ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ
Την ερχόμενη Τρίτη το αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο
  • Στις 7 μ.μ., στο Πολεμικό Μουσείο
  • Θα ακολουθήσει πορεία στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ

Νέο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο διοργανώνεται στην Αθήνα, την Τρίτη 22 του Αυγούστου. Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης πήραν η ΕΕΔΥΕ και το ΠΑΜΕ.

Η ΕΕΔΥΕ

Με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε χτες, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη «χαιρετίζει την αποφασιστικότητα, την αντίσταση και τη θυσία του λιβανέζικου λαού που κατάφερε επί 34 μέρες να στρέψει τα βλέμματα, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη όλων των λαών του κόσμου πάνω του και να αποδείξει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος και ότι όταν ο λαός θέλει, μπορεί, ότι το δίκαιο του αγώνα φέρνει αποτέλεσμα ακόμη και όταν χτυπιέται ένας λαός από την πολεμική ισραηλινή μηχανή με την προκλητική στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ και την έμμεση όσων δεν καταδίκαζαν αυτό το έγκλημα και προσπαθούσαν να ρίξουν στο ίδιο τσουβάλι θύτες και θύματα».

Σημειώνει πως «παράλληλα, για άλλη μια φορά, αποκαλύφθηκε και ο ρόλος του ΟΗΕ που χειραγωγούμενος από τις ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κάλυπτε τις επεμβάσεις και προετοίμαζε τις "ειρηνευτικές" αποστολές, ουσιαστικά κατασταλτικές κατοχικές δυνάμεις.

Ανησυχία και αγανάκτηση προκαλεί στο φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ότι η χώρα μας εξετάζει, μετά τη φαινομενική κατάπαυση του πυρός, το ενδεχόμενο συμμετοχής στα πλαίσια "ειρηνευτικών πολυεθνικών δυνάμεων" στο Νότιο Λίβανο.

Συζητούν για αποστολή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και επιμελητειακή και υγειονομική υποστήριξη.

Αυτή τη μορφή συμμετοχής χρησιμοποιούν για άλλη μια φορά και προσπαθούν με τη στήριξη βέβαια και του ΠΑΣΟΚ να πείσουν ότι είναι ειρηνευτικές και όχι κατοχικές δυνάμεις. Αλλωστε, υπάρχει εμπειρία από τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να μην έχει καμία συμμετοχή σε οποιαδήποτε δήθεν «ειρηνευτική» αποστολή.

Η ΕΕΔΥΕ «καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα, απαντώντας ταυτόχρονα και στην απαράδεκτη σχεδιαζόμενη απαγόρευση των κινητοποιήσεων, να συνεχίσουν με τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες, τους εργατικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς που παρά τις δυσκολίες του καλοκαιριού επί ένα μήνα με ποικίλες αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις έδειχναν έμπρακτα, ηθικά και υλικά, την αλληλεγγύη τους στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης.

  • Να δυναμώσουν το φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα
  • Να συνεχίσουν τον αγώνα και την πιο μαζική συμμετοχή και συμπαράσταση στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης
  • Να μην ξεχνούν ότι οι επόμενοι στόχοι είναι η Συρία, το Ιράν και η Κούβα
  • Να γίνει υπόθεση όλων μας η αποχώρηση χωρίς όρους των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων
  • Να μην αποσταλούν ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στο Λίβανο και την Παλαιστίνη
  • Να μην αναμειχθεί η χώρα μας με κανέναν τρόπο σε τέτοιου είδους αποστολές
  • Να σταματήσουν οι προκλητικές απειλές των ΗΠΑ στον περήφανο κουβανικό λαό.

Ολοι την Τρίτη, 22/8, στις 7 μ.μ. στο Πολεμικό Μουσείο, στο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο.

Θα ακολουθήσει πορεία στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ».

Το ΠΑΜΕ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο και την πορεία διαμαρτυρίας που οργανώνει κατά των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων σε βάρος του λαού του Λιβάνου, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην εργατική τάξη και το λαό. Το συλλαλητήριο θα γίνει την Τρίτη 22 του Αυγούστου και ώρα 7 το απόγευμα και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στην αμερικανική και ισραηλινή πρεσβεία. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα σημειώνεται: Να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στους ιμπεριαλιστές για τον άδικο πόλεμο ενάντια στο λαό του Λιβάνου και στην επιβολή των σχεδίων τους που ετοιμάζουν να πραγματοποιήσουν μέσω της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης».

Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία»

Τη συμμετοχή και τη στήριξη της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στις 22 του Αυγούστου, γνωστοποίησε με δήλωσή του ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης του συνδυασμού. Ολόκληρη η δήλωση του Γ. Μαυρίκου έχει ως εξής:

«Εκ μέρους της ΝΑΣ συμμετέχουμε και στηρίζουμε με τον πιο ενεργητικό τρόπο το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Τρίτη 22 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα μπροστά στο Πολεμικό Μουσείο και την πορεία στην αμερικάνικη και ισραηλινή πρεσβεία. Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της Αθήνας να δώσουν βροντερό και μαχητικό "παρών" σε αυτό το αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο».

Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχει επίσης και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαδήλωσαν την αλληλεγγύη τους

Motion Team

Την αλληλεγγύη του στην πάλη των λαών του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, που με την ηρωική τους αντίσταση απέδειξαν πως όσο ισχυρός κι αν είναι ο ιμπεριαλισμός, δεν είναι ανίκητος, διαδήλωσε ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, που χτες βράδυ συμμετείχε στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ, η ΕΔΥΕΘ και η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία». Μαζικά, μαχητικά ο αγωνιζόμενος λαός απαίτησε να σταματήσουν τώρα οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις - κανένας Ελληνας φαντάρος στο Λίβανο. Ταυτόχρονα έστειλε ξεκάθαρο το μήνυμα πως οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν πρόκειται να τον σταματήσουν.

Στη συγκέντρωση που έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου, χαιρέτισε ο Ασόκι Σέντκι, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βασίλης Ρέβας, στέλεχος του ΠΑΜΕ και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ. Αναφερόμενος στις εξελίξεις, κατήγγειλε πως πρόκειται για διεθνή ιμπεριαλιστική κατοχή. «Για το πρώτο στάδιο του σχεδίου, να βάλουν πόδι στο χώρο της Μέσης Ανατολής ΝΑΤΟικά δήθεν ειρηνευτικά στρατεύματα για να υλοποιήσουν τις εξελίξεις που σχεδιάζουν. Επόμενος στόχος είναι η Συρία και το Ιράν, που δέχονται πολεμικές προκλήσεις από τα γεράκια του πολέμου», προειδοποίησε. Χαιρετίζοντας την αντίσταση των λαών του Λιβάνου και της Παλαιστίνης σημείωσε πως «δίδαξαν ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Αυτό αποδεικνύεται και θα αποδειχθεί στο επόμενο διάστημα και για την περίπτωση του Νησιού της Επανάστασης, της Κούβας, όπου οι ιμπεριαλιστές καλούν ανοιχτά σε αντεπαναστατικό πραξικόπημα, με αφορμή την υγεία του ηγέτη της χώρας, Φιντέλ Κάστρο».

Ακολούθησε πορεία προς το αμερικανικό προξενείο, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν ομοίωμα της απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ καταγγέλλοντας ότι νομιμοποιεί την παρουσία του Ισραήλ και την εγκληματική δράση του στον τόπο του εγκλήματος.

Κρατώντας τις σημαίες και τα πανό ψηλά, φωνάζοντας συνθήματα πορεύτηκαν μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου απαίτησαν, «κανένας φαντάρος στην Ασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Γαλλία», κατήγγειλαν πως «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στηρίζουν τους πολέμους και την πλουτοκρατία» και κάλεσαν σε κλιμάκωση του αγώνα βροντοφωνάζοντας: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι στον ιμπεριαλισμό αντίσταση και πάλη».

ΣΥΝ
Σε ρόλο ... Πυθίας

Με μια δήλωση που επιδέχεται πολλές ερμηνείες, προσπάθησε χτες ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Ν. Χουντής, να παρουσιάσει τη θέση του κόμματός του για την ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στη δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο.

Ενώ υποστήριξε πως η θέση του ΣΥΝ είναι «ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία ελληνική συμμετοχή στις σχεδιαζόμενες στρατιωτικές αποστολές του ΟΗΕ στο Λίβανο», την ίδια στιγμή επισήμανε: «Επειδή δεν παραβλέπουμε ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε με ειρηνευτικές δυνάμεις να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης και την εμπέδωση κλίματος ειρήνης, καθώς μάλιστα η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει γίνει δεκτή από τα εμπλεκόμενα μέρη, η χώρα μας, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, οφείλει να πάρει και επιπλέον πρωτοβουλίες»...

Ουσιαστικά, δηλαδή, υποστήριξε ότι, πέραν της συμμετοχής της Ελλάδας στην «ειρηνευτική» αποστολή, η χώρα μας πρέπει να πάρει και άλλες πρωτοβουλίες. Αυτές οι πρωτοβουλίες, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι: «Να ζητηθεί από το Ισραήλ να πληρώσει αποζημιώσεις για τις τεράστιες καταστροφές που επέφεραν οι βομβαρδισμοί στο Λίβανο. Να επιβληθεί στο Ισραήλ η συμμόρφωσή του σε προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ που αφορούν την περιοχή. Να συμβάλει ουσιαστικά στην ανθρωπιστική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του Λιβάνου και στην προστασία αρχαιολογικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ