ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν υπάρχει κερδοσκοπία στην αγορά...

Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ευχαριστημένοι από τις τιμές των καυσίμων, λέει ο Δ. Σιούφας

Στην πάγια τακτική του αποπροσανατολισμού και της συγκάλυψης των ευθυνών της κυβέρνησης, για την εξωφρενική ακρίβεια που γονατίζει τα λαϊκά νοικοκυριά και την ασύστολη κερδοσκοπία των μονοπωλίων που μετρούν προκλητικά κέρδη σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, επιδόθηκε για άλλη μια φορά χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Οπως είπε ο Δ. Σιούφας, μεταξύ άλλων ενημέρωσε τον Κ. Καραμανλή ότι «η πορεία των ενεργειακών ζητημάτων της χώρας εξελίσσεται ομαλά σε κάθε κατεύθυνση». Οσον αφορά στα προβλήματα που προκαλούνται στα λαϊκά νοικοκυριά από τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, ο υπουργός επανέλαβε ότι προσπάθεια της κυβέρνησης είναι... «η ακρίβεια να κινείται γύρω από τον πληθωρισμό»!

Αρκούντως προκλητικός εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης για το θέμα των τιμών στα καύσιμα. Στην προσπάθειά του να αποσιωπήσει τις κυβερνητικές ευθύνες γύρω από τις πραγματικές αιτίες που οδηγούν στις υψηλές τιμές στα καύσιμα, αλλά παράλληλα να παραμείνει συνεπής με την πολιτική της κυβέρνησης, η επιτυχία της οποίας κρίνεται από τον πολλαπλασιασμό των κερδών των μονοπωλίων, ο υπουργός επιχείρησε να διαψεύσει την ίδια την πραγματικότητα. Ετσι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στην ουσία απέρριψε ότι οι τιμές έχουν εκτοξευτεί σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, ισχυριζόμενος ...«δε συμφωνώ ότι οι κερδοσκόποι έχουν στήσει χορό», παραπέμποντας ανέξοδα στη «διαρκή συνεννόηση και δράση του υπουργείου με τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις» και στους «συστηματικούς ελέγχους». Αυτούς, δηλαδή, που, στην καλύτερη περίπτωση εντοπίζουν δυο - τρία πρατήρια, οι τιμές των οποίων απλά ξεφεύγουν ακόμα περισσότερο από τα γενικευμένα υψηλά επίπεδα ακρίβειας. Επίσης, αποσιωπώντας το γεγονός ότι η κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων και στο χώρο των καυσίμων ταυτίζεται με την αξιοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής της εκχώρησης πλήρους ασυδοσίας στο όνομα της «απελευθέρωσης» των τιμών, ο Δ. Σιούφας παρέπεμψε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για σύνταξη «διαρθρωτικών αλλαγών» με στόχο, όπως είπε, να λειτουργήσει «πιο ομαλά» η αγορά των πετρελαιοειδών.

Ο Δ. Σιούφας, πάντως, για μια ακόμα φορά δεν απέφυγε να είναι προκλητικός σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, υποστηρίζοντας το επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι με τα επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται οι τιμές στα καύσιμα κι αυτό επειδή πρώτον είναι στα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη και δεύτερον επειδή, κατά τον ίδιο, οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο. Ο υπουργός, βέβαια, δεν είπε κουβέντα ούτε για τα πολλαπλασιαζόμενα κάθε χρονιά κέρδη των εταιρειών διύλισης και εμπορίας στη χώρα, ούτε βεβαίως για το γεγονός ότι η λεγόμενη διεθνής τιμή του πετρελαίου είναι μια χρηματιστηριακή τιμή, που δε συνδέεται πάντα με τις τιμές της αγοράς.

Σε σχέση με τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα καύσιμα και την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις σε δεκάδες κατηγορίες ειδών ευρείας κατανάλωσης, που ροκανίζουν τα πενιχρά εισοδήματά τους, ο Δ. Σιούφας επανέλαβε κατηγορηματικά ότι για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα επιδόματος θέρμανσης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Φορολογικά τρικ στα όρια της εξαπάτησης

Στα 1,25 δισ. ευρώ τα οφέλη από τη φορολογική μεταρρύθμιση, λέει ο Γ. Αλογοσκούφης. Μόνο που ...ξέχασε να πει ότι πρόκειται για μια ακόμη μεταρρύθμιση που μειώνει τους φόρους των πλουσίων...

Σε μία περίοδο κατά την οποία συνεχίζεται η άγρια και πολύμορφη επίθεση κατά του λαϊκού εισοδήματος, η κυβέρνηση της ΝΔ άρχισε να μοιράζει ...δισεκατομμύρια μέσω προπαγανδιστικών (και προεκλογικών ίσως) τρικ. Εξερχόμενος χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών από τη συνάντηση που είχε με τον υφιστάμενό του υφυπουργό Οικονομικών Α. Μπέζα, ούτε λίγο - ούτε πολύ, δήλωσε ότι οι φοροελαφρύνσεις τα έτη 2007, 2008 και 2009 θα ανέλθουν σε 1,25 δισ. ευρώ...

Ο Γ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, πολιτική ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και για τα επόμενα χρόνια. Στη σχετική του δήλωση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, να συνεχίσει την πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής. Διότι, μέσα από τη συνεπή και συνεχή εφαρμογή αυτής της στρατηγικής θα διασφαλίσουμε ακόμα καλύτερες επιδόσεις και στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή». Το ενδιαφέρον στις δηλώσεις για συνέχιση των πολιτικών λιτότητας εστιάζεται στο ότι αποτελούν και μια έμμεση απάντηση για το τι μπορούν να αναμένουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και το 2007. Θέμα το οποίο βρίσκεται στην επικαιρότητα με αφορμή την πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για τη φορολογία, το οποίο θα είναι έτοιμο να κατατεθεί τον Οκτώβρη, προβλέπει τη σταδιακή επιβολή τεσσάρων φορολογικών συντελεστών: Μηδενικού για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, 25% για εισοδήματα έως 23.000 ευρώ (θα φτάσουν τα 30.000 ευρώ το 2009), 30% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ (θα φτάσουν τα 100.000 ευρώ το 2009) και 35% τα μεγαλύτερα εισοδήματα. Φυσικά πρόκειται για μια νέα προκλητική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία ευνοεί σκανδαλωδώς τα υψηλά εισοδήματα, μειώνει ακόμα περισσότερο τη φορολογία των πλουσίων, δεδομένου ότι εισοδήματα σήμερα μεγαλύτερα των 23.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 40%, ενώ από το 2009 και μετά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 35%. Πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμη ακραίο νεοφιλελεύθερο μέτρο, σαν αυτά που σωρηδόν ψήφισαν τα τελευταία 25 χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το άκρως προκλητικό της υπόθεσης είναι ότι τις φορολογικές απαλλαγές των μεγάλων εισοδημάτων θα τις χρηματοδοτήσουν τα λαϊκά στρώματα, μέσω της αύξησης της έμμεσης φορολογίας και των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στα όριά του το σύστημα

Καθησυχαστικός ο υπουργός Ανάπτυξης

Στα όριά του φαίνεται να κινείται το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα καθώς οι επιπτώσεις από την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς και μετατροπής της ΔΕΗ σε εταιρία που πρώτο στόχο θα έχει να εξασφαλίζει κέρδη για τους μεγαλομετόχους της, οδηγούν στη συνεχή υποβάθμιση της ίδιας της λειτουργίας της επιχείρησης. Χτες και παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στα αστικά κέντρα από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, η κατανάλωση έφτασε τα 8.300 μεγαβάτ, ενώ οι δυνατότητες του συστήματος είναι της τάξης 9.000 μεγαβάτ.

Οπως είναι φυσικό οι ανησυχίες επιτείνονται από τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ότι τις επόμενες μέρες η θερμοκρασία θα ανέβει αισθητά, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, οι ανάγκες - ζήτηση - για την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 9.500 μεγαβάτ. Ωστόσο τέτοιες ποσότητες θεωρείται βέβαιο ότι δεν μπορούν να καλυφθούν από τη ΔΕΗ, με δεδομένο ότι πολλές μονάδες της είναι εκτός λειτουργίας, είτε λόγω βλαβών, είτε λόγω συντήρησής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 7 μονάδες της ΔΕΗ συνολικής ισχύος 1.800 μεγαβάτ είναι αυτές τις μέρες εκτός συστήματος. Το πρόβλημα οι αρμόδιοι σχεδιάζουν να το αντιμετωπίσουν με εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας 600 μεγαβάτ από το εξωτερικό και περικοπές φορτίων σε αρδευτικά (χωράφια) και ορυχεία της ΔΕΗ.

Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο να υπάρξει «μπλακ άουτ» ενόψει της αυξημένης ζήτησης λόγω του καύσωνα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί ένας τέτοιος κίνδυνος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Τα... κέρδη φουσκώνουν τις τιμές

Με αφορμή τις δηλώσεις Σιούφα ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος υπερνομάρχης, δήλωσε:

«Τις εξωφρενικά υψηλές τιμές στα καύσιμα τις επιβάλλουν τα μονοπωλιακά υπερκέρδη και η βαριά φορολογία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογοι στον ελληνικό λαό γιατί η απελευθέρωση της ενέργειας και ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός έχει αποδειχθεί χρυσοφόρος για το κεφαλαίο και επώδυνος για το λαό. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να τους δώσουν την κατάλληλη απάντηση με την ψήφο και την πάλη τους.

Να καταργηθούν τώρα οι φόροι στα καύσιμα. Και τα διόδια παντού. Βασικός μισθός 1.300 ευρώ, 1.050 ευρώ κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους.

Πάλη για ενιαίο και αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας, που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ