολαίοι, Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι εργαζόμενοι που ζουν στη χώρα μας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΝΑΣ, της ΕΕΔΥΕ, της ΠΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ, της «Συμπαράταξης» και πλήθος άλλων μαζικών φορέων, για να καταδικάσουν τη βάρβαρη επίθεση που έχει εξαπολύσει τις τελευταίες βδομάδες το Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού και λιβανέζικου λαού.

Με δύο τεράστιες σημαίες, μια λιβανέζικη και μια παλαιστινιακή, να βρίσκονται στην κεφαλή της πορείας, οι συγκεντρωμένοι λίγο μετά τις 7 το βράδυ ξεκίνησαν - από το Πολεμικό Μουσείο και με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «ΕΞΩ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΛΙΒΑΝΟ» - με πορεία προς την αμερικάνικη και εν συνεχεία την ισραηλινή πρεσβεία, κρατώντας σημαίες του ΠΑΜΕ και της Παλαιστίνης. «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών. Κάτω η Νέα Τάξη των Ιμπεριαλιστών», «Λαοί του κόσμου ενωθείτε, στον ιμπεριαλισμό αντισταθείτε» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν χτες το βράδυ, ήταν μόνο μερικές λέξεις που είχαν στόχο να δώσουν κουράγιο στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, να στείλουν το μήνυμα στις ΗΠΑ και τους υπηκόους τους ότι είναι ανεπιθύμητοι.

Πίσω από τα κρουστά που δίνουν το ρυθμό στην πορεία ακολουθεί το θεατρικό δρώμενο του Τομέα Καλλιτεχνών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ: «Αλυσοδεμένοι» με αντλίες βενζίνης Αραβες βαδίζουν υπό την απειλή των όπλων από Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Ισραηλινούς ιμπεριαλιστές. Η πορεία φτάνει στην αμερικάνικη πρεσβεία, σταματά για λίγο και το σύνθημα δονεί την ατμόσφαιρα «ΝΑΤΟ και ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ φονιάδες των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», υποδεικνύοντας τους ηθικούς αυτουργούς της γενοκτονίας του παλαιστινιακού και λιβανέζικου λαού.

«Η ελευθερία είναι πιο πολύτιμη και από τη ζωή μας»

Αμέσως μετά η πορεία ξεκινά με τον ίδιο παλμό και δυναμισμό για την ισραηλινή πρεσβεία. Με το που σουρουπώνει, νεολαίοι με αναμμένους πυρσούς περνούν στην κεφαλή της πορείας, φωνάζοντας: «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός». Λίγα λεπτά πριν τις 9 το βράδυ οι διαδηλωτές βρίσκονται έξω από την ισραηλινή πρεσβεία. Προχωρούν στη συμβολική περικύκλωσή της πιασμένοι χέρι - χέρι με αναμμένους τους πυρσούς. Νεολαίοι διαδηλωτές με τις πικέτες τους κρεμασμένες στο λαιμό «ορμούν» στους οπλισμένους ιμπεριαλιστές, τους αφοπλίζουν και απαλλάσσουν τους λαούς από τα δεσμά τους.

Ο Μοχάμεντ Ικνέμπι, εκπρόσωπος παλαιστινιακών μαζικών φορέων στην Ελλάδα, στη σύντομη παρέμβασή του, υπογράμμισε σχετικά: «Με τις οβίδες, τα τανκς και τα αεροπλάνα μετατρέπουν τα σπίτια μας σε ερείπια και τρώνε τις σάρκες των παιδιών μας. Τους λέμε, όμως, με όλη μας τη δύναμη: Η ελευθερία είναι πιο πολύτιμη και από τη ζωή μας». Αμέσως μετά και ενώ τα συνθήματα πέφτουν βροχή, ισραηλινές, αμερικανικές και ευρωενωσιακές σημαίες ρίχνονται στην πυρά και, ταυτόχρονα, παιδιά από το Λίβανο τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«STOP στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα»

«Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Λίβανος, Ιράκ, Μέση Ανατολή, τους λαούς σκοτώνουν οι Aμερικανοί» βροντοφώναξαν οι κομμουνιστές, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία δίνοντας μαχητικό «παρώv» στη διαδήλωση, που διοργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ μαζί με τις Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ χτες στο κέντρο της πόλης. Τα πλακάτ με εικόνες του φρικιαστικού πολέμου, που έχουν εξαπολύσει οι Ισραηλινοί και ΗΠΑ, μπροστά. Οι σημαίες της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, οι σημαίες και τα πανό του ΚΚΕ στα χέρια εκατοντάδων εργαζόμενων και νέων να διαγράφουν ένα κόκκινο ποτάμι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης διατρανώνουν το λαϊκό αίσθημα καταδίκης της φρίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου για τον «εκδημοκρατισμό» της Μέσης Ανατολής.

Τα πανό της ΚΟΘ και των Οργανώσεων των Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ στέλνουν απαιτητικό μήνυμα για το σταμάτημα του πολέμου: «STOP στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού».

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου, μιλώντας εκ μέρους της ΚΟΘ του ΚΚΕ ο Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, στέλεχος του Κόμματος, κάλεσε όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους λαούς που δέχονται την επίθεση.

Χαιρετισμό απηύθυνε κι ο Ασσόκι Σέντκι, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης, από το βήμα της συγκέντρωσης, υπογραμμίζοντας: «Ο,τι και να κάνουν δε θα καταπνίξουν την αντίσταση. Δε θα γονατίσουμε. Επανάσταση ως τη νίκη!». Πολλοί ήταν οι μαζικοί φορείς, που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους δοκιμαζόμενους λαούς και την καταδίκη της ισραηλινής επιθετικότητας. Ακολούθησε πορεία έως το αμερικανικό προξενείο κι από εκεί έως το βρετανικό προξενείο.

Επίσης, αντιιμπεριαλιστική, αντιπολεμική μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή και συγκέντρωση ενημέρωσης του λαού για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στη Βέροια.

Γκρέμισαν το άγαλμα του Τρούμαν

Eurokinissi

Λίγο πριν τις 7 το βράδυ, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, με μια αστραπιαία και δυναμική κίνηση, γκρέμισαν το μισητό άγαλμα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν (φωτ.). Μόλις έγινε γνωστή η είδηση από τους διοργανωτές, το πλήθος, μέσα και έξω από τη διαδήλωση, ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Γι' αυτή τη συμβολική ενέργεια ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», δήλωσε:

«Ηταν μια συμβολική κίνηση σήμερα, επειδή ακριβώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, αξιοποιώντας και σπρώχνοντας το Ισραήλ και το στρατό του, ασκούν μια βαρβαρότητα στην περιοχή. Επιτίθενται στο Λίβανο, απειλούν την Παλαιστίνη, τη Συρία και όλη την περιοχή. Ο Τρούμαν για το λαό μας και όλους τους λαούς του κόσμου συμβολίζει το μίσος, την έχθρα, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις στα εσωτερικά άλλων χωρών. Η κίνηση του ΠΑΜΕ, να γκρεμίσουμε σήμερα το άγαλμα αυτό, ήταν συμβολική και δείχνει την αντίθεσή μας σ' αυτή την πολιτική. Δείχνει την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε την έκφραση αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο που αντιστέκεται στους ιμπεριαλιστές και τα σχέδιά τους».

  • Την ανάγκη να καταδικάσει τους βανδαλισμούς, όπως αποκαλεί τη συμβολική πράξη αντίστασης στον ιμπεριαλισμό, αισθάνθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αυτού του είδους οι πράξεις είναι καταδικαστέες», τονίζεται στη δήλωση του Θ. Ρουσόπουλου. Προηγήθηκε παρόμοια δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα...

Με απόλυτο αυτοματισμό κινήθηκε η Αστυνομία. Αντρες του Εγκληματολογικού συνέλλεξαν στοιχεία για το ποιοι γκρέμισαν το σύμβολο των αστών και τη συνέχεια ανέλαβε ο εισαγγελέας.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Δυναμικές συγκεντρώσεις

Εμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, καταδίκη της ισραηλινής επιθετικότητας για το νέο μακέλεμα στη Μέση Ανατολή με την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, εξέφρασαν εργαζόμενοι της Βορειοδυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή τους στις χτεσινές αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις της περιοχής.

Στα Γιάννενα με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης, της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της ΝΑΣ και της ΔΑΣ οι εργαζόμενοι, η νεολαία και ο λαός της πόλης έδωσαν δυναμικό «παρών», είπαν βροντερό όχι αντίστασης στη σφαγή των λαών της Μέσης Ανατολής, η οποία εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια των ιμπεριαλιστών για την περιοχή. Αντίστοιχη δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο από το Εργατικό Κέντρο και την Επιτροπή Ειρήνης. Στην Αρτα η ΝΑΣ και οι αγωνιστικές ριζοσπαστικές κινήσεις δήμων της περιοχής διοργάνωσαν αντίστοιχη συγκέντρωση, ενώ στην Κέρκυρα και στην Πρέβεζα δυναμική ήταν η συμμετοχή των κατοίκων στο κάλεσμα των τοπικών Επιτροπής Ειρήνης, όπως και στην Λευκάδα στην ανάλογη συγκέντρωση που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο και η Επιτροπή Ειρήνης.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Να σταματήσει τώρα η σφαγή»

«Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών κάτω η νέα τάξη και ο ιμπεριαλισμός», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι...». Τα συνθήματα αυτά και δεκάδες άλλα δόνησαν χτες το απόγευμα από άκρη σ' άκρη το πρώτο λιμάνι της χώρας και το κέντρο του Πειραιά. Τα βροντοφώναξε όλος αυτός ο κόσμος που έσπευσε να ανταποκριθεί στο αγωνιστικό κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του Κόμματος.

Συγκεντρώθηκαν στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Λουδοβίκου του Ηλεκτρικού Σταθμού. Ακολούθησε μαζική πορεία.

Εξω από το ΥΕΝ μίλησε στους συγκεντρωμένους ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που είχε επισκεφτεί πριν λίγες μέρες την Παλαιστίνη.

ΒΟΛΟΣ
Ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης

Μεγάλη συγκέντρωση κατά των απάνθρωπων, δολοφονικών επιδρομών του Ισραήλ εναντίον του λιβανέζικου και παλαιστινιακού λαού, πραγματοποιήθηκε, χτες το βράδυ, στο Βόλο στο κέντρο της πόλης - στη συμβολή των οδών Ερμού και Αντωνοπούλου - ύστερα από κάλεσμα της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ. Με τη συμμετοχή τους εργαζόμενοι, πολλοί νέοι, γυναίκες και συνταξιούχοι, έστειλαν ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους λαούς, απαιτώντας να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση και καταγγέλλοντας το βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ και όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Στο στόχαστρό τους βρέθηκε, επίσης και η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ που στην ουσία με την τακτική της, στηρίζει τις επιθέσεις του Ισραήλ, όπως άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ. Συγκινητική στιγμή στη συγκέντρωση ήταν όταν στο βήμα ανέβηκε για να απευθύνει χαιρετισμό η Λιβανέζα φοιτήτρια Τούντα Μπασίλ, η οποία τόνισε την ανάγκη να φουντώσει ακόμα περισσότερο το κύμα συμπαράστασης στους συμπατριώτες της για να τερματιστεί επιτέλους η γενοκτονία τους. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων του νομού μεταξύ των άλλων αντιπροσωπεία της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Μαγνησίας», οι υποψήφιοι δήμαρχοι Βόλου Αντώνης Παππάς, Νέας Ιωνίας Βασίλης Λινάρδος, και Ιωλκού Αποστόλης Βαΐτσης καθώς και άλλοι υποψήφιοι των αγωνιστικών συνδυασμών. Ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους του Βόλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ