ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Να εκφραστεί η δυσαρέσκεια ν' αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης

Στην παραλία της Καρύστου μίλησε το περασμένο Σάββατο το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Γιώργος Μαρίνος
Ο Γιώργος Μαρίνος
«Σήμερα, με την πείρα που έχει συγκεντρωθεί, η λαϊκή δυσαρέσκεια δεν μπορεί να εγκλωβίζεται πότε στο ΠΑΣΟΚ και πότε στη ΝΔ. Είναι ανάγκη να απελευθερωθεί και να εκφραστεί με τη στήριξη των αγωνιστικών συνδυασμών συνεργασίας, που στηρίζει το ΚΚΕ και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις, να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης». Αυτό τόνισε, μιλώντας το Σάββατο το βράδυ, στην παραλία της Καρύστου, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΚΟ Καρύστου του Κόμματος.

Εκεί, από το βήμα της παραλίας, όπου το Σαββατόβραδο είχε κατακλυστεί από απλούς ανθρώπους του μόχθου, ο Γ. Μαρίνος κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό - πρώτα της Καρύστου - να ενισχύσουν αποφασιστικά το συνδυασμό «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση», με επικεφαλής την Κούλα Βρανά, τους εργαζόμενους της Εύβοιας να ενισχύσουν τη ΝΑΣ, με υποψήφια νομάρχη την Σοφία Ντούρου, να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια, την αγανάκτηση και οργή που έχουν συσσωρεύσει τόσες δεκαετίες από τις αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές, που εφαρμόζουν και συνδιαμορφώνουν στην ΕΕ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να στείλουν σαφές μήνυμα αντίστασης, ρήξης και ανατροπής.

«Το συμφέρον των εργαζομένων, επισήμανε, το συμφέρον των λαϊκών οικογενειών, των νέων ανθρώπων, των γυναικών, των μικρομεσαίων, ταυτίζεται με την ενίσχυση των συνδυασμών συνεργασίας που στηρίζει το ΚΚΕ, σαν ένα σημαντικό βήμα για ν' αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης, με αποτέλεσμα αυτό να δώσει φτερά στην πάλη του λαϊκού κινήματος. Θα κινητοποιήσει νέες δυνάμεις, θα δώσει ώθηση στην υπόθεση της συγκρότησης του Αντιμονοπωλιακού - Αντιιμπεριαλιστικού - Δημοκρατικού Μετώπου που θα αγωνίζεται για τα δικαιώματα του λαού και θα διεκδικεί τη λαϊκή εξουσία, γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να οργανωθεί η οικονομία με κριτήριο την ευημερία του λαού και όχι τα κέρδη των λίγων και τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».

Για τα κριτήρια της ψήφου

«ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ, καλούν το λαό να ξεχάσει ότι υποφέρει από τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές και να ψηφίσει με "αυτοδιοικητικά κριτήρια", με βάση τις "τοπικές κοινωνίες"», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, το μέλος του ΠΓ. «Αυτοί που μιλούν για ανεξαρτησία της ΤΑ κοροϊδεύουν το λαό. Τα βασικά προβλήματα στον τόπο μας γεννιούνται από τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική και δεν μπορούν να λυθούν, αν ο αγώνας δεν κινείται στην κατεύθυνση της ανατροπής της, αν δεν αλλάξει η κατάσταση. Κι εδώ στην Εύβοια ο νομάρχης Θ. Μπουραντάς και στην Κάρυστο ο δήμαρχος, οι συνδυασμοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν αντέδρασαν στην αντιλαϊκή πολιτική, αντίθετα, υπερασπίστηκαν το πλαίσιο που έχει μετατρέψει την ΤΑ σε επιχείρηση, είναι με το μέρος της πολιτικής λιτότητας, της ανεργίας, των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Παιδείας.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να κρίνουν κάθε δήμαρχο, κάθε νομάρχη, τους συνδυασμούς, με κριτήριο ποιο κόμμα τους στηρίζει, με κριτήριο τη στάση τους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, απέναντι στην πλουτοκρατία, στον ιμπεριαλισμό (ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ) που μακελεύει τους λαούς, τη στάση τους απέναντι στους λαϊκούς αγώνες. Να κριθούν για τις ιδιωτικοποιήσεις, για τη σχέση τους με επιχειρηματίες, με τους μεγαλοεργολάβους, για την αποδοχή των συμπράξεων ιδιωτικού - δημόσιου τομέα, που θα φορτώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά με νέα βάρη».

Κάθε ήττα των ιμπεριαλιστών, νίκη των λαϊκών δυνάμεων

Στο μακελειό που διαπράττεται σε βάρος του Παλαιστινιακού και Λιβανέζικου λαού, από την κυβέρνηση του Ισραήλ, με τη στήριξη των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, αναφέρθηκε, στην αρχή της ομιλίας του ο Γ. Μαρίνος, για να καλέσει σε επαγρύπνηση αγωνιστική και αλληλεγγύη έμπρακτη προς τους δύο δοκιμαζόμενους λαούς. «Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αρνούνται να καταδικάσουν την επίθεση, βάζουν στο ίδιο σακί τον επιτιθέμενο, τον καταχτητή, με τους λαούς που αντιστέκονται και πρέπει να αντιστέκονται με όλα τα μέσα και με τον ένοπλο αγώνα», σημείωσε.

«Το ΚΚΕ κάνει τα πάντα για να εκφραστεί μαζική, ολόπλευρη αλληλεγγύη στους λαούς που χτυπιούνται. Απαιτεί να σταματήσει αμέσως η επίθεση του Ισραήλ, να αποχωρήσουν άμεσα οι δυνάμεις του, να δημιουργηθεί ελεύθερο, ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτήν την ώρα, ο λαός μας πρέπει να βρεθεί ενεργά στο πλευρό των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, να συμμετέχει στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης, να καταδικάσει τους ιμπεριαλιστές, τους καταχτητές και τις πολιτικές δυνάμεις που τους στηρίζουν. Κάθε υποχώρηση, κάθε ήττα των ιμπεριαλιστών είναι νίκη των λαϊκών δυνάμεων. Οι λαοί έχουν μεγάλη δύναμη στα χέρια τους και αυτή η δύναμη θα πιάνει τόπο όταν απελευθερώνονται, στο δρόμο της αντίστασης, του αγώνα».

Στηρίζουμε τα δικαιώματα των εργαζόμενων στα Λατομεία

Ιδιαίτερη αναφορά, εκτός κειμένου, έκανε ο Γιώργος Μαρίνος στο πρόβλημα που ακούει στο όνομα «Λατομεία πέτρας Καρύστου», με αφορμή τις παρεμβάσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα - και όχι μόνο - το ΚΚΕ, ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», τα ταξικά συνδικάτα όπως η Ομοσπονδία Οικοδόμων, για την ασυδοσία λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα την ευθεία καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και με θανατηφόρες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους σε αυτά, απαιτώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής τους.

Ετσι, επειδή οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πριν και της ΝΔ σήμερα, επιτρέπουν την ασύδοτη δράση τους και το ΚΚΕ τους «χαλάει τη σούπα», άρχισαν να διαρρέουν, οι ίδιοι ή τα παπαγαλάκια τους, στην κοινωνία της περιοχής, ότι «το ΚΚΕ θέλει το κλείσιμο των λατομείων» (αριθμούν περί τα 60-80 στην περιοχή).

«Αυτό είναι εντελώς αβάσιμο και ψευδές, τόνισε ο Γ. Μαρίνος. Το ΚΚΕ, στήριζε, στηρίζει και θα στηρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων παντού, το ίδιο και στα λατομεία. Αγωνίζεται για να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της ζωής των εργαζομένων. Ετσι θα συνεχίσουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ