ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Εστησαν νέο σκηνικό τρόμου

Ομηρος ο πλανήτης στις «αποκαλύψεις» των Βρετανών αξιωματούχων περί συνωμοσίας με στόχο «τη μαζική δολοφονία πολιτών σε τεράστια κλίμακα»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνωμοσία και δίκτυο τρομοκρατών που θα ανατίναζε αεροσκάφη εν ώρα πτήσης πάνω από τον Ατλαντικό απετράπη, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας Τζον Ριντ... Συλλήψεις 21 ανθρώπων στο Μπέρμιγχαμ που για τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Νικολά Σαρκοζί, ήταν «πιθανώς πακιστανικής καταγωγής»... Ακυρώσεις στις πτήσεις όλων των αεροσκαφών προς και από το Λονδίνο από όλο τον κόσμο... Ειδικά μέτρα στα αεροδρόμια όπου ακόμη και το νερό ήταν «ύποπτο» και φυσικά χάος στις αερομεταφορές όλου του κόσμου.

Το σκηνικό τρόμου στήθηκε εκ νέου. Πάλι το Λονδίνο στο επίκεντρο. Εννοείται ότι καμία επίθεση δεν έγινε. Παρ' όλα αυτά όλος ο πλανήτης ήταν όμηρος. Αρκούσαν οι δηλώσεις Βρετανών αξιωματούχων ότι... αποτράπηκε μία νέα «11η Σεπτέμβρη». Το σχέδιο που εξαρθρώθηκε είχε στόχο «την κατάρριψη πολλών αεροσκαφών εν πτήσει, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες σε άνευ προηγουμένου κλίμακα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τζον Ριντ, προσθέτοντας ότι η Αστυνομία πραγματοποίησε «μια ευρεία αντιτρομοκρατική επιχείρηση για να αποτρέψει μια μεγάλη απειλή ενάντια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους εταίρους του».

Κατά τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου Πίτερ Κλαρκ, η «συνωμοσία» είναι παγκόσμιων διαστάσεων και εμπλέκει μεγάλο αριθμό προσώπων. «Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν κατασκευαστεί στη Βρετανία και επρόκειτο να μεταφερθούν σε βρετανικά αεροδρόμια» είπε και διευκρίνισε ότι ο αριθμός των αεροσκαφών που θα αποτελούσαν στόχο για να ανατιναχτούν εν πτήσει αποτελεί ακόμη αντικείμενο έρευνας.

Από πλευράς του, ο υπαρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ Πολ Στίβενσον εξέφρασε την πεποίθηση πως απετράπη συνωμοσία με στόχο «τη μαζική δολοφονία πολιτών σε τεράστια κλίμακα». Το σχέδιο, πάντα κατά τους Βρετανούς αξιωματούχους, φέρεται να περιλάμβανε ταυτόχρονη ανατίναξη πολλών αεροσκαφών με προορισμό τις ΗΠΑ με τη χρήση υγρών χημικών εκρηκτικών που θα βρίσκονταν στις χειραποσκευές.

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Sky News» μετέδωσε ότι διαθέτει πληροφορίες πως το τρομοκρατικό σχέδιο είχε στόχο την ανατίναξη εν πτήσει περίπου 12 αεροσκαφών που θα απογειώνονταν από βρετανικά αεροδρόμια με προορισμό διάφορες αμερικανικές πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, το Σικάγο, η Βοστόνη, η Ουάσιγκτον και το Λος Αντζελες. Εννοείται ότι εκτός του θορύβου τίποτα δεν έγινε παρά μόνο ένα περίεργο περιστατικό στην «Κατάρ Εργουέις», όπου σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες (εν μέσω πανικού) άνδρας προσπάθησε να εισέλθει στην καμπίνα πλοήγησης του αεροσκάφους και εξουδετερώθηκε ενώ το αεροσκάφος προσγειώθηκε ασφαλές στο αεροδρόμιο του Αμμάν της Ιορδανίας.

Εντούτοις, το σκηνικό της τρομο-λαγνείας στήθηκε επιτυχώς σε μία κρίσιμη στιγμή για την πολιτική τόσο των ΗΠΑ όσο και της Βρετανίας, που εσωτερικώς κλυδωνίζονται εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ και της στήριξης του πολέμου του Ισραήλ εναντίον του λαού του Λιβάνου.

Ετσι το έναυσμα δόθηκε για δηλώσεις όπως: «Η χώρα μας είναι σε πόλεμο με ισλαμιστές φασίστες, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο για να πλήξουν εμάς που αγαπάμε την ελευθερία», όπως δήλωσε ο Τζορτζ Ου. Μπους. Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι ο Μπους ενημερωνόταν τις τελευταίες ημέρες τακτικά και λάμβανε διεξοδικές αναφορές σχετικά με την τρομοκρατική συνωμοσία που «αποκάλυψαν» οι βρετανικές Αρχές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτοφ, δήλωσε πως το σχέδιο που εξουδετερώθηκε στη Βρετανία «υποδηλώνει συνωμοσία της "Αλ Κάιντα"», συμπληρώνοντας πάντως πως οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και δεν πρόκειται για τελικό συμπέρασμα.

Οπερ και πρόκειται για απλώς ένα νέο κεφάλαιο της τρομο-υστερίας που άνοιξε με την «αποκάλυψη της συνωμοσίας» και νέα επεισόδια και μέτρα αναμένονται εξ αφορμής του...

Στην Ελλάδα

Σε συνεχή επικοινωνία με τη βρετανική πρεσβεία είναι οι ελληνικές Αρχές μετά τις συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία στο Λονδίνο. Μια «επικοινωνία» που πέρσι είχε οδηγήσει σε απαγωγές Πακιστανών μεταναστών στη χώρα μας, με το πρόσχημα της τρομοκρατίας.

Εξάλλου έχουν δοθεί εντολές στους 2.500 αστυνομικούς που υπηρετούν στα ελληνικά αεροδρόμια για καλύτερους και αυστηρότερους ελέγχους των αποσκευών. Δεν υπάρχει κατάσταση συναγερμού για τις Αρχές, αφού κάθε τουριστική περίοδο τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Παρατείνονται τα «γυμνάσια» στη μεθόριο και ο αποκλεισμός

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Μόνο λίγες ώρες, τελικά, λειτούργησε μετά από βδομάδες το μεθοριακό πέρασμα μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Αιγύπτου. Οι παλαιστινιακές αρχές και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ζητήσει πολλάκις και έχουν ασκήσει πιέσεις στον ισραηλινό στρατό να αφήσει ανοιχτό το πέρασμα προκειμένου να μπορέσουν να μετακινηθούν άνθρωποι που έχουν μεγάλη ανάγκη να περάσουν στην Αίγυπτο αλλά και να εισέλθουν στη Λωρίδα φάρμακα, τρόφιμα και πόσιμο νερό.

Εντούτοις, χτες, λίγο μετά την άδεια που δόθηκε από τον ισραηλινό στρατό, οι Ευρωπαίοι παρατηρητές του μεθοριακού σταθμού έλαβαν εντολή να τον κλείσουν και να τον εκκενώσουν καθώς, όπως ενημερώθηκαν από τα ισραηλινά στρατεύματα, «υπήρχε έκτακτος λόγος ασφαλείας». Στο πέρασμα είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς τα ξημερώματα περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι. Προτεραιότητα θεωρητικώς θα δινόταν σε Παλαιστινίους που ακολουθούν κάποια ιατρική θεραπεία στην Αίγυπτο (κυρίως καρκινοπαθείς), φοιτητές και επιχειρηματίες. Τελικά, τα σύνορα πέρασαν μόνο 80 άνθρωποι ενώ 500 ήταν οι καρκινοπαθείς που περίμεναν να μεταβούν στην Αίγυπτο για χημειοθεραπεία.

Την ίδια ώρα, ισραηλινά αεροσκάφη έριχναν στη Λωρίδα της Γάζας φυλλάδια όπου εικονίζονταν ηγετικά στελέχη της «Χαμάς» και της «Χεζμπολάχ» να πανηγυρίζουν πάνω στα ερείπια της πόλης της Γάζας και της Βηρυτού. Επίσης, ο ισραηλινός στρατός περικύκλωσε 5ώροφο κτίριο, κατά τη διάρκεια εισβολής του τα ξημερώματα στη Ραμάλα. Σημειώθηκε πολύωρη σφοδρή ανταλλαγή πυρών που κατέληξε στη σύλληψη 7 ενόπλων Παλαιστινίων. Επισήμως, στόχος ήταν 2 μέλη της «Φατάχ» που κατηγορούνται για εμπλοκή σε επιθέσεις κατά του ισραηλινού στρατού.

ΙΡΑΚ
Νέο αιματοκύλισμα στη Νατζάφ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Το νέο μακελειό στην ιερή πόλη των Σιιτών, Νατζάφ, του νοτίου Ιράκ απέδειξε για μία ακόμη φορά την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει στη χώρα η κατοχή της από τα αμερικανικά και άλλα ξένα «συμμαχικά» στρατεύματα...

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, την επίθεση εξαπέλυσε ένας άνδρας ζωσμένος με εκρηκτικά που πλησίασε ομάδα φιλοκατοχικών αστυνομικών, περίπου 150 μέτρα από το μαυσωλείο του Ιμάμη Αλι. Τουλάχιστον 35 έχασαν τη ζωή τους ακαριαία, ανάμεσά τους και δύο Ιρανοί προσκυνητές. Κάπου 120 άλλοι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων αρκετοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Λίγες ώρες αργότερα, η ένοπλη σουνιτική οργάνωση «Τζαμαάτ Τζουντ αλ Σαχάμπα» (Στρατιώτες των συντρόφων του Προφήτη) ανέλαβε την ευθύνη με ανακοίνωσή της στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

Την πολύνεκρη έκρηξη στην πόλη Νατζάφ καταδίκασε ο «πρωθυπουργός» του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, που μίλησε για «βάρβαρη σφαγή με δράστες σουνίτες εξτρεμιστές... που επιδιώκουν την αναμόχλευση θρησκευτικών παθών». Παράλληλα, άλλοι Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Βαγδάτη επιχείρησαν (μάλλον αποτυχημένα) να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το συνεχές αιματοκύλισμα στο Ιράκ ανακοινώνοντας «νέες επιτυχίες» στο κυνήγι μαγισσών κατά της «Αλ Κάιντα». Οι Ιρακινοί ανακοίνωσαν τη σύλληψη πέντε «συνεργατών της Αλ Κάιντα». Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν και αυτοί τη σύλληψη «πέντε τρομοκρατών ανάμεσά τους ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα» στη διάρκεια επιχειρήσεων στη Βαγδάτη και σε περιοχές ανατολικά της Μοσούλης.

Το ίδιο 24ωρο, σε άλλες επιθέσεις ή συγκρούσεις που έγιναν σε άλλες περιοχές της χώρας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 24 άτομα (οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους στη Βαγδάτη). Επιπλέον, εντοπίστηκαν άλλα 7 πτώματα ανθρώπων που είχαν εκτελεστεί με σφαίρα στο κεφάλι...

Τέλος, χτες, με ομόφωνη απόφασή του το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέτεινε για ένα, ακόμα, χρόνο τη θητεία της δύναμης «Βοηθείας» του ΟΗΕ στο Ιράκ, που αποτελείται από 396 άτομα πολιτικό προσωπικό και στρατιωτικούς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Στους ισχυρισμούς των μυστικών υπηρεσιών ας είμαστε κουμπωμένοι

Ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά, αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στα αεροδρόμια του Λονδίνου, σχολίασε:

«Με αφορμή τα σημερινά (σ.σ. χτεσινά) συμβάντα στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να προβληματιστεί από το ποιος ωφελείται και ποιος αξιοποιεί την τρομο-λαγνεία, ειδικά σήμερα που οι εξελίξεις στο Λίβανο είναι αυτές που γνωρίζουμε όλοι. Ταυτόχρονα, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι απέναντι στους ισχυρισμούς των μυστικών υπηρεσιών οφείλει ο καθένας να είναι κουμπωμένος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ