ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρώτη και ... καλύτερη

Η Αθήνα δήλωσε ήδη συμμετοχή και τις δυνάμεις που θα προσφέρει για την ...κατάληψη του Λιβάνου

Ούτε οι ψαρόβαρκες δε γλίτωσαν από τους ανελέητους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών

Associated Press

Ούτε οι ψαρόβαρκες δε γλίτωσαν από τους ανελέητους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών
H Αθήνα έχει ήδη προσφέρει, από την περασμένη Τετάρτη, δυνάμεις οι οποίες θα ενταχθούν στο στρατό που σχηματίζεται και - με το μανδύα της «ειρηνευτικής» αποστολής του ΟΗΕ - αναμένεται να εγκατασταθεί στο Νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν από το υπουργείο Αμυνας, η ελληνική κυβέρνηση πρόσφερε δύο πολεμικά πλοία - μία φρεγάτα και ένα αρματαγωγό - καθώς και 15 αξιωματικούς για το κοινό στρατιωτικό επιτελείο, το οποίο θα ηγηθεί της επιχείρησης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπό δημιουργία στρατός κατοχής αναμένεται να αρχίσει να αναπτύσσεται στο Νότιο Λίβανο μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες.

Οπως γράφηκε χτες («Τα Νέα»), με υπερ-επείγον έγγραφό του ο ΟΗΕ ζήτησε από την Ελλάδα, όπως και από όλα τα κράτη - μέλη, να δηλώσει τα μέσα και το προσωπικό που είναι διατεθειμένη να προσφέρει. Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει ήδη διαβιβαστεί το έγγραφο του ΟΗΕ με το επίσημο αίτημα συμμετοχής και διαμορφώνεται - σε συνεννόηση με το ΥΠΕΞ - η ελληνική θετική απάντηση.

Πέραν της φρεγάτας, του αρματαγωγού και των επιτελικών στελεχών - που θα εγκατασταθούν σε στρατηγείο στη Νέα Υόρκη ή στη Γενεύη - ορισμένοι κύκλοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής αποστολής και ενός ενισχυμένου Λόχου Μηχανικού ή Υγειονομικού, όταν οι προϋποθέσεις ασφαλούς παρουσίας τους στο Λίβανο θα ήταν εξασφαλισμένες.

Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν ότι σχετική οδηγία επ' αυτού δεν υπάρχει, καθώς η αποστολή χερσαίων μονάδων σε μια περιοχή όπου εγκυμονούνται ακόμη σοβαροί κίνδυνοι ανάφλεξης δε θεωρείται αυτή τη στιγμή συνετή.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις επιτήρησης ακτών (ναυτικό αποκλεισμό, νηοψίες, κ.ά.) και σε θαλάσσιες στρατιωτικές μεταφορές, ενώ θα έχει λόγο και στον επιτελικό σχεδιασμό. Τα ελληνικά πολεμικά πλοία θα έχουν ως κύρια βάση το λιμάνι της Λάρνακας.

Πέραν της εμπλοκής σε μια επιχείρηση με σαφείς πολιτικούς στόχους, οι οποίοι αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη αλλά και εχθρότητα από τους αραβικούς πληθυσμούς, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης έχει και μια διόλου ευκαταφρόνητη οικονομική παράμετρο. Οπως σημειώνουν στο ΥΠΕΞ, το οικονομικό κόστος της ελληνικής συμμετοχής σε διάφορες επιχειρήσεις του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ ανά τον κόσμο ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 250 εκατ. ευρώ ετησίως. Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η σχεδιαζόμενη νέα ναυτική συμμετοχή στην «ειρηνευτική» δύναμη του Λιβάνου θα προσθέτει περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ το μήνα στο ήδη υψηλότατο τίμημα των ελληνικών συμμετοχών στις δυτικές «σταυροφορίες» ανά την υφήλιο.

Η Κύπρος

Η Λευκωσία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, καθώς και άλλες υποδομές, για μεταφορά στο Λίβανο της «ειρηνευτικής» δύναμης, η οποία θα αναπτυχθεί σε εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ίδιο ισχύει και για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χριστόδουλος Πασιαρδής, διευκρίνισε ότι η Κύπρος θα συμμετάσχει με δύο αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς στην ειρηνευτική δύναμη, η οποία θα αναπτυχθεί στο Λίβανο.

Στο ΝΑΤΟ θα συζητηθεί η ελληνική συμμετοχή

Στο στρατηγείο στη Νάπολη θα καθοριστεί ο ρόλος του στρατού της χώρας στη δύναμη κατοχής

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με την οποία ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να πάρει μέρος στην πολυεθνική δύναμη κατοχής στο Λίβανο, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Π. Χηνοφώτης, θα μεταβεί σήμερα στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 21 του Αυγούστου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Διακλαδικό Στρατηγείο της Νάπολης στην Ιταλία, «μετά από πρόσκληση του διοικητού της διακλαδικής διοίκησης των συμμαχικών δυνάμεων νοτίου τομέα του ΝΑΤΟ και διοικητού των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ναυάρχου Henry ULRICH».

Βασικό θέμα των συζητήσεων και των επαφών του Π. Χηνοφώτη θα είναι «η ελληνική συμμετοχή σε πολυεθνικές επιχειρήσεις». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν κυρίως σε θέματα επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και στο Αφγανιστάν, μετασχηματισμού της Δομής Διοίκησης και Δυνάμεων, καθώς και επανδρώσεως των Στρατηγείων του Νοτίου Τομέα του ΝΑΤΟ και η ένταξη Βαλκανικών χωρών σε προγράμματα του ΝΑΤΟ».

Είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια της ανάπτυξης της «ειρηνευτικής» δύναμης κατοχής και στο Λίβανο αλλά και του ρόλου που θα παίξει η Ελλάδα στη συγκεκριμένη αποστολή. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στη διάρκεια των συνομιλιών από ελληνικής πλευράς θα τεθεί το θέμα της «ελληνικής συμμετοχής στην εκκένωση αμάχων από το Λίβανο και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας». Στην ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επιχειρεί να προβάλει το ρόλο της χώρας στον απεγκλωβισμό Ελλήνων και ξένων υπηκόων, αλλά συγχρόνως να δηλώσει την ετοιμότητα της χώρας στην αποστολή της «ειρηνευτικής» δύναμης.

Θα συντονίσουν και τη μεταφορά στρατού

Επίσης, στις συζητήσεις στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, θα τεθεί το θέμα που αφορά στο «Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών» και έχει έδρα την Αθήνα. Ενα κέντρο που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα παίξει το ρόλο του συντονισμού της μεταφοράς της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στο Λίβανο, αφού θα αναλάβει να ναυλώσει καράβια για τη μεταφορά στρατιωτών και στρατιωτικού υλικού στην περιοχή. Το ίδιο «κέντρο» είχε αναλάβει και έχει ήδη στείλει στο Ιράκ άρματα μάχης που έδωσε η Ουγγαρία στον ιρακινό στρατό.

Επίσης, στις επαφές θα συζητηθεί και η «πρόοδος ενεργοποίησης του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής». Πρόκειται για το «αντιτρομοκρατικό» κέντρο εκπαίδευσης που έχει στηθεί στη βάση της Σούδας στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου.

Γερμανικό ναυτικό στη Μέση Ανατολή

Παρά το γεγονός ότι μέχρι την Τρίτη (15 Αυγούστου) δεν είχε ληφθεί κυβερνητική απόφαση για συμμετοχή της γερμανικής Μπούντεσβερ στην αποστολή «ισχυρής διεθνούς στρατιωτικής δύναμης» στο Νότιο Λίβανο, θεωρείται βέβαιο ότι η Γερμανία θα μετάσχει με αποστολή πολεμικής ναυτικής δύναμης.

Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τις προσεχείς μέρες. Ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Αμυνας Γιούνγκ επιβεβαίωσε την είδηση, λέγοντας ότι γερμανικό στρατιωτικό τμήμα (ξηράς) δεν πρόκειται να αποσταλεί στο Νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ, αλλά αντ' αυτού θα αποσταλεί δύναμη του γερμανικού ναυτικού.

Σ' αυτό δε διαφωνούν και οι σοσιαλδημοκράτες υπουργοί. Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) επανέλαβε την αντίθεσή του στη συμμετοχή της Γερμανίας υπό ένοπλη μορφή. Γενικά τόσο τα κυβερνητικά όσο και τα άλλα αστικά κόμματα συμφωνούν ότι η Γερμανία «οφείλει» να μετάσχει στην «ανοικοδόμηση του Λιβάνου». Σχολιαστής της «Γιούνγκε Βελτ» (15 Αυγούστου) σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διερωτάται «πρέπει να αφοπλιστεί ακριβώς η Χεζμπολάχ, η μόνη που πρόβαλε αντίσταση και η μόνη που είναι έτοιμη και σε θέση να υπερασπιστεί το Λίβανο;».

Ο σχολιαστής συνεχίζει: «Ο πόλεμος στο Λίβανο θα συνεχιστεί πιθανώς μερικό καιρό ακόμα. Μπροστά σ' αυτή την προοπτική προκαλεί έκπληξη ότι ευρωπαϊκές "αριστερές κυβερνήσεις" όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας βιάζονται να στείλουν τους στρατιώτες τους σε μια σύγκρουση με απρόβλεπτη έκβαση!.. Δεν είναι (όμως) εκπληκτικό ότι η γερμανική κυβέρνηση - "μετά τη γαλλική που ήταν εκεί αποικιακή δύναμη" - ετοιμάζεται να προσφέρει το μερίδιό της στη στρατιωτική επέμβαση στο Λίβανο. Αν γενικά πραγματοποιηθεί αυτό "ο στρατός Ειρήνης" - που δεν είναι ακόμα συμφωνημένο ζήτημα" - "αυτός" (ο στρατός), μετά το Ιράκ και το Αφγανιστάν, θα είναι ένα πρόσθετο βήμα για την πραγματοποίηση από την ΕΕ του πολέμου που διεξάγεται από τις ΗΠΑ κατά των ισλαμικών λαών της Εγγύς και Μέσης Ανατολής».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ