ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ
Κατακραυγή από τα ταξικά συνδικάτα

Αυτός ο κόσμος δε βολεύεται σε μια λωρίδα, κύριε Πολύδωρα...
Αυτός ο κόσμος δε βολεύεται σε μια λωρίδα, κύριε Πολύδωρα...
Την κατακραυγή πλήθους συνδικαλιστικών οργανώσεων προκαλούν οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, που, όπως και το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, επιχειρεί να περιορίσει και τελικά να χτυπήσει το κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να εκφράζεται συλλογικά και να διαδηλώνει. Το ΠΑΜΕ, μια σειρά από Ομοσπονδίες και Συνδικάτα καταγγέλλουν την πολιτική αυτή και καλούν τους εργαζόμενους να αντιδράσουν άμεσα ώστε να μην περάσουν αυτές οι πολιτικές.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Τα αντιδημοκρατικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τον παραπέρα περιορισμό των λαϊκών διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων δεν αποτελούν "κεραυνό εν αιθρία". Είναι συνέχεια των αυταρχικών, αντεργατικών μέτρων που όλα αυτά τα χρόνια εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και είχαν τη στήριξη των δημάρχων και νομαρχών αυτών των κομμάτων. Η κήρυξη των απεργιών ως παράνομων, το χτύπημα και η καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων είναι μέτρα που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται από τα δύο κόμματα χωρίς εξαίρεση».

Σήμερα, επισημαίνει το ΠΑΜΕ, «τη σκυτάλη την έχει η ΝΔ συνεχίζοντας σε αυτή τη γραμμή με βάση τις επιλογές της ΕΕ και του κεφαλαίου για την παραπέρα μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης και την αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Τα προβλήματα που τάχα επικαλείται η κυβέρνηση και ο πόνος που τάχα την έπιασε για τους επαγγελματίες είναι προσχήματα. Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες και τα λαϊκά στρώματα βιώνουν τα μεγάλα προβλήματα των αντιλαϊκών πολιτικών και τα δικαιώματά τους θυσιάζονται στο βωμό των συμφερόντων του κεφαλαίου».

Το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση «η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες των εργαζομένων και του λαού που θα δυναμώνουν, θα έρχονται σε αντίθεση και ρήξη με τις πολιτικές του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων». Καταλήγοντας καταδικάζει τις πολιτικές των απαγορεύσεων και του αυταρχισμού και καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα «να αντιδράσουν άμεσα και να δυναμώσουν την πάλη τους ώστε να μην περάσουν οι αντεργατικές και αυταρχικές αντιλαϊκές πολιτικές. Να καταδικάσουν με την ψήφο τους στις επικείμενες τοπικές εκλογές τους υποψήφιους νομάρχες και δημάρχους που πρωτοστατούν και στηρίζουν αυτές τις πολιτικές».

Θέλουν το κίνημα στο γύψο

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τον αντεργατικό, αντιλαϊκό, αντιδημοκρατικό κατήφορο με νέα μέτρα απαγόρευσης των λαϊκών εργατικών κινητοποιήσεων. Στόχος να βάλει «στο γύψο το κίνημα, για να περάσει στα μαλακά την πολιτική που δίνει προνόμια στο κεφάλαιο, φτώχεια, ανέχεια και μιζέρια για την εργατική οικογένεια». Γιατί, όπως σημειώνει, «γνωρίζουν ότι η όξυνση της αντιλαϊκής πολιτικής θα επιδεινώσει τη ζωή των εργαζομένων και αυτό θα φέρει συγκρούσεις», κάτι που θα ανοίξει το δρόμο «για το δυνάμωμα του μετώπου της εργατικής τάξης για βαθύτερες και ουσιαστικές αλλαγές στον τόπο μας». Καταλήγοντας καλεί τους οικοδόμους «σε επαγρύπνηση για να ματαιώσουμε στην πράξη τα επικίνδυνα σχέδιά τους».

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της και τονίζει: «Εμείς οι συνταξιούχοι, που η μεγάλη πλειοψηφία ζει στη φτώχεια και τη μιζέρια, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στους δρόμους και ας έρθουν τα ΜΑΤ να μας χτυπήσουν. Τέλος, απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε τέτοια κίνηση και να σεβαστεί τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού γενικότερα».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Τα όρια της αστικής δημοκρατίας είναι διευρυμένα μόνο όταν υπερασπίζονται τα κέρδη του κεφαλαίου. Καταργείται κάθε "δημοκρατικό" όταν το κεφάλαιο και η πλουτοκρατία έχει να αντιμετωπίσει την αντίθεση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην εγκληματική τους πολιτική», και δηλώνει: «Δυναμώνουμε την πάλη μας για να ανατρέψουμε την αντιδραστική, τρομοκρατική, αντιλαϊκή πολιτική».

Κατηγορηματικά και ξεκάθαρα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» τονίζει: «Κανένας περιορισμός δε θα περάσει. Το πού, πότε και πώς θα διαδηλώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, θα το καθορίζει κάθε φορά η ένταση των προβλημάτων και το ίδιο το ταξικό κίνημα».

Τέλος, η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης επισημαίνει ότι η πρόσκληση της κυβέρνησης σε κόμματα και φορείς για συμμετοχή σε σύσκεψη με στόχο τον περιορισμό των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων «πρέπει να επιστραφεί ως απαράδεκτη από τα συνδικάτα, όπως έγινε και επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ το 1997».

ΠΑΣΟΚ
«Υπάρχει ζήτημα»...

Υπαρκτό χαρακτήρισε το θέμα που έθεσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας για «τον περιορισμό των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης. Συγκεκριμένα με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Φλας» δήλωσε: «Δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι υπάρχει ένα ζήτημα». Βέβαια ο ίδιος έσπευσε δήθεν να διαφοροποιηθεί από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προσθέτοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με νομοθετικά και διοικητικά μέτρα».

Η δήλωση του Μ. Χρυσοχοΐδη ήρθε μια μέρα μετά την επίσημη τοποθέτηση του αρμόδιου τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου, ο οποίος ζήτησε η πρόταση του Β. Πολύδωρα να έρθει για συζήτηση στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αντιτίθεται επί της ουσίας στην αντιδημοκρατική πρόταση της κυβέρνησης, αλλά επιχειρεί να μεταφέρει τη συζήτησή της στη Βουλή και όχι σ' ένα «διάλογο» με τα κόμματα και τους φορείς όπως ζήτησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. «Αντί να απευθύνει τέτοιου είδους επιστολές επιδιώκοντας δήθεν πολιτική και κοινωνική συναίνεση» να έρθει «στη Βουλή ώστε στον δημοκρατικά πρέποντα τόπο, να δώσει τις εξηγήσεις που οφείλει και να ακούσει και την κριτική και τις θέσεις της αντιπολίτευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ε. Βενιζέλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στη συνέντευξή του και ο Μ. Χρυσοχοΐδης, που πρότεινε τη διοργάνωση μιας διακομματικής συζήτησης. «Ο κ. Πολύδωρας δεν έχει παρά να υποβάλει μια πρόταση σε όλα τα κόμματα στη Βουλή, εάν υπάρχει κάποια διάθεση να συζητηθεί αυτό το θέμα. Πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή συζήτηση διακομματική επί του γενικότερου ζητήματος», είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Την ίδια στιγμή βέβαια που τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θέτουν επί τάπητος το θέμα και εκδηλώνουν τη... διαφωνία τους μόνο ως προς το χώρο που θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση, ο Ε. Βενιζέλος ανέφερε ότι «το δικαίωμα του συνέρχεσθαι προστατεύεται, οργανώνεται και οριοθετείται πλήρως από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Η αμερικανική στρατηγική ασφάλειας

...και η επιδρομή του Ισραήλ στο Λίβανο

Οι Αμερικανοί στα διάφορα ντοκουμέντα τους, εκτός από τις γνωστές «απειλές» που θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν (τρομοκρατία, δολιοφθορές, οργανωμένο έγκλημα, διατάραξη ροής ζωτικών πόρων κ.ά.), συγκαταλέγουν επίσης ως ένα είδος απειλής και τα «εύθραυστα ή αδύναμα κράτη» (fragile and failing states). Με βάση την αμερικανική «Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας» (National Security Strategy) 2006, η απειλή αυτού του είδους προβλέπεται κυρίως σε σχέση με τα καθεστώτα της Αφρικής.

Δεν αποτελούν λοιπόν μόνο συγκεκριμένες χώρες (Συρία, Ιράν, ΛΔ Κορέας κλπ) απειλή για τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα. Απειλή είναι επίσης και χώρες στις οποίες κινήματα αντίστασης δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς από τα καθεστώτα των χωρών, που κατά τα άλλα είναι αποδεκτά στον παγκόσμιο χωροφύλακα. Οι κυβερνήσεις λοιπόν των χωρών, κατά τους Αμερικανούς, θα πρέπει να είναι ισχυρές, να διατηρούν τον έλεγχο της κρατικής μηχανής χωρίς να επηρεάζονται - εμποδίζονται στις αποφάσεις τους από άλλες εσωτερικές δυνάμεις κλπ. Με τον τρόπο αυτό και με άλλους ανάλογους οι Αμερικανοί στοχεύουν στο «να προωθούν την αποτελεσματική δημοκρατία» («to promote effective democracy»), που είναι ένας από τους στόχους επίσης της αμερικανικής «Εθνικής Στρατηγικής Ασφαλείας» για όλο τον κόσμο. Την αποτελεσματικότητα βέβαια των δημοκρατιών, που ονειρεύονται να επιβάλλουν στον κόσμο, τη μετράνε με τα δικά τους μέτρα: ιμπεριαλιστικά.

Με την ίδια λογική και το Ισραήλ, επικουρούμενο από την αμερικανική διοίκηση, θεωρεί προφανώς «αδύναμη» την κυβέρνηση του Λιβάνου, αφού «δεν ελέγχει» τη μη αποδεκτή (για το ίδιο και άλλους) οργάνωση «Χεζμπολάχ». Ετσι, με την ίδια πάλι λογική, οι Ισραηλινοί αποβλέπουν στην προώθηση μιας «αποτελεσματικής» δημοκρατίας στη γειτονική τους χώρα, σύμφωνα πάλι με τα δικά τους μέτρα. Επιβεβαιώνεται λοιπόν και σ' αυτή την περίπτωση η κοινότητα στόχων - απειλών των ΗΠΑ και του Ισραήλ και μπορούμε να συμπεράνουμε ότι θα έχουμε από την πλευρά τους ανάλογη πολεμική αντιμετώπιση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων παγκόσμια, π.χ. στην Αφρική και σε όσες άλλες χώρες τα καθεστώτα δεν μπορούν να «ελέγξουν» πλήρως τις αντιστάσεις στην καθεστηκυία τάξη. Οπου δηλαδή τα λαϊκά, αντιιμπεριαλιστικά κινήματα θα παρουσιάζουν αξιόλογη δράση και η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας δεν παίρνει τα «απαραίτητα» κατά τους ιμπεριαλιστές μέτρα, τότε θα αναλαμβάνει δράση, σαν αυτή του Ισραήλ στο Λίβανο, κάποιος «απειλούμενος» γείτονας, συνασπισμός προθύμων, οι ίδιες οι ΗΠΑ ή ακόμα και το ΝΑΤΟ.

Αλλωστε η πιο πάνω αντίληψη του Ισραήλ και των ΗΠΑ δε διαφέρει καθόλου από την καθαρά εκφρασμένη αποστολή του ΝΑΤΟ, για προστασία μεταξύ άλλων της «εθνικής ή διεθνούς τάξης πραγμάτων» ή την πρόληψη της «κατάρρευσης της πολιτικής τάξης» που προβλέπει η παρ. 3 της απόφασης για τη «Στρατηγική Αντίληψη της Συμμαχίας». Αλλά και το άρθρο Ι-43 του «ευρωσυντάγματος» στην ίδια ανάγκη αναφέρεται: «Η Ενωση κινητοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, μεταξύ άλλων και για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών». Απλά οι δύο ιμπεριαλιστικοί συνασπισμοί δεν μπαίνουν σε πολλές λεπτομέρειες. Δε λένε δηλαδή από τι κινδυνεύουν η Νέα Τάξη πραγμάτων και οι θεσμοί της «δημοκρατίας» τους, (προφανώς από τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα). Ομως δηλώνουν αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα εναντίον τους. Ετσι, όλοι μαζί δουλεύουν ώστε σε κάθε τόπο της Γης να προωθήσουν τη λεγόμενη «αποτελεσματική δημοκρατία», όπως την προβλέπει η αμερικάνικη «Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας» 2006.

Η στρατιωτική επέμβαση στο εσωτερικό των χωρών, με κάθε πρόσχημα και στο όνομα κάθε είδους «απειλής», έχει στόχο το λαϊκό κίνημα κάθε χώρας. Ετσι οι ιμπεριαλιστές προασπίζουν και θα συνεχίσουν να προασπίζουν την εξουσία τους με πόλεμο και αίμα. Τον πόλεμο αυτό τον παρακολουθούμε ήδη και είναι διαρκείας. Το χειρότερο όμως είναι, ότι σ' αυτόν τον πόλεμο διαρκείας συμβάλλει και η Ελλάδα σαν χώρα: πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά, χωρίς να το επιβάλλει κανένα εθνικό συμφέρον, αλλά το συμφέρον του ιμπεριαλισμού!


Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ)

60 ΧΡΟΝΙΑ ΔΣΕ
Εκδήλωση στο «Χάρο»

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 20 του Αυγούστου, διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους τιμημένους νεκρούς μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 11.30 το πρωί στη θέση «Χάρος» στην Κοτύλη του Γράμμου.

Η ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης συμπίπτει και με τη συμπλήρωση 58 χρόνων από το μεγάλο στρατιωτικό ελιγμό των μαχητών του ΔΣΕ από το Γράμμο προς το Βίτσι, που έγινε στις 20 και 21 του Αυγούστου του 1948.

Λεωφορεία για τον τόπο της εκδήλωσης θα ξεκινήσουν στις 8 το πρωί της Κυριακής από την κεντρική πλατεία Κοζάνης και το Δημαρχείο Πτολεμαΐδας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κυβερνητική κρίση στα Κατεχόμενα

Σε διάλυση φαίνεται να οδηγείται η «κυβέρνηση» συνασπισμού του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, μεταξύ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, οι διαφορές του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος του Ταλάτ και του Δημοκρατικού Κόμματος του Ντενκτάς σε σχέση με το πρωτόκολλο συνεργασίας τους είναι αγεφύρωτες.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», εκφραστικό όργανο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, γράφει πρωτοσέλιδα ότι η βάση του κόμματος επιθυμεί «νέα κυβέρνηση» και θεωρεί ότι είναι πλέον δεδομένη η διάλυση του σημερινού «κυβερνητικού σχήματος».

Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φερντί Σαμπίτ Σογέρ δήλωσε, σύμφωνα με τη «Γενί Ντουζέν», ότι ο σχηματισμός νέας «κυβέρνησης» με 26 βουλευτές, εκείνους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είναι καλύτερος από τη συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα, παρ' όλο που εγκυμονεί κινδύνους.

Η εφημερίδα «Κίπρις», εξάλλου, γράφει ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς απέρριψε την πρόταση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για αλλαγές στο πρωτόκολλο συνεργασίας.

Τουρκοκύπριοι αρθρογράφοι υποστηρίζουν ότι η κρίση στο κυβερνητικό σχήμα υποβόσκει εδώ και πολλές εβδομάδες και οφείλεται στις διαφορές των δύο κομμάτων στο Κυπριακό.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ασάφειες...

Αποφεύγοντας, επιμελώς, να ξεκαθαρίσει αν ο ΣΥΝ θα συμμετάσχει στο «διάλογο» που πρότεινε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρας, για τον «περιορισμό των διαδηλώσεων», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Ν. Βούτσης, δήλωσε προχτές ότι «αυτές οι συντηρητικές νοοτροπίες γειτνιάζουν με το δόγμα περί "μηδενικής ανοχής", και πολύ απέχουν από το σεβασμό μιας σύνθετης πολυπολιτισμικής, κοινωνικά λειτουργικής και πολιτικά ζωντανής μεγαλούπολης».

Εξάλλου ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Ν. Χουντής, μιλώντας χτες στο κρατικό ραδιόφωνο, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του Β. Πολύδωρα «δεν είναι καθόλου αθώα, καθώς γίνεται μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις για την Παιδεία» και «πριν από τις κινητοποιήσεις για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που θα οργανωθούν στο επόμενο διάστημα». Ομως και αυτός με τη σειρά του απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν ο ΣΥΝ θα προσέλθει στο «διάλογο» που πρότεινε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ - ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Βάζουν «πλάτη» με τον τρόπο τους

Στο μεταξύ ο υποψήφιος δήμαρχος της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, ανταποκρίνεται πλήρως στο «διάλογο» του Β. Πολύδωρα. Μάλιστα, δε λησμόνησε να του στείλει και επιστολή όπου μεταξύ άλλων γράφει πως «ευχαρίστως θα συμμετάσχει». Επιπλέον «εκτιμά ότι μπορεί να βρεθεί λύση, που και τα αυτονόητα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών να διασφαλίζει και την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης να μην αποσυντονίζει». Τα περί «αυτονόητων δικαιωμάτων», φυσικά, δεν μπορούν να πείσουν κανέναν, αφού ο Ν. Κακλαμάνης ήταν αυτός που με δηλώσεις του ήθελε να ηγηθεί εκστρατείας κατά των διαδηλώσεων.

Ο έτερος Καπαδόκης, Κώστας Σκανδαλίδης, υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας χαρακτήρισε την πρόταση του υπουργού Δημόσιας Τάξης «πρόσκληση Πολύδωρα προδήλως εξωθεσμική, προεκλογική και κουτοπόνηρη». Στη συνέχεια μάλιστα δήλωσε πως«πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει. Είναι η ακρίβεια, το παρεμπόριο, η ανασφάλεια των κατοίκων, η επιλεκτική πολιτική της αστυνομίας, τα δυσβάστακτα προβλήματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τα απάνθρωπα γκέτο. Οι διαδηλώσεις απλώς το επιτείνουν» κατέληξε, βάζοντας έτσι «πλάτη» στην πρόταση του Β. Πολύδωρα, με το δικό του τρόπο.

ΕΣΕΕ
Πλήρης ευθυγράμμιση

«Ιδιαίτερα θετικές» βρίσκει τις αντιδραστικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις όσον αφορά στο κατοχυρωμένο δικαίωμα των κινητοποιήσεων ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Δ. Αρμενάκης. Με χτεσινή του δήλωση έσπευσε να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της πλειοψηφίας της ΕΣΕΕ, απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις κυβερνητικές αντιλαϊκές επιλογές. Δε δίστασε για άλλη μια φορά να υπονομεύσει και να ταυτίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων εμπόρων με τις αντιδραστικές αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, ισχυριζόμενος με περισσό θράσος ότι στην ουσία πρόκειται για «ανταπόκριση της κυβέρνησης στις χρόνιες εκκλήσεις του επιχειρηματικού κόσμου, των καταστηματαρχών, των εργαζομένων και γενικότερα των πολιτών»!

Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ
Συνεπής με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις

«Σημαντική και γενναία» χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας την «πρωτοβουλία» της κυβέρνησης διά του υπουργού Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα, που μεθοδεύει απροκάλυπτα την υπονόμευση του κατοχυρωμένου δικαιώματος του λαού για συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις. Ερωτηθείς σχετικά ο Δ. Σιούφας δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι αλληλέγγυα σ' αυτήν την «πρωτοβουλία». Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσει από την ουσία των κυβερνητικών χειρισμών ισχυρίστηκε πως υποστηρίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά «όταν έχουμε τις μικρές συγκεντρώσεις οι πέντε εκατομμύρια κάτοικοι στο λεκανοπέδιο Αττικής να μην δοκιμάζονται σκληρά». Ο ίδιος επικαλέστηκε ακόμα και «οργανώσεις, εμπορικούς συλλόγους και τους ίδιους τους πολίτες που, όπως είπε, «έχουν τοποθετηθεί σ' αυτό το θέμα».

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Παράσταση διαμαρτυρίας

Παράσταση διαμαρτυρίας σε εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας για τη σύμπλευσή τους με την αντιδημοκρατική μεθόδευση της κυβέρνησης ενάντια στις διαδηλώσεις, πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Στις έντονες διαμαρτυρίες των εμποροϋπαλλήλων για την υποστήριξη που πρόσφερε ο Εμπορικός Σύλλογος στην πρόταση της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Αντωνίου, επικαλέστηκε την ταλαιπωρία των Αθηναίων από τις διαδηλώσεις. Αθωώνοντας την κυβερνητική πολιτική για την πτώση της εμπορικής κίνησης στα καταστήματα και την κρίση που αντιμετωπίζουν οι έμποροι, παρουσίασε ως κύριο αίτιο της κρίσης τις διαδηλώσεις! Οι εμποροϋπάλληλοι υπογράμμισαν ότι οι διαδηλώσεις είναι η φυσική αντίδραση των εργαζομένων στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική και κάλεσαν τους εμπόρους να στρέψουν τα πυρά τους σ' αυτή. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ