ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
Απεργούν σήμερα και αύριο

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων - στο πλαίσιο της οποίας η κυβέρνηση παραδίδει την τράπεζα στη γαλλική Credit Agricol - στο χτύπημα των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων, αποτελέσματα αυτής της πολιτικής.

Οι ταξικές δυνάμεις, η ΕΣΑΚ Εμπορικής, καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και παλεύοντας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που ικανοποιεί τις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες (1.300 ευρώ κατώτερο μισθό κλπ.). Να βάλουν φραγμό στη διαρκώς εντεινόμενη επίθεση της κυβέρνησης, η οποία με νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προωθεί την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών διατάξεων του νόμου 3371 που ψήφισε πέρσι. Οι διατάξεις αυτές οδηγούν μεταξύ άλλων στη διάλυση του Επικουρικού Ταμείου (ΤΕΑΠΕΤΕ) των εργαζομένων στην Εμπορική με την ένταξή τους στο Επικουρικό του ΙΚΑ και στο ΕΤΑΤ. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, την απαλλαγή των τεράστιων οικονομικών υποχρεώσεων της Τράπεζας προς το ΤΕΑΠΕΤΕ, τη δυσμενέστερη κατηγοριοποίηση των ασφαλισμένων με βάση τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τη μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων.

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη βδομάδα οι ταξικές δυνάμεις είχαν προτείνει η ΟΤΟΕ να πάρει μέτρα για την άμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο σύνολο του κλάδου, όμως η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας έδωσε το «νέο αγωνιστικό ραντεβού της»... για τα μέσα Σεπτέμβρη, υπονομεύοντας έτσι τον αγώνα των εργαζομένων και στηρίζοντας την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων.

Συνεδρίαση Διυπουργικής

Συνεδριάζει σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να εγκρίνει και τυπικά τη νέα πρόταση της γαλλικής τράπεζας Credit Agricol για την απόκτηση τουλάχιστον του 40% της Εμπορικής Τράπεζας, στην τιμή των 25 ευρώ ανά μετοχή.

Η διαδικασία εκποίησης της Εμπορικής Τράπεζας ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1998 και αφού πέρασε από διάφορες φάσεις και αμφισβητήσεις από την πλευρά των Γάλλων τραπεζιτών, ολοκληρώνεται σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής αναμένεται να αποφασιστεί η πώληση του 11% των μετοχών που κατέχει σήμερα το δημόσιο, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και από ασφαλιστικά ταμεία που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους μετοχές της Τράπεζας. Στην περίπτωση αυτή και με δεδομένο ότι οι Γάλλοι κατέχουν ήδη το 11% της τράπεζας, θα συγκεντρώσουν - μετά τις πωλήσεις από δημόσιο και ταμεία - περί το 22%. Στόχος δε των Γάλλων είναι να αποκτήσουν τουλάχιστον το 40% των μετοχών της Εμπορικής και η δημόσια προσφορά προς ιδιώτες ή επιχειρήσεις που κατέχουν σήμερα μετοχές της τράπεζας θα ισχύσει έως και τις 7 Αυγούστου.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας

Και νέα 48ωρη απεργία στις 5 και 6 Αυγούστου στους Δήμους Μελιτιαίων και Αχιλλείων

Κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας στους Δήμους Θιναλίων και Εσπερίων έδωσαν και πάλι με αξιοπρέπεια τη μάχη της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στην 48ωρη απεργία που πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο και ανέδειξαν για άλλη μια φορά το μονόδρομο του ταξικού αγώνα που χαράζουν με το σωματείο τους και το ΠΑΜΕ.

Το Σάββατο από νωρίς το πρωί, στα πόστα του αγώνα το ταξικό σωματείο και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης στο ξενοδοχείο «ΜΠΕΪΣ ΜΠΙΤΣ». Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, απέργησε παρά την επιχείρηση τρομοκράτησής τους από την εργοδοσία, η οποία κάλεσε την αστυνομία. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι απαίτησαν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από την έναρξη της σεζόν από την εργοδοσία, πραγματοποιώντας ολιγόλεπτα και ανά διαστήματα μπλόκα στο δρόμο Ρόδα - Αχαράβη.

Στο «ΡΟΔΑ ΜΠΙΤΣ» το όργιο της εργοδοτικής τρομοκρατίας και των υποτακτικών της, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους ξενοδοχοϋπάλληλους και να αποτρέψουν τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση, περιλάμβανε πέρα από το κάλεσμα της αστυνομίας, ακόμα και «φυγάδευση» - μεταφορά των ξενοδοχοϋπαλλήλων από άλλο δρόμο, προκειμένου να αποφύγουν τους συνδικαλιστές και τους απεργούς που έδιναν τη μάχη της περιφρούρησης μπροστά στην κεντρική δίοδο που οδηγούσε προς το ξενοδοχείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταφορά στο ξενοδοχείο έγινε με καΐκια..! Μια μέρα νωρίτερα - το πρωί του Σαββάτου - στο ίδιο ξενοδοχείο πρωτοπαλίκαρα της εργοδοσίας φωτογράφισαν και άσκησαν απειλές για απολύσεις σε εργαζόμενους που επιχείρησαν να απεργήσουν.

Απέναντι σε όλο αυτό το κλίμα τρομοκρατίας και ασυδοσίας των μεγαλοξενοδόχων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας απαντούν και πάλι με νέα 48ωρη απεργία στις 5 και 6 Αυγούστου στους Δήμους Μελιτιαίων και Αχιλλείων. Επιμένουν στο μετερίζι του αγώνα και υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους που βάλλονται από την εργοδοσία, που την αυθαιρεσία της θρέφει η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ευθύνη όλων η περιφρούρηση των ΒΑΕ

«Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Ολοι μαζί δυναμώνουμε το συνδικάτο, οργανώνουμε τη δράση μας στους τόπους δουλιάς και στη γειτονιά, ενισχύουμε την αλληλεγγύη και την κοινή δράση με όλους τους εργαζόμενους». Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, καλώντας τους εργάτες του κλάδου να δυναμώσουν την αντίσταση στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης που αυτή την περίοδο εκδηλώνεται με τα σχέδια για το πετσόκομμα των ΒΑΕ, αλλά είναι γενικότερη, δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Καταδικάζοντας την υποκρισία όσων μεθοδεύουν τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων το Συνδικάτο σημειώνει: «Η κυβέρνηση μας εξαπατά όταν δηλώνει ότι δε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τη στιγμή που με την προώθηση της συγκεκριμένης τροπολογίας (σ.σ. για τα ΒΑΕ) και στη συνέχεια με τον αποχαρακτηρισμό, χιλιάδες εργαζόμενοι θα φορτωθούν στην πλάτη τους από 5 και σε ειδικές περιπτώσεις μέχρι 15 χρόνια και οι οικοδόμοι συγκεκριμένα 7 χρόνια». Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης πως εφαρμόζει το Ν.3029 του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει και πάλι «ότι η πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας όχι μόνο δε διαφέρει, αλλά λειτουργούν και συμπληρωματικά το ένα προς το άλλο. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αξιοποιούν κάθε φορά ο ένας τo αντεργατικό οπλοστάσιο του άλλου για να εξαπολύουν τις επιθέσεις τους ενάντια στην εργατική τάξη».

Παράλληλα, το συνδικάτο καταδικάζει τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που όχι μόνο έχει αναδείξει την εφαρμογή του αντιδραστικού Ν. 3029 «σε στρατηγικό ζήτημα», αλλά και αναγορεύει τον «κοινωνικό διάλογο» σε βασική αρχή της ταξικής πάλης, αποδεικνύοντας πόσο επικίνδυνη γίνεται για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. «Η βελτίωση της ζωής μας περνάει μέσα απ' την αποδυνάμωση όλων αυτών που θέλουν να μας θάψουν ζωντανούς», υπογραμμίζει το Συνδικάτο, καλώντας σε πάλη για γενικότερη αλλαγή του συσχετισμού δύναμης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ» - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Απαίτησαν να μη χάσουν τη δουλιά τους

Σε αποκλεισμό του δρόμου Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής στο ύψος της αερογέφυρας των Ν. Μουδανιών προχώρησαν προχτές, Κυριακή, οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Σκυροδέματος Χαλκιδικής Καματάκης». Οι 70 περίπου εργαζόμενοι απαίτησαν να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Σε πανό που ανάρτησαν κατήγγειλαν ότι «Καματάκης και Αγροτική Τράπεζα πετούν στο δρόμο 70 οικογένειες». Η εταιρεία «Καματάκης» βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης από τον περασμένο Ιούνη. Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι οι απολύσεις στο «Σκυρόδεμα Χαλκιδικής» είναι συνέχεια των απολύσεων του «Σκυροδέματος Θεσσαλονίκης» του 2004. Υπενθυμίζει ότι στη Θεσσαλονίκη είχαν απολυθεί 500 εργαζόμενοι κι ακόμα δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα μιας ολόκληρης σχεδόν χρονιάς ενώ οι περισσότεροι από αυτούς αναγκάστηκαν να πιάσουν δουλειά με μισό μεροκάματο. Η Γραμματεία υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να χαθεί καμία θέση εργασίας και ότι η εταιρεία οφείλει να διασφαλίσει τις πληρωμές. Μοναδική λύση, σημειώνει το ΠΑΜΕ, είναι ο Ενιαίος Κατασκευαστικός Φορέας Δημοσίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ