ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εγιναν κάρβουνο δύο εργάτες

Μέσα στις φλόγες σε ανεγειρόμενο κτίριο στο Π. Φάληρο άφησαν την τελευταία τους πνοή ακόμα δύο εργάτες. Το νέο έγκλημα καταγγέλλουν τα ταξικά συνδικάτα και καλούν τους εργαζόμενους σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης στις 10.30 σήμερα το πρωί

Μέσα στις φλόγες και στους καπνούς ξεψύχησαν οι δύο εργατοτεχνίτες

Eurokinissi

Μέσα στις φλόγες και στους καπνούς ξεψύχησαν οι δύο εργατοτεχνίτες
Φρικτό θάνατο μέσα στις φλόγες σε ανεγειρόμενο τριώροφο κτίριο στο Παλαιό Φάληρο, όπου εργάζονταν, βρήκαν δύο ακόμα εργάτες χτες το μεσημέρι, ο 35χρονος Χρήστος Μέξι και ο 45χρονος Νίκος Κότος, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών εργατών τουλάχιστον στους 71 από τις αρχές του 2006 - σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο «Ρ» - ως αποτέλεσμα της εντεινόμενης εργοδοτικής ασυδοσίας που στηρίζεται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα το πρωί στις 10.30, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και ταξικά συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης, στην Πειραιώς.

Το διπλό θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες το μεσημέρι, λίγο μετά τη 1.30, όταν ξέσπασε φωτιά σε ανεγειρόμενο κτίριο στο Παλαιό Φάληρο κοντά στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Τάε Κβο Ντο. Την κατασκευή του κτιρίου έχει αναλάβει ο κατασκευαστής Μπ. Βωβός. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κτίριο δούλευαν περίπου 400 εργαζόμενοι και η φωτιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο και επεκτάθηκε στο δεύτερο. Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν 16 πυροσβεστικά οχήματα και 48 πυροσβέστες που αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες στην κατάσβεσή της λόγω των εύφλεκτων μονωτικών υλικών που υπήρχαν και τα οποία δημιουργούσαν μαύρους καπνούς και μεγάλο θερμικό φορτίο. Οι δύο εργάτες, που ανασύρθηκαν απανθρακωμένοι, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Επίσης, ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο 401 με αναπνευστικά προβλήματα.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνες

Ο Γ. Θεοδώρου, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που έσπευσε στον τόπο θανάτου των δύο εργατών, δήλωσε στο «Ρ»: «Μια ακόμα δολοφονία - αυτή τη φορά με δύο νεκρούς εργάτες - προστέθηκε στη μακάβρια και ατέλειωτη λίστα των εργατικών "ατυχημάτων" - εργοδοτικών εγκλημάτων, ξεπερνώντας τους 70 για το 2006. Η κυβέρνηση με την ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, με τους ανύπαρκτους και παροπλισμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς καμιά υλικοτεχνική υποδομή έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη. Η κυβέρνηση με την πολιτική της οπλίζει το χέρι της εργοδοσίας να ασυδοτεί, να αυθαιρετεί, να τσαλαπατά κατακτήσεις και δικαιώματα εργαζομένων προκειμένου να θησαυρίσει. Η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να πληρώσει για το αίμα των εργατών που καθημερινά ποτίζει τα κέρδη της εργοδοσίας στα εργοτάξια-κρεματόρια και σε αυτή τη βάση καλώ τους συναδέλφους, τους εργαζόμενους της Αθήνας, σήμερα το πρωί να δώσουν την απάντηση που ταιριάζει συμμετέχοντας μαζικά στην παράστασης διαμαρτυρίας. Να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και να χειραφετηθούν από τα κόμματα της πλουτοκρατίας».

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Δημοτική Προοδευτική Κίνηση Παλαιού Φαλήρου» σημειώνει: «Δύο ακόμα εργαζόμενοι έπεσαν θύματα της απληστίας του μεγάλου κεφαλαίου. Στο οικόπεδο της Ριζαρείου (ιδιοκτησίας της Εκκλησίας του κ. Χριστόδουλου, αντιπαροχέας ο σεπτότατος Μπ. Βωβός) συνέβη άλλο ένα... συνηθισμένο ατύχημα. Καταδεικνύεται για άλλη μια φορά η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας και η ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Σαν "Δημοτική Προοδευτική Κίνηση Π. Φαλήρου" αναρωτιόμαστε αν κάποιο δικαστήριο από αυτά που κηρύσσουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες των εργαζομένων θα ασχοληθεί με το έγκλημα αυτό».

ΦΩΣΦΟΡΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
Ανάγκη ο ενιαίος αγώνας εργατών - αγροτών

Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στη ΒΦΛ, υπογραμμίζει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, καθώς και η διεκδίκηση ενιαίου κλαδικού φορέα λιπασματοβιομηχανίας με παραγωγική βάση τα σημερινά εργοστάσια

Σε ενωμένο ταξικό αγώνα εργατών-αγροτών ενάντια στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, για ενιαίο κλαδικό φορέα λιπασματοβιομηχανίας με παραγωγική βάση τα σημερινά εργοστάσια, καλεί το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η μοναδική λύση για την επιβίωση των δύο μονάδων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για τη ΒΦΛ η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ τονίζει πως η κυβέρνηση «πετώντας το μπαλάκι» στη διοίκηση των Λιπασμάτων ανακοίνωσε ουσιαστικά το κλείσιμο του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι με το λεγόμενο εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης και επαναλειτουργίας του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, που ανακοίνωσε την Παρασκευή η διοίκηση της ΒΦΛ, από τους 600 εργαζόμενους (μόνιμους και εποχικούς) απομένουν οι 120 σε ένα συρρικνωμένο εργοστάσιο, το οποίο με βεβαιότητα δε θα μπορέσει να επιβιώσει και θα κλείσει πολύ σύντομα ολοκληρωτικά. Αλλά και οι 120 εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να απασχολούνται εφόσον «θα υπάρξει η σημαντική μείωση λειτουργικών εξόδων και δαπανών προσωπικού, μετά από καλόπιστες διαπραγματεύσεις και κοινή συμφωνία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή, εφεξής, λειτουργία των εργοστασίων», όπως τονιζόταν στην ανακοίνωση της διοίκησης της βιομηχανίας.

Σημειώνεται ότι με τη γνωστοποίηση της ανακοίνωσης αυτής οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση στα σχέδια που οδηγούν στην ουσία σε κλείσιμο της μονάδας της Θεσσαλονίκης και για μια ακόμη φορά ζήτησαν πλήρη επαναλειτουργία του εργοστασίου, καμία απόλυση, καμία εθελουσία, καμία μετάθεση!

Τα κόμματα του «λουκέτου»

«Είναι προεκλογικός κυβερνητικός σχεδιασμός μείωσης του πολιτικού κόστους αλλά και ικανοποίησης των Γάλλων αγοραστών της Εμπορικής Τράπεζας που θέλουν να ξεφορτωθούν τη βιομηχανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ. «Δύο λιπασματοβιομηχανίες (Δραπετσώνας-Κοζάνης) έκλεισε το ΠΑΣΟΚ (κατά δημόσια δήλωση πρωτοκλασάτου στελέχους του από τη Θεσσαλονίκη) και τις δύο που απέμειναν τις κλείνει η Νέα Δημοκρατία (Θεσσαλονίκη-Καβάλα). Το ξεκλήρισμα της αγροτικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (που λιβανίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΝ), οι ιδιωτικοποιήσεις και η "ανταγωνιστικότητα" κλείνουν τα εργοστάσια, αυξάνουν την ανεργία. Το ξεπούλημα της Εμπορικής Τράπεζας που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και αποτελειώνει η ΝΔ ήταν η ταφόπλακα της υπόθεσης». Στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ προστίθεται: «Υπάρχει ελπίδα αν οι εργαζόμενοι αρνηθούν να γίνουν εύκολη λεία είτε αρκούμενοι στις ασπιρίνες της ΝΔ είτε μπαίνοντας στο "τσουβάλι" της όψιμης προεκλογικής δήθεν "αντιπολίτευσης" του ΠΑΣΟΚ, μέσω ΓΣΕΕ ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ».

Χτες, σε έκτακτη συνεδρίασή του το ΔΣ του Σωματείου εργατοϋπαλλήλων εργοστασίων λιπασμάτων Νομού Θεσσαλονίκης αποφάσισε κατά πλειοψηφία να απορρίψει συνολικά το περιεχόμενο του δελτίου Τύπου της διοίκησης για τη «διάσωση της βιομηχανίας», τονίζοντας ότι «θα αγωνιστούμε και θα επιβάλουμε την επαναλειτουργία του εργοστασίου Θεσσαλονίκης με μοναδικό κριτήριο τη βιωσιμότητα και κερδοφορία του εργοστασίου». Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ανέφεραν ότι οι «δρόμοι του διαλόγου» με τη διοίκηση της βιομηχανίας οδήγησαν τελικά στην προειλημμένη απόφαση η οποία εξυπηρετεί την κυβέρνηση αλλά είναι καταστροφική για τους εργαζόμενους αφού προβλέπεται μεγάλη μείωση του προσωπικού που ουσιαστικά οδηγεί το εργοστάσιο σε κλείσιμο. Υπογράμμισαν ότι χρειάζεται άμεσος συντονισμένος αγώνας για τη σωτηρία της βιομηχανίας μαζί με άλλους εργαζόμενους (π.χ., της Εμπορικής, αγρότες, κλπ.) με στόχο την πλήρη επαναλειτουργία του εργοστασίου, καμία απόλυση, καμία εθελουσία, καμία μετάθεση.

ΟΤΕ
Ανατροπές και ψίχουλα

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι μεταξύ της ΟΜΕ ΟΤΕ και της διοίκησης του ΟΤΕ στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για τη Συλλογική Σύμβαση. Στη συνάντηση η διοίκηση έφερε και πάλι το ζήτημα της αλλαγής του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ) που ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση της μονιμότητας και για το υφιστάμενο προσωπικό. Σχετικά με τη Συλλογική Σύμβαση η διοίκηση πρότεινε αυξήσεις - στη λογική της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ - που απέχουν ακόμα και από τις προτάσεις της πλειοψηφίας της ΟΜΕ ΟΤΕ. Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ