ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ
Η κυβέρνηση γνώριζε για την τοξική βόμβα!

Νέα αποκάλυψη του «Ρ»

Στα «χέρια» της κυβέρνησης βρισκόταν από τον Ιούνη του 2006 έγγραφο που αποδείκνυε ότι υπήρχαν παράνομες δεξαμενές στο εργοστάσιο εμπορίας διαλυτών ΧΥΜΑ ΑΕ (γεγονός που αποκάλυψε χτες ο «Ρ») που έβαλε μπουρλότο στο Λαύριο, προχτές, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής! Μια φωτιά που έκαιγε περισσότερο από 19 ώρες και που έσβησε στις 6 το πρωί της Πέμπτης.

Το έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα ο «Ρ», αναδεικνύει τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση για την τοξική βόμβα που υπήρχε στο Λαύριο, όπως επίσης και τις ευθύνες των τοπικών αρχών (νομαρχία και δήμος) που ενώ γνώριζαν δεν πήραν κάποιο αποφασιστικό μέτρο, για να αποφευχθεί το ατύχημα. Μάλιστα, η νομαρχία Ανατολικής Αττικής έδωσε στην εταιρεία ένα χρόνο προθεσμία για να... διορθώσει τα προβλήματα! Αρκέστηκε, δε, να επιβάλει πρόστιμο ύψους ...1.170 ευρώ για την παράνομη εγκατάσταση των δεξαμενών.

Στις 2 Ιούνη 2006, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής (Γεν. Διεύθυνση Αναπτυξιακής Πολιτικής - Διεύθυνση Ανάπτυξης - Τμήμα Χορήγησης Αδειών) έστειλε έγγραφο - μεταξύ άλλων - στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο ΚΕΠΕΚ Παλλήνης, στο αστυνομικό Τμήμα Λαυρίου, στο Γραφείο Πολεοδομίας Μαρκοπούλου, με το οποίο δίνεται ενός χρόνου προθεσμία στην εταιρεία για να προσκομίσει άδεια για τις παράνομες δεξαμενές, αλλά και για δημιουργήσει στοιχειώδη μέτρα λειτουργίας!


Eurokinissi

Συγκεκριμένα, το έγγραφο έχει θέμα «Χορήγηση προθεσμίας (σ.σ. ενός χρόνου) προς Τεχνική Ανασυγκρότηση κατόπιν αυθαίρετης εγκατάστασης δεξαμενών» και σε αυτό αναφέρονται 18, στοιχειώδη, μέτρα που πρέπει να λάβει το εργοστάσιο. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ανάπτυξης και η κυβέρνηση τηρούν σιγήν ιχθύος και δεν κάνουν την παραμικρή ενέργεια. Διαβάζοντας κανείς τι πρέπει να διορθώσει το εργοστάσιο αντιλαμβάνεται πως το εργοστάσιο λειτουργούσε κάτω από εγκληματικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, η νομαρχία - μεταξύ άλλων - ζητά:

  • Να προσκομίσει στην υπηρεσία την άδεια οικοδομής των αυθαιρέτων από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.
  • Να υπάρχουν και να διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα προστατευτικά περιφράγματα για τους ιμάντες, τροχαλίες, άξονες και λοιπά στοιχεία που κινούνται επικίνδυνα των διαφόρων μηχανημάτων της εγκατάστασης.
  • Να τηρεί τις διατάξεις του περιβάλλοντος, να βρίσκεται σε ετοιμότητα το σύστημα πυρασφάλειας, αλλά και να τηρούνται οι αστυνομικές και υγειονομικές διατάξεις.
  • Εκτός αυτών, ζητείται απ' την επιχείρηση να υπάρχει και φαρμακείο πρώτων βοηθειών!
  • Επιπλέον, να τηρούνται σχολαστικά οι περιβαλλοντικοί όροι και να φροντίσει για τον επανακαθορισμό των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας.
  • Σε κάθε δεξαμενή να αποθηκεύεται το προβλεπόμενο προϊόν και οι σωληνώσεις τους να είναι κατάλληλα γειωμένες.
  • Το σύστημα ηλεκτροφωτισμού της εγκατάστασης να είναι υπόγειο και να πληροί τους όρους ασφαλείας.
  • Οι λεκάνες απορροής κάθε δεξαμενής να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα η στεγανότητά τους.
  • Να υπάρχουν ευανάγνωστες και σε εμφανείς θέσεις πινακίδες που να απαγορεύουν το κάπνισμα και κάθε χρήση πυρός.
  • Να λαμβάνεται κάθε μέτρο για την προστασία, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
  • Να γίνεται τακτικός έλεγχος στα αλεξικέραυνα της εγκατάστασης και να ελέγχεται επίσης το αυλάκι - σε τακτά χρονικά διαστήματα - που βρίσκεται κάτω από τις σωληνώσεις, να είναι αδιαπέραστο από τα χημικά προϊόντα που αποθηκεύονται.
  • Κατά την εκφόρτωση των πλοίων να τοποθετείται γύρω από αυτά αδιαπέραστο από τα χημικά προϊόντα που αποθηκεύονται για τη συγκράτηση διαρροών και να γίνεται συστηματικός καθαρισμός από χόρτα και βλάστηση.
Εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου

Τα έγγραφα της νομαρχίας που αποκαλύπτει ο «Ρ» αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης ήξεραν για τις παράνομες δεξαμενές από τις 2 Ιούνη 2006, αλλά και για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο εργοστάσιο ΧΥΜΑ ΑΕ
Τα έγγραφα της νομαρχίας που αποκαλύπτει ο «Ρ» αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης ήξεραν για τις παράνομες δεξαμενές από τις 2 Ιούνη 2006, αλλά και για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο εργοστάσιο ΧΥΜΑ ΑΕ
Στο μεταξύ, η πυρκαγιά έσβησε χτες, στις 6 τα ξημερώματα αφήνοντας πίσω της μια εικόνα που θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο. Κομμάτια από δεξαμενές διάσπαρτα σε όλες τις κατευθύνσεις, σημάδια από τον αφρό που χρησιμοποιούσαν οι 180 πυροσβέστες και η έντονη δυσοσμία από την καμένη ύλη. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά κατέστρεψε τουλάχιστον τις 21 από τις συνολικά 42 δεξαμενές. Από τη φωτιά αναδείχτηκε η έλλειψη μέτρων προστασίας γι' αυτούς που «πάλεψαν» με τις φλόγες.

Ο Μιχαήλ Μιχαήλ, μέλος της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών, που ανήκει στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων της Πυροσβεστικής, μας περιέγραψε το πώς αντιμετώπιζαν τη φωτιά οι συνάδελφοί του. «Από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα χτες. Δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας. Δεν τους είχαν δώσει ούτε χειρουργικές μάσκες για το πρόσωπο. Γύρω στις 2 το πρωί, ράγισε μια δεξαμενή μπροστά στους πυροσβέστες. Χύθηκαν τα υλικά και άρπαξαν φωτιά. Ευτυχώς που οι 150 πυροσβέστες που ήταν μπροστά, πρόλαβαν να τρέξουν για να σωθούν».

Την επόμενη βδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων του πόσιμου νερού και των δικτύων ύδρευσης του Λαυρίου που έκανε χτες το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη Νομαρχία της Ανατολικής Αττικής. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας απέστειλε χτες στο Λαύριο κλιμάκιο ειδικών, οι οποίοι σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής προχώρησαν στην υγειονομική αναγνώριση της περιοχής, που περιλαμβάνει τον έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού, των δικτύων ύδρευσης, καθώς και τον περαιτέρω έλεγχο του ατμοσφαιρικού αέρα.

Το ΚΚΕ ενημερώνει τους κατοίκους

Την ίδια στιγμή, η ΚΟΒ Λαυρίου του ΚΚΕ και η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» ενημερώνουν για το θέμα τους κατοίκους του Λαυρίου. Χτες, πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στην πόλη και ενημέρωσαν τον κόσμο για τις πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν κυβέρνηση, νομαρχία και δήμο. Υπενθυμίζουμε πως στο χτεσινό ρεπορτάζ ο «Ρ» αποκάλυπτε πως η δημοτική αρχή του Λαυρίου αρνήθηκε τη συζήτηση του θέματος όταν το έθεσε η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση».

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Λαυρίου του ΚΚΕ καλεί «το λαό της πόλης, όλους τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τις γυναίκες και τους νέους να βγάλουν και από το γεγονός αυτό τα απαραίτητα συμπεράσματα για να απαντήσουν "τι τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται". Να εκλέξουν εκείνους που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου ή αγωνιστές που είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα συμφέροντα όλων μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ