ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΔΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Καλπάζουν με ρυθμό 60%!

Τα κέρδη, μετά από φόρους, για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις αυξήθηκαν στο α΄ τρίμηνο του 2006 κατά 58,5%, ήτοι 890 εκατ. ευρώ!

Συνεχίζεται και το 2006 η θεαματική άνοδος της κερδοφορίας των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων. Οι μεγάλες εμποροβιομηχανικές και άλλες εταιρείες, σε αντίθεση με την κλιμακούμενη υποβάθμιση της αγοραστικής δύναμης των εργατικών και λαϊκών εισοδημάτων, συνεχίζουν να ροκανίζουν όλο και μεγαλύτερο μέρος από τον παραγόμενο πλούτο. Τα στοιχεία των ίδιων των επιχειρήσεων που στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου εμφανίζουν μέσο ποσοστό αύξησης των καθαρών κερδών κοντά στο 60%, σε συνδυασμό με το μέσο ποσοστό ονομαστικής αύξησης των μισθών και συντάξεων που προβλέπει η εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο και η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (γύρω στο 3% - 4%), απλά επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία τρέχει με δύο - εντελώς διαφορετικές - ταχύτητες.

Η πρώτη ταχύτητα έχει να κάνει με τους προκλητικά υψηλούς ρυθμούς αύξησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, που τα μοιράζονται (με τη μορφή μερισμάτων) οι μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεισοδηματίες με τους κάθε είδους συνεταίρους και υπηρέτες τους.

Η δεύτερη ταχύτητα της ελληνικής οικονομίας συνδέεται με τους μισθούς και τις συντάξεις, που αυξάνονται με ρυθμούς ...χελώνας. Αν μάλιστα πάρουμε υπόψη μας ακόμα και τον επίσημο πληθωρισμό, είναι ολοφάνερο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων νοικοκυριών γίνονται καθημερινά όλο και φτωχότερα.

Σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις 323 εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, προκύπτουν τα εξής αποκαλυπτικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2006, ενώ ακόμα πιο θεαματικά αναμένονται τα στοιχεία που αφορούν στο εξάμηνο Γενάρη -Ιούνη.

Πρώτον, τα συνολικά κέρδη μετά από φόρους των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών επιχειρήσεων ανήλθαν σε 1.869,12 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι στο α΄ τρίμηνο του 2005 τα κέρδη των εν λόγω επιχειρήσεων ήταν 1.281,1 εκατ. ευρώ, προκύπτει αύξηση κατά 45,9% ή κατά 588 εκατ. ευρώ!

Δεύτερον, τα κέρδη μετά από φόρους, των ίδιων επιχειρήσεων σε ενοποιημένη βάση - δηλαδή μαζί με τα κέρδη των θυγατρικών τους (επιχειρηματικοί όμιλοι) - εκτοξεύτηκαν στο ποσό των 2.412,02 εκατ. ευρώ, από 1.521,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Ετσι, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2006, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005, τα κέρδη των εν λόγω επιχειρηματικών ομίλων αυξήθηκαν κατά 58,5% και σε απόλυτα ποσά κατά 890,2 εκατ. ευρώ!

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αύξησης των κερδών των παραπάνω μεγάλων επιχειρήσεων είναι σχεδόν 20 φορές μεγαλύτερα από τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού και σχεδόν τριπλάσια από το ποσοστό αύξησης του τζίρου τους που ήταν περίπου 18% τόσο για τις μητρικές επιχειρήσεις όσο και για τους επιχειρηματικούς ομίλους (ενοποιημένες καταστάσεις).

Και βέβαια, αυτά τα κέρδη και υπερκέρδη, για τους ολίγους και εκλεκτούς, δεν ήρθαν τυχαία. Σημαντικό ρόλο, στην προκλητική αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, έπαιξαν, μεταξύ άλλων, τόσο η εισοδηματική όσο και η γενικότερη οικονομική (δημοσιονομική, νομισματοπιστωτική, επενδυτική, τιμολογιακή, κλπ.) πολιτική λιτότητας, που συνέχισε να εφαρμόζει και να εμπλουτίζει η κυβέρνηση της ΝΔ σε γαλάζια παραλλαγή. Ετσι, αξιόλογη συμβολή στην άνοδο της κερδοφορίας είχαν - εκτός από την αύξηση της δραστηριότητας (τζίρου) κατά 18% - η νέα μείωση των συντελεστών φορολογίας επιχειρηματικών κερδών καθώς και η διεύρυνση άλλων προνομίων (επιδοτήσεων, χαριστικών ρυθμίσεων, κλπ.).

Η ίδια και ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η εικόνα για τα επιχειρηματικά αποτελέσματα για το εξάμηνο Γενάρη-Ιούνη, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Εντελώς ενδεικτικά να αναφέρουμε:

«Αλουμίνιον της Ελλάδος»: Αύξηση καθαρών κερδών 99,5%. Εφθασαν τα 45,9 εκατ. ευρώ έναντι 23 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2005.

Γιούρομπανκ: Αύξηση καθαρών κερδών 41,6%, στα 318 εκατ. ευρώ, ενώ η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας ανήλθε στο 23,7%!

Αλφα Μπανκ: Αύξηση 37,7% σημείωσαν τα ενοποιημένα μετά τους φόρους κέρδη της τράπεζας και ανήλθαν στα 305,9 εκατ. ευρώ.

Γιούρομπανκ Πρόπερτις: Σημείωσε αύξηση 39,2% στα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου. Τα κέρδη έφτασαν τα 12,1 εκατ. ευρώ έναντι 8,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2005.

PROTON BANK: Ιδιαίτερα σημαντική αύξηση κερδών 447% σημείωσαν τα προ φόρων κέρδη της τράπεζας, που από 4,17 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2005, έφτασαν στα 22,8 εκατ. ευρώ.

Α-Β Βασιλόπουλος: Η ακρίβεια και οι συνεχείς ανατιμήσεις απέδωσαν στην πολυεθνική της Δανίας αυξημένα κέρδη κατά 73%, και ανήλθαν σε 9 εκατομμύρια ευρώ από 5,2 εκατομμύρια ευρώ το 2005.

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
«Λουκέτο» για 3.000 μικρές επιχειρήσεις

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη λεγόμενη «κινητικότητα» στον τομέα των ατομικών επιχειρήσεων

Η προκλητική κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των εργαζομένων και στην καταλήστευση του κοινωνικού πλούτου, έχει και άλλες ...παράπλευρες συνέπειες και επιπτώσεις. Ετσι, περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις διαγράφονται κάθε χρόνο από τους καταλόγους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ), η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι ατομικές επιχειρήσεις και Ομόρρυθμες Εταιρείες. Την ίδια περίοδο, εγγράφονται ως νέες 8.500 περίπου επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία του ΕΒΕΑ που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και αφορούν στις εγγραφές και διαγραφές επιχειρήσεων από τα μητρώα τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Είναι αυτό που στην οικονομική πολιτική ονομάζουν «κινητικότητα» των επιχειρήσεων και που οι μεγαλοεπιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους, όταν ο σχετικός δείκτης είναι υψηλός, αφού αυτό σημαίνει την οικονομική καταστροφή κάποιων μονάδων και την - κατ' επέκταση - αρπαγή του μεριδίου της αγοράς τους από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Την ικανοποίησή του έσπευσε να εκδηλώσει και ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων, σχολιάζοντας τα σχετικά στοιχεία. Οπως ισχυρίστηκε, η σχέση μεταξύ επιχειρήσεων που κλείνουν και επιχειρήσεων που ανοίγουν δείχνει «αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας» και άρα «βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος της χώρας». Ωστόσο, εάν δει κανείς τα πράγματα μακριά από τη φιλοκυβερνητική προπαγάνδα, τα ίδια στοιχεία καταδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο: Πρώτον, την απόγνωση των ανέργων μισθωτών που συνεχώς αυξάνονται και μη βρίσκοντας εργασία αναζητούν επαγγελματική διέξοδο ακόμα και στην εμπορική δραστηριότητα και δεύτερον, τα αδιέξοδα στα οποία τελικώς οδηγούνται τουλάχιστον 3.000, κύρια από αυτούς τους ίδιους, που μην αντέχοντας τον ανελέητο ανταγωνισμό οδηγούνται σε κλείσιμο της επιχείρησής τους, χάνοντας έτσι και τις λίγες οικονομίες που είχαν επενδύσει.

Ενδεικτικά τα στοιχεία του ΕΒΕΑ δείχνουν:

  • Μέσα στο 2004 διαγράφηκαν από το Επιμελητήριο 1.809 ατομικές επιχειρήσεις και 603 ΟΕ έναντι μόλις 332 ΑΕ, και εγγράφηκαν 3.755 ατομικές και 1.840 ΟΕ
  • Το 2005 διαγράφηκαν 1.702 ατομικές επιχειρήσεις και 635 ΟΕ έναντι 3.667 ατομικών και 1.983 ΟΕ που εγγράφηκαν
  • Το πρώτο εξάμηνο του 2006 διαγράφηκαν 638 ατομικές και 191 ΟΕ και εγγράφησαν 1.656 ατομικές επιχειρήσεις και 1.035 ΟΕ.
PROBANK
Συνεχίζουν την τοκογλυφική πολιτική

Στη γνωστή ληστρική - τοκογλυφική πρακτική των τραπεζών, να περνούν τμήμα μόνο της αύξησης του βασικού επιτoκίου της ΕΚΤ στα επιτόκια καταθέσεων και το σύνολο της αύξησης στα επιτόκια χορηγήσεων, ακολούθησε και η Probank, στα πλαίσια των νέων επιτοκίων που θα ισχύσουν από 11 Αυγούστου. Η δε αναπροσαρμογή γίνεται με το επιχείρημα της αύξησης του βασικού επιτοκίου κατά 0,25 μονάδες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα νέα επιτόκια είναι τα ακόλουθα: Επιτόκια καταθέσεων: το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται στο 0,65%, ενώ το επιτόκιο του ταμιευτηρίου Profit αυξάνει κατά 0,15% και το επιτόκιο του λογαριασμού όψεως κατά 0,10%. Αντίθετα τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ αυξάνουν κατά 0,25% και διαμορφώνονται στο 7,55%. Ανάλογη αύξηση ισχύει και στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Αντίθετα τα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων διάρκειας 10 - 15 ετών, στα πλαίσια του πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ των τραπεζών για προσέλκυση πελατών, μειώνονται κατά 0,90% και διαμορφώνονται στο 5,40% και 5,50%, ενώ τα στεγαστικά επιτόκια διάρκειας 1,3,5 ετών παραμένουν σταθερά. Τέλος, τα επιτόκια της καταναλωτικής πίστης και των πιστωτικών καρτών αυξάνουν κατά 0,15%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ