ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Χαράτσια σε τσιγάρα - κινητή τηλεφωνία

Αύξηση μέχρι και 30 λεπτά στα λεγόμενα «φτηνά» πακέτα. Μόνο από τις αυξήσεις φόρων - σε καύσιμα, τσιγάρα και κινητά, η κυβέρνηση της ΝΔ επιβαρύνει τη λαϊκή κατανάλωση με ακόμη 600 εκατ. ευρώ το χρόνο!

Με πρόσθετα χαράτσια στους ειδικούς φόρους στα τσιγάρα και στα τέλη κινητής τηλεφωνίας συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ τη «δημοσιονομική προσαρμογή», εμβαθύνοντας τη φορο-αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Η νέα φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης γνωστοποιήθηκε χτες με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις νέες αυξήσεις των φόρων στα τσιγάρα (περίπου 180 εκατ. ευρώ) και των τελών στα κινητά τηλέφωνα (περίπου 90 εκατ. ευρώ), το κράτος εξασφαλίζει πρόσθετα έσοδα από τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, συνολικού ύψους περίπου 270 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Το νέο φορο-γιουρούσι έρχεται σε συνέχεια της αύξησης των ειδικών φόρων πάνω στα καύσιμα και τα ποτά που μπήκε σε εφαρμογή από την 1η Ιούλη του 2006. Από αυτό και μόνο τα πρόσθετα φορο-έσοδα φτάνουν στα 320 εκατ. ευρώ το χρόνο. Συνολικά, δηλαδή, η πλατιά λαϊκή κατανάλωση από την τελευταία σοδειά ανατιμήσεων στους ειδικούς φόρους -καύσιμα, τσιγάρα, κινητή τηλεφωνία - επιβαρύνεται με περίπου 600 εκατ. ευρώ το χρόνο!

Και φυσικά, η φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης, δεν τελειώνει εδώ. Για το επόμενο διάστημα σχεδιάζονται ανατιμήσεις των ειδικών φόρων στα οινοπνευματώδη ποτά, ενώ σύμφωνα με τις επίσημες εξαγγελίες από το 2007 έρχονται και νέες ανατιμήσεις πάνω στις αντικειμενικές αξίες. Με το άλλο χέρι, η κυβέρνηση συνεχίζει τις φοροελαφρύνσεις σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου με τη σταδιακή αποκλιμάκωση στους συντελεστές φορολογίας κερδών κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες.

Στα τσιγάρα

Η κυβέρνηση χαρατσώνει τα λεγόμενα «φτηνά πακέτα». Δηλαδή, αυτά που πουλιούνται κάτω από την «πλέον ζητούμενη τιμή», σήμερα στα 2,80 ευρώ το πακέτο. Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, από σήμερα ο ειδικός φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 75% «πλέον ζητούμενης τιμής» αντί 65% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Δηλαδή, ο ειδικός φόρος για κάθε πακέτο ανεβαίνει σε 2,10 ευρώ από 1,82 ευρώ. Ετσι τα λεγόμενα «φτηνά πακέτα» υπολογίζεται να ανατιμηθούν από 20 μέχρι και 30 λεπτά. Η εν λόγω διάταξη έχει άμεση εφαρμογή (ισχύει από χτες Πέμπτη 27 Ιούλη) και θα «φανεί» στα περίπτερα μετά την εξάντληση των αποθεμάτων.

Οι λογαριασμοί κινητών

Ακόμη πιο φουσκωμένους λογαριασμούς, θα πληρώνουν από την 1η Οκτώβρη οι χρήστες κινητών τηλεφώνων με την αύξηση στο ειδικό τέλος υπέρ του Δημοσίου. Σύμφωνα με το άρθρο 30 του νομοσχεδίου, το μηνιαίο τέλος που καταβάλλουν οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας υπέρ του Δημοσίου - ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού - διαμορφώνεται από την 1η Οκτώβρη 2006 σε:

  • 2 ευρώ για λογαριασμό μέχρι 30 ευρώ, από 1,26 ευρώ σήμερα (αύξηση 58,7%).
  • 5 ευρώ για λογαριασμό από 30 ευρώ μέχρι και 60 ευρώ, από 2,25 ευρώ σήμερα (αύξηση 122,2%).
  • 8 ευρώ για λογαριασμό από 60 ευρώ μέχρι και 120 ευρώ. Η αύξηση φτάνει στο 111,6%, αν ληφθεί υπόψη ότι με το υπάρχον καθεστώς καταβάλλεται φόρος 3,78 ευρώ για λογαριασμούς από 60 ευρώ μέχρι 90 ευρώ.
  • 15 ευρώ για λογαριασμό από 120 μέχρι και 240 ευρώ, έναντι 5,04 ευρώ, που ισχύει σήμερα για λογαριασμούς πάνω από 90 ευρώ (αύξηση 197,6%).
  • 25 ευρώ για μηνιαίους λογαριασμούς πάνω από 240 ευρώ, που αντιστοιχεί αύξηση πάνω από 400% αν ληφθεί υπόψη ότι μέχρι σήμερα το ανώτατο τέλος ήταν 5,04 ευρώ το μήνα.

Σημειώνεται ότι στο παραπάνω τέλος δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ, που είναι 19%. Το αυξημένο τέλος αφορά όλους τους συνδρομητές που έχουν συμβόλαιο με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (περίπου 4,5 εκατομμύρια) και όχι όσους έχουν καρτοκινητό τηλέφωνο (χωρίς συμβόλαιο).

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι συνδρομητές επιβαρύνονται σήμερα από την πληρωμή του συγκεκριμένου τέλους, κατά μέσο με 2,50 μέχρι 3,70 ευρώ το μήνα. Με τις «τσουχτερές» αυξήσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση από τον ερχόμενο Οκτώβρη, η συντριπτική πλειοψηφία των συνδρομητών κινητών τηλεφώνων καλείται να καταβάλλει κάθε μήνα, τουλάχιστον, διπλάσιο τέλος!

Αντιδρούν στις αυξήσεις

Να μην αυξηθεί καθόλου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα, ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, η Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΣΕΓΟ) και τα σωματεία εργαζομένων και υπαλλήλων της ΣΕΚΑΠ και του «Καρέλια». Σε σχετικές ανακοινώσεις τους τονίζεται πως από μια νέα αύξηση του «ελάχιστου φόρου» στα τσιγάρα θα πληγούν οι εγχώριες καπνοβιομηχανίες και θα ωφεληθούν οι πολυεθνικές. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΟΣΕΓΟ, «η επίπτωση του φόρου είναι επιλεκτική και όχι ουδέτερη με αποτέλεσμα την ανακατανομή μεριδίων αγοράς προς όφελος των πολυεθνικών εταιρειών».

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Ρίχνουν την τιμή παραγωγού

Οι γαλακτοβιομηχανίες επιβάλλουν με το έτσι θέλω νέα μείωση της τιμής παραγωγού στο αγελαδινό γάλα.

Οπως καταγγέλλουν αγελαδοτρόφοι, οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες έριξαν το τελευταίο διάστημα την τιμή στο αγελαδινό γάλα κατά 8,5% (από 35 στα 32 λεπτά το κιλό). Η πράξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των μειώσεων που επέβαλαν πέρυσι κάποιες γαλακτοβιομηχανίας και είναι σίγουρο πως το κακό θα χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. Οι γαλακτοβιομηχανίες εκτός των άλλων εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι με τη νέα ΚΑΠ καθιερώθηκε μια ψευτοαντιστάθμιση για τους παραγωγούς, επειδή η ΕΕ μείωσε την τιμή παρέμβασης στο γάλα σκόνη και στο βούτυρο. Ετσι οι γαλακτοβιομηχανίες θα μειώνουν χρόνο με το χρόνο την τιμή παραγωγού και θα αυξάνουν τα κέρδη με τις ευλογίες των κανονισμών και της πολιτικής της ΕΕ σε βάρος των παραγωγών, που θα εξαναγκάζονται να πουλούν όλο και χαμηλότερα και των καταναλωτών που θα αγοράζουν όλο και ακριβότερα το γάλα.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Κρίνουν «θετικά» το παζάρι με τους Γάλλους

Με... θετικό μάτι είδε η κυβέρνηση το τέλος του «παζαριού» για το ξεπούλημα της Εμπορικής Τράπεζας στην Κρεντί Αγκρικόλ, μετά και το «κάτι παραπάνω» (1,5 ευρώ επιπλέον ανά μετοχή) που πρόσφερε η διοίκηση της γαλλικής τράπεζας. Αυτό προκύπτει και από τις χτεσινές δηλώσεις των υπουργών Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, που στην ουσία προδίκασαν την παράδοση της Εμπορικής στον έλεγχο του γαλλικού κεφαλαίου.

Ο Γ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε τη νέα προσφορά των Γάλλων για την εξαγορά της Εμπορικής ως «ένδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και πρόσθεσε με νόημα πως η κυβέρνηση «θα εξετάσει θετικά τα νέα δεδομένα»! Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Σ. Τσιτουρίδη, ο οποίος υποστήριξε πως η πώληση της Εμπορικής και γενικότερα οι «αλλαγές» στον τραπεζικό τομέα είναι «επ' ωφελεία όλων των Ελλήνων πολιτών»! Σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Απασχόλησης είπε πως «το ασφαλιστικό της Εμπορικής» δεν εμπλέκεται με την πώλησή της και σε κάθε περίπτωση αυτό το θέμα «έχει κριθεί διά νόμου», ενώ - μετά τη συνάντησή του με τη διοίκηση της Κρεντί Αγκρικόλ - δήλωσε πως σε περίπτωση πώλησης της Εμπορικής στους Γάλλους «δεν πρόκειται να θιγεί τίποτα στον εργασιακό τομέα».

ΦΟΡΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Σε 5 χρόνια αυξήθηκαν κατά 5 δισ. ευρώ!

Το μέγεθος της φορομπηχτικής πολιτικής, που εφαρμόζουν εξίσου πιστά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία των κρατικών προϋπολογισμών, που μας πληροφορούν πως από το 2000 ως το 2005 οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κ.ά.) αυξήθηκαν σχεδόν 5 δισ. ευρώ!

Η μάζα των έμμεσων φόρων εκτινάχτηκε το 2005 στα 23,5 δισ. ευρώ από 18,6 δισ. ευρώ το 2000. Οπως προκύπτει η λαϊκή κατανάλωση επιβαρύνεται με πρόσθετα χαράτσια ύψους 1 δισ. ευρώ το χρόνο!

Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης από 5,51 δισ. ευρώ στο έτος 2000 πέταξαν σε 7,18 δισ. ευρώ το 2005 με αύξηση 1,7 δισ. ευρώ. Στην ίδια περίοδο (2000-2005) ο ειδικός φόρος καπνού από 1,76 δισ. ευρώ έφτασε σε 2,3 δισ. ευρώ παίρνοντας αύξηση 540 εκατ. ευρώ. Και βέβαια η μεγάλη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων γίνεται μέσω του ΦΠΑ, ο οποίος από 10 δισ. ευρώ το 2000 εκτινάχτηκε σε 13,9 δισ. ευρώ το 2005.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ