ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Με το κιάλι ψάχνουν για κυανόκρανους...

Αρχισε η ανάπτυξη μονάδων του λιβανέζικου στρατού στο νότο

Λιβανέζικα στρατεύματα προωθούνται στο νότο

Associated Press

Λιβανέζικα στρατεύματα προωθούνται στο νότο
ΒΗΡΥΤΟΣ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ομαλά ξεκίνησε χτες η ανάπτυξη των πρώτων μονάδων του λιβανέζικου στρατού πέραν του ποταμού Λιτάνι, που έγιναν δεκτές με επευφημίες κατοίκων της περιοχής. Η Βηρυτός φέρεται να εκτιμά πως η ανάπτυξη των δυνάμεων του λιβανέζικου στρατού στο νότο - που γίνεται πρώτη φορά μετά από δεκαετίες... - μέχρι τη μεθόριο με το Ισραήλ θα έχει ολοκληρωθεί «τις επόμενες μέρες».

Το ίδιο διάστημα, όμως, στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη αλλά και στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες κλιμακώνονται οι διαβουλεύσεις αναφορικά με τη συγκρότηση της δύναμης των περίπου 13.000 κυανόκρανων που καλούνται να αναπτυχθούν στο Νότιο Λίβανο υπό τη σκέπη μίας ενισχυμένης αποστολής της ήδη υπάρχουσας UNIFIL των Ηνωμένων Εθνών, που αριθμεί 2.000 στρατιώτες.

Δισταγμοί...

Οι Γάλλοι διστάζουν να συμμετάσχουν με σημαντικές αριθμητικά δυνάμεις κυανόκρανων, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της ΛΕ ΜΟΝΤ υπολόγιζαν έως προχτές να στείλουν «μία συμβολική δύναμη 10 αξιωματικών και 200 στρατιώτες μηχανικού»! Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών έπεισαν τη Γαλλίδα υπουργό Αμυνας, Μισέλ Αλιότ Μαρί, να μη δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της με το σκεπτικό πως μία τέτοια ανακοίνωση θα είχε «καταστροφικές συνέπειες» για τις άλλες περίπου 40 χώρες που ανεπίσημα έχουν προθυμοποιηθεί να συμμετάσχουν. Μάλιστα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ζήτησε απ' τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζ. Σιράκ, αύξηση της δύναμης των Γάλλων κυανόκρανων. Ομως, ο Σιράκ το μόνο που κατάφερε ήταν να ανακοινώσει χτες το «διπλασιασμό» της δύναμης ώστε αντί 200 στρατιώτες μηχανικού να σταλούν στο Νότιο Λίβανο 400...

Αυτό ενώ η Γαλλία αρχικά φέρονταν ως ο πιο ένθερμος υποστηριχτής της νέας ενισχυμένης στρατιάς των κυανόκρανων που θα επιβλέπει την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Νότιο Λίβανο και την - όπως φαίνεται ακόμη και απ' τις τελευταίες δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις... - «εκούσια παράδοση» όπλων από τη «Χεζμπολάχ». Ομως, η Γαλλία παρότι διστάζει για το μέγεθος της δύναμης που θα αποστείλει δεν προβληματίζεται για την ανάληψη διοίκησης της ενισχυμένης UNIFIL...

Γεγονός πάντως είναι πως δεν είναι μόνο η Γαλλία αλλά σχεδόν όλοι, που ζητούν απ' τον ΟΗΕ να θέσει «συγκεκριμένους κανόνες» εμπλοκής των κυανόκρανων στο έδαφος του Λιβάνου, ιδιαίτερα όσον αφορά στη χρήση πυρός... Ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Αρτούρο Παρίσι, για παράδειγμα, δήλωσε χτες πως «οι Ιταλοί στρατιώτες μπορούν να φθάσουν στο Λίβανο σε μισή ώρα εάν είναι σαφείς οι κανονισμοί εμπλοκής και εάν η Ιταλία συμφωνεί μ' αυτούς».

Πάντως, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλώντας στην εφημερίδα USA TODAY, απέκλεισε το ενδεχόμενο οι κυανόκρανοι να εμπλακούν στη διαδικασία ακούσιου αφοπλισμού της «Χεζμπολάχ» περιγράφοντας ως βασικό καθήκον την αποτροπή επανεξοπλισμού της οργάνωσης μέσω της τήρησης εφαρμογής του εμπάργκο όπλων στο Νότιο Λίβανο (όπως προβλέπει μεταξύ άλλων και η πρόσφατη απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ).

...και δυσκολίες

Και στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες ασκούνται πιέσεις για συνδρομή στη δύναμη κυανόκρανων. Η Αυστρία ξεκαθάρισε προχτές πως δε θέλει να συμμετάσχει ενώ η Γερμανία δήλωσε πρόθυμη να αναλάβει μόνο την περιφρούρηση της ασφάλειας στη μεθόριο Λιβάνου-Συρίας...

Στο θέμα της συμμετοχής των χωρών στην ενισχυμένη αποστολή του ΟΗΕ, UNIFIL, παρενέβη και χτες η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, που επανέλαβε τις αντιδράσεις της κατά της συμμετοχής «εχθρικών προς το Ισραήλ χωρών». Εννοούσε χώρες οι οποίες δεν έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ, όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία, που έχουν δηλώσει πρόθυμες να συμβάλουν.... Επιπλέον, οι Ισραηλινοί φέρονται (σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χα'αρέτζ») να ζητούν επίμονα απ' την Τουρκία να εξασφαλίσει την αποτροπή μεταφοράς όπλων απ' τα εδάφη της προς τη Συρία και από κει στις δυνάμεις της «Χεζμπολάχ» στο Νότιο Λίβανο.

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ προς το παρόν δε φαίνεται να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις ισραηλινές απαιτήσεις καθώς δυσκολεύονται να συνθέσουν ακόμη και το βασικό κορμό της δύναμης παρά την αρχική προθυμία τουλάχιστον 47 χωρών-μελών.

Μέσα σ' όλα αυτά ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Φαούντ Σινιόρα, διαβεβαίωσε χτες τον Ιταλό ομόλογό του, Ρομάνο Πρόντι, πως η «Χεζμπολάχ» θα συνεργαστεί με τις δυνάμεις του ΟΗΕ ενώ ο υφυπουργός της κυβέρνησής του Μοχάμαντ Φνέις, που προέρχεται απ' τις δυνάμεις της «Χεζμπολάχ», σημείωσε πως η ανάπτυξη κυανόκρανων και λιβανικού στρατού στο νότο θα γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα εάν τηρηθεί η «αρχή μη αφοπλισμού» της «Χεζμπολάχ»...


ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Παζαριών «πρόοδος»

ΓΑΖΑ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ και ΙΣΜΑΙΛΙΓΙΑ.--

Ενας 38χρονος Αιγύπτιος δάσκαλος τραυματίστηκε χτες στο στομάχι κοντά στη μεθόριο της Αιγύπτου με τη Γάζα, ανακοίνωσαν αιγυπτιακές νοσοκομειακές και αστυνομικές πηγές. Ο γιατρός χαροπαλεύει σε νοσοκομείο στο Βόρειο Σινά. Παράλληλα, ισραηλινό αεροσκάφος εκτόξευσε χτες πύραυλο εναντίον ενός μεταλλουργείου στην πόλη της Γάζας, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. Ο ισραηλινός στρατός διατείνεται ότι βομβάρδισε το κτίριο, διότι σε αυτό «κατασκευάζονταν όπλα».

Στο μεταξύ, στη Γάζα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτη του κινήματος «Φατάχ», και τον Ισμαΐλ Χανίγιε, πρωθυπουργό της κυβέρνησης της «Χαμάς», για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τις δύο πλευρές να αναφέρουν «πρόοδο».

Τέλος, χτες το Ισραήλ υπέστη ένα διπλωματικό πλήγμα, όταν ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αρίας, ανακοίνωσε στο Σαν Χοσέ ότι η πρεσβεία της χώρας του θα μεταφερθεί από την Ιερουσαλήμ στο Τελ Αβίβ, κίνηση που ικανοποιεί πολλούς Αραβες, αφού λαμβάνει υπόψη την παλαιστινιακή αξίωση να είναι η πόλη πρωτεύουσα του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους (αν, όταν, και όπως του το επιτρέψουν να υπάρξει).

«Είναι καιρός να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος που μας πλήττει σε διεθνές επίπεδο και μας στερεί τη δυνατότητα φιλικών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο», σημείωσε ο Αρίας, ο οποίος είπε επίσης ότι ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Σιμόν Πέρες («περιστέρι», αλλά υπέρ του... πολέμου) επικοινώνησε μαζί του και του ζήτησε να ακυρώσει την κίνηση. Με τη μετακίνηση της πρεσβείας της Κόστα Ρίκα στο Τελ Αβίβ μοναδική χώρα που απομένει στην Ιερουσαλήμ είναι αυτή του Ελ Σαλβαδόρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ