ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
Ανείπωτη θηριωδία με εκατόμβες νεκρών

Εξακολουθεί η υποκρισία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ενώ φουντώνουν οι λαϊκές αντιδράσεις

Μικρός ανασύρεται νεκρός μετά τη φονική ισραηλινή επιδρομή στην Κάνα

Associated Press

Μικρός ανασύρεται νεκρός μετά τη φονική ισραηλινή επιδρομή στην Κάνα
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Οι εκατόμβες των νεκρών Λιβανέζων αμάχων από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στο Λίβανο, που πλέον λαμβάνουν διαστάσεις θηριωδίας, δε φαίνεται να είναι ικανές να σταματήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για διαμόρφωση μιας «νέας Μέσης Ανατολής». Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις ανοιχτές, πλέον, εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός από σειρά ηγεσιών που είναι εμφανές ότι δεν μπορούν πλέον να αντέξουν το βάρος της πίεσης από την εσωτερική κοινή γνώμη, η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ επιδεικνύουν απόλυτη κυνικότητα εμποδίζοντας σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας η πρώτη, και διαμηνύοντας ότι δε θα τερματιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, το δεύτερο.

Σε κρανίου τόπο έχουν μετατραπεί δεκάδες πόλεις και χωριά στο νότιο Λίβανο, όπου μόλις χτες, μετά το απίστευτο αιματοκύλισμα των αμάχων στην Κάνα, κατάφεραν να φθάσουν τα σωστικά και ανθρωπιστικά συνεργεία. Στην Κάνα, τουλάχιστον 100 άμαχοι, κυρίως παιδιά, είχαν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια του κτιρίου που έπληξε ισραηλινό αεροσκάφος την Κυριακή το πρωί, και σε εκατοντάδες καταμετρούνταν οι τραυματίες. Αμέτρητα τα πτώματα κάτω από τα συντρίμμια και στις πόλεις Σρίφα, Μπιντ Τζμπάιλ, Ζίμπκιν, Κλαϊλέχ, όπου, χτες, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να αναζητήσουν κάποιο ίχνος ζωής.

«Σταματήστε το μαζικό φονικό», απαίτησε χτες διαδήλωση στο Παρίσι

Associated Press

«Σταματήστε το μαζικό φονικό», απαίτησε χτες διαδήλωση στο Παρίσι
Εκμεταλλευόμενοι τον υποτιθέμενο 48ωρο τερματισμό των αεροπορικών επιδρομών που ανήγγειλε η ισραηλινή ηγεσία μετά την κατακραυγή, δεκάδες χιλιάδες εξαθλιωμένοι κάτοικοι του νότου συνωστίζονταν, χτες, στους εναπομείναντες δρόμους που οδηγούν προς το βορρά. Την ίδια ώρα, η ισραηλινή αεροπορία σφυροκοπούσε στρατιωτικό φυλάκιο στην Τύρο, σκοτώνοντας 1 στρατιώτη και τραυματίζοντας 4, αλλά και περιοχές στην ισραηλινο-λιβανική και τη λιβανο-συριακή μεθόριο, προκαλώντας νέα θύματα μεταξύ των αμάχων.

Η απόπειρα, πάντως, ισραηλινών ελικοπτέρων να προσγειωθούν, την Κυριακή, στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα απέτυχε, καθώς ο λιβανικός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον τους. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι τα ισραηλινά στρατεύματα αναδιπλώθηκαν προς τα ισραηλινά σύνορα, μην μπορώντας να κάμψουν την αντίσταση των Λιβανέζων μαχητών, που όπως όλα δείχνουν δεν είναι μόνο τα μέλη της «Χεζμπολάχ». Αργά το απόγευμα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέψευδαν ότι επλήγη από τη «Χεζμπολάχ» ισραηλινό στρατιωτικό πλοίο ανοιχτά της Τύρου.

Δολοφονική υποκρισία

Την καταδίκη τους και την ανάγκη για άμεση εκεχειρία έσπευσαν να εκφράσουν σειρά ηγεσιών μετά το αιματοκύλισμα στην Κάνα. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών (μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας), από τη Βηρυτό, επανέλαβε ότι στόχος είναι η άμεση εκεχειρία, ενώ ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από δύο άλλα μόνιμα μέλη, τη Ρωσία και την Κίνα, με την πρώτη να κατηγορεί εμμέσως την Ουάσιγκτον ότι «χρησιμοποιεί απαράδεκτα προσχήματα για να κωλυσιεργεί».

Εντούτοις, τουλάχιστον αδιανόητο μπορεί να χαρακτηριστεί το περιεχόμενο της απόφασης που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά την έκτακτη συνεδρίασή του. Εκφράζει αποτροπιασμό και σοκ για το μακελειό στην Κάνα, ζητά τερματισμό της βίας αλλά δε θέτει θέμα άμεσης κατάπαυσης του πυρός, ούτε καταδικάζει το Ισραήλ. Οι διαφωνίες και οι διαπληκτισμοί ήταν έντονοι κατά τη σύνοδο και εκτιμάται ότι θα κορυφωθούν εντός της βδομάδας που το Συμβούλιο θα αρχίσει συζήτηση για την υιοθέτηση απόφασης που θα προβλέπει και ανάπτυξη διεθνούς δύναμης, αφού οι ΗΠΑ προωθούν ψήφισμα που δεν αναφέρει ρητώς την ανάγκη εκεχειρίας, κάτι που αναμένεται να μην γίνει δεκτό από τις άλλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας που εμφανίζεται ως πιθανότερη επικεφαλής της δύναμης.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας προκάλεσε έκρηξη οργής στην αραβική κοινή γνώμη αναγκάζοντας και τις αραβικές ηγεσίες να ανεβάσουν τους τόνους και να μιλήσουν για πλήγμα της αξιοπιστίας του ΟΗΕ και για «απίστευτη αδιαφορία απέναντι στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ». Διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους πολλών αραβικών αλλά και άλλων πόλεων, ακόμη και ισραηλινών, καταδικάζοντας ΗΠΑ - Ισραήλ. Διαδηλώσεις έγιναν στη Γερμανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, στη Βουλγαρία και αλλού. Η λιβανική ηγεσία, από την πλευρά της, διεμήνυσε ότι δε θα προστρέξει πλέον στη διεθνή διπλωματία, όσο δε ζητάται ρητώς η κατάπαυση του πυρός.

ΗΠΑ - Ισραήλ προκαλούν

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρις ότου «ξεριζωθούν εντελώς οι τρομοκράτες» διεμήνυαν, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας, μέσα σε θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή. Και οι δύο εξέφρασαν μια «γενική θλίψη» για τους αμάχους, επιρρίπτοντας ευθύνες... στη «Χεζμπολάχ» για το αιματοκύλισμα ενώ ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ υποστήριξε ότι η Κάνα είναι «κόμβος της οργάνωσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος, επί της ουσίας, και ο Πρόεδρος Μπους, που παρά τα κροκοδείλια δάκρυα του ίδιου και της κ. Ράις, μίλησε για «ανάγκη διαρκούς βιώσιμης ειρήνης», κάλεσε εκ νέου Ιράν και Συρία να μην υποστηρίζουν τη «Χεζμπολάχ», και υπεράσπισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Σήμερα, επίσης, συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.


ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Κι άλλοι νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Νέες αεροπορικές και χερσαίες επιδρομές εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας και στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης, τα τελευταία 24ωρα, αυξάνοντας σε περισσότερους από 151 τον αριθμό των νεκρών στον ατελείωτο κατάλογο των θυμάτων εξαιτίας των επιχειρήσεων που διεξάγουν κατά των Παλαιστινίων από τις 28 του Ιούνη. Χτες, ένας 16χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και ένα 2χρονο παιδί τραυματίστηκαν από οβίδα ισραηλινού τεθωρακισμένου στην Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Μία ρουκέτα «Κασάμ» έπληξε την ισραηλινή πόλη Σντερότ προκαλώντας 1 τραυματία.

Μία μέρα νωρίτερα, 2 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τα σπίτια δύο στελεχών της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας. Λίγες ώρες αργότερα, 5 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και άλλοι 5 συνελήφθησαν προσωρινά από τις δυνάμεις ασφαλείας επειδή επιτέθηκαν και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στα γραφεία του ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας εξαγριωμένοι από την αιματοχυσία στο Λίβανο. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και διαδηλώσεις συμπαράστασης στο λιβανέζικο λαό.

Το Σάββατο, Ισραηλινοί στρατιώτες επέδραμαν στη Νάμπλους, όπου σκότωσαν ένα μέλος της «Τζιχάντ» και ένα μέλος των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα». Την ίδια μέρα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος άρχισε περιοδεία στην περιοχή, ξεκινώντας από την Αίγυπτο και το Κουβέιτ. Μεταβαίνοντας στη Σαουδική Αραβία, συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα βασιλιά, Αμπντουλάχ, για να συζητήσει την ανάγκη άμεσου τερματισμού των ισραηλινών επιθέσεων σε Λίβανο και Παλαιστίνη. Πριν αναχωρήσει για το Κατάρ, ο Αμπάς καταδίκασε τις ισραηλινές σφαγές στο Λίβανο μιλώντας για ανείπωτα εγκλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ