ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Αγώνας κατά των νέων εξοπλισμών

Eurokinissi

Να δυναμώσουν τον αγώνα τους και να απαιτήσουν να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία σε βάρος του ελληνικού λαού, με εξοπλισμούς που δεν εξυπηρετούν την άμυνα και το εθνικό συμφέρον της χώρας, αλλά τους εγκληματικούς πολέμους των ιμπεριαλιστών κατά των λαών και τα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών βιομηχανιών των όπλων και των μεσαζόντων, καλεί η ΕΕΔΥΕ τον ελληνικό λαό και τη νεολαία, τις επιτροπές ειρήνης, σε όλη τη χώρα.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για το νέο 5ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα (2006-2010), το οποίο επεκτείνεται και στην επόμενη 5ετία (2011-2015), η ΕΕΔΥΕ επισημαίνει ότι «πολύ γρήγορα η κυβέρνηση της ΝΔ "ξέχασε" τις εξαγγελίες της για μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και τη δήθεν "εξοικονόμηση" κονδυλίων για να επιτευχθεί.... "ήπια" δημοσιονομική προσαρμογή». Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, μέχρι το 2015 θα διατεθούν 27 δισ. ευρώ για πληρωμές εξοπλισμών. Η ΕΕΔΥΕ σημειώνει ότι «για ευνόητους λόγους δε διευκρινίζεται το συνολικό κόστος των νέων αγορών, ανεξαρτήτως χρόνου πληρωμής» και τονίζει: «Τα ποσά αυτά θα φορτωθούν στις πλάτες του ελληνικού λαού, την ίδια στιγμή που τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης πλήττουν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους, ενώ περικόπτονται κοινωνικές δαπάνες και συγκεκριμένα συντάξεις, μισθοί, στην υγεία, παιδεία κλπ.».

«Τα εν λόγω εξοπλιστικά προγράμματα - συνεχίζει η ΕΕΔΥΕ -ανταποκρίνονται πλήρως στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα, αφού οι δεσμεύσεις και η εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές επιβάλλουν προμήθειες ξένες και πέρα από την αμυντική θωράκιση της χώρας. Επίσης πάνω από 25 δισ. ευρώ κόστισαν στον ελληνικό λαό οι εξοπλισμοί την τελευταία 10ετία, ενώ παράλληλα η Ελλάδα στην πενταετία 2000-04 κατατάσσεται παγκόσμια ως τρίτη χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές όπλων, μετά την Κίνα και την Ινδία. Γι' αυτό το σκοπό δαπάνησε 5,2 δισ. δολ. Από τις χώρες του NATO η Τουρκία και η Ελλάδα σπαταλούν για εξοπλισμούς πάνω από το 5% του ΑΕΠ τη στιγμή που οι υπόλοιπες χώρες του NATO σπαταλούν κάτω από το 2,6% του ΑΕΠ τους.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί το κόστος των 250 εκατ. ευρώ το χρόνο που πληρώνει ο ελληνικός λαός για τους 1.000 και πλέον στρατιώτες που βρίσκονται εκτός συνόρων συμμετέχοντας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του NATO».

Τίμησαν την Ηλέκτρα Αποστόλου

Την αλύγιστη ηρωίδα κομμουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου τίμησε πλήθος κόσμου χτες το βράδυ σε εκδήλωση που έγινε στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Νέου Ηρακλείου, που φέρει το όνομά της, με αφορμή τη συμπλήρωση 62 χρόνων από τη φριχτή δολοφονία της στην «Ειδική Ασφάλεια».

Σε ένδειξη τιμής, παλιοί συναγωνιστές της με σημαίες της ΠΕΑΕΑ, στάθηκαν μπροστά από το άγαλμά της σχηματίζοντας την ειδική φρουρά.

«Τιμώντας σήμερα τη ζωή και τη στάση της Ηλέκτρας Αποστόλου, της γυναίκας που έγινε σύμβολο ανδρείας, αξιοπρέπειας και περηφάνιας οφείλουμε να διδαχθούμε από ένα ιστορικό στοιχείο που πλημμυρίζει εκείνη την περίοδο», τόνισε η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Απαράμιλλο ηρωισμό των μαχητών εκείνης της περιόδου, την αντοχή στις δυσκολίες του αγώνα απέναντι σ' έναν ισχυρό αντίπαλο, την ακλόνητη πίστη και αφοσίωση στα συμφέροντα των εργαζομένων για το δίκιο τους».

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στα γεγονότα της Μέσης Ανατολής, ανέφερε σχετικά: «Η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι στάση ανοχής άρα υποβοήθησης της ισραηλινής επιθετικότητας. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση βοηθάει στη διαφυγή των Ελλήνων του Λιβάνου δεν την ξεπλένει από την ενοχή της. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τηρεί στην ουσία την ίδια στάση. Οι δήθεν πρωτοβουλίες του προέδρου του είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου, ενώ η τοποθέτησή του για "διάλογο" δείχνει με ποιας πλευράς το μέρος είναι».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Η σαφής και δίκαιη θέση είναι μόνο μία, να σταματήσει αμέσως η ισραηλινή επίθεση, να απελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι κρατούμενοι από τις φυλακές του Ισραήλ. Να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι τη δική τους πατρίδα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ή τοποθετείται κάθε πολιτική και κοινωνική δύναμη με το μέρος του παλαιστινιακού και λιβανέζικου λαού ή εναντίον του. Μέση "στάση" δεν υπάρχει».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, ο Κώστας Πουλουπάτης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νέου Ηρακλείου, ο Βασ. Λυκούρας, υποψ. δήμαρχος Νέου Ηρακλείου με τη «Δημοκρατική Ενότητα», ο Ν. Σθαντός, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και ακολούθησε απαγγελία ποιήματος του Ασημάκη Πανσέληνου για την Ηλέκτρα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφανιών. Μεταξύ αυτών και της Ηλέκτρας Κανέστρη, εγγονής της Ηλέκτρας Αποστόλου.

Συγκέντρωση στην Κάρυστο

H ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 29 Ιούλη, στις 9.30 μ.μ. στην παραλία. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Κεφαλονιάς διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κουβανική Επανάσταση, σε συνεργασία με τη ΝΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ, αύριο Παρασκευή 28 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου. Θα μιλήσουν: Ο Ερμες Ερέρα, πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα και η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΠΕΡΑΧΩΡΑ
Συναυλία ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας διοργανώνει συναυλία με την Νάντια Καραγιάννη, αύριο Παρασκευή 28 Ιούλη, στο παραλιακό πάρκο Ειρήνης, στις 8.30 μ.μ. Συμμετέχει το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας. Θα μιλήσει ο ηθοποιός Απόστολος Γκλέτσος. Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή καλεί όλους να συμμετάσχουν δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στους λαούς της Μέσης Ανατολής και απαιτώντας το σταμάτημα των βρώμικων πολέμων.

Στην Τουρκία ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί από χτες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης, μετά την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Χιλμί Οζκιόκ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία μετά το 1974. Ο αρχηγός του τουρκικού επιτελείου υποδέχτηκε τον Ελληνα ομόλογό του στο αεροδρόμιο χτες το μεσημέρι και στη συνέχεια, στο αρχηγείο του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, έγινε η επίσημη υποδοχή για να ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ των δύο αρχηγών.

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη αυτή είναι το επόμενο βήμα στην πολιτική «στρατιωτικής διπλωματίας» που προωθείται στα πλαίσια των ΝΑΤΟικών δομών, μετά τη λειτουργία της κόκκινης γραμμής μεταξύ των αεροπορικών στρατηγείων Λάρισας και Εσκισεχίρ, για την αποφυγή εντάσεων στο Αιγαίο. Πάντως εκτιμάται ότι θα συζητηθούν θέματα όπως η διαχείριση των εναέριου χώρου στο Αιγαίο μετά και το τελευταίο επεισόδιο στην Κάρπαθο, που οδήγησε στο θάνατο τον Ελληνα πιλότο Κ. Ηλιάκη και στη συντριβή ενός ελληνικού και ενός τουρκικού μαχητικού.

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναμένεται να καταθέσει εκ νέου σήμερα η ηγεσία της ΕΥΠ για την υπόθεση των υποκλοπών, αφού χτες έγινε δεκτό το αίτημα βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να προσέλθουν ο αρχηγός της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής και ο υποδιοικητής της υπηρεσίας Σεραφείμ Τσιτσιμπής.

Στη χτεσινή του κατάθεση ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με το πόρισμα που έχει καταρτίσει η ΕΥΠ για την υπόθεση, υποστήριξε πως θα ήταν «ιδιαίτερα χρήσιμο» προκειμένου να «βγουν συμπεράσματα». Επίσης, είπε ότι για το θέμα πραγματοποίησε άκαρπη συνάντηση με τον πρώην του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ σημείωσε ότι η υπηρεσία δε συνέδραμε με πληροφορίες την ΑΔΑΕ στο βαθμό που θα μπορούσε. Υπενθυμίζουμε ότι το πόρισμα έχει ήδη ζητήσει από την ΕΥΠ η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, το οποίο όμως έχουν αρνηθεί να παραδώσουν τόσο ο αρχηγός της ΕΥΠ όσο και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας, επικαλούμενοι τη μυστικότητα της εισαγγελικής έρευνας που διενεργείται. Οσον αφορά τη συνέχεια της έρευνας από την ΑΔΑΕ, ο Α. Λαμπρινόπουλος σημείωσε ότι θα εστιαστεί στις εταιρείες «Ερικσον» και «Βόνταφον», ενώ θα επεκταθεί και στις εταιρείες «Κοσμοτέ» και «Τιμ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ