ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δόξα στη γενναία λιβανική πατριωτική αντίσταση

Ανακοίνωση του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος

Το Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Πολιτικό του Γραφείο και υπογράφει ο Βεσάλ Φαρχά Μπαγκντάς, ΓΓ της ΚΕ του Συριακού ΚΚ, σημειώνει τα παρακάτω:

«Περήφανε λαέ,

Η βάρβαρη σιωνιστική επίθεση εναντίον του Λιβάνου μπαίνει στην τρίτη της βδομάδα και η ισραηλινή πολεμική μηχανή καταστρέφει τις υποδομές και τις ενεργείς κατασκευές, βομβαρδίζοντας πόλεις και χωριά, καταστρέφοντας σπίτια, σκορπίζοντας τρόμο και θάνατο σε μία μανιώδη προσπάθεια να εκπληρώσει το στόχο της σιωνιστικής κυβέρνησης, ο οποίος είναι η καταστροφή της πατριωτικής αντίστασης και η επιβολή της σιωνιστικής αμερικανο-γαλλικής λύσης, η οποία εκδόθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, υπό τον αριθμό 1559, συμπεριλαμβάνοντας τον αφοπλισμό της αντίστασης και την απογύμνωση του Λιβάνου από κάθε ικανότητα περιορισμού της διαρκούς σιωνιστικής επιθετικότητας, με στόχο να επιβάλουν στο Λίβανο την αμερικανο-σιωνιστική ηγεμονία, μέσω μίας "ειρηνευτικής συμφωνίας", με το Ισραήλ να αναγορεύεται σε στρατιωτικό κυρίαρχο μέσω της απεριόριστης υποστήριξης της Αμερικής και της αδυναμίας πολλών αραβικών ηγεσιών και κάποιων λιβανικών φιλοδυτικών δυνάμεων. Μετέπειτα, για να απομονωθεί ο Λίβανος, με τη Συρία αμετακίνητη, η οποία θεωρείται εμπόδιο στο σχέδιο της "νέας Μεγάλης Μέσης Ανατολής" και στα άλλα αποικιακά σχέδια.

Παρά τον βάρβαρο ισραηλινό βομβαρδισμό και την τεράστια καταστροφή που προκαλεί, η γενναία πατριωτική αντίσταση έχει δώσει στους ναζί της νέας εποχής και στους δολοφόνους των ηλικιωμένων, των γυναικών και των παιδιών σκληρά μαθήματα. Στην υπεράσπιση των εδαφών και της αξιοπρέπειας ο λιβανικός λαός προσέφερε εκατοντάδες μάρτυρες και χιλιάδες τραυματίες και οι μάχες του Μπεντ Τζμπαΐλ και του Μαρόν Ελράς θα είναι πάντα ένα αθάνατο μνημείο στην ιστορία των αγώνων των λαών.

Αμετακίνητε λαέ,

Το αρχείο του εγκλήματος του σιωνιστικού ρατσιστικού κράτους είναι γεμάτο από σφαγές από τη δεκαετία του '40 του περασμένου αιώνα και αυτό ήταν και θα μείνει το μέσο για να επιτύχει την ηγεμονία του, για να πραγματοποιήσει τους στόχους του. Ξεκινώντας από την Ντερ Γιασέν ως την Καμπίγια και την Αλχόλα, την Καφάρ Κασέμ και την Κάνα, το 1996, έως τις σφαγές της Μαργουάχιν και της Κάνα το 2006, ο πόθος των σιωνιστών για αίμα εκφράζει τη φασιστική φυλετική σιωνιστική ιδεολογία, η οποία είναι ζωτικά συνδεδεμένη με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Η εξαιρετική γενναιότητα και η μεγαλειώδης θυσία της λιβανικής γενναίας πατριωτικής αντίστασης υποχρέωσε την κυβέρνηση του σιωνιστικού εχθρού να αποσύρει τους όρους της για την παύση της επιθετικότητας και κατέστρεψε τη σιωνιστική και αμερικανική θρασύτητα...

Η γενναία αντίσταση του Λιβάνου, της Παλαιστίνης και του Ιράκ δεν υπερασπίζεται μόνο τους αραβικούς λαούς και τις πατρίδες τους αλλά είναι στο προσκήνιο των γενναίων αγώνων της υφηλίου ενάντια στις προσπάθειες της σιωνιστικής και αμερικανικής ηγεμονίας και αυτή η αντίσταση χαίρει ενθάρρυνσης και υποστήριξης από το λαό μας και όλους τους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου. Νίκη για τη λιβανική γενναία πατριωτική αντίσταση. Δόξα στους γενναίους μάρτυρες.

Δαμασκός, 30 του Ιούλη 2006».

Κύμα συμπαράστασης από μαζικούς φορείς

Διογκώνεται το κύμα συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, κι ενάντια στους ιμπεριαλιστές που με τις βόμβες - ή και τη σιωπή τους απέναντι στο έγκλημα - τους έχουν στο στόχαστρό τους.

Με ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ τονίζει ότι «ο ιμπεριαλιστικός, κατακτητικός πόλεμος της φασιστικής συμμορίας των Ισραηλινών φονιάδων, αλλά και των Αμερικανών στρατοκρατών, που τους καθοδηγούν και τους στηρίζουν με όλα τα μέσα, δε θα φέρει κανένα γι' αυτούς αποτέλεσμα». Παράλληλα κατακρίνει κι όλους όσοι «με την ανοχή ή τη σιωπή τους, γίνονται συνένοχοι στο έγκλημα».

Σε δικό της κείμενο η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης σημειώνει ότι «η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι "ίσες αποστάσεις" από το θύτη και το θύμα, η δήθεν "ουδετερότητα" και η σιωπή κάθε είδους στο έγκλημα είναι συνενοχή». Ζητά να σταματήσει η εισβολή, να αποσυρθούν τα στρατεύματα κατοχής από την Παλαιστίνη και το Λίβανο, να εκφραστεί δε αλληλεγγύη στους ηρωικούς λαούς τους.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ο Αγιος Σάββας» καταδικάζει «τη συνεχιζόμενη σφαγή του παλαιστινιακού και λιβανέζικου λαού από το στρατό του Ισραήλ με την ανοιχτή στήριξη των ιμπεριαλιστικών χωρών ΗΠΑ και ΕΕ». Καλεί κάθε εργαζόμενο «να πλαισιώσει τις πρωτοβουλίες συμπαράστασης και τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις».

Τέλος, και ο πολιτιστικός σύλλογος «Αγιος Κωνσταντίνος» με ανακοίνωσή του καταδικάζει τη διεκπεραίωση - όπως σημειώνει - από το Ισραήλ των αμερικάνικων σχεδίων για τον «εκδημοκρατισμό» της Μέσης Ανατολής, με την ανοχή της ΕΕ. Ο σύλλογος ως έκφραση αλληλεγγύης στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου πρόσφερε χρήματα μέσω της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Από τη Θεσσαλονίκη

Να σταματήσει άμεσα και άνευ όρων η βάρβαρη ισραηλινή επίθεση σε βάρος των λαών του Λιβάνου και της Παλαιστίνης απαιτούν καθημερινά με ψηφίσματα και ανακοινώσεις τους φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος. Στα εκατοντάδες ψηφίσματα αλληλεγγύης στους λαούς που σφαγιάζονται και καταδίκης της ισραηλινής βαρβαρότητας που εντάσσεται στα σχέδια των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών για τη Μέση Ανατολή, προστέθηκαν ακόμη, το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ, και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Πικετοφορία αλληλεγγύης

«Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές». «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Με τα συνθήματα αυτά μέλη της δημοτικής παράταξης «Δημοκρατική Ενότητα Ηλιούπολης» ένωσαν τη φωνή τους με τους λαούς που διαμαρτύρονται ενάντια στον πόλεμο στο Λίβανο. Με αναμμένες δάδες και τις ανακοινώσεις της παράταξης στο χέρι έκαναν πορεία στους δρόμους της Ηλιούπολης και κάλεσαν τους κατοίκους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου.

Παράλληλα, κατήγγειλαν την αδιαφορία της μεγάλης πλειοψηφίας των εκλεγμένων και υποψήφιων δημάρχων, νομαρχών και συμβούλων, καθώς δεν καλούν το λαό σε κινητοποιήσεις τη στιγμή που και οι ίδιοι έχουν χρέος να συμπαρασταθούν στους δοκιμαζόμενους λαούς.

Ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Δημοκρατική Ενότητα Ηλιούπολης», Λευτέρης Μακρυκώστας, δήλωσε στον «Ρ» με αφορμή τη συγκέντρωση: «Το πρώτο μας καθήκον είναι η ειρήνη και η ζωή, γι' αυτό και από την πρώτη στιγμή που έγινε η εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο και στην Παλαιστίνη, η παράταξή μας βγήκε στους δρόμους και κάλεσε το λαό να εκφράσει ενεργά την αντίθεσή του στους ιμπεριαλιστές».

Εκδηλώσεις σε Αλεξανδρούπολη - Πτολεμαΐδα

Τον άμεσο και δίχως όρους τερματισμό της σφαγής των λαών του Λιβάνου και της Παλαιστίνης και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής απαίτησε ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Αλεξανδρούπολης και της Πτολεμαΐδας, που συμμετείχαν στις χτεσινοβραδινές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης.

Στην Αλεξανδρούπολη η συγκέντρωση, που διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΝΑΣ, η ΔΑΣ και η Επιτροπή Ειρήνης, έγινε στην πλατεία του Φάρου, στην παραλία της πόλης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού στη σύγχρονη ιστορία. Κυριαρχούσαν οι φωτογραφίες από το θάνατο που σκόρπισαν οι ατομικές βόμβες πριν 61 χρόνια στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και το θάνατο που σκορπούν τα σύγχρονα όπλα στην Παλαιστίνη και το Λίβανο.

Μίλησε ο Τ. Βλησίδης, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και κάλεσε το λαό να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, σε κάθε λαό που βρίσκεται στο στόχαστρο της Νέας Τάξης Πραγμάτων, όπως είναι και ο λαός της Κούβας.

Αντίστοιχη συγκέντρωση, που πήρε και χαρακτήρα πανεξόρμησης στο λαό της πόλης, έγινε και στην πλατεία της Πτολεμαΐδας. Στο χώρο λειτούργησε έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τη σφαγή του λαού του Λιβάνου. Μίλησε ο Σ. Γιανακιτσίδης εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης, ο οποίος κάλεσε τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να καταδικάσουν την ισραηλινή επέμβαση και όσους στο όνομα των ίσων αποστάσεων στηρίζουν το έγκλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ