ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ολοταχώς για πλήρη υποταγή στις επιχειρήσεις

Συζητήθηκε χτες ανακοίνωση της Κομισιόν σε Επιτροπές της Βουλής

Η πολιτική σύμπραξη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προκειμένου να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση που στοχεύουν στην υποταγή της στις ανάγκες του κεφαλαίου, πιστοποιήθηκε χτες για μια ακόμη φορά στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε ανακοίνωση της Κομισιόν για τον «εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων». Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και ευρωβουλευτές.

Η ανακοίνωση ζητά να λειτουργούν τα πανεπιστήμια, ως παραρτήματα των επιχειρήσεων, επισήμανε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, τονίζοντας ότι αυτή είναι και η ουσία της. Για τα περί αυτοτέλειας των ιδρυμάτων σημείωσε ότι «την αυτοτέλεια από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κράτους θα την πληρώσουν με την πλήρη υποταγή στις επιχειρήσεις». Παράλληλα η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «οι κατευθυντήριες γραμμές της ανακοίνωσης ήδη υλοποιούνται στη χώρα μας με την ενεργητική στήριξη τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ» αφού «η τάση εμπορευματοποίησης των πανεπιστημίων είναι το κεντρικό ζήτημα του προσχεδίου για το νέο νόμο - πλαίσιο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση».

Συνολικά, επισήμανε ότι «η πολιτική της ΕΕ είναι συγκεκριμένη και στοχοπροσηλωμένη. Δε διορθώνεται, δε φτιασιδώνεται. Ανατρέπεται μόνο μέσα από την πάλη του λαού μας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, σημείωσε ότι «είναι σαφής η πρόθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να υπάρχει σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ λέει να περάσουμε στα "μη κρατικά" πανεπιστήμια, αλλά και τα κρατικά να συνδεθούν ακόμη περισσότερο με τις επιχειρήσεις». Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προθέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για κατηγοριοποίηση της εκπαίδευσης με στόχο «διαφόρων επιπέδων "πανεπιστήμια" όπου μόνο μια μικρή ελίτ θα προχωράει». Οπως είπε, σε αυτή τη λογική κινείται και η λεγόμενη «αξιολόγηση» με κριτήριο το «τι θα κερδίσει η καπιταλιστική ανάπτυξη». Τέλος, σχολιάζοντας τις θέσεις που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΝ για την αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, ανέφερε: «ζούμε σ' αυτή τη χώρα και ξέρουμε τι γίνεται. Τι ενδιαφέρον έχουν να αξιοποιήσουν αρκετοί την όποια αυτοτέλεια για να προσδεθούν με τις επιχειρήσεις. Ακούγεται ωραία, αλλά θα είναι για ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση».

Νομοθετούμε γιατί «είμαστε μπροστά σε κίνδυνο απαξίωσης των διπλωμάτων των πανεπιστημίων το 2010» υποστήριξε παρεμβαίνοντας η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, λες και δήθεν αναγκάζεται από την ΕΕ να εφαρμόσει αυτή την πολιτική, χωρίς να έχει βάλει την υπογραφή της στις αναδιαρθρώσεις. Παράλληλα είπε: «μας ενδιαφέρει για το αν βρίσκουν δουλιά όσοι βγαίνουν από τα πανεπιστήμια. Αυτή είναι η ισορροπημένη θέση», υπαινισσόμενη ότι με την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης θα παταχτεί η ανεργία!

Ως υπερασπιστής της ανακοίνωσης της Κομισιόν εμφανίστηκε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας για «αυτοδιοίκηση και λογοδοσία» των ιδρυμάτων, δηλαδή, ιδιωτικοοικονομική λειτουργία. Επίσης, βάφτισε την υποτέλεια στις επιχειρήσεις ως «άνοιγμα στην κοινωνία», ενώ υποστήριξε ότι η σχέση με την αγορά εργασίας «αφορά τη διά βίου κατάρτιση», δηλαδή, τη διά βίου εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσω της διαρκούς πώλησης χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης. Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι «υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια αυτονομίας των πανεπιστημίων» λέγοντας ότι οι θέσεις του υπουργείου Παιδείας «δεν είναι στο κέντρο του ευρωπαϊκού προβληματισμού» αφού «πουθενά στην Ευρώπη δε ρυθμίζονται με νόμο αυτά που εσείς προσπαθείτε να ρυθμίσετε». Με άλλα λόγια, ότι πρέπει να εφαρμοστούν... λίγο «διαφορετικά» οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις!

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Φωτ.

Αύριο Σάββατο 29 Ιούλη στις 9.00 π.μ. στην εκκλησία Αγίου Παύλου στο Μπουρνάζι γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ΘΑΝΑΣΗ ΡΗΓΑ

Στις 16 Αυγούστου 2005 έφυγες από κοντά μας χωρίς γυρισμό, όρθιος. Αγωνίστηκες για τα ιδανικά της ειρήνης και του σοσιαλισμού. Επεσες σαν λεύκα που την γκρεμίζει θύελλα. Αυτή τη θύελλα δεν την άντεξες. Εχασες τη μάχη για τη ζωή. Εφυγες με την πίστη και την αφοσίωση στις ιδέες που πίστεψες του μαρξισμού - λενινισμού και την τελική νίκη.

Στη μνήμη του και αντί για λουλούδια στον τάφο του προσφέρω 20 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

Ο αδελφός του Βασίλης Ρήγας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Με την υπ' αριθμόν 455/26-07-2006 έκθεση επίδοσης της Δικαστικής Επιμελήτριας του Πρωτοδικείου Αθήνας Παρασκευής Γ. Μποβιάτση, κοινοποιήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας κ. Λεωνίδα Νικολόπουλο, για την Αικατερίνη (Κατερίνα) Γουρδομιχάλη του Παναγιώτη, πρώην κάτοικο Αθήνας οδός Αχαρνών αρ. 376 και ήδη αγνώστου διαμονής ακριβές αντίγραφο της υπ' αριθμόν 780/24-07-2006 Εκθεσης Βίαιας Αποβολής και Εγκατάστασης του Δικαστικού Επιμελητή του Πρωτοδικείου Αθήνας Αντωνίου Αν. Παπαγιαννούλα μετά από επίσπευση του Νικολάου Ζάχου του Αποστόλου, κατοίκου Αιγάλεω Αττικής. Προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.

Αθήνα 26-07-2006

Η Δικαστική Επιμελήτρια

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γ. ΜΠΟΒΙΑΤΣΗ

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Οι αγοραστές Εθνικού Λαχείου ΣΤ/202 που προμηθεύονται από το πρακτορείο του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΟΥΝΤΑ, Λ. Λαυρίου 122, Παιανία, να προσέλθουν να παραλάβουν τα λαχεία από το πρακτορείο ΟΥΡΑΝΙΑΣ Ι. ΑΝΕΣΤΗ, Ξούθου 3, Ομόνοια, τηλ. 210-5229.444.

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (Ε.Σ.Η.Ε.Α.) ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (Ε.Π.Η.Ε.Α.) ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ε.Τ.Ι.Τ.Α.)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στον Τ/Σ «CHANNEL 9» για το κύμα απολύσεων που μεθοδεύει η ιδιοκτησία του σταθμού στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί και το διοικητικό -οικονομικό προσωπικό.

Μετά την αποκάλυψη για άκυρες και καταχρηστικές συμβάσεις, που υποχρεώθηκαν από την εργοδοσία να υπογράψουν οι εργαζόμενοι, τώρα οι υπεύθυνοι του σταθμού συμφερόντων του γνωστού επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά προαναγγέλλουν 270 απολύσεις σε σύνολο 360 εργαζομένων.

Η εργοδοσία καλλιεργώντας κλίμα εκφοβισμού και ανασφάλειας δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την υπογραφή παράνομων, καταχρηστικών και ψευδεπίγραφων, προχρονολογημένων συμβάσεων εργασίας δήθεν ορισμένου χρόνου.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεών μας, καταγγέλλουν τις πρωτοφανείς αυτές μεθοδεύσεις της ιδιοκτησίας του CHANNEL 9 για να απολύσει τα 3/4 του συνόλου των εργαζομένων στο σταθμό.

Οι απαράδεκτες πρακτικές, εκτός από την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης, εκθέτουν και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που, εάν θέλει να διατηρήσει το όποιο κύρος του, οφείλει να παρέμβει πάραυτα και με αφορμή όσα μεθοδεύονται στον Τ/Σ «CHANNEL 9» να απαντήσει επιτέλους σε ποιους, πώς και με ποιες προϋποθέσεις χορηγούνται άδειες ενημέρωσης, που οδηγούν τους εργαζόμενους στην ανεργία.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων μαζί με όλους τους εργαζόμενους στον σταθμό είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, να υπερασπιστούν το δικαίωμα του ελληνικού λαού στην ενημέρωση και να διεκδικήσουν ταυτόχρονα τις απαντήσεις που οφείλουν οι αρμόδιοι στο πελώριο πολιτικό ερώτημα: Πότε επιτέλους θα έχει διακριτό ρόλο η ενημέρωση από επιχειρηματικές επιλογές;

Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2006

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΚΗΔΕΙΑ

Τον αγαπημένο μας

ΣΩΤΗΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

που έφυγε χθες κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 28-7-2006 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγ. Θεοδώρων του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών.

Οι αγαπημένοι του: Ιφιγένεια, Μιράντα, Κωστής, Στέλλα, Χρύσανθος, Γεωργία, Αντώνης, Αννέτα. Οι συγγενείς. Οι φίλοι και οι σύντροφοι.

Παράκληση της οικογένειας όπως αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στο Κέντρο Μεταναστών.

Θανατηφόρο τροχαίο στη Λάρισα

Δύο νεκροί είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε χτες στις 7.15 π.μ., από πλαγιομετωπική σύγκρουση, στη Λάρισα. Το δυστύχημα έγινε στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της «Βιοκαρπέτ» και νεκροί είναι ο Θεόδωρος Γ. Τσιουρής, 26 ετών, από τη Δήμητρα Αγιάς και ο Βάχνο Ιάβη, 38 ετών, αλβανικής καταγωγής.

Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ

Λόγω των καλοκαιρινών διακοπών και άδειας του προσωπικού, τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ θα παραμείνουν κλειστά από την 1η μέχρι τέλος Αυγούστου. Σε περίπτωση ανάγκης τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 24410.81047 (πρόεδρος) και 210.6439.453.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΛΕΞ
Ποινικές διώξεις κατά ανηλίκων

Ποινική δίωξη άσκησε ο αντεισαγγελέας Στέφανος Ζαρκαζιάς κατά πέντε ανήλικων που εμπλέκονται στην υπόθεση Αλεξ. Ακόμα ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και σε γονείς των παιδιών για από κοινού ανθρωποκτονία με πρόθεση, περιύβριση νεκρού και παραμέληση ανηλίκων. Ο εισαγγελέας παρέπεμψε τη δικογραφία στον ανακριτή για τη διενέργεια ανάκρισης και για να εξεταστεί αν κάποιος από τους ανηλίκους είχε διαφορετική συμμετοχή στο έγκλημα πέρα από αυτή του αυτουργού.

32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδηλώσεις σ' όλη τη χώρα

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 32ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται:

Σήμερα Παρασκευή
  • Χαλκίδα, στα γραφεία της ΚΝΕ, στις 7μ.μ., προβολή της ταινίας «Αποκάλυψη τώρα».
Αύριο Σάββατο
  • Λιμενάρια Θάσου, 8.30 μ.μ., θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νεολαία». Χαιρετισμό θα απευθύνει η γραμματέας του ΝΣ Καβάλας της ΚΝΕ, Αλεξία Καλυβιώτου. Θα μιλήσουν: Χρήστος Ποτόλιας, υποψήφιος νομάρχης Καβάλας με τη ΝΑΣ και Νίκος Χρυσάφης, υποψήφιος δήμαρχος Θάσου με την ΑΔΕΘ.
Δευτέρα, 31 Ιούλη και Τρίτη 1/8
  • Χορευτό Ζαγοράς Μαγνησίας, στην παραλία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Τη Δευτέρα παρουσίαση του βιβλίου «Ανθρωπος αυτός ο γίγας», από τον Γ. Παπαρίζο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, προβολή αφιερωμάτων για το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ και τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και του ντοκιμαντέρ «Φαρενάιτ 9/11». Την Τρίτη, ομιλία για τις εξελίξεις στην Παιδεία από τον Ν. Ορφανό, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Μαγνησίας της ΚΝΕ, χαιρετισμό από τον υποψήφιο δήμαρχο Ζαγοράς Α. Κουρελά και συναυλία από νεανικά συγκροτήματα.
Παράσταση διαμαρτυρίας

Κλειστή βρήκαν την πόρτα του υπουργού Δημόσιας Τάξης τα μέλη Ομοσπονδιών εργαζομένων και συνταξιούχων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί μετά από πρόσκληση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ).

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του υπουργού για τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην Πυροσβεστική, καθιστώντας δύσκολη την κατάσβεση πολλών πυρκαγιών ταυτόχρονα και θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα τη ζωή των πυροσβεστών. Τελικά, την αντιπροσωπεία της ΕΑΚΠ δέχτηκε ο ιδιαίτερος του υπουργού, αφού ο Β. Πολύδωρας έλειπε. Οπως είπε στον «Ρ» ο Μιχαήλ Μιχαήλ, εκπρόσωπος της ΕΑΚΠ, το πρόβλημα όπως τους εξήγησαν ήταν ότι ο υπουργός δε δέχεται Ενώσεις που ανήκουν σε ομοσπονδίες, αλλά μόνο τις τελευταίες. «Το σημαντικό είναι ότι με τη συσπείρωσή μας με τις άλλες Ομοσπονδίες προβληματίσαμε την ηγεσία του υπουργείου. Είναι σίγουρο ότι θα κάνουμε και άλλες παρεμβάσεις προκειμένου να ακουστούν τα προβλήματα των εργαζομένων στην Πυροσβεστική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ