ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κυριακή 30/7
  • Δεύτερη παρουσίαση απόψε της όπερας «O Ταμερλάνος» του G. F. Handel στο νέο χώρο της οδού Πειραιώς 260 (παλιό εργοστάσιο Τσαούσογλου, δίπλα στην ΑΣΚΤ), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Τη μουσική διεύθυνση του έργου έχει ο Γιώργος Πέτρου και η σκηνοθεσία είναι του Θωμά Μοσχόπουλου.
  • Στο Θέατρο του Αττικού Αλσους φιλοξενείται (9μ.μ.) βραδιά τραγουδιού με τον Γιώργο Υδραίο και την Ευαγγελία Τσιριώτη. Είσοδος ελεύθερη.
  • Συναυλία της Ελένης Λεγάκη, στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής», στο Αιγάλεω. Είσοδος ελεύθερη.
Δευτέρα 31/7
  • Ενα από τα γνωστότερα δραματικά έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο «Οθέλλος» παρουσιάζεται στο Ηρώδειο, από το «Θέατρο του Νέου Κόσμου», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, μετάφραση Διονύση Καψάλη, σκηνικά - κοστούμια Αγγελου Μέντη, χορογραφίες Αγγελικής Στελάτου, μουσική Θοδωρή Αμπαζή, Σταύρου Γασπαράτου. Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Γεράσιμος Γενατάς, Αθηνά Μαξίμου, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Κόρα Καρβούνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Κώστας Γαλανάκης κ.ά.
  • Το έργο του Λόρκα «Ο έρωτας του Δον Περλιμπλίν και της Μπελίσα» παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου στο Θέατρο Ρεματιάς, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ που διοργανώνει το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο. Μετάφραση Νίκος Γκάτσος. Σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόνης. Σκηνικά - κοστούμια Αλεξία Θεοδωράκη. Μουσική Γιώργος Ανδρέου. Φωτισμοί Δήμος Αβδελιώδης. Παίζουν: Αρης Λεμπεσόπουλος, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Καίτη Ροβήρου, Δανάη Τζήμα κ.ά.

Παντελής Θαλασσινός, Γιάννης Νικολάου
Παντελής Θαλασσινός, Γιάννης Νικολάου

  • Ο Σπύρος Πολυκανδριώτης με την ορχήστρα του παρουσιάζει (9μ.μ.) λαϊκά τραγούδια στο Θέατρο Αττικού Αλσους. Είσοδος ελεύθερη.
Τρίτη 1/8
  • Την παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη παρουσιάζει το Θεσσαλικό Θέατρο, σήμερα και αύριο, στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Κήπου. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Μαργαρίτη και τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Φιλαρέτη Κομνηνού. Στο ρόλο του Μενέλαου ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος.
  • Συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου και των «Primavera en salonico», στον Πολυχώρο «Τεχνόπολις» στο Ηράκλειο Κρήτης.
Τετάρτη 2/8
  • Ο Παντελής Θαλασσινός μαζί με τον Γιάννη Νικολάου θα βρίσκονται στον Κόλπο Γέρας στη Μυτιλήνη. Ο αγαπητός τραγουδοποιός παρουσιάζει αγαπημένα τραγούδια παλιότερων δίσκων του, αλλά και του πρόσφατου «Οι άγγελοι του έρωτα», σε μουσική του Γιάννη Νικολάου.
  • Τους «Πέρσες» του Αισχύλου παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο στο Δίον της Κατερίνης, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, με την ίδια στο ρόλο της Ατοσσα. Μαζί της οι Γιάννης Κρανάς, Χρήστος Λούλης κ.ά.
Πέμπτη 3/8
  • Το έργο του Ζορζ Φεϊντό «Ράφτης κυριών», από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, θα φιλοξενήσει σήμερα, στις 9.00 μ.μ., το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο, στο Θέατρο Ρεματιάς. Η σκηνοθεσία είναι της Νανάς Νικολάου. Παίζουν: Τάσος Χαλκιάς, Παύλος Ορκόπουλος, Αριέτα Μουτούση κ.ά.
  • Σαβίνα Γιαννάτου

    Eurokinissi

    Σαβίνα Γιαννάτου
    Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, με τους Γιώργο Αρμένη, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Αλέξανδρο Μυλωνά κ.ά.
  • Τη νέα του έκθεση παλαιών χαρτών της Πελοποννήσου με τίτλο «Πελοπόννησος: Χαρτογραφία και Ιστορία, 16ος-18ος αιώνας», παρουσιάζει στο Μέγαρο Εϋνάρδου το Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου.
  • Συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου και των «Primavera en salonico», στο θέατρο «Ερωφίλη» στο Ρέθυμνο.
Παρασκευή 4/8
  • Στις 9 το βράδυ, στο Βεάκειο θέατρο του Πειραιά παρουσιάζεται η μουσικοχορευτική παράσταση «The magic of the musicals». Συμμετέχουν 25 νέοι μουσικοί, τραγουδιστές και χορευτές που θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από γνωστά μιούζικαλ. Καλλιτεχνική επιμέλεια - ενορχήστρωση: Α. Καρατζίκης. Χορογραφίες: Μ. Τσαπατσάρη.
  • Συναυλία Παντελή Θαλασσινού και Γιάννη Νικολάου στο Αίγιο.
Σάββατο 5/8
  • «Ο Οδυσσέας Ελύτης και το Αρχιπέλαγος», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί (9μ.μ.) στο Τεχνολογικό - Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του ποιητή. Ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, μελοποιημένα από σημαντικούς συνθέτες, θα ερμηνεύσει ο Βασίλης Λέκκας. Απαγγέλλει ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.
«Ελένη» από το Θεσσαλικό θέατρο
«Ελένη» από το Θεσσαλικό θέατρο
«Ράφτης κυριών» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
«Ράφτης κυριών» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
«Ο έρωτας του Δον Περλιμπλίν και της Μπελίσα» από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
«Ο έρωτας του Δον Περλιμπλίν και της Μπελίσα» από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
Αυλαία με «Αντιγόνη»

Τελευταία παράσταση των φετινών Επιδαυρίων, στις 4 και 5 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή. Το σκηνικό της παράστασης υπογράφει η Χλόη Ομπολέσκι, η μετάφραση είναι του Νίκου Παναγιωτόπουλου και τα φωνητικά σχήματα του Σπύρου Σακκά. Μετά την πολυσυζητημένη παράσταση της «Αντιγόνης» στο κλειστό Θέατρο της οδού Κυκλάδων (1992), που προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον κοινού και κριτικής, ο Λευτέρης Βογιατζής επιστρέφει στην τραγωδία του Σοφοκλή, στην ανοιχτή σκηνή του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου αυτή τη φορά, με νέα ερμηνευτική ματιά. Ο σκηνοθέτης, γνωστός για την εμμονή του στην αξιοποίηση του λόγου και τη διεισδυτική του ματιά πάνω στο κείμενο, δεν έχει συνηθίσει τους θεατές του σε αυτονόητες προσεγγίσεις. Για την παράσταση ο Λευτέρης Βογιατζής έχει δηλώσει πως ακολουθεί μεν τη γραμμή της παράστασης του '92, αλλά την ενισχύει με βάση τις δυνατότητες που δίνει ένα τόσο πολυπρισματικό κείμενο όπως η Αντιγόνη.

Η Αντιγόνη (Αμαλία Μουτούση), παραβαίνοντας το διάταγμα της πόλης, επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της Πολυνείκη και συλλαμβάνεται επ' αυτοφώρω. Κλείνεται από τον Κρέοντα (Λευτέρη Βογιατζή) σε υπόγειο τάφο και αυτοκτονεί. Γεμάτος πόνο ο γιος του Κρέοντα, Αίμων (Νίκος Κουρής), που ήταν ερωτευμένος μαζί της, σκοτώνεται με το ίδιο του το ξίφος. Μαθαίνοντας το θάνατό του η μητέρα του Ευρυδίκη, δίνει και αυτή τέλος στη ζωή της. Ο Κρέοντας απομένει μόνος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ