ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάνω απ' όλα οι μπίζνες με την Τουρκία

Οι μπίζνες με την Τουρκία δε θα σταματήσουν. Αυτό φαίνεται να διαβεβαίωσε το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας (κι όχι μόνο) η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας για εναλλακτικό σχέδιο «προσέγγισης» με την Αγκυρα, μπροστά στο πιθανό ευρωενωσιακό της ναυάγιο. Τη διαβεβαίωση αυτή πιθανά έστειλε και προς τις ΗΠΑ, που για τους δικούς τους λόγους θέλουν την Τουρκία με γερά πατημένο το πόδι της στην ΕΕ. Και φυσικά δεν εννοούν μόνο αυτό του «Αττίλα» στην κατεχόμενη Κύπρο...

Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών μιλώντας χτες στη διήμερη «Σύνοδο των Πρέσβεων» (τη διοργανώνει το υπουργείο όπου προΐσταται, προκειμένου «να υφίσταται συνεχής επικοινωνία και γνώση των θέσεων και κατευθύνσεων της εξωτερικής πολιτικής αμφίπλευρα - μεταξύ κεντρικής υπηρεσίας και όλων των ανά τον κόσμο πρεσβειών και λοιπών αποστολών μας») αρχικά επανέλαβε τα γνωστά, δηλαδή ότι «στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος».

Ωστόσο, καθότι το φθινόπωρο αναμένεται η Τουρκία να αξιολογηθεί από τις Βρυξέλλες για τη μέχρι τότε πορεία της στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων (τυπικών, έως και ασήμαντων) που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ κι έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθότι η Αγκυρα δε συμμορφώνεται ούτε με τα ελάχιστα, καθότι γενικά το κλίμα στους λαούς της ΕΕ δείχνει αρνητικό στο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου η Τουρκία να γίνει πλήρες κράτος - μέλος, η υπουργός (για να μη φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση και τόσο ενδοτική) συμπλήρωσε ότι σε αυτή την επιλογή «δεν υπάρχουν λευκές επιταγές».

Ομως, ενόψει πιθανού ευρωενωσιακού ναυαγίου της Τουρκίας, η υπουργός Εξωτερικών μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για «μία εναλλακτική θέση - μια fall back position - για την απευκταία εκδοχή της αδυναμίας προόδου της τουρκικής υποψηφιότητας για λόγους ανεξάρτητους της δικής μας διαθέσεως και πολιτικής. Τόσο στο επίπεδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, όσο και στις διμερείς μας σχέσεις. Για τους λόγους αυτούς αναπτύσσουμε με κάθε τρόπο την οικονομική συνεργασία μας. Δημιουργούμε νέα, κοινά και σημαντικά, ενεργειακά δίκτυα. Επιδιώκουμε λύσεις σε όλα μας τα προβλήματα. Και προπαντός ουδέποτε εφησυχάζουμε. Ουδέποτε σταματάμε να επεξεργαζόμαστε λύσεις για κάθε πιθανή εξέλιξη».

Μπίζνες δηλαδή να γίνονται μεταξύ των δυο πλευρών του Αιγαίου, το μεγάλο κεφάλαιο να καρπώνεται τα υπερκέρδη και για τα «άλλα» βλέπουμε. Αλλωστε, πώς θα μπορούσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις του δικομματισμού να εναντιωθούν στη χιλιοειπωμένη «επιθυμία» των ΗΠΑ για στενή σύνδεση - με αυτή τη μορφή ή την άλλη - της Τουρκίας με την ΕΕ;

Σε άλλα θέματα, η υπουργός υπεραμύνθηκε της «σχέσης» της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «ως έναν από τους βασικούς παράγοντες της ευρωπαϊκής και διεθνούς ασφαλείας». Για το Κόσσοβο είπε πως «καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για την προώθηση μιας ισορροπημένης λύσης, που να εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή». Για τη δε ΠΓΔΜ ότι «το ζήτημα του ονόματος παραμένει σοβαρή τροχοπέδη», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα σκοπιανή κυβέρνηση «θα καταθέσει επιτέλους ρεαλιστικές προτάσεις ώστε να καταστεί δυνατή η επίλυση του προβλήματος».

Ο Ε. Μεϊμαράκης

Στη δική του παρέμβαση στη «Σύνοδο των Πρέσβεων», ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκης, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού τόνισε ότι «εργαζόμαστε και για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για την εξάλειψη της έντασης στην περιοχή», σημείωσε πως «πρέπει ασφαλώς να τερματιστεί η πρακτική παράβασης των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών και των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου και των Χωρικών Υδάτων της Ελλάδας. Τέτοιες ενέργειες δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων στο Αιγαίο, αποβαίνουν επικίνδυνες για την ασφάλεια στην περιοχή και αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας. Δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής άλλων τραγικών δυστυχημάτων, όπως αυτό που συνέβη πρόσφατα. Η ένταση στο Αιγαίο δεν ωφελεί κανέναν και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό».

Σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ανέφερε πως «αυτή απαιτεί την πλήρη συμμόρφωσή της στις σχέσεις καλής γειτονίας», επαναλαμβάνοντας επιπλέον ότι «λευκή επιταγή δε δίνεται σε κανέναν».

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Αγωνιστικό κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ

Την Τρίτη 8 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. στην Ακρόπολη

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην αγωνιστική εκδήλωση τιμής και μνήμης των θυμάτων του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι απευθύνει η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ. Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Αυγούστου 2006 και ώρα 7.30 μ.μ. στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης του Λεκανοπεδίου να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση.

Στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ τονίζονται τα ακόλουθα: «Στις 6 και 9 Αυγούστου 2006 συμπληρώνονται 61 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της ρίψης των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ήδη λήξει.

61 χρόνια μετά, ο ιμπεριαλισμός, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ισραήλ δείχνουν το ίδιο και χειρότερο δολοφονικό πρόσωπο. Κατοχή στο Ιράκ, Αφγανιστάν, σφαγή των Λαών του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, τρομοκρατία και δολοφονίες σε βάρος κρατών - λαών και κινημάτων με πρόσχημα την "τρομοκρατία", προκειμένου να προωθήσουν τα γεωπολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά τους συμφέροντα.

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με μαζικούς και κοινωνικούς φορείς να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις για:

* Να καταδικάσουν τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας.

* Να σταματήσει το ιμπεριαλιστικό έγκλημα του Ισραήλ κατά των Λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου που συντελείται με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ.

* Να τιμήσουν τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αρχισε η διαδικασία των τεχνικών επιτροπών

Η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά αντάλλαξαν καταλόγους με θέματα ουσίας του Κπριακού, στη βάση της συμφωνίας του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η ανταλλαγή των καταλόγων, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την έναρξη συζητήσεων σε τεχνικές επιτροπές, έγινε χτες το απόγευμα σε συνάντηση του διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Τζωνή και του συμβούλου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ρασίντ Περτέβ, με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μάικλ Μόλερ.

Σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται ότι συνεχίζεται η εργασία για διασφάλιση της έναρξης των εργασιών των τεχνικών επιτροπών για συζήτηση θεμάτων, που θα διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, καθώς και των ομάδων εργασίας για θέματα ουσίας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του εκπροσώπου του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσάκιτζα, ότι δε θα υπάρξει λύση του Κυπριακού, χωρίς την αναγνώριση χωριστής τουρκοκυπριακής οντότητας. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δε συζητά θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ