ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΛΙΒΑΝΟΥ
Οι πρώτες αναφορές της καταστροφής

Θύματα των εισβολέων μνημεία που άντεξαν χιλιάδες χρόνια

Ο Ναός του Βάκχου στην πόλη Μπααλμπέκ
Ο Ναός του Βάκχου στην πόλη Μπααλμπέκ
Οι σημαντικές ζημιές στη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά του Λιβάνου αρχίζουν να «βλέπουν» το «φως» της δημοσιότητας, αν και η πρόσβαση στις περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι προς το παρόν από δύσκολη έως αδύνατη.

Στα ...«βήματα» των Αμερικανών στο Ιράκ, ο στρατός του Ισραήλ δεν είχε κανέναν ενδοιασμό για τα μνημεία του Λιβάνου, γεγονός μάλλον αναμενόμενο, αφού η ισραηλινή αεροπορία, ως γνωστόν, δε λυπήθηκε ούτε καν τα γυναικόπαιδα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γκαετάνο Παλούμπο, διευθυντή του τμήματος αρχαιολογικής συντήρησης του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων, που επικαλείται το δίκτυο «Μπλούμπεργκ», ο σημαντικός ρωμαϊκός ναός του Βάκχου στη λιβανέζικη πόλη Μπααλμπέκ, στην κοιλάδα Μπεκάα, υπέστη ρωγμές, εξαιτίας των βομβαρδισμών. Αντίθετα, ο κοντινός ναός του Δία, είναι μέχρι τώρα αβλαβής. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για πιθανές ζημιές στις άλλες ρωμαϊκές και φοινικικές αρχαιότητες της πόλης, τα μνημεία της οποίας εντάσσονται στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Σημαντικά μνημεία υπάρχουν στη Βηρυτό και τη Σιδώνα, οι οποίες επίσης βομβαρδίστηκαν, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές στην Αρκα κατέστρεψαν τη σύγχρονη γέφυρα της πόλης. Η γέφυρα βρίσκεται πολύ κοντά σε αρχαιολογική ανασκαφή και οι αρχαιολόγοι θεωρούν σίγουρο ότι υπέστη ζημιές από την επίθεση.

Ο «οικολογικός εφιάλτης» των 13.000 τόνων του πετρελαίου που απλώνονται σε πάνω από 93 μίλια ακτών της Μεσογείου, λόγω των βομβαρδισμών, επηρεάζει και το αρχαίο Λιμάνι της Βύβλου, 25 μίλια βόρεια της Βηρυτού, το οποίο είναι ουσιαστικά ...πισσασφαλτωμένο με πετρέλαιο. Μερικά μίλια βορειότερα, ένας τεράστιος τοίχος που χαράχτηκε σε βράχο από τους Φοίνικες πριν 2.800 χρόνια για να προστατεύσει τα σκάφη τους που ελλιμενίζονται από το Batroun, βρίσκεται επίσης στα πρόθυρα της καταστροφής λόγω του πετρελαίου. Συνολικά, ο Λίβανος έχει έξι αρχαιολογικές περιοχές ενταγμένες στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ, οι οποίες όλες ήταν και στόχοι των Ισραηλινών.

Απέναντι σε αυτή την καταστροφή, ο γενικός διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ, Κοχίρο Ματσούρα, έκανε ...«δύο επείγουσες εκκλήσεις στους εμπολέμους» αναφορικά με τα μνημεία. «Η συμπάθειά μου πηγαίνει πρώτα στους άνδρες, τις γυναίκες και, ειδικά, τα παιδιά» συνέχισε ο Κ. Ματσούρα, «εν τούτοις, πρέπει επίσης να σκεφτούμε για την απέραντη ευθύνη μας προς τις περιοχές όπως η Μπααλμπέκ, η Βύβλος, η Anjar, η "Ιερή Κοιλάδα" και το "Δάσος των Κέδρων του Θεού", στο Λίβανο, και την παλαιά πόλη της Ακρ στο Ισραήλ». Στη συνέχεια, υπενθύμισε πως Λίβανος και Ισραήλ έχουν υπογράψει τις διεθνείς συνθήκες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περίπτωση πολέμου.

Αυτό που «ξέχασε» και αυτός είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν απλώς «εμπόλεμοι» αλλά επιτιθέμενος (Ισραήλ) και αμυνόμενος (Λίβανος), άρα η λογική των ίσων αποστάσεων μπορεί να κάνει αρεστή την ΟΥΝΕΣΚΟ στον ιμπεριαλισμό, δε σημαίνει όμως και πολλά πράγματα για τη διάσωση της μνήμης...

ΡΩΣΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
«Δεν πληρώνω» λέει η κυβέρνηση

Δεκατρία δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 382 εκατομμύρια ευρώ) ζήτησε από την κυβέρνηση ο υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας, Αλεξάντρ Σόκολοφ, για την επίλυση των προβλημάτων των μουσείων με αφορμή τις πρόσφατες κλοπές στο Μουσείο Ερμιτάζ και το Κρατικό Αρχείο Λογοτεχνίας και Τέχνης.

Κατά τον υπουργό, ένα δισεκατομμύριο ρούβλια χρειάζονται για την αγορά σύγχρονων μέσων ασφαλείας, 4,3 δισ. για την αύξηση των μισθών και επιδομάτων των εργαζομένων στα μουσεία (σ.σ. οι αποδοχές των οποίων είναι επιεικώς άθλιες), ακόμη τρία εκατομμύρια για επισκευές και συντηρήσεις των κτιρίων των μουσείων και 4,7 δισ. για δημιουργία συστημάτων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση βλάβης.

Ο πρωθυπουργός, Μιχαήλ Φραντκόφ, ουσιαστικά είπε «όχι» στον υπουργό του, απαντώντας ότι «θαύματα δε γίνονται» και ότι σε δύο μέρες που θα συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή αποκλείεται να αλλάξει κάτι στους προϋπολογισμούς. Ειρωνεύτηκε μάλιστα τον Σόκολοφ για το ...όψιμο «ενδιαφέρον» του.

Φυσικά, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε όχι επειδή δεν υπάρχει ...χρόνος, αλλά γιατί είναι πολιτική επιλογή της ρωσικής κυβέρνησης το πέρασμα των μουσείων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς στα χέρια του κεφαλαίου. Οι σχετικές ιδιωτικοποιήσεις ήδη προχωρούν με γοργούς ρυθμούς (βλ. Ενθετο στον «Ρ» της περασμένης Κυριακής) και αποτελούν τη «φυσική» συνέχεια της διαδικασίας καπιταλιστικοποίησης, η οποία είναι και η βασική αιτία και της λεηλασίας στα ρωσικά μουσεία. Επιπλέον, δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ότι ακόμη κι αν δίνονταν αυτά τα χρήματα, ή αν το κράτος τα πληρώσει στο μέλλον, σε καμία περίπτωση δε θα σταματήσει αυτή η διαδικασία. Απλά ο λαός θα πληρώσει για να ξεπουληθούν ευκολότερα τα μουσεία του...

«Πλούτος» στην Επίδαυρο

Ο «Πλούτος», η τελευταία από τις σωζόμενες κωμωδίες του Αριστοφάνη, που σατιρίζει τον εύκολο πλουτισμό, την κακή διανομή του πλούτου και την αδικία σε βάρος των φτωχότερων, ανεβαίνει, σε σκηνοθεσία του Θύμιου Καρακατσάνη, σήμερα και αύριο στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, μετά από πρόσκληση του Δήμου Λυγουριού. Στο έργο ο Αριστοφάνης καταθέτει το όραμά του για την κοινωνική μεταρρύθμιση, ένα παλαιό, αλλά παντοτινό όνειρο για αλλαγή. Με τον καυστικό και γεμάτο χιούμορ λόγο του, κριτικάρει τα ήθη των Αθηναίων, τους οποίους ψέγει για τον τρόπο που ζούσαν, βουτηγμένοι μέσα στην αδικία και τον ανήθικο πλουτισμό.

Η μετάφραση είναι του Κ. Χ. Μύρη, η μουσική του Βασίλη Δημητρίου, τα σκηνικά-κοστούμια της Ρένας Γεωργιάδου και οι χορογραφίες του Δημήτρη Παπάζογλου. Ο Θύμιος Καρακατσάνης ερμηνεύει το ρόλο του Καρίωνα, ενώ ο Γιώργος Κωνσταντίνου το ρόλο του Χρεμύλου και ο Σωτήρης Μουστάκας αυτόν της Πενίας. Παίζουν επίσης οι Βάσια Τριφύλλη, Τάκης Παπαματθαίου, Γιώργος Γαλίτης, Χρήστος Φωτίδης, κ.ά.

Η «Νέμεσις» για το κιτς

Με αφιέρωμα στο κιτς υπό τον τίτλο «Η τέχνη της υπερβολής» κυκλοφορεί το τεύχος Ιούλη - Αυγούστου του περιοδικού «Νέμεσις».

Το αφιέρωμα προσεγγίζει το κιτς μέσα από τις εκδόσεις (γράφουν ο Σαράντος Ι. Καργάκος και ο Ηλίας Μπαρτζουλιάνος), την καθημερινότητα (γράφουν οι: Χρήστος Γεωργίου, Χριστίνα Γαλανοπούλου, Βασιλεία Παπαρήγα), τη μουσική (Βασίλης Ασβεστόπουλος) και την αρχιτεκτονική (Χρύσα Κακιώρη).

Στο τεύχος περιλαμβάνονται και τρεις αποκλειστικότητες: 1) Απόρρητη έκθεση του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ που αποκαλύπτει τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις στον συγκεκριμένο τομέα. 2) «Ποιος άλλοτε υπουργός Οικονομικών καταδίκαζε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 τη "Λέσχη Μπίλντερμπεργκ" και τις πρακτικές της. Τι έγραφε τότε, τι έκανε πριν από μερικά χρόνια, τι πιστεύει και ποιος είναι σήμερα. Μια αναδημοσίευση από το "ΑΝΤΙ" που θα συζητηθεί». 3) Ντοκουμέντο από σχολείο της Ελλάδας με αφορμή την υπόθεση Αλεξ και «ποιοι μαθαίνουν στα παιδιά μας να αφανίζουν ό,τι διαφέρει».

Επίσης, συνεντεύξεις με τους Αύγουστο Κορτώ, Γιάννη Σμαραγδή και Αφροδίτη Φρυδά.

Με τον Γιάννη Ζουγανέλη επί σκηνής συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο «Αττικό Θέατρο» (Αττικό Αλσος, Γαλάτσι). Ο γνωστός καλλιτέχνης, σήμερα (9 μ.μ.) προσκαλεί σε μια συναυλία με τραγούδια - μουσική και stand up. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τραγούδια από την 30χρονη πορεία του κ.ά. Θα συμμετέχουν οι: Χάρης Μακρής, Κωνσταντίνος Μάτσικας, Ηλιάνα Ταμπάκου, Φοίβος Οικονομίδης. Είσοδος ελεύθερη.

Δύο συναυλίες δίνει στη χώρα μας ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Σήμερα εμφανίζεται στην Πρέβεζα, στο Δημοτικό Κηποθέατρο (συμμετέχουν οι Θεσσαλονικείς «Δάρνακες»), ενώ τη Δευτέρα (21/8) θα δώσει συναυλία στο Ηράκλειο («Παγκρήτιο»), στην οποία θα συμμετέχει ο Ψαραντώνης. Με το συγκρότημά του «Wedding And Funeral Band» («Η Μπάντα του Γάμου και της Κηδείας») θα παρουσιάσει επιλογές από τη μέχρι σήμερα πορεία του, καθώς και νέο υλικό που δεν έχει ακουστεί ακόμα στην Ελλάδα.

Στην Ερμούπολη της Σύρου ανοίγει η αυλαία του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Κυκλάδων, που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά. Στο φημισμένο Θέατρο «Απόλλων», σήμερα θα δώσει συναυλία το Κουαρτέτο εγχόρδων της Πράγας σε έργα Μότσαρτ και σολίστ τον Itzak Solsky (πιάνο). Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ εντάσσεται και η Εκθεση «Β' Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 1906», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την τέλεση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ