ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ
«Καμίνι» όλη η χώρα

Στους 42 βαθμούς θα φτάσει ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές της χώρας μέχρι την Τρίτη. Ελλειψη ελεύθερων χώρων, τσιμεντοποίηση και νέφος, αποτέλεσμα της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα στα μεγάλα αστικά κέντρα

Eurokinissi

Οι θερμότερες μέρες του φετινού καλοκαιριού, όπως φαίνεται και από τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ξεκινούν από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει ακόμα και στους 42 βαθμούς Κελσίου. Μπορεί η πρωτεύουσα να είναι μισοάδεια, αφού ακόμα δεν έχει επιστρέψει η πλειοψηφία των αδειούχων του Αυγούστου, ωστόσο αναμένεται να μετατραπεί σε «καμίνι», αφού η έλλειψη πρασίνου και το τσιμέντο που έχει «ξεφυτρώσει» παντού με την ανοχή και τη συνενοχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ των τελευταίων χρόνων, είναι ο... «ιδανικός» συνδυασμός για να γίνει αφόρητη η ζωή των λιγοστών πια κατοίκων της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι αν και άδεια η πρωτεύουσα, το όζον έχει κάνει αισθητή την παρουσία του τις τελευταίες μέρες. Συγκεκριμένα, χτες στο σταθμό μέτρησης της Αγίας Παρασκευής το μεσημέρι έφτασε τα 140 μικρογραμμάρια πλησιάζοντας το όριο επιφυλακής, που είναι τα 180 μικρογραμμάρια. Ενώ προχτές στον ίδιο σταθμό έφτασε τα 144 μικρογραμμάρια.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο η μέγιστη τιμή στη Δυτική Ελλάδα και τη Μακεδονία θα φθάσει τους 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή 20 και τη Δευτέρα 21 Αυγούστου είναι πιθανό στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά η θερμοκρασία να φθάσει τους 41 και τοπικά τους 42 βαθμούς Κελσίου. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να αρχίσει την Τρίτη 22 Αυγούστου από τη Βορειοδυτική Ελλάδα.

Οδηγίες για τον καύσωνα

Οι επιπτώσεις από τον καύσωνα και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες εκδηλώνονται με δύο μορφές: Τη θερμοπληξία και την εξάντληση από τη ζέστη. Γι' αυτό τις μέρες του καύσωνα όλος ο πληθυσμός και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, πρέπει να παίρνουν μέτρα προφύλαξης. Οσοι πάσχουν από διάφορα χρόνια νοσήματα και παίρνουν φάρμακα - όπως οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς και οι νεφροπαθείς - είναι καλύτερα να βρίσκονται σε επικοινωνία με το γιατρό τους.

Τις μέρες του καύσωνα πρέπει να παίρνετε τις παρακάτω προφυλάξεις:

  • Να μην κυκλοφορείτε στον καυτό ήλιο, να μην καταπονείστε σωματικά και να παραμένετε σε σκιερό, δροσερό και αεριζόμενο με ανεμιστήρες ή κλιματιζόμενο μέρος.
  • Τα ρούχα θα πρέπει να είναι ελαφρά, ευρύχωρα και ανοιχτού χρώματος, το δε κεφάλι να είναι καλυμμένο με κατάλληλο καπέλο και τα μάτια να προστατεύονται με κατάλληλα γυαλιά από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
  • Η κατανάλωση άφθονου δροσερού ή κρύου νερού θεωρείται επιβεβλημένη. Απαιτείται η κατανάλωση πολλών υγρών, όχι όμως οινοπνευματωδών ποτών.
  • Τα φαγητά ενδείκνυται να είναι όσο γίνεται πιο ελαφρά.
  • Επίσης, καλό είναι να γίνονται συχνά ντους με δροσερό νερό, ενώ το κολύμπι στη θάλασσα πρέπει να γίνεται μόνο για τη δροσιά και όχι για άσκηση.

Η θερμοπληξία εμφανίζεται μετά από πολύωρη έκθεση σε θερμό και υγρό περιβάλλον και παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα: Πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, ταχυκαρδία, δυσφορία, ζάλη, ναυτία, εμέτους, απώλεια συνειδήσεως, δέρμα ξηρό, θερμό και πολύ κόκκινο.

Σε περίπτωση θερμοπληξίας πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα μέχρι να φτάσει γιατρός ή να μεταφερθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο:

  • Ο θερμόπληκτος, χωρίς καθυστέρηση, θα πρέπει να μεταφερθεί σε σκιερό, δροσερό και αν είναι δυνατόν αεριζόμενο μέρος.
  • Να ξαπλώσει ανάσκελα και να απομακρυνθούν όλοι όσοι από περιέργεια ή ενδιαφέρον, του εμποδίζουν τον αερισμό.
  • Να τροφοδοτείται με αέρα χρησιμοποιώντας κάθε πρόχειρο μέσο (βεντάλιες, χαρτόνια κλπ.).
  • Να αφαιρούνται τα βαριά ρούχα, να τοποθετούνται ψυχρά επιθέματα και να βρέχεται με κρύο νερό όλο του το σώμα.
  • Αν μπορεί εκείνη τη στιγμή ο θερμόπληκτος να πιει υγρά, αξιοποιούμε αυτή τη δυνατότητα.
Κλιματιζόμενοι χώροι

Από σήμερα, και για όσες μέρες θα επικρατούν συνθήκες καύσωνα, θα παραμείνουν ανοιχτές 19 κλιματιζόμενες αίθουσες των Λεσχών Φιλίας και τα επτά κλιματιζόμενα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι πολίτες μπορούν να καλούν στις δωρεάν Γραμμές Επικοινωνίας:

  • 1539 και 210.6928.378 της Νομαρχίας Αθηνών (Η Νομαρχία Αθηνών θα διαθέσει και μεταφορικό μέσο για όσους πολίτες χρειαστεί να μεταφερθούν σε κλιματιζόμενους χώρους).
  • 800.1140.5060 της Νομαρχίας Πειραιά και το τηλέφωνο του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Πειραιά στο 210.4174.996.
Προσοχή για τους εργαζόμενους

Τη λήψη δραστικών μέτρων και τη διενέργεια ελέγχων, προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στην οικοδομή και να μη θρηνήσει ο κλάδος θύματα από τον επερχόμενο καύσωνα, έχει απαιτήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΚΕΠΕΚ επανειλημμένα με παρεμβάσεις του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση του κλάδου, οι εργασίες πρέπει να διακόπτονται σε περιπτώσεις καύσωνα, όταν η θερμοκρασία στον τόπο εργασίας υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά, ενώ το ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή. Οι οικοδόμοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους από τον καύσωνα στα χέρια τους και να καταγγέλλουν κάθε παράβαση στο Συνδικάτο τους.

Παράλληλα, εγκύκλιο για την «Αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά το θέρος» έστειλε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε όλα τα κατά τόπους Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου.

Επισημαίνεται η προτεραιότητα σε εργασίες που γίνονται σε υπαίθριους χώρους (οικοδομές, τεχνικά έργα κλπ.) και σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου υπάρχει επιβάρυνση από υψηλή θερμοκρασία (χυτήρια, υαλουργίες, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών κλπ.). Σημειώνεται ότι περισσότερο κίνδυνο διατρέχουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς κλπ.). Υποχρέωση των εργοδοτών είναι η γραπτή εκτίμηση των κινδύνων (περιλαμβανομένης της εκτίμησης του κινδύνου από υψηλές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας) και η λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπισή τους.

Τα κοράκια των επενδύσεων

Μετά την εγκληματική επίθεση του Ισραήλ και τις μαζικές δολοφονίες ανθρώπων, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μαν. Κεφαλογιάννης πήρε πρωτοβουλία και διοργάνωσε χτες στον ΟΛΠ συντονιστική συνάντηση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας των ακτών του Λιβάνου και της Συρίας από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε στις 13 - 15 Ιούλη από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας 30 χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού.

Μπροστά σε αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό πολιτικό ζήτημα, είναι προφανές ότι δεν τους απασχολεί το περιβάλλον που κατέστρεψαν αλλά οι επενδυτικές τους δραστηριότητες και δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στη διάσκεψη δεν κάλεσαν τους πολιτικούς φορείς των χωρών που εμπλέκονται στο θέμα της πετρελαιοκηλίδας αλλά τεχνοκράτες. Πάντως, τη στιγμή που γινόταν η διάσκεψη, η μυρωδιά στη θάλασσα του Σαρωνικού ήταν ακόμα έντονη από τη νέα ρύπανση που μόλις την περασμένη Δευτέρα σημειώθηκε στη Σαλαμίνα.

Οπως προέκυψε από τη διάσκεψη με μια πρώτη εκτίμηση, αφού η εικόνα που έχουν είναι μόνο από δορυφόρο, απαιτούνται 50 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπισή της και μέχρι τώρα η ΕΕ έχει υποσχεθεί να δώσει 10 εκατ. ευρώ. Μήπως, δηλαδή, αληθεύουν τα όσα ακούγονταν στους διαδρόμους ότι στη διάσκεψη θα μελετηθεί το πώς θα πάρουν κι άλλα χρήματα από το υστέρημα των λαών των χωρών της ΕΕ, προκειμένου να συγκαλύψουν τα εγκλήματα και κατά του περιβάλλοντος;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ