ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΟΗΕ
Σκληρό παζάρι στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να βρεθεί «μεσοβέζικη» διατύπωση για μια απόφαση

Καλά περάσαμε τα σύνορα, αλλά τώρα προς τα πού πάμε;

Associated Press

Καλά περάσαμε τα σύνορα, αλλά τώρα προς τα πού πάμε;
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΓΕΝΕΥΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες που έρχονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας καθώς συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των μονίμων μελών του σχετικά με την εκπόνηση ενός σχεδίου ψηφίσματος για το Λίβανο. Χτες, οι πρέσβεις στον ΟΗΕ των ΗΠΑ, Γαλλίας, Κίνας, Ρωσίας και Βρετανίας είχαν διαδοχικές διμερείς συναντήσεις μεταξύ τους, με τους δύο πρώτους να συναντιούνται και με τον Κόφι Ανάν, ο οποίος αρκέστηκε να απευθύνει άλλη μια έκκληση για «απόφαση που θα απαιτεί τερματισμό των εχθροπραξιών, μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Ο Αμερικανός πρέσβης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι «δεν αποκλείεται να εκπονηθεί ένα κοινό σχέδιο μέχρι το βράδυ» οπότε, σήμερα Παρασκευή να κατατεθεί προς ψήφιση. Σχετικά αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Κινέζος πρέσβης, ο οποίος ανέλαβε μαζί με το Γάλλο ομόλογό του τη διαδικασία γραπτής διατύπωσης μιας νέας πρότασης που επρόκειτο να εξεταστεί, κατ' αρχάς, αργά χτες βράδυ, από τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου. Πιο κοντά στην πραγματικότητα, μάλλον, όμως, φαίνεται να είναι ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, που δήλωνε ότι μέχρι στιγμής «δεν έχουν θιχτεί τα σημεία - αγκάθια, στα οποία υπάρχουν οι περισσότερες διαφωνίες» και προέβλεπε περαιτέρω καθυστέρηση.

«Ισορροπίες» από τη Γαλλία

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαρροές, η Γαλλία πρότεινε ως τροποποίηση στο αρχικό σχέδιο που η ίδια είχε απεργαστεί με τις ΗΠΑ, την προσθήκη της φράσης «ανάπτυξη δυνάμεων του λιβανικού στρατού σε συνεργασία με την υπάρχουσα δύναμη του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο - UNIFIL - ταυτόχρονα με την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων». Με τον τρόπο αυτό, το Παρίσι υποστηρίζει ότι προωθεί το σχέδιο που έχει καταρτίσει ο Λιβανέζος πρωθυπουργός και στηρίζεται από τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Το ζήτημα, βέβαια, είναι ότι η λιβανο-αραβική πρόταση περιέχει και άλλα σημεία, όπως είναι η ολική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων συμπεριλαμβανομένων και των αγροκτημάτων Σεμπάα, την ανταλλαγή αιχμαλώτων και την ανάπτυξη μιας δύναμης υπό τη μορφή και τη δομή της υπάρχουσας δύναμης του ΟΗΕ και όχι μιας πολυεθνικής ισχυρής πολυπληθούς κατοχικής δύναμης. Στο τελευταίο αυτό σημείο οι διαφωνίες μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έχουν γεφυρωθεί.

Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι ο λιβανικός στρατός από μόνος του δε θα μπορέσει να διασφαλίσει τη μη παρουσία της «Χεζμπολάχ» στο Νότιο Λίβανο, μετά την ισραηλινή αποχώρηση, οπότε θα πρέπει να παραμείνουν τα ισραηλινά στρατεύματα μέχρι την ανάπτυξη μιας ισχυρής δύναμης. Η Γαλλία, για να «χαϊδέψει» και τα αυτιά των Αράβων, υποστηρίζει ότι μπορεί ο λιβανικός στρατός με τη UNIFIL να αναλάβουν δράση στο Νότιο Λίβανο και παραπέμπει το ζήτημα της ανάπτυξης πολυεθνικής δύναμης σε μια «δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», χωρίς, όμως, να διευκρινίζει αν συμφωνεί ή όχι με την εκτίμηση της Ουάσιγκτον ή της Βηρυτού.

Οπως γίνεται σαφές, εντονότατες είναι και οι πιέσεις που δέχεται η λιβανική ηγεσία να υπαναχωρήσει από κάποιες από τις θέσεις της προκειμένου να «διευκολυνθεί η διπλωματία». Σήμερα, φθάνει στη Βηρυτό ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, που στη συνέχεια θα μεταβεί και σε Ισραήλ - Παλαιστινιακά Εδάφη. Τη Δευτέρα, μεταβαίνει στη λιβανική πρωτεύουσα και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε, χτες, τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Λιβανέζο ομόλογό του, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και τον Ιορδανό βασιλιά.

Κραυγή αγωνίας από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις

«Βαθιά ντροπιαστική» χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στο Λίβανο, από ανθρωπιστικής άποψης, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ, Γιαν Εγκελαντ. Κατηγόρησε τη «Χεζμπολάχ» αλλά κυρίως το Ισραήλ ότι «δεν αφήνουν κανένα ασφαλές πέρασμα στις οργανώσεις για τη μεταφορά βοήθειας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 120.000 άνθρωποι στο νότο να πεθαίνουν από πείνα, δίψα, ασθένειες και ενώ υπάρχουν τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, να στοιβάζονται και να σαπίζουν στα σύνορα με τη Συρία».

Ο Εγκελαντ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις ισραηλινές καταστροφές οδικών αρτηριών και γεφυρών, μιλώντας για «απαράδεκτη τακτική» και υποστήριξε ότι ο Λίβανος, από ανθρωπιστικής άποψης, ίσως είναι «σήμερα η χειρότερη περιοχή του κόσμου εξαιτίας κυρίως της αδυναμίας παροχής βοήθειας». Κατέληξε, δε, σε νέα έκκληση για «πολιτική άμεση λύση» και έψεξε εμμέσως το Συμβούλιο Ασφαλείας για «απίστευτη καθυστέρηση».

Ανάλογες καταγγελίες έκανε και ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, Τζέικομπ Κέλενμπεργκερ, ο οποίος υποστήριξε ότι μετά από πιέσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προσωπικά να διασφαλίσει διόδους βοήθειας, «κάτι που προς το παρόν δεν έχει γίνει». Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα προειδοποίησαν ότι τα περισσότερα νοσοκομεία του Νοτίου Λιβάνου δεν έχουν πια τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα τονίζοντας ότι «επίκειται κάτι περισσότερο από τραγωδία με δεδομένη την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων». Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ειδοποιούσε, τέλος, ότι έχει, ήδη, καύσιμα και φάρμακα για να τροφοδοτήσει τα νοσοκομεία του νότου για τουλάχιστον μία εβδομάδα, «αλλά θα πρέπει να δοθεί δίοδος προσέγγισης».

ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
«Βήμα βήμα» η διεύρυνση των επιχειρήσεων

Προσπαθώντας να σώσουν ό,τι μπορούν στα συντρίμμια...

Associated Press

Προσπαθώντας να σώσουν ό,τι μπορούν στα συντρίμμια...
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Αν και θεωρητικώς, η ισραηλινή ηγεσία διατείνεται ότι έχει «παγώσει» για ένα τριήμερο την έναρξη διευρυμένων χερσαίων επιχειρήσεων αναμένοντας κάποια διπλωματική πρόοδο, πρακτικώς η ολομέτωπη επίθεση κατά του Λιβάνου έχει αρχίσει, προφανώς με κάποιους πιο «χαμηλούς» ρυθμούς. Καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας, η ισραηλινή αεροπορία σφυροκοπούσε στόχους στο νότο του Λιβάνου, στα ανατολικά στην κοιλάδα Μπεκάα ενώ επλήγη για πρώτη φορά στόχος στην κεντρική Βηρυτό. Επρόκειτο, μάλλον, για ένα «προειδοποιητικό» πλήγμα σε έναν ιστορικό φάρο της πόλης σε μία από τις ακριβότερες συνοικίες της, που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν μόνο αναμεταδότες της κρατικής τηλεόρασης.

Την ίδια ώρα, όμως, ισραηλινά αεροσκάφη πετούσαν φυλλάδια πάνω από τη Βηρυτό προειδοποιώντας τους κατοίκους των προαστίων Χάι αλ Σόλουμ, Μπουρζ Μπαράζνεχ και Σίγια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ καλούσαν να εκκενωθεί ο κεντρικός παραλιακός αυτοκινητόδρομος που συνδέει την πρωτεύουσα με τα βόρεια σύνορα με τη Συρία σημειώνοντας πως ό,τι κινείται θα πλήττεται. Στόχος έγινε για άλλη μια φορά και ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τις πόλεις Ναμπάτιγια, Σιδώνα και Τύρο, στα νοτιοανατολικά της χώρας, αποκόπτοντας άλλη μια, έστω δύσκολη, οδική αρτηρία.

Κατάληψη της Μαρτζαγιούν μετά από πολύνεκρες μάχες

Στο νότο, το μεσημέρι, έγινε γνωστό ότι μετά από ολονύκτιες σκληρές μάχες ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε τη χριστιανική πόλη Μαρτζαγιούν, 8 χιλιόμετρα από τα σύνορα, από την οποία έχει τη δυνατότητα να «επιβλέπει» την ευρύτερη περιοχή μέχρι τον ποταμό Λιτάνι αλλά και τη γειτονική πόλη Χιάμ, που φέρεται να πολιορκείται σκληρά από τα ισραηλινά στρατεύματα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν εκατοντάδες Ισραηλινούς στρατιώτες να παίρνουν θέσεις στη Μαρτζαγιούν, ενώ επιβεβαιώθηκε και από τις λιβανικές αρχές ότι στην πόλη συνελήφθησαν, μέσα στο στρατόπεδό τους, περίπου 350 Λιβανέζοι στρατιώτες.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε περισσότερες από 150 επιδρομές ενώ μαίνονται σκληρές μάχες στο νότο και δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι επιπλέον ίλες τεθωρακισμένων περνούσαν τα σύνορα από την πόλη Μετούλα. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι η Τετάρτη ήταν η μέρα με τις περισσότερες απώλειες στις τάξεις του, καθώς σκοτώθηκαν 15 στρατιώτες στις μάχες για τη Μαρτζαγιούν. Χτες, ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός ακόμη στρατιώτη ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών σε 82, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι ακριβώς είναι οι τραυματίες.

Νέο κύμα ρουκετών

Από την άλλη πλευρά, η «Χεζμπολάχ» έχει επιβεβαιώσει το θάνατο 53 μαχητών της και χτες διέψευδε κατηγορηματικά τις ισραηλινές πηγές που υποστήριζαν ότι μεταξύ των νεκρών μαχητών της βρέθηκαν και άνδρες που είχαν χαρτιά των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Και χτες, εξαπολύθηκε κύμα επιθέσεων με ρουκέτες προς το Βόρειο Ισραήλ, συνολικά περισσότερες από 110. Το πρωί επλήγη το αραβικό χωριό Ντέιρ αλ Ασαντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία μητέρα και το μωρό της και να τραυματιστούν άλλοι 10 άνθρωποι.

Το απόγευμα, ρουκέτες έπληξαν και τη Χάιφα, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Από το πρωί χτες, μετά την προειδοποίηση του ηγέτη της «Χεζμπολάχ», Νασράλαχ, οικογένειες Ισραηλινών Αράβων έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη Χάιφα και τα περίχωρά της.

Στους «Δρόμους της Ειρήνης»

Με πολλά κι ενδιαφέροντα θέματα κυκλοφόρησε το 33ο τεύχος του περιοδικού «Δρόμοι της Ειρήνης», έκδοση της ΕΕΔΥΕ. Κεντρικό ζήτημα η Μέση Ανατολή και η νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή, αυτή τη φορά εναντίον του Λιβάνου και του λαού του. Ακόμα άρθρα για την απόσχιση του Μαυροβουνίου, την αιγιαλίτιδα ζώνη, το επεισόδιο της Καρπάθου, όπου χάθηκε άλλος ένας Ελληνας πιλότος, ειδήσεις από το αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα ανά τον κόσμο και πολλά άλλα.

Σημαντικές υπογραφές συνοδεύουν και αυτό το τεύχος, όπως του αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ Στρατή Κουνιά, της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή, του πανεπιστημιακού Αγάπιου Παπανεοφύτου, του έγκριτου συντάκτη του «Ρ» Κυριάκου Ζηλάκου και άλλων.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στους λαούς της Μέσης Ανατολής

Λαϊκές οργανώσεις, συνδικάτα και μαζικοί φορείς καλούν τους εργαζόμενους της χώρας μας να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης που δοκιμάζονται από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, συγκεντρώνοντας χρήματα και φάρμακα.

Συγκέντρωση χρημάτων
  • Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Τα χρήματα συγκεντρώνονται απευθείας στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμ. Μπενάκη 28 - υπεύθυνος: Μπάμπης Τεννές, τηλ. 210.3305.219).
  • Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα και όλους τους αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος να καταθέσουν χρήματα: Εθνική Τράπεζα, Αριθμός Λογαριασμού 122/634535-29.
  • Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί τους συλλόγους - μέλη της και όλες τις γυναίκες να καταθέσουν τον οβολό τους στο λογαριασμό: Εθνική Τράπεζα 151/296061-31.
  • Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) συγκεντρώνει χρήματα στο λογαριασμό: Εθνική Τράπεζα 116/29607455 (Επείγουσα Βοήθεια).
  • Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τον ελληνικό λαό να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του, συγκεντρώνοντας χρήματα. Τα χρήματα συγκεντρώνονται απευθείας στα γραφεία της ΝΑΣ στο εκλογικό κέντρο (Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου). Υπεύθυνος: Γιάννης Κομνηνός, τηλ. 210.3302.078, 210.3301.106.
Συγκέντρωση φαρμάκων

Ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση φαρμάκων: Παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, επιδεσμικό υλικό (σύριγγες, επίδεσμοι, λευκοπλάστ, γάντια μιας χρήσης), αντισηπτικά, κορτιζόνες, αντιισταμινικά, οροί τροφής και τόνωσης, βιταμίνες και αντιασθματικά.

Η συγκέντρωση του υλικού γίνεται στα γραφεία:

1. Της ΟΕΦΣΕΕ, Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος, γραφείο Α, τηλέφωνο 210.5238.779, Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 10.00 - 18.00.

2. Της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Ζήνωνος 7-9, 2ος όροφος, τηλέφωνο 210.5243.785, Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 08.00 - 15.00 και 18.00 - 20.00.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα φάρμακα να μην είναι χρησιμοποιημένα, ο χρόνος λήξης να μην είναι μικρότερος από ένα χρόνο και να μη χρειάζονται ψυγείο.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ανακαλεί το διπλωματικό της εκπρόσωπο από το Ισραήλ

Δήλωση του γενικού προξένου της στη Γερμανία

«Η απόφαση του Προέδρου της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, να ανακαλέσει τον διπλωματικό της εκπρόσωπο από το Ισραήλ, ως σοβαρή και άμεση διαμαρτυρία εναντίον των επιθέσεων κατά του άοπλου αστικού πληθυσμού του Λιβάνου, είναι ένα παράδειγμα για το πώς πρέπει να ενεργήσει κανείς στο σημερινό κόσμο: Χωρίς ημίμετρα και με πραγματικό νόημα αλληλεγγύης προς τους πιο αδύνατους της παγκόσμιας κοινότητας».

Αυτό είναι ένα μέρος από τη δήλωση του Cesar Orvelio Mendez GonZalez, γενικού προξένου της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στη Φρανκφούρτη του Μάιν (Δυτ. Γερμανία).

«Πιστεύω», συνεχίζει ο διπλωμάτης, «ότι αυτό θα έπρεπε να χρησιμεύσει στους διεθνείς οργανισμούς και τους πολιτικούς ηγέτες ως παράδειγμα, αν θέλουν να προσφέρουν μια συμβολή στην παγκόσμια ειρήνη. Φτάνουν πια όλες οι υποκρισίες».

«Μπροστά στη δαντική κατάσταση» (που δημιούργησαν οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά του άοπλου πληθυσμού του Λιβάνου) «εμφανίζεται στη σκηνή η δειλή και υποκριτική διπλωματία... Αυτή με τις στείρες συσκέψεις της παρατείνει τα δεινά ολόκληρων πληθυσμών: Συσκέψεις που χαρακτηρίζονται από ψεύδη και συμφωνίες που ωφελούν μόνο τις ισχυρές ομάδες επιχειρηματιών και κατασκευαστών όπλων. Κούφιες διακηρύξεις όπως αυτή του "ΟΗΕ" (μάλιστα, με μικρά γράμματα) ή εκπροσώπων άλλων οργανισμών και χωρών δεν είναι τίποτα άλλο από "ασκήσεις υποκρισίας". Για να τερματιστεί ο πόλεμος πρέπει να απαιτηθεί από αυτούς που δημιούργησαν τον πόλεμο και αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις του να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις κατά του Λιβάνου. Θα πρέπει να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα που θα αναγκάσουν τις ΗΠΑ να σταματήσουν επιτέλους τους μηχανισμούς του θανάτου».


Θ. Β.

ΠΑΜΕ
Συλλαλητήριο την Τρίτη 22 Αυγούστου

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Πέρασε σχεδόν ένας μήνας που ο λιβανέζικος λαός ηρωικά, αποφασιστικά και αποτελεσματικά συνεχίζει να αντιστέκεται στη βάρβαρη στρατιωτική επιδρομή του Ισραήλ. Μια επιδρομή που στηρίζουν ξεκάθαρα οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές.

Το ΠΑΜΕ εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του και την απαίτησή του να σταματήσει αυτός ο πόλεμος οργανώνει την Τρίτη 22 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα Συλλαλητήριο στο Πολεμικό Μουσείο. Θ' ακολουθήσει πορεία».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση την επόμενη Πέμπτη

Νέα συγκέντρωση καταδίκης της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και αλληλεγγύης στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης οργανώνουν την επόμενη Πέμπτη 17 του Αυγούστου στις 8 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου, η ΕΔΥΕΘ, το ΠΑΜΕ και η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Θεσσαλονίκης».

Καλούν το λαό να συμμετάσχει μαζικά και να διαδηλώσει την απαίτησή του να σταματήσει άμεσα και άνευ όρων ο σφαγιασμός των λαών του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, και να αφεθούν μόνοι τους να καθορίσουν τις τύχες τους, να σταματήσει οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη και να μην αποσταλούν ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στο Λίβανο, να μην εμπλακεί η χώρα μας σε τέτοιου είδους αποστολές. Παράλληλα, να απαιτήσουν να σταματήσουν οι απειλές των ΗΠΑ ενάντια στον περήφανο κουβανικό λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ