ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ
Μαζική καταδίκη των δολοφόνων

Χιλιάδες άνθρωποι απαίτησαν για άλλη μια φορά, να σταματήσει το έγκλημα των Ισραηλινών

Μαζική και δυναμική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων, νεολαίων, ανθρώπων κάθε ηλικίας και των Παλαιστινίων και Λιβανέζων που ζουν στην Αθήνα, στο χτεσινό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου που διοργάνωσε η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ), η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο και με τον πιο αποφασιστικό και κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασαν τις εγκληματικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά του λαού της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, αλλά και την πρόσφατη νέα σφαγή αμάχων στην πόλη Κάνα.

Στην κεφαλή της πορείας ήταν ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης της ΝΑΣ, που τόνισε: «το ΠΑΜΕ και όλες οι άλλες φιλειρηνικές και αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα διαδηλώνουν καθημερινά, θα συνεχίσουμε τον αγώνα στο να εκφραστεί η αλληλεγγύη και η ενεργητική συμπαράσταση των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου. Η υποκρισία της ΕΕ, η υποκρισία του ΟΗΕ που ψελλίζουν διάφορες φρασούλες αλλά στην ουσία αφήνουν ελεύθερο και ασύδοτο το Ισραήλ να επιτίθεται και να βομβαρδίζει, να σκοτώνει και να σφαγιάζει αμάχους, παιδιά και γυναίκες, είναι μια πράξη που αποκαλύπτει το χαρακτήρα αυτών των οργανισμών και για το λόγο αυτό οι διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ και των ταξικών κινημάτων έχουν στο στόχαστρό τους και αυτούς τους Οργανισμούς για την πολιτική τους».


Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κρατώντας σημαίες του ΠΑΜΕ και του Λιβάνου και πανό με συνθήματα όπως: «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Αλληλεγγύη στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου» πορεύτηκαν στην αμερικάνικη πρεσβεία και στην ισραηλινή πρεσβεία. Απαίτησαν να σταματήσουν αμέσως οι ισραηλινές επιθέσεις, να απελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι και οι Λιβανέζοι κρατούμενοι από τις φυλακές του Ισραήλ και να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι τη δική τους χώρα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Απροσπέλαστη η ισραηλινή πρεσβεία

«Ούτε γη ούτε νερό οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραήλ δολοφονούν τους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης».

Ηταν 8.45 το βράδυ όταν το τεράστιο πανό με αυτό το περιεχόμενο στήθηκε απέναντι από την ισραηλινή πρεσβεία που ήταν ζωσμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και «κλούβες» των ΜΑΤ. Οι διαδηλωτές έκαψαν τις σημαίες των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ισραήλ.

«Δε ζητάμε τίποτα παράλογο, μια πατρίδα ζητάμε. Επιτέλους η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της για νά 'χουμε και εμείς μια ελεύθερη πατρίδα, να φύγουν η κατοχή και οι Ισραηλινοί. Είναι σφαγή, είναι σφαγή». Αυτά είπε ένα δεκατριάχρονο παιδί από την Παλαιστίνη, ο Χαντέμ Ατάρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, περιγράφοντας με τον πιο άμεσο τρόπο τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην πατρίδα του.


Ο Γιώργος Πετρόπουλος, εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, σημείωσε ότι οι αντιιμπεριαλιστικές αυτές κινητοποιήσεις εκφράζουν την αλληλεγγύη στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης και τόνισε: «αυτά είναι τα οράματα των ιμπεριαλιστών. Αυτό είναι το σχέδιο για τον εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής. Οι σκοτωμοί αμάχων, οι δολοφονίες νηπίων, η καταλήστευση των χωρών».

Οι διαδηλωτές φτάνοντας μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα παιδιά που δολοφονήθηκαν στην Κάνα. Ο Ουαλίντ Ελίας, εκπρόσωπος της λιβανέζικης κοινότητας, απευθυνόμενος στους Ισραηλινούς τόνισε: «είστε εγκληματίες, πού να καταλάβουν η κυρία Ράις και οι υπόλοιποι ότι ο λαός του Λιβάνου σφάζεται, ότι είναι κάτω από τα ερείπια. Η Αντίσταση του Λιβάνου δεν είναι τρομοκράτες, εσείς είστε τρομοκράτες».


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καμιά υποταγή στον ιμπεριαλισμό

Δυναμικό συλλαλητήριο χτες στους δρόμους της πόλης

Motion Team

Ενωσαν τη φωνή τους με την παγκόσμια κραυγή χτες το βράδυ οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν η ΝΑΣ, το ΠΑΜΕ, η ΕΔΥΕΘ και οι Σύλλογοι Γυναικών. Ο χώρος μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου γέμισε με εργαζόμενους, νέους συνταξιούχους, παιδιά, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, του ΠΑΜΕ και της ΕΔΥΕΘ, που συγκρότησαν μια μαχητική συγκέντρωση. Στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ, η Ρένα Τερζηβασιλειάδου, υποψήφια δήμαρχος Νεάπολης της ΔΑΣ και το μέλος του ΔΣ της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης Αλ Σουίζ Νταούντ.

Οι ομιλητές κάλεσαν τον ελληνικό λαό να εκφράσει μαζικά τα αντιιμπεριαλιστικά του αισθήματα, συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας. Καταδίκασαν με τον πιο αποφασιστικό και κατηγορηματικό τρόπο τη νέα εγκληματική σφαγή από τον ισραηλινό στρατό, 65 παιδιών στην πόλη Κάνα. Ζήτησαν να τερματιστούν αμέσως οι εγκληματικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά του λαού του Λιβάνου χωρίς όρους. Κάλεσαν την κυβέρνηση της ΝΔ να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να απαιτήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου είναι μη μόνιμο μέλος, τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων του Ισραήλ και την καταδίκη του για τη σφαγή αμάχων. Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Παροικίας σημείωσε: «Ειρήνη και ασφάλεια στη Μ. Ανατολή δεν πρόκειται να υπάρξει, αν δεν υπάρξει ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος και αν δε φύγει και ο τελευταίος ισραηλινός στρατιώτης από το Λίβανο».


Motion Team

Ακολούθησε μαχητική πορεία προς το Αμερικανικό Προξενείο με μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία στην κορυφή της διαδήλωσης, ενώ το κέντρο της πόλης δονούνταν από τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Ανάμεσα στα πανό της ΕΔΥΕΘ και του ΠΑΜΕ υπήρχε και ένα πανό που το κρατούσαν μικροί μαθητές και έγραφε: «Ειρήνη και φιλία των λαών». Στην είσοδο του προξενείου οι διαδηλωτές έκαψαν την αμερικανική σημαία και στη συνέχεια πορεύτηκαν προς το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη γενοκτονία σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης και του Λιβάνου που γίνεται αυτή τη φορά από το Ισραήλ. Παρά την προσπάθεια δυνάμεων των ΜΑΤ να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στο Μνημείο, αυτοί έσπασαν τον κλοιό και μπόρεσαν να τοποθετήσουν κοντά στο Μνημείο φωτογραφίες των νεκρών παιδιών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ