ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δε σταμάτησε το πόλεμο
  • Ο ισραηλινός στρατός παραμένει στο νότο και συνεχίζει το ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό του Λιβάνου, απειλώντας το λαό και με νέα, φονικά χτυπήματα!
  • Η «Χεζμπολάχ» αποδέχτηκε το ψήφισμα, σημειώνοντας πως θα συνεχίσει την αντίσταση στον ισραηλινό στρατό μέχρι την πλήρη αποχώρησή του απ' το νότιο Λίβανο...

Από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του «χωροφύλακα» των ιμπεριαλιστών στη Μέση Ανατολή

Associated Press

Από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του «χωροφύλακα» των ιμπεριαλιστών στη Μέση Ανατολή
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Η πραγματική ειρήνη και όχι εκείνη που προδιαγράφεται στις άδικες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αργήσει να φθάσει στο Λίβανο. Η εκτίμηση αυτή απορρέει από την απόφαση 1701 του ΟΗΕ, που υποτίθεται πως θα οδηγήσει σε «παύση των εχθροπραξιών», αναγορεύοντας αποκλειστικό υπαίτιο αυτού του βρώμικου πολέμου τη «Χεζμπολάχ» και όχι το Ισραήλ, που εισέβαλε προσχηματικά, καταστρέφοντας ατιμωρητί μια ανεξάρτητη χώρα. Αντικατοπτρίζεται στις λυσσαλέες, φονικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού σε νότιο, ανατολικό Λίβανο και προάστια της Βηρυτού και χτες, λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Καθρεφτίζεται στη χτεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιμόν Πέρες που υποστήριξε πως «η μάχη δεν τελείωσε ...ο πόλεμος συνεχίζεται και μπορούμε να τον κερδίσουμε». Στην παράλληλη προειδοποίηση του ηγέτη της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, πως ο «πόλεμος δεν τελείωσε ...αφού οι επιδρομές και τα θύματα συνεχίζονται». Αυτό, μολονότι ο Νασράλα αποδέχτηκε το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ σημειώνοντας, παράλληλα, το «φυσικό δικαίωμα της "Χεζμπολάχ" να συνεχίσει την αντίστασή της στον ισραηλινό στρατό» μέχρις ότου αποχωρήσει πλήρως απ' όλο το νότιο Λίβανο...

Υπό την παραδοχή, λοιπόν, ακόμη και των ίδιων των πρωταγωνιστών του πολέμου πως οι μάχες κάθε άλλο παρά σταματούν για τα καλά, επρόκειτο χτες, να τεθεί σε εφαρμογή η υποτιθέμενη «εκεχειρία» απ' τις 8.00 το πρωί. Ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν πως κάτι τέτοιο, εάν τελικώς επιτευχθεί, δε θα γίνει ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα. Και τουλάχιστον όχι με τρόπο που να εξυπηρετεί, πράγματι, την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ισραηλινή κυβέρνηση αποδέχτηκε το βράδυ της Κυριακής την απόφαση του ΟΗΕ, δίνοντας τυπικά εντολή για σταμάτημα του μπαράζ επιθέσεων κατά αμάχων, τους οποίους συνέχισε να βομβαρδίζει ανελέητα σε Τύρο, Μπααλμπέκ, και προάστια της Βηρυτού ως χτες, μόλις ένα 15λεπτο πριν την έναρξη της υποτιθέμενης «εκεχειρίας» στις 8.00 το πρωί! Η αποδοχή του ψηφίσματος του ΟΗΕ απ' την ισραηλινή κυβέρνηση δε σημαίνει πως αποφάσισε και την ανάσχεση των επιχειρήσεων κατά των ανταρτών της «Χεζμπολάχ» στο νότο! Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι σημείωναν πως ο ισραηλινός στρατός δε θα σταματήσει να φέρεται κατά της «Χεζμπολάχ». Οχι μόνον σε «περιπτώσεις αυτοάμυνας», αλλά και σε περιπτώσεις «διεκπεραίωσης επιχειρήσεων μεταφοράς ή διάσωσης» Ισραηλινών στρατιωτών, καθώς οι διοικητές του ισραηλινού στρατού στο νότιο Λίβανο θα έχουν δικαίωμα χρήσης «ελικοπτέρων, τζετ, και μονάδων πυροβολικού» (όπως ανέφερε ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Χα'αρέτζ»). Επιπλέον, οι ισραηλινές δυνάμεις θα παραμένουν σε στρατηγικά σημεία του νοτίου Λιβάνου για να έχουν τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής, τάχα, μέχρις ότου αναπτυχθούν εκεί δυνάμεις του λιβανέζικου στρατού και κυανοκράνων του ΟΗΕ. Κάτι, που εντούτοις δεν προβλέπεται να συμβεί παρά μετά από βδομάδες, ενδεχομένως και μήνα...(όπως τουλάχιστον δήλωσε εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη). Παράλληλα, ισραηλινές στρατιωτικές πηγές σημείωναν χτες το πρωί πως το Τελ Αβίβ θα διατηρήσει τον αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό στο Λίβανο μέχρι να λειτουργήσει ο «μηχανισμός ελέγχου του λαθρεμπορίου όπλων»... Δηλαδή, μέχρις ότου εφαρμοστεί και το πολεμικό εμπάργκο στο νότιο Λίβανο, όπως προδιαγράφεται και απ' την απόφαση 1701 του ΟΗΕ...

Είναι, λοιπόν, προφανές πως θα παραμείνουν σε εξέλιξη - ενδεχομένως σε σχετικώς χαμηλότερη κλίμακα - οι συγκρούσεις ισραηλινού στρατού και ανταρτών της «Χεζμπολάχ» στο νότιο Λίβανο.

Παράλληλα, μετά την ομόφωνη αποδοχή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απ' την κυβέρνηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Φαούντ Σινιόρα, έχει σταματήσει στη Βηρυτό η διαδικασία για τα «περαιτέρω» και πιο ουσιώδη. Την Κυριακή, η λιβανέζικη κυβέρνηση ανέβαλε «επ' αόριστον» τη συνεδρίασή της αναφορικά με τον τρόπο αφοπλισμού της «Χεζμπολάχ» και την ανάπτυξη στρατού στο νότο. Επισήμως δε δόθηκε εξήγηση για τη ματαίωση της συνεδρίασης. Ανεπισήμως, αναφέρθηκαν έντονες διχογνωμίες μεταξύ των μελών της κυβέρνησης και δη των υπουργών και στελεχών της «Χεζμπολάχ», που θεωρούν ως άκαιρη μια τέτοια συζήτηση εάν δεν αποχωρήσουν απ' το νότιο τμήμα της χώρας οι Ισραηλινοί στρατιώτες...

Τέλος, ενδεικτική των «ειρηνικών» προθέσεων του ισραηλινού στρατού ήταν και οι χτεσινές αεροπορικές επιδρομές στα παλαιστινιακά εδάφη. Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, επιδρομή των Ισραηλινών προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον τριών Παλαιστινίων (ανάμεσά τους ένας έφηβος) και τον τραυματισμό άλλων τριών, αφού είχε προηγηθεί εκτόξευση μιας ρουκέτας απ' τη Γάζα στην ισραηλινή πόλη Ασκελόν.

ΚΚΕ
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στην αντίσταση του λιβανικού λαού

Ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον Λίβανο έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αν και έχει κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το αρχικό αμερικανογαλλικό σχέδιο που συνάντησε την παγκόσμια κατακραυγή, ωστόσο δεν καταδικάζει τις επιδρομές του Ισραήλ, δεν προβλέπει άμεσο σταμάτημα των επιδρομών του και τη χωρίς όρους αποχώρηση από τα εδάφη του Λιβάνου.

Η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συμμετάσχει στη δύναμη των 15.000 στρατιωτών που θα στείλει ο ΟΗΕ.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να συνεχίσει και να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στην αντίσταση του λιβανικού λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ